خدیجه ناصری قاجار شش سال قبل از ترور و قتل پدر خود - ناصرالدینشاه - به دنیا آمد، در دوران شش پادشاه زیست، شش فرزند آورد و شش سال بعد از پیروزی انقلاب هم زندگی کرد. شاید درباره هیچیک از پادشاهان ایران به اندازه ناصرالدینشاه قاجار متعدد و متنوع گفته و نوشته نشده باشد و، چون درباره آخرین پادشاه ایران هم به اعتبار انقلاب کتب بسیاری منتشر شده این گزاره میتواند قطعیتر باشد که زندگی هیچیک از پادشاهان ایران به اندازه ناصرالدینشاه قابلیت روایتگری با قصههای گونهگون ندارد و یکی از دلایل شمار فراوان همسران (شامل چهار زن عقدی و صیغهایها) است و به تبع آن ۳۷ فرزند.
همین که هنوز درباره او فیلم و سریال ساخته میشود و اخبار و اطلاعات مختلف با موضوعیت او مود توجه افکار عمومی است گواه این مدعاست.
از یکسو آخرین پادشاه کلاسیک است، چون تفکیک قوا و قانونگذاری به مفهوم مدرن پس از او صورت پذیرفت و از جانب دیگر نخستین در تقارن با دنیای مدرن؛ چرا که بسیاری از مظاهر دنیای مدرن در دوران او و اغلب به دست شخص او وارد ایران شد.
اینکه هم صادرکننده حکم قتل صدراعظم توسعهگرای خود باشی و هم خود قربانی ترور شوی و شاه شهید لقب بگیری تنها در ناصرالدینشاه قابل جمع است و البته ویژگیهای دیگر و سرآمد همه آنها ذوق ادبی و هنری.
با این نگاه جالب است بدانیم یکی از فرزندان او نه تنها انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ را دید که شش سال پس از سقوط سلطنت در ایران هم زندگی کرد و همین هم ناصرالدینشاه را به دوران ما آورده است!
کانال «ممالک محروسه ایران» که به صورت تخصصی به بررسی وقایع دوره قاجار میپردازد این خبر را منتشر کرده و محقق دوره قاجار – دکتر رضا کسروی – که در یادداشت مربوط به سریال «جیران» در عصر ایران به نقدها و انطباقهای تاریخی او اشاره شد نیز بر آن صحه گذاشته است.
البته پیش از این دو و با تفصیل درباره ۱۶ دختر ناصرالدین شاه در کتاب «دختران ناصرالدین شاه» به قلم و تحقیق خانم فاطمه قاضیها دیده بودیم، اما این دقت که تاریخ درگذشت او شش سال بعد از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ است شاید تازه باشد. زنان حرمسراماجرا، اما چیست؟ در بهشت زهرای تهران، قطعه ۱۸، ردیف ۱۶ شماره ۲۵ زنی مدفون است که هشتم اردیبهشت ۱۳۶۳ خورشیدی چشم از جهان بسته است.
او در سامانه سازمان اینگونه معرفی شده است:
نام: خدیجه نام خانوادگی: ناصری قاجار (امیر اصلانی) نام پدر: شاهنشاه شهید روی سنگ قبر هم چنین:
«آرامگاه شادروان بانو خدیجه ناصری قاجار (امیر اصلانی)، فرزند ناصرالدین تولد ۱۲۶۹، فوت ۱۳۶۳.۲.۸» و با این بیت:
ز مرگت سرد و خاموش است خانه
کجاییای چراغ آشیانه
(عنوان امیراصلانی در کمانک به خاطر نام همسر خود: غلامحسین امیراصلانی ملقب به احتشامالملک. حاصل این ازدواج شش فرزند بوده است.) مزار خدیجه ناصریبدین ترتیب مشخص میشود هنگام ترور پدر (ناصرالدینشاه قاجار) شش ساله بوده و، چون در سال ۱۳۶۳ درگذشته شش سال بعد از انقلاب هم زندگی کرده است.
کانال ممالک محروسه و کتاب و دیگر منابع تاریخی از او به عنوان «خدیجه خانم عزالسلطنه» و سی و چهارمین فرزند از ۳۷ فرزند ناصرالدینشاه قاجار نام برده که طبعا در زمان شش پادشاه زیسته است: پدرش ناصرالدین شاه، برادرش مظفرالدین شاه، محمدعلی شاه، احمد شاه و بعد از سلسله قاجار هم رضا شاه و نهایتاً محمدرضا شاه.
یکی از دلایل بیگانگی ایرانیان با تاریخ ولو تاریخ معاصر ذکر تاریخ وقوع حوادث به سه تاریخ متفاوت هجری قمری، هجری شمسی و میلادی است و در دو سال آخر پهلوی دوم تاریخ شاهنشاهی هم اضافه شده بود حال آن که یک تاریخ و مشخصا خورشیدی (در واقع هجری خورشیدی) محاسبه را آسان میکند؛ کمااینکه در این فقره بهسادگی و بدون تبدیل متوجه شدیم چند سال قبل از قتل پدر به دنیا آمده و چند سال بعد از سقوط سلطنت زندگی کرده و خود ۹۴ سال.
اگر امکانات ارتباطاتی مثل امروز بود چه خاطرات که برای گفتن داشت و چهبسا آقای حسن فتحی هم اواخر سریال نقشی برای او در نظر میگرفت؛ چرا که شش سال قبل از ترور پدر به دنیا آمد. هر چند که نام سریال، جیران است و او قبل از تولد خدیجه خانم که بعدها عزالسلطنه شد درگذشت؛ مگر آن که کارگردان بخواهد اندوه شاه پس از مرگ جیران را نیز در سالهای بعد روایت کند؛ خاصه اینکه پس از ترور خود را به قبر او رساند و همانجا چشم از جهان بست و اگر قرار بر اینها باشد کودک ۷-۶ سالهای را میتوان تصور کرد که نام او مثل نام واقعی جیران بوده است: خدیجه.
شش سال قبل از ترور و قتل پدر خود - ناصرالدینشاه - به دنیا آمد، در دوران شش پادشاه زیست، شش فرزند آورد و شش سال بعد از پیروزی انقلاب هم زندگی کرد.
+67
رأی دهید
-19
قدیمی ترین ها
جدیدترین ها
بهترین ها
بدترین ها
دیدگاه خوانندگان
۴۶
sahandogli - لندن، انگلستان
تمام پایه های مدرنیسم و شهرسازی در زمان این مرد و قاجارها بنیان گذاری شد اما تاریخ ضد ترکی ایران همه آنها را به نفع رضاخان نوشت و اما به برکت اینترنت داریم به واقعیتهای تاریخی در ایران پی می بریم و می فهمیم که فارسها هیچ قدمی در راه توسعه و پیشرفت این مملکت بر نداشته اند و حتی این رژیم فارس هم دو دستی کشور را مستعمره چین و روسیه کردند و کسی از فارسها هم صداش در نیامد
198
121
یکشنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۱ - ۱۳:۴۴
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۹۴
جنابِ سروان - مونرآل، کانادا
کیا اینجا داشتن از اون قوری ها وفنجونهای چینی که عکس ناصرالدینشاه روش بود؟یا اینجور قوریهاوفنجونهارو یادشونه؟حاجی فاطی کجایی؟شما داشتین ازاون قوریها یا نه؟
78
8
یکشنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۱ - ۱۳:۵۷
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۴
Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
[::sahandogli - لندن، انگلستان::]. لطفاً چند نمونه از این برکات اینترنت را بطور مستند لیست کنید که ما هم با پایه گذاری های ایشان آشنا بشیم. اگر منظور هر نوشته ای هست که من هم بلدم به برکات اینترنت اضافه کنم! تا جایی که ما بخاطر داریم ملیجک بازی یکی از هنرهای شاه شهید بود!
15
52
یکشنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۸
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۶۲
یا فاطمه زهرا - کپنهاگ ، دانمارک
[::جنابِ سروان - مونرآل، کانادا::]. قلیونش رو هم داشتیم.
37
4
یکشنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۱ - ۱۴:۴۱
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۸
azadi2011 - تورنتو، کانادا
ناصر قجر یکی از جنایتکار ترین راهزنانی بود که طایفه ی قجر بخود دیده است، تاریخ را بخوانید و ببینید که این طایفه ی کثیف و خائن چه بر سر ایران عزیز ما آوردند، مغول ضد فارس اینجا او را اینجا »شاه« خطاب می کند. و به »فارس ها« توهین می کند، دهان مغولی خود را ببند که تاریخ نویسی از دید قجر و مغول نخواهد توانست ملل متحد ساکن ایران را از هم بپاشد
28
43
یکشنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۱ - ۱۶:۰۸
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۵
grizzly - برلین، آلمان
[::sahandogli - لندن، انگلستان::]. آقا این فارسها قدر این ترکهای قاجار رو نمیدونند اون زمان این قوم دانشمند میدونستند که صد سال دیگه دنیا دچار آلودگی هوا میشه واسه همین اجازه ندادند که صنایع اتومبیل سازی در ایران ایجاد بشه چون میدونستند باعث آلودگی هوا میشه واسه همین مردم رو تشویق میکردند به شترسواری و خرسواری اگر رضا خان کودتا نکرده بود امروز ما پاک ترین آب و هوا را در دنیا میداشتیم همش تقصیر رضا خان و این فارس هاست که آب و هوا آلوده است
26
38
یکشنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۱ - ۱۶:۴۳
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۵۵
hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
[::sahandogli - لندن، انگلستان::]. به سیفلیس و کچلی و اعتیاد و بیسوادی میگی مدرنیته!؟ دو تا بیمارستان و دو تا دانشگاه یا مدرسه زمان قاجار رو اسم ببر که خود قاجارها پایه ریزی کردن. یه واکسن ابله میخواست بیاره امیرکبیر، ترتیبش رو دادن. مستی؟ مدهوشی؟ تو هپروتی یا اینکه ژن تورک زده بالا؟
32
72
یکشنبه ۱۹ تیر ۱۴۰۱ - ۱۶:۴۴
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۸
azadi2011 - تورنتو، کانادا
و اما امتیاز رژی: یکی از غم انگیزترین قراردادهای تاریخ ایران: ناصر قجر قرارداد تنباکو را به انگلیس داد به مدت پنجاه سال، در مقابل سالی 15 هزار لیر ناقابل!، ولی با مخالفت مردم این امتیاز باید لغو می شد! ناصر مجبور شد پانصد هزار لیره از انگلیس قرض بگیرد و خسارت لغو قرارداد را بپردازد !!! ( خرج یک سفر). ناصر قجر سه بار به اروپا سفر کرد، دوبار به انگلیس و یک بار دیگر به آلمان، بار سوم که یکماه در انگلیس ماند! چون تمام قبیله، و همین »دختر بالا« را با خود برده بود، پولش تمام شد! یعنی خزانه ی کشور ایران تمام شد، در همان سفر ناچارا امتیاز تنباکو( قرارداد رژی)، تاسیس بانک و چاپ اسکناس کشورمان را به انگلیسی ها داد تا خرج سفر شود! همزمان ملل ساکن ایران به خاطر مشروطه خواهی و آزادی می جنگیدند و به خاک و خون کشیده می شدند.
0
2
دوشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۱ - ۱۱:۵۵
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
۳۴
حسنلو - باکو، آذربایجان
[::sahandogli - لندن، انگلستان::]. پن ترکه ....شوخی بدی بود که خدا با درد زایمان ننش کرد. پن ترک .....
0
2
پنجشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۱ - ۰۷:۰۴
پاسخ شما چیست؟
0%
ارسال پاسخ
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.