بخشی از اسناد هزینه‌های هنگفت احیای دریاچه ارومیه «موجود نیست»

رادیو فردا: رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی از شفاف نبودن هزینه‌هایی که تحت عنوان احیای دریاچه ارومیه انجام شده خبر داد و گفت که بخشی از «اسناد هزینه‌های هنگفت احیای دریاچه ارومیه موجود نیست.»

سمیه رفیعی روز سه‌شنبه ۱۵ شهریور در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا در این باره گفت که «هزینه‌های زیادی برای احیای دریاچه ارومیه صورت گرفته که بعضی از اسناد آن موجود و برخی دیگر ناموجود است، اما این هزینه‌ها نتیجه‌ای مطلوب را در پی نداشتند».

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی افزود: «عمده هزینه‌ها صرف مطالعات تکراری و بی‌حاصل شد و در عمل آنچه می‌بایست رخ می‌داد، رخ نداد».

با وجود تأکید مقام‌های مختلف دولتی بر تأثیر خشکسالی‌ها بر خشک شدن دومین دریاچه شور جهان، سمیه رفیعی روز سه‌شنبه اظهار داشت که «به گفته رئیس پیشین ستاد احیای دریاچه ارومیه ۸۵ درصد از دلایل وضعیت کنونی دریاچه ارومیه مربوط به دخالت‌های انسانی بوده و تنها ۱۵ درصد آن ناشی از تغییر اقلیم بوده است».

وی تأکید کرد: «قبل از احیای این دریاچه می‌بایست برنامه‌ای جامع برای حفاظت اتخاذ می‌کردیم، اما نه تنها حفاظتی رخ نداد بلکه تخریب‌ها بیشتر شد و تصمیم‌گیری‌های غلطی شامل برداشت‌های غیرمجاز برای توسعه کشاورزی و تغییر نوع کشت رخ داد».

در حالی‌که کارشناسان می‌گویند ۹۵ درصد دریاچه ارومیه خشک شده، مسعود تجریشی، مدیر پیشین دفتر برنامه‌ریزی ستاد احیای دریاچه ارومیه به تازگی خبر داد که دولت سیزدهم ارائه اطلاعات برای برنامه‌ریزی احیای دریاچه را متوقف کرده است.

آقای تجریشی گفته است که نمی‌داند دولت سیزدهم چه برنامه‌ای برای احیاء دریاچه دارد چرا که به هیچ‌کدام از ۲۴ نامه ستاد احیای دریاچه ارومیه پاسخی داده نشده است.
ریزگردهای دریاچه ارومیه، عامل بیماری‌زا
نگرانی‌ها از وضعیت دریاچه ارومیه به سال ۷۹ بازمی‌گردد که برخی کارشناسان و حتی مقامات دولتی نسبت به تأثیرات خشکسالی بر دریاچه ارومیه هشدار دادند.

در ادامه این نگرانی‌ها ، سال ۱۳۹۲ «کارگروه نجات دریاچه ارومیه» و سپس «ستاد احیای دریاچه» در دولت تشکیل شد تا در یک برنامه ۱۰ ساله دریاچه ارومیه احیا شود و مسئولیت ستاد دریاچه ارومیه نیز به عیسی کلانتری واگذار شد که سال ۱۳۹۸ ادعا کرد «تا سال ۱۴۰۶ شاهد احیای اکولوژیک دریاچه ارومیه خواهیم بود».

در وب‌سایت این ستاد نمی‌توان اطلاعات دقیقی از پروژه‌های انجام‌شده و روند نجات دریاچه پیدا کرد، اما از کانال تلگرامی آن می‌توان دریافت که تا امروز ۱۵ هزار میلیارد تومان هزینه شده است بی آن‌که گزارش دقیقی درباره میزان موفقیت پروژه‌ها و ریز هزینه‌ها منتشر شود.

این روند نهایتاً در ۲۹ تیرماه امسال منجر به برکناری عیسی کلانتری شد، ضمن آن‌که نمایندگان مجلس نیز تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه را تصویب کردند. از نتیجه این تقاضا تاکنون گزارشی در دست نیست.

عیسی کلانتری، رئیس سابق سازمان حفاظت محیط زیست ایران که خود دست‌اندرکار روند «احیای دریاچه ارومیه» بوده است، روز ۲۴ مرداد امسال هشدار داد که دریاچه ارومیه به هر قیمت، حتی به بهای خشکاندن کشاورزی منطقه، باید احیا شود زیرا، به گفته او «خشک شدن دریاچه ارومیه پیامد امنیتی خواهد داشت و هیچ حکومتی نمی‌تواند در کشور دوام بیاورد».

مسعود پزشکیان، نماینده تبریز، هم هشدار داده است که در صورت ادامه این روند «بیش از ۱۴ میلیون نفر از تبریز تا نزدیکی تهران درگیر ریزگردهای نمکی خواهند بود».

این نماینده مجلس در عین حال اذعان کرده است که «در کنار سوءمدیریت و خشکسالی، رفتار و برخوردهای جناحی و سیاسی و عدم استفاده از افراد توانمند برای احیای دریاچه به وسعت تشنگی آن افزوده است».
+32
رأی دهید
-2

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    Momijii - توکیو، ژاپن
    سند باشه و نباشه ، مگر فرقی هم میکنه !؟ هزاران کِیس Case فساد و غارت و هاپولی هاپول با سند و مدرک تا امروز افشاء و رو شده ، تعداد بیشماریش رو که قوه مثلاً قضائیه ورود هم کرده با پرونده های ، جدید و قدیمی مفتوح که مجرمانش هم یا با قرار وثیقه و یا بدون قرار ، ول ول و راس راس دنبال زدو بندها و دزدی‌های جدید !! چه کسی تونسته چکار بکنه !؟ مافیای تبهکار حکومتی ! دریاچه هم که خشک شد و رفت پی کارش !!
    3
    12
    ‌سه شنبه ۱۵ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۶:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    sahandogli - لندن، انگلستان
    خشکاندن دریاچه ارومیه یک برنامه بسیار دقیق برای نابودی ترکها است و تمام این بودجه ها و اختلاس ها فیلمی بیش نیستند. مطمن باشید مردم آذربایجان برای حفظ زندگی و وطن خود مجبور به دست گرفتن سلاح خواهند شد و آن وقت کل ایران به سوی آشوب و آشوب خواهد رفت چون آنها این مسله را یک برنامه امنیتی و سیاسی برای خلاص شدن از شر ترکها است
    12
    5
    ‌سه شنبه ۱۵ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۷:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    وقتی حدود 50 درصد از مردم یک مملکت راشی باشند و یا خلاف کنند سازمان ملل متحد آن را بعنوان یک سیستم می شناسد
    1
    1
    ‌سه شنبه ۱۵ شهریور ۱۴۰۱ - ۲۰:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    sahandogli - لندن، انگلستان
    عزیزم اینگونه نیست. ترک های عزیز من بدون جواز هزاران چاه عمیق تر از سطح دریاچه زده اند که تمام آب را از زیر میمکد مگر اینکه غیر ترک ها این چاه ها را کنده باشند!
    3
    10
    ‌سه شنبه ۱۵ شهریور ۱۴۰۱ - ۲۰:۰۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    Hooloo7 - گوتنبرگ، سوئد
    sahandogli - لندن، انگلستان
    sahandogli:. نمیدونم به کجا وصلی؟ ولی ترک ترک گفتنت حسابی بو میده! اگه مردم عزیزِ آذربایجان منظورتِ که آذربایجان همیشه عزیز و تاجِ سرِ نقشهِ ایران بوده، نابود کردنِ ایران توسطِ این حکومتِ اسلامی واسه تمام ایران اتفاق افتاده، جنوبی که پر از نفت و گازِ وضعیت‌ای به مراتب بدتر از آذربایجان داره، ولی با اکثریتِ عرب و لر کسی از قومیت حرف نمیزانه، این افکار پوسیده و ارتجاعی تو سالِ ۲۰۲۲ جایی نداره، ایران مالِ همه ایرانیهاست،
    1
    11
    ‌سه شنبه ۱۵ شهریور ۱۴۰۱ - ۲۱:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    گارد جاویدان - فرانکفورت، آلمان
    اگر قرار بود از این ترکها بخاری بلند بشه همون سی سال پیش بلند میشد وقتی کار از کار گذشت اونوقت میخوان یک کاری بکنند!!؟ اون احمقی که وسط دریاچه پل زد همون موقع قبر این دریاچه رو هم کند
    1
    8
    ‌سه شنبه ۱۵ شهریور ۱۴۰۱ - ۲۲:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    قانون ظروف مرتبطه را که میدانید. عمق چاه هائی که خود ترک ها زده اند بسیار گودتر از عمق دریاچه است و آب زهکش میشود. دولت هم قدرت ندارد تا با این باغداران بجنگد
    1
    8
    ‌چهارشنبه ۱۶ شهریور ۱۴۰۱ - ۰۶:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.