سید علی حسینی خامنهای (زاده ۲۹ فروردین ۱۳۱۸) مرجع تقلید شیعی دوازده امامی و دومین رهبر جمهوری اسلامی ایران است. او طبق اصول ۱۰۷ و ۱۱۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران عالیترین مقام کشور و فرمانده کل نیروهای مسلح محسوب میشود.
او همچنین امام جمعه تهران است و ریاست بنیاد دائرةالمعارف اسلامی را بر عهده دارد. خامنهای از ۴ سالگی در مکتبخانه شروع به تحصیل کرد. سپس به دبستان رفت و پس از پایان تحصیلات ابتدایی وارد حوزه علمیه شد. تحصیلات کلاسیک را تا سال دوم متوسطه ادامه داد. او تحصیلات حوزوی خود را در حوزههای علمیه مشهد، نجف و قم فرا گرفت.
حدود ۱۸ سال داشت که از سید محمدهادی میلانی اجازه روایت را کسب کرده بود. خامنهای در نوجوانی با سید مجتبی نواب صفوی طلبه و بنیانگذار و رهبر جمعیت فدائیان اسلام آشنا شد. به گفته خودش اولین جرقههای انگیزش انقلابی اسلامی را نواب صفوی در وی به وجود آورد. او در سال ۱۳۳۶ ه.ش با سید روحالله خمینی دیدار کرد. آشنایی و دیدار با خمینی باعث تقویت روحیه انقلابی خامنهای شد. او در راستای اهدافِ نهضت خمینی، به فعالیتهای ضد حکومت پهلوی ادامه داد و در جریان این مبارزات، حکومت پهلوی شش بار او را بازداشت کرد.
در سال ۱۳۵۶ه.ش ژاندارمری او را به مدت سه سال به ایرانشهر تبعید کرد که با اوجگیری اعتراضات مردمی در سال ۱۳۵۷ه.ش این حکم بیاثر شده و سپس به تهران بازگشت. پس از انقلاب ۱۳۵۷ ه.ش ایران، خامنهای عضوی از شورای انقلاب، امام جمعه تهران، و معاون وزیر دفاع شد. پس از آن، یک دوره نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی و دو دوره رئیسجمهور ایران شد. در دوران ریاستجمهوری خامنهای رئیس شورای عالی پشتیبانی جنگ و اولین رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و همچنین نائب رئیس اول شورای بازنویسی قانون اساسی بود. بعد از مرگ روحالله خمینی در سال ۱۳۶۸ ه.ش مجلس خبرگان او را به عنوان دومین رهبر ایران انتخاب کرد. او از سال ۱۳۷۳ ه.ش به عنوان یکی از مراجع تقلید شیعیان مورد قبول جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اعلام شده اما برخلاف عرف، تاکنون به جای انتشار توضیح المسائل، تنها به انتشار استفتائات اکتفا کردهاست.
نام خامنهای در سال ۲۰۱۵ میلادی از سوی فوربز در رتبه ۱۸ فهرست قدرتمندترین افراد جهان قرار گرفت. اکبر گنجی در مجله فارن افرز مینویسد که خامنهای از زمان رهبر شدنش تاکنون، از راههای متفاوتی برای افزایش نفوذش در بخشهای مختلف نظام ایران پس از انقلاب استفاده کردهاست. خامنهای در دوره رهبری خود با امواج اعتراضی گستردهای از جمله اعتراضات دانشجویی ۱۳۷۸، اعتراضات جنبش سبز در سالهای ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ ه. ش، اعتراضات دی ۱۳۹۶ ه. ش، اعتصابات ۱۳۹۷–۱۳۹۸ ه. ش، اعتراضات آبان و دی ۱۳۹۸ ه.ش مواجه شدهاست.
خبرنگاران، وبلاگنویسان و دیگر افراد در ایران به جرم توهین به او محاکمه و به مجازاتهایی مانند زندان و شلاق محکوم شدهاند و برخی از آنها نیز در زندان درگذشتند. همهگیری کووید-۱۹ در دوره حاکمیتش اتفاق افتاد که او آن را احتمال «حمله بیولوژیکی» توصیف و واردات واکسن آمریکایی و انگلیسی به ایران را ممنوع کرد. در ژوئن ۲۰۱۹ ایالات متحده آمریکا، خامنهای و دفتر او را تحریم کرد
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان