فروش «اموال مازاد دولت ایران» با مصونیت قضایی؛ پیشنهاد تایید شده خامنه‌ای چیست؟

با تایید آیت الله خامنه ای اعضای هیات عالی (یعنی معاون اول رئیس‌جمهور، وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر کشور، وزیر راه و شهرسازی، رئیس سازمان بودجه و برنامه، یک نماینده از طرف رئیس مجلس و یک نماینده از طرف رئیس قوه قضائیه) نسبت به تصمیمات خود در فروش اموال مازاد دولت ایران از هر گونه تعقیب و پیگرد قضایی مصون هستند.بی بی سی: رسانه‌های دولتی ایران از جمله وب‌سایت رسمی دولت ایران خبر داده‌اند که آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران مصوبه سران قوا برای فروش اموال مازاد دولت و مصونیت قضایی هیات تصمیم‌گیر درباره فروش این اموال را تایید کرده است.

با تایید مصوبه سران سه قوه توسط آقای خامنه‌ای قرار است به زودی فروش اموال غیرمنقول دولت ایران و نهادهای وابسته به دولت همانند بانک‌ها که هیاتی مشخص درباره آن تصمیم گیری خواهد کرد، آغاز شود.

حسین قربان‌زاده، رئیس سازمان خصوصی سازی در ایران به وب‌سایت رسمی اطلاع رسانی دولت گفته «چرا باید بانک های دولتی که توان تسهیلات دهی ندارند، املاک رفاهی و تفریحی در بهترین نقاط تهران و سواحل شمالی و جنوبی داشته باشند همچنین بسیاری از ادارات و وزارتخانه‌ها. اینها باید به مردم واگذار شود».

بر اساس گزارش رسانه های رسمی در ایران، پیشنهاد تشکیل هیاتی برای فروش اموال مازاد دولتی در ایران در سال ۱۳۹۹ از سوی آیت الله خامنه‌ای به رئیس جمهور، رئیس قوه قضائیه و رئیس مجلس داده شده و سپس با تهیه «مصوبه مولدسازی دارایی های دولت» در جلسه سران قوا، مصوبه آنها در آبان امسال به تایید او رسید.

پس از تایید آقای خامنه‌ای، این بار هیات دولت جمهوری اسلامی ایران در دی ماه ۱۴۰۱ آیین نامه اجرای این مصوبه را تصویب کرد و رسانه های ایران در هفته دوم بهمن آن را منتشر کردند.
کدام دارایی‌های مازاد دولت باید فروخته شود؟
بر اساس مصوبه ای که به پیشنهاد آقای خامنه ای تهیه شده و به تایید او رسیده، اموالی که باید فروخته شود همه دارایی های غیرمنقول مازاد دستگاه‌های دولتی، شرکت‌های دولتی و بانک‌های دولتی و پروژه‌های نیمه‌تمام را شامل می‌شود. به این ترتیب اموال منقول با این مصوبه قابل فروش نخواهد بود.
مصادیق دارایی‌هایی مازاد دولت ایران چیست؟
منظور از مازاد یعنی اموالی که راکد و بلا استفاده تشخیص داده شود، در راستای وظایف ذاتی دستگاه مالک استفاده نشود، عدم تناسب به دلیل ارزش اقتصادی منطقه و موقعیت جغرافیایی داشته باشد، دارایی‌هایی با کاربری تجاری، مسکونی، اقامتی و تفریحی و امثال اینها هم مازاد خواهد بود.
چه کسی تصمیم می‌گیرد که کدام دارایی دولت مازاد است؟
خود مالک یا هیاتی که مصوبه معلوم کرده، درباره مازاد بودن اموال تصمیم می گیرند اما هیات عالی باید این مصوبه را تایید کند تا اموال قابل فروش شود. بر اساس گزارش ها آقای خامنه ای در سال ۱۳۹۹ به سران سه قوه گفته بوده «این شورا، هیاتی "مورد اعتماد سه قوه که عازم و جازم باشد و قاطعیت حکومتی و اسلامی داشته باشد" تشکیل دهد تا برای بهره‌وری بیشتر از دارایی‌های دولت تصمیم‌گیری کند».

اعضای هیات عالی مولدسازی دارایی‌های دولت عبارتند از معاون اول رئیس‌جمهور، وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر کشور، وزیر راه و شهرسازی، رئیس سازمان بودجه و برنامه، یک نماینده از طرف رئیس مجلس و یک نماینده از طرف رئیس قوه قضائیه.
مجری فروش اموال مازاد دولت ایران کیست؟
دبیرخانه و مجری مصوبات این هیات، وزارت امور اقتصادی و دارایی است که اختیار آن اکنون به سازمان خصوصی سازی تفویض شده است. رئیس سازمان خصوصی سازی با استقبال از این اختیار گفته «دولت ثروتمند ما نمی‌داند چه دارایی‌هایی دارد و این ثروت عظیم باید به نحو شایسته مولد شود که خوشبختانه این گره با تصویب شورای عالی هماهنگی اقتصادی و با تأیید و راه نشان دادن از طرف مقام معظم رهبری باز شد».
موضوع مصونیت قضایی عوامل فروش اموال مازاد دولتی چیست؟
با تایید آیت الله خامنه ای اعضای هیات عالی (یعنی معاون اول رئیس‌جمهور، وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر کشور، وزیر راه و شهرسازی، رئیس سازمان بودجه و برنامه، یک نماینده از طرف رئیس مجلس و یک نماینده از طرف رئیس قوه قضائیه) نسبت به تصمیمات خود در فروش اموال مازاد دولت ایران از هر گونه تعقیب و پیگرد قضایی مصون هستند.

علاوه بر اعضای این هیات، مجریان تصمیمات این هیات هم مثل مدیران و کارکنان وزارت اقتصاد و سازمان خصوصی در چارچوب مصوباتی که هیات تعیین کرده است، از همین مصونیت برخوردارند. این مصوبه با تایید آقای خامنه ای گفته است که اجرای قوانین مغایر با مصوبه فروش اموال مازاد دولتی برای دو سال متوقف خواهد بود.
پول حاصل از فروش اموال مازاد دولت چه می شود؟
قرار است عواید حاصل از واگذاری اموال غیرمنقول و پروژه های عمرانی نیمه تمام دولت پس از کسر کارمزد مصوب هیات که جزئیات آن اعلام نشده، به حساب خزانه واریز شود. نیمی از مبالغ واریزی به خزانه قرار است بلافاصله به حساب تملک دارایی های سرمایه ای دستگاه اجرایی مربوطه ستادی یا استانی واریز شود تا در سقف بودجه مصوب هزینه برای همان بخش دولتی شود. مثلا اگر ساختمانی متعلق به یکی از وزارتخانه‌ها در تهران فروخته شد، نیمی از مبلغی که به خزانه واریز شده برای همان وزارت قرار است هزینه شود.

بر اساس مصوبه هیات دولت ایران، صد درصد مبالغ واریزی به خزانه از محل واگذاری دارایی های وزارت آموزش و پرورش و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بلافاصله به حساب تملک دارایی های سرمایه ای وزارتخانه مربوطه واریز خواهد شد و قرار است «در محلات و مناطق محروم» سرمایه گذاری شود.
اولین بار است که بخش‌ها یا اموالی از دولت به فروش گذاشته می‌شود؟
آیت الله خامنه ای در دهه ۱۳۸۰ خورشیدی با ارائه تفسیری تازه از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اجازه داد که بخش‌هایی از دولت که غیرحاکمیتی است مثل نهادهای امنیتی و خدمات بهداشتی، با هدف خصوصی سازی و کم کردن از هزینه‌های دولت، فروخته شود.

پس از عرضه شرکت ها و نهادهای غیرحاکمیتی دولت، بخش بزرگی از آنها توسط سازمان های حکومتی همانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یا افراد و مقام های با نفوذ حکومت خریداری شد. به طور مثال بزرگترین شرکت مخابرات کشور که تا آن زمان دولتی بود، به نام خصوصی سازی از سوی کنسرسیومی متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ستاد اجرایی فرمان امام که هر دو زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی است، خریداری شد.

حسن روحانی، رییس جمهور سابق ایران (۱۳۹۲-۱۴۰۰) از این شیوه به نام «خصولتی سازی» یاد کرده که عنوانی ترکیبی از خصوصی-دولتی است. در واقع شرکت های فروخته شده از دست دولت به نام خصوصی سازی خارج شد اما عملا نهادهای فرادولتی مثل ساختارهای زیر نظر آیت الله خامنه ای با خرید سهام آن، اختیارش را به دست گرفتند.
+5
رأی دهید
-87

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۴
    100Haloo - تهران، ایران

    فقط میشود گفت، خاک بر سر تک تک مردم ایران، خودم هم همینطور. این عنقلاب نه تنها به جهانیان، بلکه به خودمان اثبات کرد که ما همگی، تک تکمان، افرادی بره مسلک هستیم در کار، در خرید و فروش و بی غیرت تر از خودمان، خودمانیم. اگر بخواهند مثالی از بی غیرتی بزبان بیاورند باید از این بهربعد بگویند ایرانی. حالا چپی، راستی، سلطنت طلب، یا هر کثافت بی غیرت دیگری که هستید، بنشینید دست رو دست هم بگذارید تا یه مشت پیر مرد بی تنبان چوب حراجی را هم به خواهر و مادرمان هم بزنند. خاک بر سرمان که نتونستیم اتحادی تشکیل بدهیم و یه مشت پیرمرد زپرتو رو سرنگون کنیم. بی غیرتیم، بی هویتیم، بی کس و کاریم.
    3
    69
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۴:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    عشق ایران شهر - سمنان، ایران

    هر دم ازین باغ بری می رسد
    0
    48
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    طلوع ازادی - لوس آنجلس ، ایالات متحده امریکا

    دوستان هم‌رزمان عاشقان ایران بزرگ درود بر شما، اگر شعله این انقلاب کم سو شود سرنوشت بدی برای همه ایرانیان چه در خارج و چه در داخل رقم خواهد خورد. مخالفت اکثریت مردم ایران حتی خودی های فریب خورده، همه دست اندرکاران رژیم را به نوعی عصبی کرده و به قولی شمشیرها را از رو خواهند بست یعنی انتقام آنها از مردم رنج‌دیده و عاصی ایران، در زمستان کمبود مواد سوختی ‌‌‌‌گرانتر شدن مایحتاج قطع برق حتی مسموم کردن مردم از طریق هوا آب و مواد غذایی، بخصوص مناطقی که دارای بیشترین تعداد تظاهرات و شعار دادن ضد رژیم را داشتند.ما ایرانیان راهی جز دفع شر این رژیم نداریم و الا آینده روشنی در انتظارمان نخواهد بود. و این انتقام شامل همه ایرانیان چه قشر خاکستری(خاک بر سری) مخالف اما دودل، موافق سابق اما مخالف حال، خودی های پشیمان، خلاصه همه با یک طناب به چاه ج ع خواهیم افتاد. کم کم با ایجاد جو ناامنی ساختگی هم از آن جو بدون تیراندازی و بمب گذاری خبری نخواهد بود. پاینده ایران بزرگ 🌹
    0
    53
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۵:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Momijii - توکیو، ژاپن

    خوب این که داستان جدیدی نیست ! شرکت‌هایی که در تملک بانکها هستند رو به یکصدم قیمت واقعی یه خودیها واگذار میکنند ! خودیها هم بر پایه این واگذاریها از بانک‌ها تسهیلات ( وام بدون بهره ) میگیرند و هاپولی میکنند و بعد هم میشن ابر بدهکار بانکی در یک کش و قوس چندین ماهه اصلی‌ها فلنگو میبندند میرن کانادا و دو سه نفر آبدارچی و نظافتچی رو میگیرند و تو بوق و کرنا میکنند که گرفتیم و از حلقومشون در میاریم و اَل و بَل ! بعد هم که آب‌ها از آسیاب افتاد ، روز از نو روزی از نو !!
    0
    49
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۵:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۸
    Aztek - قم، ایران

    خامنه ای برای فرار از ورشکستگی حاضره لباس زیر های خجسته را هم بفروشه.
    0
    56
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۶:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۴
    varied - ریزه، ترکیه

    این بی شرف های اسلامی نمیگن جواهرات سلطنتی را دزدیده و فروخته اند حالا هم جواهرات سلطنتی نامش شده اموال مازاد بیخودی انگ قاچاق جواهرات سلطنتی را به شهبانو و خاندانش نمی زدند
    0
    59
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۷:۱۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    azadi2011 - تورنتو، کانادا

    منظورشان از »به مردم واگذار شود«، این نیست که به مردم واگذار شود، منظورشان فروختن آنها به کلان سرمایه داران است! آیا این »واگذاری به مردم« خوانده می شود!؟
    0
    37
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۷:۴۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    hamidesabz - لندن، انگلستان

    یادمه دودهه قبل خامنه ایی سر آزاد سازی کارخانجات و اموالی که تحت کنترل دولت بود هم بسیار پافشاری میکرد و این پافشاری منجرشد به واگذاری کارخانجات و اموال عمومی با قیمت های بسیار پایین و در واقع مجانی به رانت خواران سپاه ومزدوران خامنه ایی شد که بلافاصله بعد از تملیک اقدام به فروش زمین و تجهیزات کارخانه ها کردندکه نهایتا موجب تخریب این کارخانه ها و بیکار شدن کارکنانشان شد!
    0
    27
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۸:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    دوستدار - استهکلم، سوئد

    بعداز فروختن اموال کشور ایران اخوندهای حاکم به گدایی می افتند.
    0
    31
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۹:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۴
    varied - ریزه، ترکیه
    دوستدار - استهکلم، سوئد
    آنچه در اسلام زیاده راههای حیله و فریب و شیادی همان سنت پیامبر اسلام محمد رسول الله است که آخوندها یاد گرفته اند چطوری مردم را فریب بدهند تا به گدایی نیفتند
    0
    17
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۰:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    arya_japan - توکیو، ژاپن
    کشوری که رهبرش این آخوند دوزاری باشه سرنوشتی ندارد !
    0
    14
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۰:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۱
    تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک
    100Haloo - تهران، ایران
    عزیز , خلائق هرچه لایق
    0
    7
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۲:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۱
    تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک
    تو دانمارک یک ضرب و المثلی هست که میگه (فاطی کابلی تو هم گوش کن فهمت بره بالا) ، مردم هر کشوری استحقاق شون همون دولتی هست که برشون حاکمه .
    0
    8
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۳:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    100Haloo - تهران، ایران
    تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک
    دم شما گرم، این جمله رو نه با طلا بلکه باید با الماس نوشت
    0
    6
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۳:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    100Haloo - تهران، ایران
    تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک
    کاملا موافقم با نظرتون، مردم ما هر بلایی به سرشون بیاد حقشون هست، خدائیش چی کم داشتن، تغذیه رایگان، تحصیل رایگان تا دانشگاه، کار تا میخواستند بود، پاسپورت و احترام و دلار هفت تومانی.... بهداشت ... امنیت. حالا به درک، امیدواوم از این بد تر که هیچ، هزاران مرتبه بد تر بخ سرشون بیاد، این رژیم، پدر بزرگ و عموی منو کشتند، حالا مردم و رژیم هر چه به سرشون بیاد حقشونه چون خودشون این انتخواب را کردند و خود کرده را تدبیر نیست.
    0
    6
    شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۳:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    sara_moshiri - برلین، آلمان
    متاسفانه من هم موافقم با کامنت های بالا...دوست به قول روشنفکرم رو تو ایران سه ماه طول کشید قانع کنم که از اسنپ و شرکت های تحریمی استفاده نکنه...برای اینکه یکم بهش فشار میومد از جای دیگه خرید کنه...هرکی فکر خودشه...بای بای ایران...خلایق هرچه لایق
    0
    1
    یکشنبه ۰۹ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۱:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    Chokam - ری، ایران
    اون طبیعیه قدرت داره هر کاری میکنه. ما غیر طبیعی هستیم که ملت قدرتمندی نیستیم، اصلا ملت نشدیم هنوز، پراکنده و تکه تکه ایم چند میلیون توی صف بانک،چندمیلیون خارج، چندمیلیون اینستا...فقط نق میزنیم،این شدقدرت ما نق بزنیم توی صف
    0
    0
    یکشنبه ۰۹ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۸:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.