پروژه پول شویی جمهوری اسلامی: بازار ورشکسته ایران مال، بانک آینده و انصاری‌ها

بانک آینده به پروژه ایران مال از محل اعتبار بانک مرکزی و سپرده‌های مردم تسهیلات پرداخت کرده است
ایندیپندنت فارسی:داریوش معمار روزنامه‌نگار

با حکم شعبه سوم دیوان عدالت اداری مبنی بر قانونی‌ بودن مصوبه شورای پول و اعتبار و احراز نشدن تخلف از قوانین، حکم به رد شکایت شاکیان در پرونده فروش سهام ایران مال در ازای بدهی سهام‌دار اصلی این مجموعه، علی انصاری، صادر شد. به‌ این‌ ترتیب، بازار بزرگ تهران با حکم بانک مرکزی در اختیار بانک آینده قرار گرفته است، حکمی که در هر صورت به ضرر بانک آینده و سهام‌داران آن است.

ماجرای مالکیت پر هیاهوی بانک آینده بر بازار ایران مال از جایی آغاز شد که علی انصاری و شرکایش به‌عنوان سهام‌داران، تسهیلاتی به ارزش ۴۰ هزار میلیارد تومان با ارز ۳۴۰۰ تومانی معادل ۱۲ میلیارد دلار دریافت کردند که پرداخت نشدن به‌موقع آن در کنار سقوط ارزش ریال باعث ورشکستگی این بانک و تحمیل تورمی سنگین به جامعه شد.

بانک آینده به پروژه ایران مال از محل اعتبار بانک مرکزی و سپرده‌های مردم تسهیلات پرداخت کرد. مالکان ایران مال، بخشی از این تسهیلات را خرج ساخت پروژه و بخشی دیگر را صرف سرمایه‌گذاری‌های دیگر کردند. روندی که در کنار فرصت افزایش سود به آن‌ها کمک کرد تا هم پروژه‌هایی همچون ایران مال را پیش ببرند و هم فعالیت و سرمایه خود در بازارهای مبل، آهن و موبایل را توسعه دهند و در نقاط مختلف سرمایه‌گذاری‌های کلان دیگری انجام دهند.

به‌ این‌ ترتیب، بانک آینده به سرنوشت بانک تات که آن هم متعلق به حلقه انصاری و شرکا بود دچار شد، فساد و ورشکستی در کنار سوءاستفاده از دارایی‌های عمومی، چرخه‌ای که ظاهرا مدل ثابت سوءاستفاده از امکانات دولتی در ایران است.

اما انصاری چه نفوذی در چرخه اقتصادی کشور دارد و چه پشتیبانان بلندمرتبه‌ای در نظام داشته که موفق شده است در زمان انحلال بانک تات به‌دلیل سوءاستفاده، ۴۰ هزار میلیارد تومان از بانک آینده تسهیلات دریافت کند؟

در پاسخ به این سؤال کافی است بدانیم نفوذ انصاری به حدی است که بانک آینده از طریق اضافه‌برداشت از بانک مرکزی به او تسهیلاتی کلان پرداخت کرده و برای جبران آن با بالا بردن سود سپرده دارایی مردم را دریافت کرده است.

با در نظر گرفتن اینکه که ارزش دلار در زمان دریافت این تسهیلات ۳۴۰۰ تومان بوده است همان‌طور که گفته شد انصاری‌ها ۱۲ میلیارد دلار وام دریافت کرده‌اند.

حالا مقرر شده است بانک آینده در عوض این بدهی بازار ایران مال را تصاحب کند. این بانک در مزایده‌ای با ارزش‌گذاری ۸۵ هزار میلیارد تومانی پروژه را به فروش گذاشته است و اعلام شد شرکت «حامی کیان سازه» واجد شرایط خرید ۳۵ درصد ایران مال شده، معامله‌ای که حالا تایید هم شده است.

اما شرکت حامی کیان سازه خود بخشی از هیئت‌مدیره شرکت مدیریت سرمایه ارزش‌آفرین دانا است که از سهام‌داران عمده بانک آینده محسوب می‌شود.

به عبارت ساده‌تر، علی انصاری با دریافت وام از بانک خودش (آینده) مجموعه ایران مال را ساخت و به‌جای بازپرداخت بدهی مجموعه را به بانک خودش واگذار کرد و حالا بانک در مزایده بار دیگر ایران مال را به یکی از شرکت‌هایی که وابسته به علی انصاری است فروخته است.

نکته مهم این است اگر قرار باشد ۱۲ میلیارد دلار تسهیلات دریافتی برادران انصاری از بانک آینده به دلار باز پرداخت شود، ارزش آن حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود، مبلغی که ایران مال یک‌ششم آن ارزش دارد.

اگر قرار باشد ارزش ریالی وام دریافتی با درنظرگرفتن سود وجه التزام مبنای تسویه باشد هم باز مبلغ بدهی علی انصاری بیش از یک‌صد هزار میلیارد تومان است.

ضمن آنکه بازار ایران مال با روندی حساب‌شده در حال حاضر ورشکسته است. سازندگان ایران مال آن را ورشکسته به بانک تحویل داده‌اند و با این شرایط ارزش‌گذاری شده است و حالا خود آن را خریداری می‌کنند. بازی دوسر برد که یک‌سرش از محل سقوط ارزش ریال و یک سر دیگر از محل ارزان‌نمایی پروژه تورمی سنگین را به مردم و بدهی کلان را به سهام‌داران و سپرده‌گذاران بانک تحمیل کرده است.

برخی کارشناسان معتقدند ماجرای خریدوفروش ایران مال روشن‌ترین و بزرگ‌ترین پول‌شویی اقتصاد ایران است، چرا که اگر علی انصاری مبلغ ریالی وام دریافتی خود را که تنها بخش کوچکی از بدهی انباشته بانکی او است به ارز بدل کرده و پس از چند سال همان ارز را به فروش برساند چندبرابر ارزش ریالی ایران مال بهره برده است و باقی ماجرا یعنی جابه‌جایی مالکیت و بازپرداخت بدهی پوششی بر پول‌شویی است.

علی انصاری در اقتصاد ایران نمادی از فساد بانکی است که با اعتبار بانک مرکزی و پول سپرده‌های مردم بانک تات و شرکت‌های تابعه را افتتاح کرد و پروژه‌هایی همچون بازار مبل، بازار آهن، بازار موبایل و ایران مال را راه‌اندازی کرد و در ازای پرداخت بدهی همین پروژه‌ها را با ارزش‌گذاری مبهم به بانک خود واگذار و سپس پروژه‌های واگذارشده را در مزایده به قیمتی ارزان‌تر مجددا خریداری کرد، اینجا است که اگر تورم ناشی از سقوط ریال دودش به چشم مردم رفته است، پولش در جیب امثال انصاری‌های اقتصاد ایران است.

این‌ها گوشه‌ای از فساد حاکم بر حکومت سایه‌ها و سیاه‌چاله‌های نظام اسلامی است که انصاری، بابک زنجانی، نجفی اصل، گروه عظام، مطهری اصل، هدایتی و بسیاری دیگر را ظرف چند سال به ثروتمندانی غیرقابل‌ دسترس حکومت تبدیل کرده است.
+20
رأی دهید
-4

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.