چرا فروش جزایر نزدیک استرالیا زنگ خطر را به صدا در آورده؟

بی بی سی: فروش احتمالی مجموعه‌ای از جزایر با موقعیت استراتژیک در نزدیکی سواحل استرالیا نگرانی‌هایی را در مورد امنیت ملی این کشور ایجاد کرده است.

رسانه‌های مختلف محلی در روزهای اخیر گزارش داده‌اند که خریداران چینی علاقه‌مند به خرید جزایر کانفلیکت هستند که گروهی متشکل از ۲۱ جزیره مرجانی در ۹۴۰ کیلومتری ساحل استرالیا است.

آنها در «دریای مرجان» در نزدیکی یکی از مسیرهای مهم کشتیرانی استرالیا واقع شده اند، با این حال در حوزه حاکمیت دولت پاپوآ گینه نو قرار دارند.
چه کسی این جزایر را می‌فروشد؟
این جزایر توسط کارآفرین بازنشسته استرالیایی، ایان گوری اسمیت، به فروش گذاشته شده است، که طبق گزارش‌ها در سال ۲۰۰۳ آنها را به قیمت ۲۵ میلیون دلار خریده بود.

طبق اخبار تلویزیون 9Now استرالیا، یکی از جزایر دارای یک باند هوایی است، در حالی که «طول جزیره دیگر به اندازه‌ای است که می‌توان در آن یک باند کامل ساخت که هواپیماهایی به بزرگی بویینگ ۷۴۷ بتوانند در آن فرود بیایند.»

گوری اسمیت گفت که به دولت استرالیا برای فروش جزایر پیشنهاد مذاکره داده، اما هنوز پاسخی دریافت نکرده است.

او به گزارشگران گفت که: «می‌دانم که همه مراحل رسمی را نزد کمیساریای عالی استرالیای پاپوآ گینه‌ نو طی کرده است در نتیجه می‌دانم که نزد او [وزیر خارجه استرالیا، پنی وانگ] رفته است» و افزود که «بسیار دوست دارد که ببینید این جزایر تا ۱۰۰ سال آینده حفاظت شده بمانند.»

ولی هنوز مشخص نیست که این جزایر به شهروندان غیر پاپوا گینه‌ نو تعلق خواهند گرفت یا نه.

آنتونی برگین، پژوهشگر ارشد مؤسسه سیاست‌گذاری راهبردی استرالیا در مطلبی در سیدنی مورنینگ هرالد نوشت: «اگر جزایر کانفلیکت هنوز عنوان مالکیت آزاد داشته باشند، گوری اسمیت فقط می‌تواند آن عنوان را به یک شهروند پاپوا گینه نو بفروشد. اگر بخواهد جزایر را به یک غیر شهروند بفروشد، باید ابتدا عنوان‌شان را به اجاره دولتی تبدیل کند. اگر عنوان‌ها به اجاره دولتی تبدیل شده باشند، آزاد خواهد بود آنها را به هر کسی که می‌خواهد بفروشد ولی هر معامله‌ای منوط خواهد بود به تصویب وزیر اراضی [پاپوا گینه نو].»

دولت پاپوا گینه نو این را نیز روشن کرده است که ترجیح می دهد جزایر، که زمین‌های شکار سنتی هستند، «در مالکیت پاپوا گینه نو باقی بماند.»
دغدغه‌های استرالیا چیست؟ 
استرالیا نگران افزایش نفوذ چینی‌ها در میان متحدان سنتی‌اش در جزایر جنوب اقیانوس آرام است.

ونگ یی وزیر خارجه چین امسال چند قرارداد را با کشورهای اقیانوس آرام امضا کرده است از جمله توافقی امنیتی با جزایر سلیمان به رغم تقاضاهای مستقیم دولت استرالیا.

هر چند معاهده‌ای بلندپروازانه که به چین در امور دریایی منطقه دست بالا را می‌داد تحقق نیافت، چین حالا برای اثرگذاری منطقه‌ای در رقابت مستقیم با استرالیا و سایر متحدان آمریکایی در این منطقه سرشار از منابع و واجد اهمیت راهبردی است.

 در ابتدای امسال پنی وانگ سفری ده روزه را در کشورهای جزایر اقیانوس آرام پس از سفری مشابه توسط ونگ آغاز کرد.

استرالیا نیز می‌کوشد منافع راهبردی‌اش را با حفظ عدم دخالت در امور داخلی کشورهای اقیانوس آرام متوازن کند.

آنتونی آلبانیزی، نخست‌وزیر استرالیا، می‌گوید: «املاک زیادی آن سوی اقیانوس آرام وجود دارد. مالیات‌دهندگان استرالیایی در موقعیتی نیستند که همه این‌ها را خریداری کنند. ما باید این داد و ستد خاص را بررسی کنیم» و افزود که «این مسئله دولت پاپوا گینه نو است. این قلمرو مستقل پاپواگینه نو است نه قلمرو استرالیا.»
رسانه‌ها چه می‌گویند؟
رسانه‌های استرالیایی در میان بیم از هرگونه خرید «به شدت نگران‌کننده‌»، فروش احتمالی جزایر کانفلیکت را به عنوان یک«معضل» توصیف کرده‌اند.

کریس اسمیت گزارشگر اسکای نیوز استرالیا می‌گوید: «واضح است که این تهدیدی برای امنیت ملی ماست. و آنها که تحرکات چین را در منقطه رصد می‌کنند هراس مشابهی دارند.»

رسانه‌ها همچنین متذکر شده‌اند که توافق جزایر سلیمان با چین «در تقابل با هشدارهای» آمریکا و استرالیا به دست آمد.

وب‌سایت خبری نیوز استرالیا می‌گوید: «اینکه پکن بتواند زمین‌هایی این‌قدر نزدیک به استرالیا را در اختیار بگیرد هراس در دل متخصصان امنیت ملی می‌‌اندازد که از بسته شدن معامله‌ای بین چین و جزایر سلیمان در اوایل امسال نگرانی کرده بودند که معنای‌اش حضور گسترده و پررنگ برای رئیس‌جمهور چین شی جین‌پینگ در منطقه اقیانوس آرام بود.»
+21
رأی دهید
-0

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۱۰۲
    تنها در اینجا - کپنهاگ، دانمارک
    این چینی‌ها تا ۳۰ سال پیش تو جیبشون شپش ملق میزد ولی امروز با پول خودمون دارن میخرنمون خود کرده را چاره نیست
    0
    13
    جمعه ۰۱ مهر ۱۴۰۱ - ۰۷:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.