فشار خون بالا یک مشکل عمده برای سلامتی است که با علایم بسیار کمی همراه است؛ مسالهای که میتواند تشخیص آن را دشوار کرده و در صورت عدم درمان باعث عوارض جدی نظیر سکته مغزی، بیماری قلبی و موارد دیگر شود. هرچه از عدم تشخیص تا درمان فشار خون بالا بیشتر طول بکشد کنترل آن دشوارتر خواهد شد.
فشار خون بالا چیست؟
فشار خون فشاری است که در رگ های خونی ما وجود دارد و در اثر پمپاژ قلب ایجاد میشود. برای اکثر افراد فشار خون طبیعی باید حدود ۱۴۰/۹۰ میلی متر جیوه یا کمتر و برای افراد مبتلا به دیابت کمتر از ۱۳۰/۸۰ میلی متر جیوه باشد. فشار خون بالا به فشار بالاتر از حد معمول گفته میشود که میتواند منجر به فرسودگی رگ های خونی شده و به آسیب دائمی اندام ها بیانجامد.
فرآیند پیری منجر به باریک شدن رگهایی میشود که به افزایش فشار خون کمک میکند. با افزایش سن، رگ های ما تمایل دارند کوچکتر شوند که منجر به افزایش تدریجی فشار خون میشود.
سبک زندگی چه تاثیری بر فشار خون دارد؟
سبک زندگی ما بهطور چشمگیری بر توانایی ما در ابتلا به فشار خون بالا تاثیر میگذارد. متخصصین بر این باورند که غذایی که میخوریم و میزان ورزشی که میکنیم میتواند ازجمله عوامل کلیدی در ایجاد این بیماری باشد.
اگر رژیم غذایی ما مملو از سدیم باشد -به یاد داشته باشید که ۸۰ درصد سدیم موجود در رژیم غذایی ما از فست فودها و غذاهای فرآوری شده تامین میشود- مثل این است که شیر شلنگ باغچه را باز کنیم و حجم بیشتری آب وارد کرده و فشار را افزایش دهیم. از سوی دیگر اگر ورزش نکنیم و تناسب اندام نداشته باشیم یا کم تحرک باشیم، باعث پیری زودرس یا تنگ شدن رگ های خونی خود خواهیم شد. علاوه بر این، مصرف الکل نیز به بالا رفتن فشار خون میشود.
علایم و نشانه های فشار خون بالا چیست؟
بیشتر اوقات هیچ علامت و نشانه آشکاری از فشار خون بالا وجود ندارد و به همین دلیل نام «قاتل خاموش» را بر آن نهادهاند. با وجود این واقعیت که اکثر افراد مبتلا به فشار خون بالا هیچ علایمی ندارند، سرگیجه، سردرد، مشکلات بینایی و تنگی نفس میتوانند از علائم هشداردهنده احتمالی باشند.
خطرات فشار خون بالا چیست؟
فشار خون بالا خطرات زیادی ایجاد میکند و میتواند به مشکلات جدیتری منجر شود. ازجمله از دست رفتن عملکرد کلیه که منجر به دیالیز خواهد شد. فشار خون بالای کنترل نشده همچنین یکی از دلایل اصلی سکته مغزی است که توانایی های شناختی بیمار را از او میگیرد.
فشار خون بالا افراد را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قلبی، از دست دادن عملکرد مغز و از دست دادن بینایی قرار میدهد.
اگر فشار خون بالا درمان نشود چه اتفاقی میافتد؟
در صورت عدم درمان، فشار خون بالا میتواند منجر به مشکلات قلبی، سکته، بیماری کلیوی، نابینایی، زوال عقل و اختلال نعوظ شود. بسیاری از پزشکان معتقدند که این از مرگ هم بدتر است، زیرا اگر درمان نشود تمام رگ های خونی بدنمان تحلیل خواهد رفت و اندام های مهم بدن آسیب خواهند دید. و همه اینها قابل پیشگیری است.
چگونه از فشار خون بالا جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از اثرات طولانی مدت فشار خون بالا مهم است که آن را به موقع تشخیص دهیم. برای این کار مرتبا به پزشک مراجعه کرده و سطح آن را کنترل کنید. همچنین میتوانید یک دستگاه فشار خون برای اندازه گیری میزان آن در خانه خریداری کنید.
علاوه بر این یک راه کلیدی برای کمک به جلوگیری از فشار خون بالا، فعال نگه داشتن بدن است. فعالیت بدنی به مدت ۴۰ دقیقه در چهار روز هفته یا بیشتر برای این کار مناسب است. اگر فردی دچار معلولیت است هر نوع حرکتی برای او عالی است.
همچنین توصیه میشود که مراقب آنچه میخورید و مینوشید باشید. مصرف نمک را به حداقل برسانید و از الکل پرهیز کنید.