جاسوس دلسوز؛ فیلمی از دل جنگ سرد برای یادآوری خطر سلاح‌های هسته‌ای

استیو جیمز فیلم‌ساز آمریکاییالعربیه: «جاسوس دلسوز»، نام مستندی جدید اثر «استیو جیمز»، فیلم‌ساز معروف آمریکایی است که این هفته در جشنواره فیلم ونیز به نمایش درآمد. داستان کم‌تر شناخته‌شده دانشمند نوجوانی که اسرار هسته‌ای ایالات متحده را به اتحاد جماهیر شوروی منتقل کرد، موضوع مستند جدیدی است که این هفته در جشنواره فیلم ونیز به نمایش درآمد.

نام این اثر «جاسوس دلسوز» و ساخته استیو جیمز، فیلمساز مشهور آمریکایی است؛ فلیمی که امید آن می‌رود که بتواند در بحبوحه تنش‌های ژئوپلیتیک حال حاضر جهان، بتواند توجه جامعه جهانی را به موضوع سلاح‌های هسته‌ای جلب کند.

استیو جیمز در گفتگویی با خبرگزاری فرانسه در ونیز گفت: «تغییرات آب و هوا و مسائل دیگر توجه ما را از این تهدید دور کرده است، اما همیشه وجود داشته و در حال بازگشت است.»

«تد هال»، نام شخصیت اصلی این فیلم است که وقتی برای کار در پروژه فوق سری منهتن که منجر به ساخت اولین سلاح هسته‌ای جهان شد، استخدام شد، تنها 19 سال داشت. پروژه منهتن در دوران جنگ جهانی دوم اجرا شد.

هال با ابراز همدردی با آرمان کمونیستی و ترس از آینده‌ای که در آن فقط ایالات متحده بمب در اختیار داشته باشد، تصمیم گرفت طرح‌ها را به مسکو منتقل کند.

استیو جیمز این مستند را در حالی ساخته که داستان تد هال و این واقعیت که او در سال‌های پایانی عمرش در دهه 1990، به انتقال این اطلاعات اعتراف کرده بود، فراموش شده است.
جیمز که به‌ویژه برای مستند برجسته‌اش با نام «رویاهای حلقه» در سال 1994 شناخته می‌شود، گفت: «بسیاری از مردم بدون شک به این نتیجه می‌رسند که او نباید این کار را می‌کرد، که ترس او از فاشیست شدن ایالات متحده یا حمله پیشگیرانه ایالات متحده به اتحاد جماهیر شوروی بی‌اساس نبود.

استیو جیمز همچنین گفته است که تد هال، «بدون شک این کار را به دلایل درستی انجام داده و هدف او سود یا شهرت نبوده، بلکه او این کار را انجام داد زیرا ترس واقعی از توانایی‌های ایالات متحده داشت.»

آقای جیمز با اشاره به حمله اتمی آمریکا به ژاپن در سال 1945 گفته است: « در نهایت، ما تنها کسانی هستیم که بمب هسته‌ای را پرتاب کردیم، بنابراین ترس از این موضوع غیرمنطقی نیست.»

در مورد تد هال و احتمال جاسوسی او، «اف‌بی‌آی» مدت‌ها به او مظنون بود، اما هرگز نتوانست شواهد قطعی پیدا کنند. با این‌حال، تنش برای او و خانواده‌اش تقریبا غیرقابل تحمل بود، به خصوص زمانی که دو جاسوس دیگر، جولیوس و اتل روزنبرگ، در سال 1953 در ایالات متحده اعدام شدند.

این فیلم نگرش‌ بسیار متفاوت آمریکایی‌ها نسبت به روس‌ها را در سال 1944، یعنی زمانی که اتحاد جماهیر شوروی متحد زمان جنگ بود، روشن می‌کند؛ نگرشی که روس‌ها را قهرمانی که در مقابل نازیسم ایستادگی می‌کردند، می‌دید.

تد هال، سال‌ها بعد گفته بود که اگر در آن زمان از جنایات «جوزف استالین»، رهبر وقت شوروی اطلاع داشت، این کار را انجام نمی‌داد. استیو جیمز با اشاره به این اظهار ندامت تد هال گفته است: «شاید او عمدا ساده لوح بود. اما باید به خاطر داشته باشیم که او خیلی جوان بود.»
موضوع مناقشه آمریکا و روسیه بر سر سلاح‌های هسته‌ای سال‌هاست که از اهمیت بالایی در افکار عمومی جهان برخوردار نیست. با این‌حال، حمله روسیه به اوکراین و خطری که حملات هوایی این کشور به تاسیسات اتمی اوکراین دارد، کشورهای اروپایی و بزرگ‌ترین متحد آن‌ها، ایالات متحده امریکا را نگران کرده است.
+3
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.