«حیرت رئیس صداوسیما» از سازمان «کاملاً پوکیده» خود

رادیو فردا: مانی پارسا
بولتن‌های محرمانه خبرگزاری فارس که به تازگی توسط گروه هکری بلک‌ریوارد منتشر شده، حاوی مطالب پرشماری است که مسئله معضلات بغرنج رادیو و تلویزیون حکومتی جمهوری اسلامی نیز در آن موج می‌زند.

جمع‌بندی‌هایی که از این سرفصل‌ها به‌دست می‌آید، سیمایی تیره و تار از صداوسیمای جمهوری اسلامی ترسیم می‌کند.

آن‌طور که بلک‌ریوارد اعلام کرده، این بولتن‌ها با نظارت عباس درویش توانگر، قائم‌مقام خبرگزاری فارس، به‌صورت دوره‌ای تهیه و تحت عنوان «بولتن ویژه بیان» به دفتر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، ارسال شده‌ است.

فارس و همچنین تسنیم، دیگر خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران، با تایید درستی خبر هک بولتن‌های یاد شده، اصالت آن‌ها را نیز تلویحا تایید کرده‌اند. سپس به دلیلی که افشا نشده، افراد حکومتی، نویسنده این بولتن‌ها یعنی عباس درویش توانگر را بازداشت کرده‌اند.


نگاهی به سرفصل‌های بولتن‌ها:
«تحیر رئیس» از سازمان «کاملاً پوکیده» خود
در یکی از این خبرنامه‌های جدید که تاریخ دقیق آن ذکر نشده، بخشی دیده می‌شود با تیتر «گزارشی درباره تحیر رئیس سازمان صدا و سیما از وضعیت داخلی این سازمان.»

متن این سرفصل نیز بدین قرار است: «محسن مهاجرانی در گزارشی به رهبر انقلاب درباره دیدار دوباره خود با پیمان جبلی، رئیس سازمان صدا و سیما – که در این دیدار علی لاریجانی نیز حضور داشته‌است- نوشته که آقای جبلی را نسبت به مسائل حوزه مدیریتی خود خیلی متحیرتر از جلسه قبل یافتم.»

این بخش ادامه می‌دهد: «گفتنی است که پیمان جبلی به پیشنهاد حسین محمدی نشستی را با مدیران سابق سازمان صدا و سیما با هدف کسب نظرات و پیشنهادات آن‌ها برای مدیریت بهتر این سازمان برگزار کرده بود. پیمان جبلی در این نشست گفته که به هر قسمتی از سازمان که ورود می‌کنیم کاملاً پوکیده است و نمی‌دانم باید چکار کرد؟ علی لاریجانی در این نشست گفته که درست است. این مطلب از زمان آقای ضرغامی شروع شد و یک مسئله ریشه‌دار است باید خیلی جدی با آن برخورد شود. من با روحیه‌ای که از شما سراغ دارم قطعاً قادر نخواهید بود که آن را حل کنید.»
سرفصلی دیگر، از قول «کارشناسان» می‌نویسد آنها «معتقدند که مدیریت کلان رسانه ملی فاقد کارآمدی و توانمندی در مدیریت نزدیک به ۱۳ هزار نیروی سازمان صدا و سیما است. باید در این باره، به برخی از شبهات پاسخ‌های مستند و متقن ارائه کرد.»

بخشی دیگر می‌افزاید که «این کارشناسان گفته‌اند که البته عملکرد صدا و سیما قابل نقد جدی است. در بسیاری از برنامه‌ها اعم از گزارش و گفت‌وگو به جای این که روایت حرفه‌ای انجام دهد بیشتر سؤال و شبهه ایجاد می‌کند. به گفته این کارشناسان، صدا و سیما در شرایط فعلی توان مدیریت افکار عمومی را ندارد.»

در ارتباط با میزان اثربخش بودن صداوسیما در زمینه مقابله با اعتراضات مردمی در ایران، یعنی امری که مورد تاکید بسیار رهبر جمهوری اسلامی بوده، این بولتن‌ها در ارزیابی خود می‌نویسند که «صدا و سیما هیچ تأثیری در کاهش دامنه اغتشاشات اخیر و فتنه‌های گذشته نداشته است. ... نسبت به دشمن در حوزه جنگ روانی ضعیف‌تر عمل کردیم ... باید اعتراف کرد که دشمن در حوزه ناامن‌سازی کشور تا حدودی موفق شده است... سازمان صدا و سیما از سال‌ها قبل در قالب پروژه اعتبارزدایی فاقد اعتبار شده است» و «به گفته کارشناسان، صدا و سیما در شرایط فعلی توان مدیریت افکار عمومی را ندارد.»
رهبر، او را انتخاب کرد، دفتر رهبری، مانع ابتکار
در بولتن مورخه ۲۶ آبان ۱۴۰۱ خبرگزاری فارس در مورد علت انتصاب پیمان جبلی به این منصب آمده است که «رهبر انقلاب پس از بررسی گزارش ارائه شده و مقایسه گزینه‌ها با یکدیگر، آقای جبلی را با وجود ضعف‌هایی که او در اداره سازمان دارد، نسبت به بقیه گزینه‌ها ارجح دانستند ... بنابراین رهبری مصلحت دانستند که وی را منصوب کنند.»

این خبرنامه در سرفصل بعد از این جمله نیز می‌نویسد: «متأسفانه ارزیابی‌ها نسبت به عملکرد یک‌ساله آقای جبلی در مدیریت سازمان صدا و سیما در مجموع مثبت نیست. نسبت به اقدامات وی در حوزه سیاسی، خبر و سیما نقدهای اساسی و سنگینی وجود دارد. عملکرد رئیس سازمان صدا و سیما رضایت‌بخش نبوده است.»

در بخش دیگری از این بولتن‌ها با عنوان «تشکیلات دفتر رهبری بسته و محدود عمل می‌کند» نیز نوشته شده است که «آژینی در واکنش به نقدهایی که به تشکیلات دفتر رهبری مطرح شده و می‌شود گفته که بخشی از این نقدها وارد است. البته من بر این باورم که جرأت و جسارت لازمی که باید تابوها را بشکند، تصمیم بگیرد و اقدام کند، متأسفانه در تشکیلات دفتر رهبری این نگاه کمتر وجود دارد. اتفاقاً یکی از نقدهای فرزندان رهبری هم به این تشکیلات این است که چرا تشکیلات این قدر بسته عمل می‌کند و محدود است. حتی صدا و سیما را هم اجازه نمی‌دهد که بتواند ابتکاراتی داشته باشد.»
ناخشنودی رهبر و مسئولان از صداوسیما
در بخش‌های مختلف دیگر این بولتن‌ها هشدار داده می‌شود که «مجموعه سازمان صدا و سیما، از دست رفته و باید از نو بازسازی شود»، «مقایسه عملکرد تیم قبلی و تیم جدید در مواجهه با اغتشاشات نشان می‌دهد که صدا و سیما ضعف اساسی دارد»، و این‌که «گزارشی از عملکرد پیمان جبلی رئیس سازمان صدا و سیما تقدیم رهبر انقلاب شده است.»

متنی دیگر ادامه می‌دهد که «نیروی انتظامی، سپاه و وزارت اطلاعات از بی‌توجهی مسئولان سازمان صدا و سیما به توصیه‌ها و پیشنهادات خود در مواجهه با اغتشاشات و آشوب‌ها گلایه کرده‌اند... برخی از کارشناسان از کم‌کاری‌ها و غفلت‌های نیروهای انقلابی در سازمان صدا و سیما، سازمان تبلیغات اسلامی، مدارس و … طی سال‌های اخیر انتقاد کرده و گفته‌اند که جبهه انقلاب در سال‌های گذشته نتوانسته امور تربیتی نسل جوان را به خوبی انجام دهد.»

بخشی دیگر می‌نویسد که «علیرغم بودجه فوق‌العاده و درآمدزایی‌های هنگفت صدا و سیما، وجود کارگردانان زبده و وفادار به نظام، هنرپیشگان خبره، تهیه‌کنندگان منصف، بینندگان آگاه، هوشمند و پراشتیاق سریال‌های داخلی و تلویزیونی شاهد پخش سریال‌های بسیار بی‌کیفیت، با فیلمنامه‌ای بعضاً غیرمنطقی، ساده‌اندیشانه و کارگردانی غیرحرفه‌ای هستیم.»

سرفصلی دیگر تاکید می‌کند که «از طرفی شما تقریباً هیچ برنامه یا فیلم و سریال جذابی که بتواند مخاطب را جذب کند، نمی‌بینید. آنچه که آنتن سیما را پر کرده همان تولیدات قبلی است. به نظر می‌رسد که در یک سال اخیر تولید کاملاً تعطیل است. ما خیلی در این باره نگرانیم. این موارد را هم به صورت مرتب به رهبری گزارش می‌دهیم و ایشان در جریان امور هستند.»

واکنش رهبر جمهوری اسلامی هم به این گزارش‌های وخیم، در این جملات یکی از سرفصل‌ها نمایان می‌شود: «مدیریت جدید صدا و سیما درصدد تحول جدی و اصلاح و پاکسازی محیط این سازمان براساس فرمایشات رهبر انقلاب مبنی بر این که بروید محیط آنجا را از جریان ضدانقلاب پاک کنید، بوده است.»

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در حالی تمام تقصیرات «پوکیده بودن» رادیو و تلویزیون حکومتی خود را به «ضدانقلاب» نسبت می‌دهد که رئیس این سازمان را مشخصاً و مستقیماً خود او تعیین می‌کند و آیت‌الله خامنه‌ای نه تنها به‌طور مستقیم و غیرمستقیم، متولی همه نهادها و سازمان‌های بزرگ و کوچک تبلیغاتی و رسانه‌ای در ایران است، بلکه سازمان صداوسیما با پخشِ موارد متعدد از اعترافات اجباری و ارائه اخبار از زاویه دید مورد تأیید بیت رهبر جمهوری اسلامی بارها به عنوان بازوی سرکوبِ حکومت او شناخته شده است.
جرأت یکی از مسئولان سازمان
نویسنده این بولتن‌ها، در سرفصلی دیگر، از وجود یکی از مسئولان سازمان صدا و سیما خبر می‌دهد که به خود جرأت داده تا راهکار بیرون آمدن از این ورطه را «تغییرات در نظام» بداند.

این بخش از بولتن‌ها با اضافه کردن چندین علامت تعجب در تیتر و متن خود می‌نویسد: «راهکار یکی از مسئولان سازمان صدا و سیما برای ایجاد تحول در این سازمان!!!: یکی از مسئولان سازمان صدا و سیما در نشستی گفته که تحول در سازمان صدا و سیما با ادعا به دست نمی‌آید بلکه باید با رویکرد به مردم و تغییرات در نظام!!! اتفاق بیفتد. شما اگر تحول می‌خواهید باید ببینید که مردم چه می‌خواهند نه این که نظام چه می‌طلبد.»

این خبرنامه، توضیح دیگری در مورد نام و مشخصات این مسئول سازمان صداوسیما یا وضعیت او پس از بیان چنین نظری ارائه نکرده است.

البته سرفصلی دیگر می‌نویسد که گروهی دیگر نیز جسارت به‌خرج داده و از دفتر رهبری انتقاد کرده‌اند. این سرفصل می‌نویسد: «گروهی مرکب از دست‌اندرکاران تولید سریال و فیلم سینمایی و برخی از بازیگران روز چهارشنبه مورخ ۲۵ آبان ماه نشستی را با حمیدرضا مقدم‌فر، [مشاور فرمانده سپاه]، در برج میلاد برای تحلیل مسائل و موضوعات روز داخلی برگزار کرده‌اند. در این نشست محمدرضا شفیعی، علی صدری‌نیا، جواد موگویی، حسین گیل‌آبادی، سید جواد هاشمی، مجتبی امینی، محمدرضا شریفی‌نیا، کمیل خجسته، امین توکلی‌زاده، محمود رجبی معمار، پور حسین و … حضور داشته‌اند. برخی از شرکت‌کنندگان در این جلسه انتقادات تند و تیزی را علیه مدیریت صدا و سیما، دفتر رهبری و همچنین برخی از مسئولان نظام مطرح کرده‌اند.»
صداوسیما چقدر بیینده دارد؟
چندین سرفصل در لابلای این بولتن‌ها اختصاص به «نظرسنجی‌هایی» دارد که گفته شده سازمان صدا و سیما از «مردم» انجام داده است.

در این سرفصل‌ها می‌خوانیم که «براساس نتایج نظرسنجی سازمان صدا و سیما که در مورخه ۱۹ آبان ماه برگزار شده‌است، ۱۸.۷ مردم در تهران صدا و سیما را رسانه مورد اعتماد خود دانسته‌اند. ۱۳٫۳ درصد مردم در ایران نیز این نظر را داشته‌اند.... ۴۲ درصد مردم اخبار و گزارشات سازمان صدا و سیما را غیرصادقانه می‌دانند. ۲۶.۷ درصد گفته‌اند که خیلی کم صادقانه است. ۱۳.۷ درصد نیز معتقدند که این اخبار و گزارشات خوب و صادقانه بوده است.»

بخشی دیگر می‌نویسد که «براساس نتایج نظرسنجی اخیر وزارت کشور ۲۵ درصد مردم اخبار و اطلاعات خود را از صدا و سیما ۲۴.۶ درصد از شبکه‌های اجتماعی، ۱۶.۴ درصد از شبکه‌های ماهواره‌ای، ۱۱.۱ درصد از طریق دوستان، ۶.۴ درصد از سایت‌ها و رسانه‌های خبری دریافت می‌کنند... پیمان جبلی رئیس سازمان صدا و سیما گفته که برنامه‌های سازمان صدا و سیما در خوشبینانه‌ترین حالت ۳۵ درصد بیننده دارد.»

در مورد خود نظرسنجی هم سرفصلی می‌نویسد که «بیش از ۴۰ درصد افراد در پاسخ به نظرسنجی سازمان صدا و سیما درباره فتنه اخیر گفته‌اند که اصلاً تمایلی به شرکت در این نظرسنجی ندارند. ۷۰ درصد از ۶۰ درصد باقی‌مانده نیز حق را به فتنه‌گران داده‌اند.»

در بخش دیگری نیز آمده است که «براساس آمار دریافتی میزان اثرگذاری موضوع مهسا امینی در رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور ۲.۳ برابر بیشتر از رسانه‌های داخلی بوده است. شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال، من و تو و بی.بی.سی به ترتیب رتبه‌های اول تا سوم بوده‌اند.»

اذعان به این میزان از بی‌اثری رادیو و تلویزیون حکومتی در حالی در این بولتن محرمانه بیان شده است که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در حکم خود برای پیمان جبلی، صداوسیما را «آوردگاهی برای مقابله با امواج خصمانه تحریف و تفتین» توصیف کرده بود که منظور او از این «امواج خصمانه»، همان رسانه‌هایی است که خارج از اختیار جمهوری اسلامی فعالیت می‌کنند.
مسئله مهران مدیری
بولتن شماره ۲۳ خبرگزاری فارس، به تاریخ ۲۱/۰۷/۱۴۰۱ نیز سرفصلی دارد در مورد موضوع مهران مدیری، بازیگر و مجری و کارگردان که برنامه‌های او از صدا و سیما پخش می‌شود.

این سرفصل می‌نویسد: «شنیده شده است که مسئله قمار و باخت‌های کلان مهران مدیری صحت دارد و او با تصورات خام سقوط نظام از کشور خارج شد، اما دستگاه امنیتی که از قبل با او ارتباطاتی داشت و یکی از نزدیکان و مرتبطان با او کاملاً همکاری با دستگاه امنیتی داشت، به سراغ او در خارج از کشور رفتند و او را مجاب کردند که باید برگردد و خطای بزرگی کرده است. اما به محض ورود به کشور یک دستگاه امنیتی دیگر گذرنامه او را ضبط و اقداماتی برای برخورد با او داشته‌است که باعث ناراحتی دستگاه امنیتی اول شده است. آنان مدعی هستند که او با ما وارد همکاری شده بود و نیازی به برخورد دیگری نبود و خودش فهمیده بود که خطا کرده بود و حاضر به اصلاح شده بود و این برخوردهای دیگر باعث خراب شدن کار می‌شود.
+22
رأی دهید
-3

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.