تشخیص سرطان از طریق آزمایش خون چه زمانی عملی می‌شود؟

دویچه وله: تشخیص زودهنگام ابتلا به سرطان می‌تواند تا حد زیادی به روند درمان این بیماری کمک کند. محققان در حال کار بر نوعی آزمایش خون هستند که از طریق آن، ابتلا به سرطان با روشی ساده، به‌موقع و دقیق تشخیص داده می‌شود.

بسیاری از راه‌های تشخیص بیماری سرطان، همچون کولونوسکوپی، اغلب طولانی و آزاردهنده هستند. حال اما محققان در تلاش هستند تا از طریق راهی ساده‌تر، یعنی آزمایش خون، بتوانند ابتلا به سرطان را بسیار زودتر و راحت‌تر تشخیص دهند.

اهمیت این موضوع در آن است که تشخیص زودتر و به‌موقع ابتلا به سرطان می‌تواند موفقیت در درمان این بیماری را به میزان قابل‌توجهی افزایش دهد.
جستجوی علائم سرطان در خون
در آزمایش‌های خون برای تشخیص علائم ابتلای احتمالی به سرطان، اغلب نشانه‌های ژنتیکی ابتلا به این بیماری در خون افراد جستجو می‌شود. همچنین، آن‌دسته از مولکول‌های قند خون عمدتا مورد بررسی قرار می‌گیرند که در صورت ابتلا به سرطان، تغییر می‌یابند.

این آزمایش خون که در حال حاضر ''آزمایش گالری'' نامیده می‌شود، قادر است در صورت انجام مرتب و منظم آن، بیش از ۵۰ نوع سرطان را تشخیص دهد. این آزمایش همچنین باید بتواند محل سرطان در بدن فرد بیمار را نیز نشان دهد.

با این حال، این آزمایش به‌تنهایی برای تشخیص کامل سرطان کافی نیست بلکه گامی نخست برای تشخیص به‌موقع این بیماری و شروع درمان‌های لازم به‌شمار می رود. به این ترتیب، همچنان به مراحل بعدی آزمایش‌های تخصصی و تشخیص نوع سرطان و اعضای درگیر در بدن بیمار نیز نیاز است.
نخستین موفقیت‌ها
''آزمایش خون گالری'' در حال حاضر در آمریکا مجوز انجام دریافت کرده اما هزینه‌آن رقمی حدود ۱۰۰۰ دلار است. بیمه‌های درمانی هزینه‌های این آزمایش را پوشش نمی‌دهند.

با وجود این، نتایج مطالعات و آزمایش‌های انجام‌شده بر روی حدود ۶۶۰۰ نفر از افراد بالای ۵۰ ساله، موفقیت‌های قابل‌ملاحظه‌ای را به همراه داشته است به طوری که نخستین نشانه‌های ابتلا به سرطان در نزدیک به ۱۰۰ نفر تشخیص داده شد.

آزمایش‌های بعدی بر روی این ۱۰۰ نفر، ابتلا به سرطان را در ۳۵ نفر از آنها تایید کرد. به این ترتیب، حدود ۴۰ درصد از نتایج ''آزمایش خون گالری'' درباره نشانه‌های ابتلا به سرطان درست بوده‌اند. این نتایج متخصصان را به موفقیت‌های بیشتر در این زمینه و تشخیص به‌موقع این بیماری، بسیار امیدوار کرده است، به ویژه آنکه بسیاری از این مبتلایان هنوز در نخستین مراحل ابتلا به سرطان بودند و حال، احتمال درمان آنها بسیار بالا ارزیابی می‌شود.

برخی متخصصان می‌گویند، به‌کارگیری گسترده این آزمایش هنوز به سال‌ها زمان نیاز دارد و به زودی نمی‌تواند در ابعاد وسیع مورد استفاده عمومی قرار گیرد. هرچند بهتر است، بویژه افرادی که سابقه ابتلا به سرطان در خانواده آنها دیده می‌شود، زودتر تن به این آزمایش بدهند.
جواب نادرست آزمایش خون
علیرغم همه امیدواری‌ها به این آزمایش ویژه نگرانی‌هایی درباره ابعاد ناشناخته آن وجود دارد؛ از جمله این که اگر جواب این آزمایش نادرست باشد چه پیامدهایی به همراه خواهد داشت.

در آمریکا دو‌سوم افرادی که نتیجه آزمایش‌شان مثبت بوده، سرطان نداشته‌اند؛‌ این موضوع به مشکلاتی برای افراد و پزشکان انجامیده است.

در یک سو، هزینه‌های مالی فراوان قرار دارد و در سوی دیگر فشار روانی زیاد ناشی از احتمال ابتلا به سرطان.

از این‌رو، هنوز بسیاری از کارشناسان با دیده تردید به این آزمایش خون ویژه برای تشخیص سرطان می‌نگرند؛ نگرانی‌هایی که البته امید می‌رود با پیشرفت‌های پزشکی احتمالا همه یا دست‌کم بسیاری از آنها به مرور زمان برطرف ‌شوند.

در مجموع، کارشناسان تخمین می‌زنند که استفاده موثر و گسترده از این آزمایش خون برای تشخیص به موقع ابتلا به سرطان، ۱۰ تا ۲۰ سال دیگر طول خواهد کشید. با این حال، تردیدی نیست که موفقیت در این روش، جان بسیاری از بیماران را نجات می‌دهد و روند درمان آنها را نیز راحت‌تر و موثرتر می‌سازد.
+5
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.