درگذشت رابرت مک فارلین، شخصیت اصلی رسوایی ایران-کنترا

رابرت مک فارلین مشاور امنیت ملی کاخ‌سفید در دوران رونالد ریگان و همزمان با سال‌های اول انقلاب اسلامی و جنگ ایران و عراق در دهه ۸۰ میلادی بود.

رابرت مک فارلین، مشاور امنیت ملی رونالد ریگان که نام او با پرونده فروش سلاح به ایران در جریان جنگ عراق پیوند خورده در سن ۸۴ سالگی درگذشت.

خانواده آقای مک‌فارلین اعلام کرده‌اند او روز پنچشنبه - ۱۲ مه - در خلال سفری به ایالت میشیگان و به علت مشکلات ریوی فوت کرده است.

او ساکن واشنگتن، پایتخت امریکا بود؛ شهری که در دهه ۸۰ در همانجا از خدمت به عنوان تفنگدار دریایی به اوج رسید و به عنوان مشاور امنیت ملی رونالد ریگان به کاخ سفید قدم گذاشت و همانجا هم در جریان ماجرای ایران کنترا دادگاهی شد و کمی آن طرف‌تر از کاخ سفید تمام اعتبار سیاسی و نظامی خود را از دست داد.

رسوایی ایران-کنترا که در ایران به نام ماجرای مک‌فارلین هم شناخته می‌شود به شبکه‌ای بسیار پیچیده از روابط سازمان‌های امنیتی و دولتی بین کشورهای مختلف اشاره دارد که هدفش دخالت در امور داخلی کشورها بود که در سال ۱۹۸۶ در آمریکا، اسرائیل و ایران به یک رسوایی عظیم بدل شد.

نام آقای مک فارلین در کانون ماجرای مذاکرات مخفیانه تهران با واشنگتن، برای مبادله گروگان‌های ایالات متحده در لبنان در ازای ارسال سلاح‌های آمریکایی مورد ایران نیاز در جنگ ایران با عراق قرار داشت که تحت عنوان "ماجرای مک فارلین" معروف است.

آقای مک‌فارلین در سال ۱۹۸۸ در دادگاه اتهامات خود مبنی بر دروغ گفتن به کنگره را پذیرفت؛ این که دولت رونالد ریگان در سال ۱۹۸۵ به طور مخفیانه به ایران سلاح فروخته بود تا در برابر آن از تهران بخواهد گروگان‌های آمریکایی در لبنان آزاد شوند.

اقدام غیرقانونی دیگری که مک‌فارلین و کاخ‌سفید تحت امر رونالد ریگان مرتکب شده بودند این بود که پول حاصل از فروش سلاح به ایران را برای سرنگونی دولت چپ‌گرای نیکاراگوئه، مشهور به سندینیستا، هزینه کرده بودند. اقدامی که باز هم کنگره آمریکا دولت را از آن منع کرده بود؛ یعنی کنگره هم ایران را تحریم تسلیحاتی کرده بود و هم کمک آمریکا به شورشیان نیکاراگوئه ملقب به کنتراها را غیرقانونی خوانده بود.

بر همین اساس بود که این رسوایی و پیامدهای آن در اواخر دهه ۸۰ در آمریکا به ماجرای ایران-کنترا شهرت یافت.
+57
رأی دهید
-4

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۸
    آلونا ازنامنسکایا - اورلاندو، ایالات متحده امریکا
    با همین سلاحهایی که آمریکا به ایران داد ما به پیروزی های قابل توجهی در سال 64 رسیدیم که مهمترین آن تسخیر فاو بود و این نشان می داد که اگر از ابتدا با آمریکا به هم نمی زدیم خیلی راحت در جنگ پیروز می شدیم از یک طرف با آمریکا به هم زدیم از طرف دیگر پیشنهاد شوروی که خواسته بود ایران از حمایت مجاهدین افغان دست بردارد در عوض شوروی هم فروش سلاح به عراق را متوقف کند رد کردیم از طرف دیگر در همان زمان حزب الله را تشکیل دادیم و به اسرائیل اعلام جنگ کردیم آخه یک کشور در چند جبهه می تواند بجنگد ؟ نتیجه اش هم کشته شدن صدها هزار نفر بود و این حماقتهای سیاست خارجی هنوز هم ادامه دارد
    3
    7
    شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۰۳:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    سرزمین اریا - کویت ، کویت
    دشمنان ایران از جمله ریگان و بوش و مک‌فارلین و آلبرایت همگی یک به یک ریق رحمت رو سر میکشن و به جهنم میرن .اما ایران عزتمند پابرجاست .براندازان عبرت بگیرند عاقبتتون این هست .روح همگی نشاد
    2
    2
    شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۷:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.