بی بی سی: شنیده اید که می گویند «فلانی از دنده چپ بلند شده». ضربالمثلی که کنایه از بدخلقی و لجبازی بعضی از آدمها دارد، و دلیل آن را به بدخوابی شب گذشته نسبت میدهد.
حالا نتایج تحقیق دانشمندان آمریکایی هم بیش از گذشته تاثیر کمخوابی یا خواب بیکیفیت را بر رفتارهای اجتماعی افراد نشان میدهد: آنها میگوید کمخوابی آدم را خودخواه میکند.
محققان دانشگاه برکلی در ایالیت کالیفرنیا در سه تحقیق مجزا به این نتیجه رسیدند که کمخوابی و خوب نخوابیدن علاوه بر تاثیرات منفی بر سلامت روان و جسم، باعث میشود افراد میل کمتری برای کمک به همنوع خود داشته باشند.
در یکی از این تحقیقها مشخص شد در ایالتهایی که برای استفاده بیشتر از نور روز، ساعت رسمی یک ساعت جلو کشیده میشود، در هفته نخست میزان کمکها به خیریه ۱۰ درصد کاهش پیدا میکند.
در تحقیق دیگری، فعالیت مغزی دو گروه با هم مقایسه شد؛ یکی بعد از ۸ ساعت خواب شبانه و گروه دیگر بعد از یک شب بیخوابی کامل. نتیجه این بررسی نشان داد فعالیت مغزی افراد بعد از بیخوابی، در بخشهایی که مسئول ایجاد حس همدلی و درک تمایلات و نیازهای همنوعانشان است، به شدت تقلیل پیدا میکند.
متیو واکر، یکی از نویسندگان این تحقیق میگوید: «کمک کردن یکی از ویژگیهای اصلی و بنیادین نوع بشر است. این تحقیق تازه نشان میدهد که بیخوابی حتی بر تار و پود جوامع انسانی تاثیر منفی دارد. عملکرد ما به عنوان یک موجود اجتماعی عمیقا به کمیت و کیفیت خواب ما وابسته است».
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا دستکم هفت ساعت خواب شبانه را برای حفظ سلامت جسمی و روانی افراد لازم میداند. بر اساس تحقیقات گستردهای که تا بحال انجام شده، کمخوابی یکی از عوامل بیماریهایی از جمله دیابت، بیماریهای قلبی-عروقی، چاقی مفرط و افسردگی شناخته میشود