سگ‌‌های کرونایابی که دقت آزمایش‌ پی‌سی‌آر را دارند

سگ‌ها طی دوره آموزش  توانستند نمونه‌های عفونی را با دقت ۹۲ درصد و نمونه‌های بدون عفونت را با دقت ۹۱ درصد تشخیص دهندایندیپندنت فارسی: سگ‌ها حس بویایی خیلی نیرومندی دارند و می‌توانند بوهای ناچیز به مقدار یک در تریلیون را تشخیص دهند

طبق بررسی جدیدی سگ‌های بوکِش می‌توانند به‌خوبی و با دقت ۹۹ درصد، ابتلا به ویروس کرونا را تشخیص دهند.

براساس نتایج آزمایشی در فنلاند می‌توان سگ‌ها را در عرض چند هفته برای تشخیص کووید-۱۹ با دقتی مشابه آزمایش پی‌سی‌آر (PCR) استاندارد آموزش داد.

این یافته‌های چشمگیر در مجله اینترنتی بهداشت جهانی بی‌ام‌جی (BMJ Global Health) منتشر شده است و گروه کشف‌کننده آن می‌گوید در مراحل اولیه بیمارهای همه‌گیر ‌که شاید منابع دیگر تشخیص، هنوز در دسترس نباشند سگ‌های بوکِش می‌توانند ابزار ارزشمندی باشند و به مهار شیوع‌های رو به افزایش هم کمک کنند.

به گفته محققان، سگ‌ها حس بویایی خیلی نیرومندی دارند و می‌توانند بوهای ناچیزی به مقدار یک در تریلیون را تشخیص دهند و گوی سبقت را از تمامی جانشین‌های مکانیکی موجود بربایند.

این محققان برای این‌که ببینند قابلیت‌های این حیوان تا چه اندازه در شرایط واقعی زندگی قابل استفاده است چهار سگ را برای بو کشیدن سارس-کوو-۲ (SARS-CoV-2) - ویروس عامل کووید - در بهار ۲۰۲۰ آموزش دادند.

این گروه، سگ‌هایی را انتخاب کردند که قبلا برای بو کشیدن  مواد مخدر، کالاهای خطرناک یا سرطان آموزش ‌دیده بودند.

برای آزمایش توانایی سگ‌ها، این تیم چهار نمونه پوستی از ۴۲۰ داوطلب را جمع‌آوری کرد. هر سگ نمونه‌های پوست ۱۱۴ داوطلب با آزمایش پی‌سی‌آر (PCR) مثبت و ۳۰۶ نمونه از داوطلبان با نتیجه آزمایش منفی را بو کشید. نمونه‌ها به‌طور اتفاقی و طی هفت جلسه آزمایش در اختیار هر سگ قرار گرفت.

سگ‌ها طی دوره آموزش توانستند نمونه‌های عفونی را با دقت ۹۲ درصد و نمونه‌های بدون عفونت را با دقت ۹۱ درصد تشخیص دهند.

این محققان فنلاندی می‌گویند فقط تفاوت‌هایی ناچیزی در عملکرد سگ‌ها دیده می‌شود - بهترین عملکرد برای میزان حساسیت به ۹۳ درصد و برای میزان دقت به ۹۵ درصد رسید، درحالی‌که بدترین عملکرد در همین مقوله‌ها ۸۸ و ۹۰ درصد بود.

پس از آزمایش‌های اولیه، مهارت تشخیصی سگ‌ها برای بو کشیدن ۳۰۳ مسافر ورودی در فرودگاه بین‌المللی هلسینکی-وانتا در فنلاند، در بازه سپتامبر ۲۰۲۰ تا آوریل ۲۰۲۱ به کار گرفته شد. تمام مسافران آزمایش پی‌سی‌آر را نیز انجام دادند.

شگفت‌آور بود که  نتایج به دست آمده از سگ‌های بوکِش در ۲۹۶ نمونه از ۳۰۳ (۹۸ درصد موارد) نمونه واقعی با آزمایش‌های پی‌سی‌آر مطابقت داشتند.

به گفته این محققان، سگ‌ها به درستی ۲۹۶ مورد از ۳۰۰ (۹۹ درصد موارد) نمونه آزمایش پی‌سی‌آر منفی را منفی و سه مورد پی‌سی‌آر مثبت را منفی تشخیص دادند.

به دلیل شیوع کم این ویروس در بین مسافران این فرودگاه (کمتر از ۰.۵ درصد)، ۱۵۵ نمونه دیگر از افرادی که آزمایش پی‌سی‌آرشان مثبت شده بود نیز به سگ‌ها ارائه شد.

آن‌ها توانستند کمی کمتر از ۹۹ درصد آن‌ها را به درستی مثبت تشخیص دهند. به گفته محققان، اگر این نمونه‌های «آلوده» در بررسی زندگی واقعی گنجانده می‌شد، عملکرد سگ‌ها به میزان حساسیت ۹۷ درصد و میزان دقت ۹۹ درصد می‌رسید.

 طبق یافته‌های این مطالعه، سگ‌های بوکِش آموزش‌دیده باعث صرفه‌جویی چشمگیری در وقت و منابع می‌شوند، چون از آن‌ها هم‌ می‌توان «در مکان‌هایی که سارس- کوو – ۲ شیوع بیشتری دارد مثل بیمارستان‌ها (برای غربالگری اولیه بیماران و کارکنان) استفاده کرد، هم در مکان‌هایی که شیوع کمتری دارد مثل فرودگاه یا بندر (برای غربالگری اولیه) استفاده کرد.»

یکی دیگر از یافته‌های کلیدی این بود که سگ‌ها در شناسایی صحیح نوع آلفا کمتر موفق بودند، زیرا برای تشخیص نوع وحشی کرونا آموزش‌ دیده بودند؛ اما محققان می‌گویند این فقط نشان می‌دهد که سگ‌ها در تشخیص بوهای مختلف خیلی خوب عمل می‌کنند.

در این گزارش آمده است: «این مشاهده چشمگیری است، زیرا ثابت می‌کند سگ‌های بوکِش از قوه تشخیص نیرومندی برخوردار‌ند»

«پیامد واضح این است که باید تمامی سویه‌های دارای ارتباط همه‌گیری‌شناختی را در نمونه‌های آموزش گنجاند.»

«طبق مشاهده‌های ابتدایی ما، سگ‌های مسلط به یک نوع ویروس را با چند ساعت آموزش دوباره می‌توان به تشخیص سویه‌های آن ویروس مسلط کرد.»
+10
رأی دهید
-1

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۲
    ordak - بن، آلمان
    از دستگاه سرخر سلامی مستعان هم دقیقتربد؟
    0
    0
    ‌چهارشنبه ۰۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.