«ناکارآمدی پهپاد شاهد در سرمای اوکراین»؛ «سفارش تازه روسیه»

دویچه وله: در حالی که برخی خبرها از اقدام روسیه به سفارش اقلام بیشتری از پهپادها و موشک‌های ساخت ایران حکایت دارند، اوکراین می‌گوید که کاهش استفاده روسیه از این پهپادها احتمالا با سرمای اوکراین بی‌ارتباط نیست.

حملات گسترده اخیر روسیه به زیرساخت‌های اوکراین عمدتا با پهپادها و موشک‌های ساخت ایران صورت گرفته‌اند. به گفته محافل دیپلماتیک، روسیه حالا درصدد خرید شمار بیشتری از این تسلیحات از ایران است.

محافل دیپلماتیک نزدیک به سازمان ملل می‌گویند که روسیه مجدداً به ایران سفارش صدها پهپاد و موشک‌های بالستیک داده است. این دیپلمات‌ها گفته‌اند، "ما می‌دانیم که ایران در تدارک است صادرات پهپاد و موشک را به سطحی بالاتر افزایش دهد." آنها می‌گویند که روسیه از این رهگذر قصد رفع و رجوع کمبودهای خود در عرصه مهمات جنگی را دارد. چند صد موشک و صدها پهپاد در شمار سفارش‌های تازه مسکو هستند. دیپلمات‌های یادشده گفته‌اند که فکر نمی‌کنند این سفارش‌ها ارسال شده باشند، ولی در مورد تقاضای روسیه تردیدی نیست.

گزارش‌های متعددی حاکی از این بوده‌اند که ایران ارسال پهپاد به روسیه را از ماه اوت سال جاری شروع کرده است. این پهپادهای انتحاری که اغلب از نوع شاهد ۱۳۶ هستند با سرعت بالا حرکت می‌کنند و با انفجاری که در برخورد با هدف ایجاد می‌کنند خسارت سنگینی به جا می‌گذارند. از این پهپادها می‌توان از جمله در حمله به تاسیسات نظامی مانند سیستم‌های راداری و توپخانه استفاده کرد.

 روسیه چند هفته پس از دریافت پهپادهای شاهد ۱۳۶ ایرانی، با آنها حمله به اوکراین را شروع کرد. کشورهای اتحادیه اروپا در واکنش به این حملات تحریم‌هایی را علیه جمهوری اسلامی به اجرا گذاشتند.
تردیدها در باره آنچه که ایران دریافت می‌کند
اطلاع دقیقی در دست نیست که ایران در ازای ارسال پهپاد و موشک چه چیزی از روسیه دریافت می‌کند. بنا بر تخمین دیپلمات‌ها در نیویورک، احتمالا کمتر پای پول در میان است و مسکو این کمک‌ها را با تقویت و تعمیق همکاری نظامی جبران خواهد کرد که پیامدهای سنگین و فاحشی برای معادلات مربوط به امنیت منطقه خواهد داشت.

ایران به عنوان یک قدرت منطقه‌ای که در ایام اخیر مذاکرات احیای برجام با آن به بن‌بست خورده است در حال حاضر به گسترش برنامه هسته‌ای خود ادامه می‌دهد. ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین این حدس و گمان را مطرح کرده است که روسیه به عنوان یک قدرت اتمی در ازای دریافت پهپاد و موشک از ایران به توسعه برنامه هسته‌ای این کشور کمک خواهد کرد. او همچنین گفته است که در پرتاب پهپادهای ایرانی از خاک روسیه متخصصان ایرانی مدیریت کار را بر عهده دارند.

جمهوری اسلامی در ابتدا منکر ارسال پهپاد به روسیه بود. بعدتر که شواهد و مستندات در این زمینه بیشتر شدند، از انکار کامل دست کشید و مدعی شد که ارسال پهپادها به قبل از جنگ اوکراین برمی‌گردند، ادعایی که در سطح بین‌المللی کمتر باورپذیر بوده است. مقام‌های روسیه هم مدعی‌اند که پهپادها با نام "گران" صرفاً از روی الگوی ایرانی شاهد ساخته شده و تولید بومی خود روسیه‌اند. بقایای پهپادهای منفجر شده نیز نشانه‌هایی در این زمینه به دست می‌دهند.

توافق برجام در سال ۲۰۱۵ ایران را از معاملات تسلیحاتی از این دست منع کرده است. جمهوری اسلامی ولی اصرار دارد که این منع ۵ ساله بوده و در حال حاضر مانعی برای تجارت تسلیحاتی این کشور وجود ندارد. در ماه اکتبر امسال آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان خواهان تحقیقی از سوی سازمان ملل در باره حملات روسیه با تسلیحات ایرانی شدند.
"سرما پهپادهای ایرانی را ناکارا کرده است"
 تخریب زیرساخت‌های اوکراین که روسیه در دو ماه گذشته از جمله با بهره‌گیری از پهپادهای ایرانی رقم زده قطع برق و بی‌‌‌آبی گسترده‌ای را در اوکراین سبب شده و زندگی در سرمای بعضا تا سی درجه در این کشور را با مشکلات عظیمی روبرو کرده است. سرما اما ظاهرا اثر مثبتی هم داشته و آن ناکاراکردن پهپادهای ایرانی است که ظاهرا برای وضعیت اقلیمی اوکراین و سرمای کنونی در این کشور ساخته نشده‌اند.

یوگنی زیلکین، سخنگوی نیروهای مسلح اوکراین در زمینه ارتباطات راهبردی به خبرگزاری اونیان این کشور گفته است که در ساخت پهپادهای انتحاری شاهد ۱۳۶ از قطعات مصنوعی و برخی مواد دیگر استفاده شده که در برابر سرما تاب‌آوری ندارند و ناکارا می‌شوند.

او افزوده است که از روز ۱۷ نوامبر هیچ پهپاد ایرانی در آسمان اوکراین و در حمله به این کشور دیده نشده است.

این در حالی است که ناتالیا گومنیوک، مدیر مرکز مطبوعاتی نیروهای مسلح اوکراین در جنوب کشور در مصاحبه با همان خبرگزاری این گمان را مطرح کرده است که کاهش استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی و استفاده محدود از انواع دیگر پهپادها شاید به خالی‌شدن زرادخانه روسیه از این نوع تسلیحات یا تغییری در راهبرد تسلیحاتی روسیه مربوط شود.

ساموئل بندت، یک کارشناس تسلیحاتی هم به مجله نیوزویک در آمریکا گفته است که درباره ادعای اوکراین در خصوص ناکاراشدن پهپادهای ایرانی در سرما نمی‌توان کاملاً مطمئن بود.

بندت که از تحلیلگران "مرکز مطالعات امنیتی نوین آمریکا" است، می‌گوید می‌توان فرض را بر این گذاشت که برخی از پهپادهای ایران به طور خاص برای دماهای شدیدا زیر صفر طراحی نشده‌اند. همزمان اما باید توجه داشت که ایران در تاجیکستان کارخانه‌ای دائر کرده است که پهپاد ابابیل ۲ تولید می‌کند و تاجیکستان به لحاظ جغرافیایی در منطقه‌ای کوهستانی و بسیار سرد واقع است.
برگشتن به مدار انکار
در همین حال، با انتشار خبرهای مربوط به ناکاراشدن پهپادهای ایران در سرمای اوکراین، سایت نورنیوز، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی دوباره روایت انکار ارسال پهپاد را رو کرده است و در مطلبی با عنوان "سرمای هوا و زمین‌گیر شدن پهپادهای خیالی!" مدعی شده است که انتشار این خبرها «صرفا داغ نگاه داشتن کلیدواژه "پهپاد ایرانی" در موضوع "بحران اوکراین" است.»

نورنیوز ابراز نگرانی کرده است که پخش اخبار مربوط به نقش پهپادهای ایرانی در تخریب وسیع زیرساخت‌های اوکراین "اضلاع سناریویی" برای توجیه‌پذیر کردن اقدامات حقوقی علیه ایران در موضوعات حقوق بشری  و مرتبط کردن آن به نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت برای زیر فشار قرار دادن ایران در مذاکرات رفع تحریم‌ها است.

این در حالی است که رهبر جمهور اسلامی در مورد "حقانیت روسیه" در به جریان انداختن جنگ علیه اوکراین تردیدی ندارد و به باور او این جنگ "ساختار نوین جهان و تضعیف بیشتر آمریکا" را رقم خواهد زد، دیدگاه‌هایی که از جمله در دیدار خامنه‌ای با ولادیمیر پوتین در تهران عنوان شدند. از نظر تحلیلگران طبیعی است که جمهوری اسلامی با چنین مواضعی حامی تام و تمام روسیه در جنگ باشد و برای "پیروزی" آن دریغ نکند. این نیز هست که پس از چند هفته انکار، بالاخره حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی خود اذعان کرد که ایران پهپادهای را به روسیه ارسال کرده است.
+49
رأی دهید
-8

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۷۴
    ضحاکیان - ملایر ، ایران

    اوکراین این حرف را میزند تا پهباد نقطه زن را شاید روسیه دیگه بکار نبرد چون هرچی التماس کرد وگریه و شیون وج..د بازی در اورد اثر نکرد. این پهباد ها یکی از بهترین و دقیقا ترین ابزار جنگی در دنیا معروف است و حتی حرف از ان است که امریکا سفارشات زیادی به ایران خواهد داد اگر ایران با فرجام موافقت کند. ولی این عمو سام خبر نداره که ایران براش چه نقشه ای کشیده. این ها را امریکا از زمانی حس کرد که در افغانستان بود بخاطر همین با تمام عجله و کشتن متحدانش ، افغانستان را سراسیمه ترک کرد و برای همیشه از خاورمیانه دمش روی کولش گذاشت .
    28
    4
    ‌چهارشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۴
    ضحاکیان - ملایر ، ایران
    با اینکه این پهباد مونتاژ ایران است و اکثر قطعات ان واردی است . تمام کل جهان به حیرت امدهاند چطور با اینکه ایران 43 سال است که از طرف امریکا و همدستتانش در تحریم است این همه قطعات را از کجا تهیه میکند و چگونه این ها را مونتاژ کرد ه اند با اینکه مهندسین ناسا هم شبانه روز در صدد ان هستند تا شاید یه کپی سازی کنند بتوانند بکنند ولی تا این وقت هنوز نتوانسته اند. جل الخالق. پهباد همیشه یارو نگهدارتون
    6
    1
    ‌چهارشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - ۱۷:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران
    به نظر جنگ روانی هستش. یعنی پهباد ترکیه ای از قطعات طبیعی ساخته شده که حالا میگن پهبادهای ایرانی از قطعات مصنوعی ساخته شدند؟ یک بمب یا موشک موتور دار هستش و که مسیریاب داره و میشه تا حدودی کنترلش کرد. اگر مهم نیست و به درد نمیخوره و کاربردی نداره و از این حرفا چرا انقدر بزرگش کردید؟ اگر کارکرد داشته و متاسفانه موفق بوده دیگه این حرفهای چرت و پرت چیه؟ برگ برنده این پهبادها قیمت پایین و اثر گذاری زیاد هستش برای اهداف ثابت. پهبادهای ترکیه و انواع دیگه پهبادهای دیگه ایران برای اهداف متحرک و جمع آوری اطلاعات ساخته شدند چون سرعت پایینی دارند اگر به سمت اهداف ثابت حرکت کنند امکان ردگیری و هدف قرار گرفتنشون بسیار بالا هستش و قیمت پهبادهای ترکیه حداقل بیست برابر پهبادهای ایرانی هستش که زدن یا سقوط هر پهباد ترکیه معادل حداقل بیست پهباد ایرانی خسارت داره. در هرصورت ارزون فروشی خوب نیست و به ضرر مملکت هستش ولی کل مملکت برای خارجی ها چه عرب باشه چه روس و چین مفت قیمت میزنند ولی برای مردم ایران همه چیز چند برابره مثل ماشینهای چینی و...
    0
    2
    ‌چهارشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - ۱۸:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    گارد جاویدان - فرانکفورت، آلمان
    ضحاکیان - ملایر ، ایران
    کانادا گفته اون شرکتهایی که قطعات این پهپادها رو میفروشند وادار میکنه که دیگه به هر کس و ناکسی قطعات نفروشند از چند هفته دیگه جمهوری اختلاسی باید بره بادبادک بسازه به جای پهپاد وقتی قطعاتش رو نداشته باشه
    2
    4
    ‌چهارشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - ۱۸:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران
    ضحاکیان - ملایر ، ایران
    خخخ عمو بیدار شو داری حزیون میگی...اگر انقدر خوب بودند در جنوب لبنان یا حتی جنوب سوریه در بلندی های جولان کار میکرد. اکراین امکانات سرنگونی اینا رو نداره و تمام فیلم های دقیقی که اکراینی ها بازی کردند در این مدت همش بخاطر گرفتن امکانات دفاعی و تجهیزات پیشرفته دفاع موشکی از آمریکا و غرب بود که به نظر میرسه موفق شده وگرنه این پهبادها در سوریه و لبنان هم استفاده شدند و چون اسرائیل سیستم دفاع هوایی مناسب داره راحت شناسایی و سرنگون شدند برای همین اونجا استفاده نمیکنند چون اثری نداره.آمریکا در افغانستان جهاد اکبر کرد یعنی یک کشور ویرانه رو ساخت. همه جاده ها و بیمارستانها و زیر ساختهای شهری که البته اگر فساد مقامات افغان و خرابکاری های ایران و روسیه و پاکستان نبود خیلی بهتر از این هم میشد و خلاصه کلام اصلا قرار نبود آمریکا در افغانستان بمونه و از بیست سال پیش این ماندن سال به سال بررسی میشد و این اروپا و سازمان ملل بود که اصرار داشت تا بهبود اوضاع مردم بمونند. در عراق هم همینطور بود در بحرین و قطر و ژاپن و کره هم همینطوره ولی یه بررسی بکن خاورمیانه فقط افغانستان و عراق نیست خخخخ
    1
    2
    ‌چهارشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - ۱۸:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران
    ضحاکیان - ملایر ، ایران
    خخخ عمو بیدار شو داری حزیون میگی...اگر انقدر خوب بودند در جنوب لبنان یا حتی جنوب سوریه در بلندی های جولان کار میکرد. اکراین امکانات سرنگونی اینا رو نداره و تمام فیلم های دقیقی که اکراینی ها بازی کردند در این مدت همش بخاطر گرفتن امکانات دفاعی و تجهیزات پیشرفته دفاع موشکی از آمریکا و غرب بود که به نظر میرسه موفق شده وگرنه این پهبادها در سوریه و لبنان هم استفاده شدند و چون اسرائیل سیستم دفاع هوایی مناسب داره راحت شناسایی و سرنگون شدند برای همین اونجا استفاده نمیکنند چون اثری نداره.آمریکا در افغانستان جهاد اکبر کرد یعنی یک کشور ویرانه رو ساخت. همه جاده ها و بیمارستانها و زیر ساختهای شهری که البته اگر فساد مقامات افغان و خرابکاری های ایران و روسیه و پاکستان نبود خیلی بهتر از این هم میشد و خلاصه کلام اصلا قرار نبود آمریکا در افغانستان بمونه و از بیست سال پیش این ماندن سال به سال بررسی میشد و این اروپا و سازمان ملل بود که اصرار داشت تا بهبود اوضاع مردم بمونند. در عراق هم همینطور بود در بحرین و قطر و ژاپن و کره هم همینطوره ولی یه بررسی بکن خاورمیانه فقط افغانستان و عراق نیست خخخخ
    1
    1
    ‌چهارشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - ۱۸:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۴
    ضحاکیان - ملایر ، ایران
    گارد جاویدان - فرانکفورت، آلمان
    با بادبادک هم مهندس های ایرانی قادر هستند بهترین ها را بسازند. بادبادک یارو نگه دارت
    1
    1
    ‌چهارشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - ۲۱:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
    ضحاکیان - ملایر ، ایران
    ببین بسر جون. میخوره ساده باشی. اینی که میگی دم ایران گرم، دمت گرم. ولی مسئله از جای دیگه اب میخوره. نه روسیه به پهپادهای ایران احتیاج داره، نه پهپادهای ایران خیلی تک و اخرین سیستم هستن. روسیه میخواد ایران رو همراه خودش کنه توی جنگ، و تحریمها شدا بیشتری پیدا کنه تا اروپا سر زمستون به خرید نفت و گاز ایران رو نیاره و خودش هنوز بتونه بفروشه. دوما به خامنه ای یه ارضای مغزی بدن که بتونن بیشتر بدوشنش (یادت رفته پوتین گفته بود توی صورت این ازگل مسیح رو دیده؟؟) چون میشناسنش که چه داغونیه. سوما خامنه ای هم یه روحیه ای به مثل شماها بده و بتونه بادتون کنه که ظاهرا تونسته، چون با جماعت با بهره هوشی پایینی طرف حسابه. زت زیاد! علی هم یار خودت باشه 😀😀، چون اگر میتونست غلطی کنه واسه خودش میکرد
    0
    1
    ‌چهارشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - ۲۲:۴۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    گارد جاویدان - فرانکفورت، آلمان
    ضحاکیان - ملایر ، ایران
    آره بهترین ها رو ساختند نمونه اش پراید و بقیه گاریهایی است که در ایران مونتاژ میکنند به طوریکه حتی صدای رئیس پلیس ایران رو هم درآوردند به خاطر ناامن بودنشون ، فکر کردی سالی ۲۵ هزار کشته واسه چیه؟ واسه همین تولیدات بونجول داخلیه
    0
    1
    ‌پنجشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۱ - ۰۵:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.