«روش خون‌آشامی» به فرایند جوان‌سازی بدن کمک می‌‌کند؟

یافته‌های جدید، سرنخ‌های مهمی برای تحقیقات بیشتر درباره اهداف احتمالی و روش‌های درمانی برای مداخله در پیری ارائه می‌دهدایندیپندنت فارسی: دانشمندان چینی روش جدیدی ایجاد کرده‌اند که با وصل کردن سیستم گردش خون موش‌های پیر به جوندگان جوان از طریق جراحی، آن‌ها را احیا می‌کند؛ پیشرفتی که فرآیند پیری را روشن‌تر می‌کند.

این تحقیق که ماه پیش در مجله «سل استم سل» (Cell Stem Cell) منتشر شد، بعدها روشی به نام همبسته زیستی هتروکرونیک «اچ‌پی» (HP) ایجاد کرد که از قدرت احیای خون جوان بهره می‌گیرد.

در حالی که اچ‌پی از دهه ۱۹۵۰ شناخته شده، دانشمندان از جمله آن‌هایی که در آکادمی علوم چین در پکن کار می‌کنند، می‌گویند روندی که باعث می‌شود بدن‌های پیر با استفاده از خون جوان به «وضعیت جوان‌تر» تغییر کنند، هنوز به شکل یک راز باقی مانده است.

فرآیند پیری با تحلیل ساختاری انواع بافت‌ها و اندام‌ها مرتبط است که با کاهش تدریجی و زوال عملکرد در قابلیت احیای بدن تعریف می‌شود.

در این مطالعه جدید، دانشمندان با ایجاد یک اطلس سازمان‌یافته اچ‌پی و پیری، آثار این روش در موش‌ها را در سطح تک‌سلولی  بررسی کردند.

آن‌ها ۱۶۴ هزار سلول‌ منفرد از هفت عضو بدن را در طول پنج سال جدا و با هم مقایسه کردند تا سازوکار ایجاد پیری و جوان‌سازی را از طریق این روش توضیح دهند.

این تحقیق تغییرهای مولکولی و سلولی در موش‌های پیر و جوان را به تفکیک تک سلولی نشان داد.

دانشمندان دریافتند که قرار گرفتن در معرض خون پیر می‌تواند پیری اعضای مختلف بدن، بافت‌ها و انواع سلول‌ها در موش‌های جوان را تسریع کند؛ در حالی که قرار گرفتن در معرض خون جوان نمی‌تواند یک جونده پیر را جوان کند.

آن‌ها می‌گویند که این تحولات با هدف قرار دادن سلول‌های بنیادی تغییرنیافته و عملکرد آن‌ها در بافت‌های پیر اتفاق می‌افتد.

محققان توضیح دادند که سلول‌های بنیادی در بزرگسالان به طور مدام خود را جوان می‌کنند تا تعداد سلول‌های بدن را حفظ و آسیب ناشی از بالا رفتن سن را با پشتیبانی سلول‌های کناری یا مستقر در محلی مناسب، ترمیم ‌کنند.

آن‌ها در این مطالعه دریافتند که سلول‌های بنیادی و پیش‌سازهای خونساز «اچ‌اس‌پی‌سی» (HSPC) که سلول‌های بنیادی‌اند که سلول‌های ایمنی و خونی دیگر را ایجاد می‌کنند، از جمله سلول‌های بسیار حساس به خون جوانند.

ما شوآی، نویسنده ارشد این مطالعه، به «ساینس اند تکنولوژی دیلی» (Science and Technology Daily)، روزنامه دولتی چین، گفت: «بیشتر مطالعات مرتبط پیشین فقط پدیده جوان‌سازی را نشان داده‌اند و سازوکارهای اصلی را کاملا مشخص نکرده‌اند.»

این [مطالعه] همچنین عوامل کلیدی واسطه موثر بر سلول‌های بنیادی و پیش‌سازهای خونساز و اهداف سلولی آن‌ها را روشن‌ می‌کند.

دانشمندان می‌گویند این یافته‌ها سرنخ‌های مهمی برای تحقیق بیشتر درباره اهداف احتمالی و روش‌های درمانی برای مداخله در روند پیری ارائه می‌دهد.

محققان در این مطالعه نوشتند: «کار ما برای بالا بردن درک ما از عوامل سازمان‌یافته مربوط به پیری و چگونگی هدف قرار دادن آن‌ها برای کاهش پیری یک منبع قابل‌استخراج ایجاد می‌کند.»

با این حال دانشمندان می‌گویند در روش‌هایی مانند اچ‌پی برای جوان‌سازی، خون جوان ممکن است به‌تنهایی داروی موثری نباشد.

اما آن‌ها می‌گویند که این روش «خون‌آشامانه» ممکن است بازدارنده‌های موجود در خون پیر را که می‌توانند برای کند کردن پیری هدف گرفته شوند، نشان دهد.

در مطالعه‌ای دیگر که در ماه مارس منتشر شد، دانشمندان نشانه‌های پیری را در موش‌های میانسال و پیر معکوس کردند.

در این مطالعه، محققان با استفاده از ترکیبی از مولکول‌های موجود در سلول‌ها که در پیری دخالت دارند، بافت‌های جوندگان را تاحدی به وضعیتی جوان‌تر تغییر دادند.
+7
رأی دهید
-2

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۴
    ernakola - تهران، ایران
    شاید تحقیقات پراکنده ای با بودجه محدود انجام بشه ولی هیچ وقت دولتها بصورت جدی برای فرآیند پیری تحقیقات انجام ندادند و نخواهند داد چون صندوق های بیمه بازنشستگی ورشکست خواهند شد.
    0
    4
    جمعه ۱۳ خرداد ۱۴۰۱ - ۰۲:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.