محمد خاتمی: برای اصلاحات نیازی به تغییر قانون اساسی نیست

بی بی سی: محمد خاتمی، رئیس جمهور اسبق ایران و رهبر اصلاح‌طلبان حکومتی، در پیامی که به مناسبت سالگرد انقلاب ۱۳۵۷ داده به شکست اصلاحات اعتراف کرده و گفته مردم حق دارند از آن ناامید باشند، با این حال پیشنهادهایی برای بهبود اوضاع داده و گفته انجام آنها «منوط به تغییر و اصلاح قانون اساسی (که حتماً در جای خود لازم است) نیست بلکه با بازگشت به روح (و حتی نص) همین قانون اساسی اینهمه اصلاحات میسر است.»

او در پیام خود با بیان اینکه «نباید خود را اسیر اصطلاحات و نیز تقسیم بندی های طبیعی یا مصنوعی کرد»، از تکثر اصلاح‌طلبان گفته با اشاره به اشتراک میان آنان و برخی «افرادی که در جبهه اصولگرایان بوده و نیز وابسته به جبهه‌های نام و نشان دار یا بی نام و نشانند» خواهان همراهی نیروهای پراکنده‌ای شده که «خواستار تغییر ساختار و رویکرد و رفتارند ولی براندازی را به خصوص با خطراتی که برای مردم و کشور دارد توصیه نمی کنند».

پیام آقای خاتمی یک روز پس از آن منتشر شده است که میرحسین موسوی از حبس خانگی ۱۲ ساله پیامی برای ضرورت تغییر قانون اساسی و تشکیل مجلس موسسان داده است.

بیانیه آقای موسوی با واکنش تند رسانه‌های دولتی در ایران مواجه شد و او را به «عبور از جمهوری اسلامی» متهم کرد.

آقای موسوی در بیانیه اخیر خود نوشته است «اجرای بدون تنازل قانون اساسی، به عنوان شعاری که ۱۳ سال پیش بدان امید می‌رفت، دیگر کارساز نیست و باید گامی فراتر از آن گذاشت.»
اعلام نامزدی غافلگیرانه میرحسین موسوی برای انتخابات ۱۳۸۸ به انصراف آقای خاتمی انجامید و به اختلاف نظری عمیق میان این دو رهبر سیاسی تعبیر شدمحمد خاتمی اما در پیام تفصیلی خود، که در کانال تلگرام رسمی‌اش منتشر شده، گفته: «اصلاح طلبی به شیوه و روال تجربه شده... اگر نگوییم ممتنع شده است دست کم به صخره ستبر بن بست برخورد کرده است و مردم هم حق دارند از آن مثل خود نظام حاکم نومید شوند.»

او شیوه اصلاح‌طلبی را این طور توصیف کرده است: « درخواست از مقامات بالا دستی برای اصلاح که نشان داده اند حتی آن را نمی شنوند چه رسد به اینکه در آن تأمل و به آن عمل کنند - و نیز حضور در عرصه قدرت به هر قیمتی، که به هیچ قیمتی امکان حضور به اصطلاح غیر خودی را نمی دهند.»

آقای خاتمی اذعان کرده است که « راه اصلاح خواهی و اصلاح طلبی به شیوه سابق به بن بست رسیده است»، اما گفته که «اصلاح طلبی ظرفیتی بیش از اصلاح طلبان به معنای متعارف دارد» و ابراز امیدواری کرده تا این نیروهای دیگر «صدای خود را به جامعه و حاکمیت برسانند شاید ( و البته شاید) حاکمیت را هم وادار به تغییر رویه و پذیرش اصلاح گردانند».

از اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ به بعد انتقادهای زیادی علیه اصلاح‌طلبان و شخص محمد خاتمی مطرح شده و حتی برخی از هواداران این جریان سیاسی او را به سازشکاری و سکوت در برابر فشارهای امنیتی متهم می‌کنند. آنان موضع انتقادی تندتری در برابر حکومت گرفته‌اند و برخی جمهوری اسلامی را اصلاح‌ناپذیر می‌دانند.

البته اختلاف در میان اصلاح‌طلبان سابقه طولانی‌تری دارد.

در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ محمد خاتمی برای انتخابات اعلام نامزدی کرده و گفته بود بین او و میرحسین موسوی تنها یک نفر نامزد خواهد شد. مدتی بعد اعلام نامزدی غافلگیرانه میرحسین موسوی به انصراف آقای خاتمی و از سوی ناظران به اختلاف نظری عمیق میان این دو رهبر سیاسی برداشت شد.

اکنون نیز به نظر می‌رسد بیانیه‌های میرحسین موسوی و محمد خاتمی دو خطاب و رویکرد متفاوت دارد.

آقای موسوی با نام بردن از بحران‌های مختلف اقتصادی، ناکارآمدی و مشروعیت و غیره، نوشته است «بحرانِ بحران‌ها ساختار تناقض‌آلود و غیرقابل دوام نظام اساسی کشور است». به نوشته آقای موسوی ایران «نیازمند و مهیای تحولی بنیادین» است که خطوط آن را جنبش «زن، زندگی، آزادی» ترسیم می‌کند.

او نوشت «همان حقی که شالوده‌ انقلاب مردم در سال ۱۳۵۷ و قانون اساسی فعلی قرار گرفت برای نسل‌های بعدی نیز محرز است.»
پیشنهادهای خاتمی خطاب به حکومت
آقای خاتمی در پیام تازه خود پیشنهاداتش را «خیرخواهانه» خوانده و نوشته «به نظر من "اصلاح خود" هم در ساختار و هم رویکرد و هم رفتار، کم هزینه‌ترین و پرفایده‌ترین راه برون رفتن از بحران است.»

محمد خاتمی با هشدار درباره «سایه شوم یک دو قطبی بر سر جامعه» نوشته از یکسو «حفظ نظام اوجب واجبات پنداشته می‌شود» و اگر «اشکالی هست به رویکرد و عملکرد غیر خودی‌ها نسبت داده می‌شود»، و در سوی دیگر همه چیز «سیاه و وحشتناک» جلوه داده می‌شود.

رئیس دولت اصلاحات در بیانیه خود ۱۵ پیشنهاد نیز خطاب به حاکمیت ارائه داده است اما گفته این پیشنهادات برای اداره امور کشور را «نه به سودای بازگشت به قدرت، بلکه برای گشودن راهی به سوی مهار بحران» مطرح می‌کند.

محمد خاتمی دو سال پیش نیز در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در نامه‌ای ۳۷ صفحه‌ای خطاب به آیت‌الله خامنه‌ای نوشته بود «هیچگاه علیه انقلاب و رهبری و حاکمیت نیست.»
+5
رأی دهید
-160

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۱۰۱
    تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک

    نمونه بارز یک کفتار پیر و فرسوده
    0
    81
    یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۸:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۹
    iran1 - آرلون، بلژیک

    یکی نیست به این بگه تو دیگه خفه
    0
    78
    یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۸:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۶
    مهدی52 - روتردام، هلند

    جناب خاتمی به گفته خود شما خود شما به عنوان بالاترین سطح سیاسی کشور به عنوان رئیس جمهور در آخر به این نتیجه رسیدی که رئیس جمهوری فقط یک تدارکاتچی است و بس !! پس چطور دوباره میخواهید به ما ملت با دروغ و نیرنگ آدرس اشتباه بدهید. (دروغگوی بزرگ)
    0
    71
    یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۹:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    shirzan - برلین، آلمان

    چه حرفهای ضد و نقیضی!!! خاتمی ابتداء میگه اصلاحات شکست خورده بعد اضافه میکنه که میشه در همین قانون اساسی اصلاحات انجام داد.
    0
    66
    یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۹:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۷
    اقای شاکی - برمن، آلمان

    برای این روباه پیر کثیف هیچ جایگاهی در آینده ایران وجود ندارد و بهتر است خفه شود تا ساید مورد عفو عموم قرار بگیرد و هر گونه سنگ اندازی در این انقلاب از نو به پای این شیاد نوشته و در آینده نزدیک در دادگاه ها رسیدگی خواهد شد.
    1
    65
    یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۹:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۴
    varied - ریزه، ترکیه

    اینا خودشون هم نمیدون چه غلطی میکنند یکی به نعل میزنه یکی به میخ زمانیکه خودشان در راس قدرت بودند فقط به جیب خود پر کردن و به ریش مردم خندیدند منظور از تغییرات اینها اینکه پالون خر را عوض کنند به خود خر کاری نداشته باشند
    0
    62
    یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۹:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۵
    Gharibeh-Ashena - هانوفر، آلمان

    امیدوارم که اگر اشخاصی کوچکترین نظری هنوز به این شخص و امثال او دارند دیگر کاملا اطمینان پیدا کرده باشند که اینها کاملا در کنار و دست بوس جلاد زمان خامنه ایی هستند. فراموش نکنید آخوند خوب آخوند مرده است.
    0
    52
    یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۹:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۶
    elnazpishu - لندن، انگلستان

    یه جمله هم از استاد بی خواهرومادر اصلاحات که پس از ۸ سال اسگل کردن یک ملت اخر سر هم گفتند من یک تدارکاتچی بودم. ایکاش تدارکاتچی بودی و شرف داشتی. تو یک شیاد بی مصرف حـ... بودی و هستی
    0
    54
    یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۹:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    دوستدار - استهکلم، سوئد

    براندازی حکومت اخوندی فقط برای اخوندهای حکومتی و تعداد کمی از فرمانده هان سپاه خطرناک است ! هر دولت و حکومتی بعداز نابودی نظام اخوندی قدرت بگیرد قرار نیست جلاد خانه تاسیس کند هرکسی را از حکومت قبلی گرفت سر از تنش جدا کنن.
    0
    41
    یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۹:۴۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    sabbas - لندن، انگلستان

    اصل بدبختی ما همین قانون اساسی هست که به وسیله یه عده ادمکش و مزدور اسلامی نوشته شده.
    0
    23
    یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۱:۰۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    گارد جاویدان - فرانکفورت، آلمان
    تمام او 15 پیشنهاد رو که در نامه ات تلنبار کردی روی هم بگذار کنار و فقط یک پیشنهاد بده (فضای باز سیاسی) همین
    0
    15
    یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۱:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Momijii - توکیو، ژاپن

    روسپی سیاسی ، خفه شو !
    0
    26
    یکشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۱:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.