پانزدهم تیرماه، خبرگزاری فارس گزارش داد، پنج کماندار به دلایلی همچون «وضعیت اردوها»، «انتخابی تیم ملی» و «عملکرد کادر فنی» در اردوهای آمادهسازی تیم ملی حاضر نخواهند شد.
فارس در بخشی از گزارش خود به نقل از ورزشکاران این رشته مدعی شده که توجه فدراسیون تیروکمان ایران «فقط متوجه دو ورزشکار» است و باقی تیراندازان ایران، مورد توجه این فدراسیون نیستند.
«ایرانوایر» به اطلاعاتی دست یافته که نشان میدهد، در کنار عوامل مورد اشاره از سوی خبرگزاری فارس، پای دو عامل دیگر نیز در میان است؛ «اسراییل» و «سوءاستفاده رییس فدراسیون از قدرت برخی ورزشکاران».
***
چگونه مبارزه کمانداران ایران با شامای یامروم اسراییلی مسکوت ماند؟ دو ورزشکاری که خبرگزاری فارس در گزارش خود به آنها اشاره کرده، «محمدصالح پالیزبان» و «گیسا بایبوردی» هستند. هر دو خردادماه سال جاری به رقابتهای جام جهانی فرانسه اعزام شدند.
سوم خرداد، «امیر کاظمپور»، «محمدصالح پالیزبان»، «حمزه نکویی»، «حسامالدین کوثر»، «ویدا حلیمیان»، «راحله فارسی»، «کوثر خشنودیکیا» و «گیسا بایبوردی» به اردوی آمادگی تیم ملی تیروکمان ایران دعوت شدند. در نهایت اما فقط همان دو ورزشکار تیروکمانی به مسابقات کاپ جهانی فرانسه رفتند که سایر ملیپوشها معتقدند، تمامی توجه فدراسیون ایران معطوف به آنها شده است.
ورزشکاران معترض، مدعی هستند انتخاب ملیپوشها نه از سوی کادر فنی تیم ملی بلکه توسط «اسپانسر» فدراسیون تیراندازی ایران انجام میشود.
خبرگزاری ایسنا در پوشش خبری نتایج این دو ورزشکار در مسابقات فرانسه، بدون اشاره به حریفانی که این دو پشت سر گذاشتهاند، به رقبای مراحل دوم آنها در مرحله حذفی اشاره کرد.
براساس اطلاعاتی که به ایرانوایر رسیده، در مرحله نخست که چهار ورزشکار کامپوند باید کنار هم تیراندازی کنند، «شامای یامروم» اسراییلی یکی از چهار رقیب تیراندازان ایرانی بوده است.
برنامه مسابقات نشان می دهد محمدصالح پالیزبان با حریف اسرائیلی اش «شامای رامروی»در رقابت های کاپ جهانی فرانسه دیدار کرده استپیش از این و در آبان سال ۱۳۹۲ «رهام شهابیپور»، ملیپوش تیروکمان ایران، به دلیل اصرار فدراسیون تیراندازی، در سالن رقابتها حاضر نشد تا در مرحله بعد با حریف اسراییلی دیدار نکند. اتفاقی که برای بسیاری از ورزشکاران ایرانی در مواجهه با حریفان اسراییلی طی چهار دهه اخیر رخ داد.
هر کمان دار باید در پایان مسابقات، برگه حریفانش را امضا کند. این برگه تیرهای حریف اسرائیلی، حریفان دو کماندار ایرانی است که در پایان مسابقات امضا شد.اما آنچه بیش از هر چیز رقابت ورزشکاران تیروکمان ایران با اسراییلی را مورد توجه قرار میدهد، حضور دختر یکی از فرماندهان عالیرتبه نظامی جمهوری اسلامی در تیم ملی تیروکمان ایران در فرانسه است؛ گیسا بایبوردی.
گیسا بایبوردی چگونه با رانت پدر به تیم ملی تیروکمان ایران رسید؟ پیش از اعزام تیم ملی تیروکمان ایران به رقابتهای جهانی فرانسه، تیم ایران از حضور در مسابقات بینالمللی تیروکمان ترکیه انصراف داد.
یکی از مدیران فدراسیون تیروکمان ایران به «ایرانوایر» گفته است که دلیل حذف این مسابقات از جدول برنامههای ملیپوشهای تیروکمان ایران، نزدیک بودن انتخابات فدراسیون تیراندازی در تاریخ چهارم خردادماه سال جاری بوده است. «غلامرضا شعبانیبهار» با این توجیه که ممکن است نتایج ورزشکاران تیروکمان ایران در ترکیه، قابل دفاع نباشد، اعزام ورزشکاران به این رقابتها را لغو میکند.
پس از انتخابات، تیم دو نفره ایران در حالی به مسابقات جام جهانی فرانسه اعزام میشود که کوثر خشنودیکیا، دختر کماندار ایران، براساس رکوردگیری باید به عنوان یکی از ملیپوشها به رقابتهای پاریس میشد. اما به گفته منبع ایرانوایر، اسپانسر فدراسیون ایران، نام گیسا بایبوردی را جایگزین او میکند.
گیسا بایبوردی، نامی آشنا برای رسانههای نزدیک به نهادهای نظامی جمهوری اسلامی است. سال ۱۳۹۴ دریادار «حبیبالله سیاری»، فرمانده وقت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی از گیسا بایبوردی، به عنوان «افتخار خانواده نیروی دریایی» تقدیر کرد.
خبرگزاری میزان، گیسا بایبوردی را فرزند «یکی از کارکنان این نیرو» معرفی کرده و نامی از پدر او نیاورده بود.
پایگاه خبری حامیان ولایت نیز گیسا بایبوردی را بدون نام بردن از پدرش، یکی از آیندهداران ورزش ایران و از خانواده نیروهای نظامی کشور دانست.
باشگاه خبرنگاران جوان اما در پوشش این خبر، گیسا بایبوردی را فرزند «فرخ بایبوردی» معرفی کرد.
برخی از رسانههای ایران، سال ۱۳۹۵ فرخ بایبوردی را «فرمانده جنگهای الکترونیکی» نیروی دریایی ارتش معرفی کردهاند. نام او سال ۱۳۹۴ و همزمان با ساخت و پخش کلیپ «انرژی هستهای» توسط «امیر مقصودلو» ملقب به «امیر تتلو» روی ناو جنگی نیز شنیده شد. هرچند که تمامی اخبار مرتبط با اظهارنظرهای او در این مورد توسط رسانههای ایران حذف شده است.
به گفته منبع ایرانوایر در فدراسیون تیروکمان، گیسا بایبوردی دختر یکی از فرماندهان ارشد اطلاعات نیروهای مسلح ایران، به اصرار «بهرام ملکی» مدیر «آکادمی راد» به رقابتهای جام جهانی فرانسه اعزام شده بود.
بهرام ملکی با سفارش فرخ بایبوردی و با حکمی از سوی «مسعود سلطانیفر» در آخرین روزهایش در سمت وزیر ورزش و جوانان، به عضویت هیاترییسه فدراسیون تیروکمان ایران منصوب شد.
چرا آمریکا به گیسا بایبوردی ویزا نداد؟ پس از انقلاب، رویارویی با ورزشکاران اسراییلی، به مهمترین دغدغه ورزشکاران ایرانی بدل شده است. جمهوری اسلامی، ولو به قیمت تعلیق فدراسیونهای ورزشی خود، اجازه رویارویی ورزشکاران ایرانی با رقبای اسراییلی را نمیدهد.
حتی در رشتههای انفرادی مانند تیراندازی و تیروکمان که نیازی به مقابله رودررو با حریفان اسراییلی نیست هم ورزشکاران ایران اجازه روبهرو شدن با حریفان خود را ندارند.
با این حال گیسا بایبوردی و محمدصالح پالیزبان که باید براساس قانون مسابقات، در مرحله اول کامپوند با چهار حریف مبارزه و سپس مسابقات خود را آغاز کنند، موفق شدهاند قرعه مبارزه با حریف اسراییلی را از رسانهها دور نگه دارند.
طبق اطلاعاتی که از فدراسیون تیروکمان به ایرانوایر رسیده، در مرحله نخست، محمدصالح پالیزبان در خط 29B با «ژوزف بوسانسکی» از اسلواکی، «روبرتو هرناندز» از آرژانتین و «شامای یامروم» اسراییلی مبارزه میکند. در صورتی که این مسابقه برگزار نمیشد، تیم کامپوند ایران، اجازه ادامه مسابقات را نداشت.
گیسا بایبوردی، پس از بازگشت از فرانسه به خبرنگار ایسنا گفت که رقابتهای جام جهانی به او کمک کرده تا آماده حضور در مسابقات بینالمللی آمریکا شود. اما یک روز پس از این مصاحبه، سفارت آمریکا اعلام کرد که ویزای حضور دو ورزشکار تیروکمان ایران برای حضور در این کشور را صادر نمیکند.
طی هفتههای گذشته، ویزای برخی از ورزشکاران یا مدیران ورزشی که سابقه حضور در نیروهای نظامی و سپاه پاسداران را داشتهاند، از سوی سفارتهای آمریکا صادر نشده است.
منبع ایرانوایر در فدراسیون تیروکمان میگوید، صادر نشدن ویزای گیسا بایبوردی، با شغل پدرش و حضور او در یگانهای اطلاعاتی ارتش جمهوری اسلامی، ارتباط مستقیم دارد.
غلامرضا شعبانی بهار، رییس فدراسیون تیر و کمان که تلاش کرده بود مبارزه کمانداران مورد تایید نهادهای بالادستی در پاریس را پنهان کند، پس از صادر نشدن ویزای دو ملیپوش ایران به خبرگزاری مهر گفت که این فدراسیون به زودی اعتراض رسمی خود را به فدراسیون جهانی تیر و کمان اعلام خواهد کرد.
پیش از این فاکسنیوز در گزارشی، مدعی شده بود که بستگان نظامیان کشتهشده آمریکایی در خاورمیانه و مخالفان جمهوری اسلامی بر این باورند که «در تیمهای ورزشهای رزمی» ایران شمار زیادی از «اعضا و حامیان سپاه پاسداران» حضور دارند که در پوشش تیمهای ورزشی به آمریکا سفر میکنند. آنها از دولت بایدن خواسته بودند تا به این تیمها ویزا داده نشود.
همچنین پس از رد شدن ویزای کاروان کاراته ایران از سوی آمریکا، «یاهو نیوز» دلیل این تصمیم آمریکا را مرتبط با اقدامات تروریستی احتمالی در خاک آمریکا دانسته و مدعی شده بود برخی از همراهان تیم ملی کاراته ایران، سوابقی در نیروهای نظامی و امنیتی ایران دارند.
آیا جمهوری اسلامی با همه ورزشکاران ایرانی مانند گیسا بایبوردی رفتار میکند؟ تیرماه سال ۱۳۹۶ حجتالاسلام «جواد فرد»، مشاور وزارت وقت وزارت ورزش و جوانان در انتقاد به حضور یک ورزشکار رزمیکار سبک «مویتای» ایران روی سکو کنار یک ورزشکار اسراییلی انتقاد کرد و خواستار برخورد جدی با این ورزشکار شد.
تیرماه سال ۱۳۹۵ «رجانیوز» با تیتر «مدالی که بوی خون میدهد»، حضور «حسین باقری» تیرانداز تپانچه ایران در سالنی که گوشهای از آن یک ورزشکار اسراییلی به هدف خود تیراندازی میکرد را «توهین به اعتقادات» و «بیاحترامی به نظام» خواند و از دستگاههای امنیتی خواست نسبت به این موضوع ورود کنند.
در مورد فدراسیون تیروکمان با ریاست غلامرضا شعبانی بهار این اتفاق تکرار نمیشود؛ نه به دلیل تغییر رویکرد جمهوری اسلامی برای پذیرفتن جدایی سیاست و ایدئولوژی از ورزش. در حقیقت این بار، پای مبارزه تیمی یکی از اعضای خانوادههای نیروهای اطلاعاتی ارتش جمهوری اسلامی به میان آمده است.