وزیر تحصیلات عالی طالبان: درجه علمی مجاهد از مین‌‌‌هایی که کار گذاشته محاسبه شود

ندا محمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان در هرات سخنرانی می‌کندبی بی سی: ندا محمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان در اظهارات تازه خود اخذ امتحان از اعضای طالبان برای تثبیت رتبه علمی آن‌ها را «بی‌احترامی به علما» خوانده است و گفته که «درجه علمی» یک «مجاهد طالبان» باید از روی تعداد مین‌‌گذاری‌هایی که انجام داده محاسبه شود.

او در سخنرانی خود در ولایت هرات در محفل علمای طالبان گفته است برای تثبت رتبه علمای طالبان نیز باید با «تسامح کامل» برخورد شود.

او گفته است: «جوانانی که توانایی دارند و در اینجا [در افغانستان] وقت گذرانده‌اند، اگر بخواهند می‌توانند در امتحان شرکت کنند، اما هیچ راهی برای امتحان از علما و ریش‌سفیدان وجود ندارد، بر علاوه از مجاهدی که دستاربندی (عمامه‌گذاری) کرده و بعد فرمانده و یا ولسوال شد و ۲۰ سال را با مشقت گذراند و جهاد کرد. او البته عالم تمام مسائل نیست و شما به او می‌گویید امتحان بدهید، امتیاز او به تعداد مین‌هایی که کارگذاشه خواهد بود.»

عنوان خود آقای ندیم نیز «شیخ‌الحدیث» یا «مولوی» است که بالاترین عنوان در میان رهبران مذهبی طالبان است. هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان نیز با عنوان «شیخ‌الحدیث» یاد می‌شود.

رهبران پایین‌تر طالبان با عنوان‌های «مولوی»، «ملا» و «قاری» یاد می‌شوند که معادل‌های اکادمیک و دانشگاهی ندارند و رتبه علمی آنها در مدارس مذهبی نیز غیررسمی است.

اظهارات آقای ندیم واکنش‌های زیادی نیز در میان افغان‌ها داشته و کاربران با انتقاد از سخنان وزیر تحصیلات عالی طالبان در مورد آینده نظام تحصیلی و دانشگاه‌های این کشور ابراز نگرانی کرده‌اند.

وزیر تحصیلات عالی طالبان همچنین در سخنرانی‌اش گفته است افراد از اعضای جمعیت اصلاح، حزب التحریر، دموکرات‌ها و خارجی‌ها در دانشگاه‌ها «مطلقا جای ندارند» و اگر چنین کسانی در دانشگاه‌ها یافت شوند، «مجازات» خواهند شد.

آقای ندیم در حالی این اظهارات را بیان کرده که چند روز پیش‌ از استادان دانشگاه‌های افغانستان که پس از تسلط طالبان کشور را ترک کرده‌اند خواست که به افغانستان برگردند.

دانشگاه‌های دولتی افغانستان با کمبود شدید استاد و کادرهای علمی مواجه است.

طالبان کلاس‌های درسی در دانشگاه‌ها را تفکیک جنسیتی کرده است و دختر و پسر در کلاس‌های جداگانه درس می‌خوانند و استادان زن و مرد نیز جدا شده‌اند.
دانشکده‌ شرعیات دانشگاه کابل یک مرکز عمده پرورش افرادی است از رهبران جهادی و اسلام‌گرا را تولید کرده استاظهارات خبرساز درباره آموزش دختران
اظهارات آقای ندیم چند روز پیش نیز درباره آموزش دختران نیز چند روز قبل خبرساز شده بود. او به مکتب رفتن دختران «به سبک غربی» مخالف «اسلامیت و افغانیت» خوانده بود.

اخیرا در ویدیوی سخنرانی دیگری از ندا محمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است، او در مورد امان‌الله، شاه تجددگرای افغانستان در اوایل قرن بیستم حرف می‌زند و در انتقاد از او می‌گوید: «امان الله خان چه کرد؟ به طرف غربی‌ها و کافرها رفت و این قاعده و فرمول را آورد که چرا زنان در خانه نشسته‌اند و به مدرسه نمی‌روند.»

آقای ندیم تشویق آموزش زنان از سوی امان‌الله را «آوردن نسخه عیاشی و فحاشی به افغانستان» دانسته و می‌گوید محمد ظاهر، شاه دیگر افغانستان همین روند را پیش برد که به گفته او به همین دلیل «علما» علیه او ایستادند و طالبان نیز این نوع آموزش را نمی‌پذیرد چرا که به گفته او «با اسلام، افغانیت و غیرت ما در تضاد است».

این ویدیو از اظهارات آقای ندیم در فضای شبکه‌های اجتماعی بحث‌برانگیز شده است.

این در حالی است که اخیرا آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل گفت که بسته ماندن دبیرستان‌های دخترانه در افغانستان در یک سال گذشته به معنای از دست رفتن یک سال دانش و فرصت برای دختران بوده است.

طالبان به وعده‌های خود مبنی بر امکان بازگشت دختران به کلاس‌های درس عمل نکرده‌ و به همچنان مانع رفتن دختران به کلاس‌های ۷ تا ۱۲ شده است که عمدتاً دختران دانش آموز ۱۲ تا ۱۸ ساله هستند.
+4
رأی دهید
-21

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.