پیش‌نویس قطعنامه شورای حقوق بشر: تشکیل یک هیات مستقل حقیقت‌یاب بین‌المللی با چهار دستورکار

در پیش‌نویس قطعنامه‌ای که پنجشنبه هفته جاری در نشست اضطراری شورای حقوق بشر در ژنو به رای گذاشته خواهد شد، دستور تشکیل یک هیات مستقل حقیقت‌یاب بین‌المللی با چهار «دستور کار» تصویب و صادر خواهد شد.

بر اساس این پیش‌نویس، هیات حقیقت‌یاب که توسط رئیس شورای حقوق بشر منصوب خواهد شد، ماموریت می‌یابد تا چهار موضوع را پیگیری کند.

«بررسی کامل و مستقل موارد نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با اعتراضات آغاز شده از ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۲، از جمله ابعاد جنسیتی این نقض‌ها» بند اول این ماموریت است. مورد دوم، تعیین حقایق و شرایط پیرامون تخلفات ادعایی است.

مورد سوم که از لحاظ حقوقی و جنایی حائز اهمیت بالایی است «جمع‌آوری، تجمیع، تجزیه و تحلیل شواهد مربوط به چنین تخلفاتی، حفظ شواهد و مدارک، از جمله با در نظر گرفتن همکاری هرگونه روند قانونی در آینده در دادگاه‌های ملی، منطقه‌ای و یا بین‌المللی» است.

مورد چهارم درخواست از هیات حقیقت‌یاب برای تعامل با «همه ذینفعان مرتبط» از جمله دولت جمهوری اسلامی، دفتر کمیسیاریای عالی، گزارشگر ویژه حقوق بشر در جمهوری اسلامی، آژانس‌های زیرمجموعه سازمان ملل، سازمان‌های بین‌المللی حقوق‌بشری و اعضای جامعه مدنی است.

این پیش‌نویس که با عنوان «وخامت اوضاع حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران» در ابتدا توسط آلمان و ایسلند تهیه و سپس در چند دور مذاکره با دیگر کشورهای عضو و غیرعضو شورای حقوق بشر تکمیل شده است، روز پنجشنبه، پس از چند ساعت بحث در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران، که با اظهارات تعدادی از نهادها و سازمان‌های حقوق بشری هم همراه خواهد بود، به رای شورای حقوق بشر گذاشته خواهد شد.

در بخشی از متن این پیش‌نویس بر «نیاز به پاسخگویی در مورد نقض حقوق بشر» به منظور «جلوگیری از نقض بیشتر» تاکید شده و تعهدات بین‌المللی «جمهوری اسلامی ایران» برای اطمینان از تحقیقات سریع، موثر، مستقل، شفاف و بی‌طرفانه در مورد کلیه موارد نقض گزارش شده حقوق بشر یادآوری شده است.

در بخش دیگری از این پیش‌نویس «از دولت جمهوری اسلامی ایران» درخواست شده که «به تبعیض مستمر علیه زنان و دختران در زندگی عمومی و خصوصی و در چارچوب قانون و عمل پایان دهد» و از کلیه حقوق بشر از جمله حق آزادی بیان و عقیده و آزادی مذهب یا باور محافظت کند.

پیش‌نویس قطعنامه در صورت تصویب «بار دیگر بر نیاز فوری دولت جمهوری اسلامی ایران به بازیابی کامل دسترسی به اینترنت» تاکید و بر اهمیت حفظ دسترسی آزاد، باز، قابل اعتماد و ایمن به اینترنت اصرار خواهد کرد.

درخواست از مقامات جمهوری اسلامی ایران به منظور اعطای دسترسی آزاد، کامل و بدون مانع گزارشگر ویژه نظارت بر وضعیت حقوق بشر در ایران به خاک کشور از جمله موضوعات بااهمیت این پیش‌نویس است.

همکاری با هیات حقیقت‌یاب و تضمین دسترسی بدون مانع به کشور، بدون تاخیر، برای انجام وظایف محوله، درخواست پایانی این قطعنامه از دولت جمهوری اسلامی است.

نشست اضطراری شورای حقوق بشر برای بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران، صبح پنجشنبه به وقت محلی در ژنو آغاز خواهد شد. در این نشست اعضای شورای حقوق بشر و سازمان‌های جامعه مدنی به تشریح مواضع خود خواهند پرداخت. در پایان این نشست، پیش نویس قطعنامه به رای گذاشته خواهد شد و در صورت تصویب، هیات حقیقت‌یاب بین‌المللی با ماموریتی مشخص در روزها و هفته‌های پیش‌رو تشکیل و مشغول به فعالیت خواهد شد.
+83
رأی دهید
-5

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۸
    Aztek - قم، ایران

    فایده اش چیه؟ فوقش دوباره یه بیانیه میدن و ایران رو محکوم میکنن . خامنه ای مفعول هم به جنایاتش ادامه میده . مردم خودشون باید تکلیف این جنایتکار هارو معلوم کنند.
    0
    73
    ‌چهارشنبه ۰۲ آذر ۱۴۰۱ - ۱۳:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    babak.iraniii - تهران، ایران

    خامنه ای چون سواد کافی و آگاهی کافی از سرنوشتش نداره آتسان کَشی را افتخار حکومت ننگین و خون آلود خود میداند سرنوشت قزافی و صدام در انتظارش هست / مگر مثل اون گور بگور شده بمیره / جنایاتش در مدت 33 سال روی هیتلر و چنگیز و آتیلا را سفید کرده..پینوشه را نمیسناسه و از عاقبتش بی اطلاع هست / همچنین مثلا فرماندهان و مجریان سرنوشت هولناکی در انتظارشون هست / این کَشتار های بی امان بد جوری دامنتون را میگیره حتی خانواده هاتون آگاه بودن و جلو قاتلان را نگرفتن مثل شوهر پسر و و سایر نزدیکان
    0
    22
    ‌چهارشنبه ۰۲ آذر ۱۴۰۱ - ۱۴:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    ایران کهن - هوستن، ایالات متحده امریکا

    چندتا هیئت باید سازمان حقوق بشر و بین الملل را بازرسی کنند. ایران یواشکی یه پول میریزه به حسابشون و خفشون میکنه بعد ما میشیم مقصر
    0
    29
    ‌چهارشنبه ۰۲ آذر ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد
    (مورد سوم که از لحاظ حقوقی و جنایی حائز اهمیت بالایی است «جمع‌آوری، تجمیع، تجزیه و تحلیل شواهد مربوط به چنین تخلفاتی، حفظ شواهد و مدارک، از جمله با در نظر گرفتن همکاری هرگونه روند قانونی در آینده در دادگاه‌های ملی، منطقه‌ای و یا بین‌المللی» است.) این بند مهمترین اصل شورای حقوق بشره. دنیا داره مقدمات دادگاه نورنبرگ ایران رو آماده میکنه. بعد از دادگاه حمید نوری در سوئد, دادگاه آبان در انگلستان حالا جمع آوری مدارک برای محاکمه سران خون و فساد اسلامی با همکاری تمام کشورهای دنیا. به عوامل نظام ولایی پیشنهاد میکنم تا دیر نشده از حکومت فاصله بگیرید وبه مردم خودتون برگردید, در دادگاه نمی تونید بگید: معمور بودیم و معذور.
    0
    5
    ‌چهارشنبه ۰۲ آذر ۱۴۰۱ - ۱۵:۴۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    گارد جاویدان - فرانکفورت، آلمان
    برای هر قطعنامه ای باید یک ضمانت اجرایی هم وجود داشته باشه که اگر متخلف به کارش ادامه بده بازوهای اجرایی متخلف را مجازات کنند وگرنه این همه قطعنامه تصویب شد و هیچ اتفاق خاصی برای متخلفان نیافتاد این یکی هم مثل بقیه! حالا لابد چند هفته یا چند ماه هم طول میکشه تا این هیأت حقیقت یاب تشکیل و دست به کار بشه
    0
    9
    ‌چهارشنبه ۰۲ آذر ۱۴۰۱ - ۱۶:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    دوستدار - استهکلم، سوئد
    44 سال است قطعنامه از طرف سازمانهای حقوق بشر و مجامع بین الملل بر علیه نظام اخوندی ایران صادر میشود , نظام اخوندی از کدام یک از اینهمه قطعنامه ها که برعلیه اش صادر شده عمل کرده تا به این اخری عمل کند . کاشت میشود بنویسان چنانچه نظام اخوندی ایران به قطعنامه این بار حقوق بشر اهمیت ندهد جایکه خامنه ای در ان زندگی میکند مورد حملات هوشمندانه موشکهای جنگی امریکا و متحدینش قرار میگیرد.
    0
    4
    ‌چهارشنبه ۰۲ آذر ۱۴۰۱ - ۲۰:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۵
    بینوایان1 - دوسلدورف، آلمان
    خنده داره اینا برای ایران کاری انجام نمیدن خود سازمان حقوق بشرمافیاست، این سازمان میلیاردها برای سومالی و کشورهای آفریقایی جمع کردند و معلوم نیست پولا کجاست این سازمان دنبال کشورهای بی صاحب میگرده تا جیب شان را پر کنند حقوق بشر کیلویی چنده
    0
    2
    ‌چهارشنبه ۰۲ آذر ۱۴۰۱ - ۲۱:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.