نوام چامسکی: در حال رسیدن به خطرناک‌ترین نقطه تاریخ بشر هستیم

واقعیت آن است که پوتین به اندازه ما نگران دموکراسی است. اگر بتوان برای چند دقیقه از حباب تبلیغاتی خارج شد ایالات متحده سابقه طولانی در تضعیف و از بین بردن دموکراسی دارد. آیا باید این موضوع را نادیده بگیریم.

فرارو- نوام چامسکی این پروفسور چپگرا و زبان‌شناس ۹۳ساله در مصاحبه تازه خود با نشریه «نیواستیتسمن» درباره فاجعه آب و هوایی و تهدید جنگ هسته‌ای صحبت کرده است که در ادامه پاسخ‌های او را خواهید خواند.
 
به گزارش فرارو به نقل از نیواستیتسمن، اولین بار در ده سالگی با اولین خطر تهاجم خارجی مواجه شدم. اولین مقاله‌ای که برای روزنامه مدرسه ابتدایی نوشتم درباره سقوط بارسلونا (در سال ۱۹۳۹ میلادی) بود. این پیشروی، «ابر تیره و تار فاشیسم» را در سراسر جهان ترسیم کرد. از آن زمان نظرم را تغییر ندادم و تنها بدتر شده است. به دلیل بحران آب و هوایی و تهدید جنگ هسته‌ای ما به خطرناک‌ترین نقطه تاریخ بشر نزدیک می‌شویم. ما اکنون با چشم‌انداز نابودی سازمان یافته زندگی انسانی روی زمین مواجه هستیم.
 
جنگ در اوکراین وحشتناک است. من مانند بسیاری از یهودیان پیوند خانوادگی با آن منطقه دارم، زیرا پدرم در اوکراین امروزی متولد شد و در سال ۱۹۱۳ میلادی به امریکا مهاجرت کرد تا از خدمت در ارتش تزاری خودداری کند. مادرم متولد بلاروس بود. من تجاوز جنایتکارانه پوتین را محکوم می‌کنم. چرا پوتین این حمله را انجام داد؟ دو راه برای بررسی این سوال وجود دارد. یکی از راه‌ها، روش مد روز در غرب است.
 
باید از نظر ذهنی پوتین را بررسی کنیم تا مشخص شود در عمق روان او چه می‌گذرد. راه دیگر این است که به حقایق نگاه کنیم: به عنوان مثال، این که در سپتامبر ۲۰۲۱ میلادی ایالات متحده در بیانیه‌ای قوی خواستار افزایش همکاری نظامی با اوکراین و ارسال بیشتر تسلیحات نظامی پیشرفته شده بود.
 
پاسخ غرب به اوکراین این بود: درباره برنامه پیوستن به ناتو شما می‌توانید انتخاب خود را انجام دهید ما نمی‌دانیم چه گزینه‌ای درست است. آن چه ما می‌دانیم این است که اوکراین بیش‌تر ویران خواهد شد و اگر از فرصت‌هایی که برای حل و فصل مناقشه وجود دارد به درستی استفاده نکنیم ممکن است به سمت جنگ هسته‌ای حرکت کنیم. برخی می‌گویند بزرگترین ترس پوتین محاصره توسط ناتو نیست بلکه گسترش لیبرال دموکراسی در اوکراین و در «خارج نزدیک» روسیه است.
 
واقعیت آن است که پوتین به اندازه ما نگران دموکراسی است. اگر بتوان برای چند دقیقه از حباب تبلیغاتی خارج شد ایالات متحده سابقه طولانی در تضعیف و از بین بردن دموکراسی دارد. آیا باید این موضوع را نادیده بگیریم. ایران در سال ۱۹۵۳ (اشاره به کودتای ۲۸ مرداد)، گواتمالا در سال ۱۹۵۴، شیلی در سال ۱۹۷۳ و این تلاش از سوی امریکا برای تضعیف دموکراسی در دیگر کشور‌های جهان ادامه داشته است. با این وجود، اکنون قرار است تعهد عظیم واشنگتن به حاکمیت و دموکراسی را ارج نهیم و آن را تحسین کنیم. گویی آنچه در تاریخ توسط امریکا اتفاق افتاده مهم نیست و سرزنش تنها در قبال افراد و کشور‌های دیگر باید صورت گیرد.
 
در مورد گسترش ناتو چطور؟ یک وعده صریح و بدون ابهام توسط «جیمز بیکر» وزیر امور خارجه ایالات متحده و «جورج بوش» پدر رئیس جمهوری وقت امریکا به گورباچف ارائه شده بود مبنی بر آن که در صورت موافقت وی با اجازه دادن به آلمان واحد برای پیوستن مجدد به ناتو ایالات متحده تضمین می‌کند که هیچ حرکت پیش رونده‌ای از سوی ناتو به اندازه یک اینچ نیز صورت نخواهد گرفت. در عمل، اما خلاف این وعده را شاهد بودیم.
 
واقعیت آن است که اگر قوانین نورنبرگ اعمال می‌شد هر رئیس جمهوری امریکا پس از جنگ باید به دار آویخته می‌شد! جو بایدن اخیرا گفته بود پوتین نمی‌تواند در قدرت بماند. مسلما درست است که نسبت به اقدامات پوتین در اوکراین خشم اخلاقی داشته باشیم.
 
با این وجود، اگر خشم اخلاقی را در مورد دیگر جنایات وحشتناک نیز داشته باشیم پیشرفت بیشتری را شاهد خواهیم بود. در افغانستان، میلیون‌ها نفر به معنای واقعی کلمه با گرسنگی قریب الوقوع مواجه هستند. علت چیست؟ در بازار‌ها غذا وجود دارد، اما افرادی که پول کمی دارند باید گرسنگی فرزندان‌شان را تماشا کنند، زیرا نمی‌توانند برای خرید مواد غذایی به بازار بروند. زیرا ایالات متحده با حمایت بریتانیا وجوه افغانستان را در بانک‌های نیویورک نگه داشته و آن را آزاد نخواهند کرد.
 
به گمانم بزرگترین تهدید امروز ما بازگشت احتمالی ترامپ به کاخ سفید و بحران آب و هوایی است. من به اندازه کافی بزرگ هستم که اوایل دهه ۱۹۳۰ میلادی را به یاد بیاورم. خاطرات به ذهن می‌آیند. می‌توانم به یاد بیاورم که به سخنرانی‌های هیتلر در رادیو گوش می‌دادم. من کلمات او را متوجه نشدم. من شش‌ساله بودم. با این وجود، حال و هوای آن روز‌ها را درک کردم. وضعیتی ترسناک و وحشتناک بود.
 
زمانی که یکی از راهپیمایی‌های ترامپ را تماشا می‌کنم به ذهنم همان روز‌ها خطور می‌کند. این چیزی است که ما با آن روبرو هستیم. به دلیل تعصب ترامپ پایگاه حزب جمهوری خواه به سختی تغییرات آب و هوایی را به عنوان یک مشکل جدی در نظر می‌گیرد. این نوعی صدور حکم مرگ جهان است.
 
در مورد سیاست در بریتانیا برگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا) یک خطای بسیار جدی بود به این معنی که بریتانیا مجبور خواهد شد حتی بیشتر به سمت تبعیت از ایالات متحده سوق پیدا کند. من فکر می‌کنم این یک فاجعه است. برای حزب محافظه کار چه معنایی دارد؟ من تصور می‌کنم که آنان می‌توانند دروغ بگویند آنان در مورد خیلی چیز‌ها دروغ می‌گویند.
 
در مورد حزب چپگرای کارگر «کی یر استارمر» رهبر فعلی حزب کارگر را به حزبی تبدیل می‌کند که به طور کامل به سبک تاچر و تونی بلر مطیع قدرت خواهد بود.
 
بسیاری از جوانان وجود دارند که به درستی از رفتار نسل قدیمی‌تر وحشت زده شده‌اند و تلاش می‌کنند تا قبل از این که همه ما نابود شویم جلوی این جنون را بگیرند. خب، این امید به آینده است. این تلاش از سوی جوانان من را امیدوار می‌کند.
+110
رأی دهید
-33

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    SydneyWater - سیدنی، استرالیا

    سلام بر همه دوستان عزیز، ایراندوست روشنفکر، .....از تحجر و ایدیولوژی و اسلام در این سایت. روز جمعه تون به خیر و ویکند خوبی در کنار عزیزانتون داشته باشید🍻🍻
    16
    56
    جمعه ۱۹ فروردین ۱۴۰۱ - ۰۷:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد

    چومسکی یکی از برجسته ترین نظریه پردازان قرن است . او چپگرا محسوب می‌شود ، اما عمیقا مخالف کمونیزم از هر نوعش بود ، عدالت اجتمایی ، دموکراسی ، محیط زیست پایه های تفکر این انسان متفکر هستند .
    12
    69
    جمعه ۱۹ فروردین ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    گارد جاویدان - فرانکفورت، آلمان

    سیاستمدارها و مردم بی خیال شده اند! اصلاً متوجه نیستند که جنگ جهانی سوم شروع شده آمریکا و اروپا روسیه رو از همه نظر تحریم کرده اند و اسلحه به اکراین میفرستند و وضع رو برای روسیه وخیم تر هم خواهند کرد و فکر میکنند که روسیه واکنش نشان نخواهد داد ولی اگر روسیه به مرز شکست نزدیک بشه و خودش رو در حال فروپاشی ببینه آنوقت که باید منتظر یک فاجعه بود! و همه آن پیشگویی های آخرزمانی به وقوع میرسه و پشیمانی فایده نخواهد داشت پس تمام کسانی که معتقد به صلح هستند نباید از یک طرف حمایت کنند بلکه باید از هر دو طرف دوری کنند و با هیچکدام همکاری نکنند این کمترین کاری است که میشود در این زمان انجام داد
    9
    76
    جمعه ۱۹ فروردین ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان

    زمانیکه قدرت اقتصادی،سیاسی،نظامی دنیا در یک قطب متمرکز شود و در یک دست قلم و در دست دیگر چاقو داشته باشند را نشانه خوبی برای آینده نمیبینم .کشوریا دولت مستقل بودن معنای خود را از دست داده.امپراتوری غرب شریان مالی دنیا را در دست گرفته و متاسفانه یا باید مستعمره شد یا براحتی شما را به عصر حجر بر میگردانند.پول و قدرت بر روی انسانیت و دنیا سایه انداخته.
    4
    46
    جمعه ۱۹ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۰:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۹
    ناصر 12 - گوتنبرگ، سوئد

    من نمی فهمم دوری کردن از هر دو طرف چه صیغه ایست ؟ تایید نکردن روسیه در اصل مگر همان تایید کردن امریکا نیست
    30
    5
    جمعه ۱۹ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۰:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    Darknet - لندن، انگلستان
    بعد از اینکه روسیه در توجیه و دروغ پراکنی به سبک اخوندی در رابطه با تجاوز به خاک اوکراین شکست خورد، حالا چپ گراها و برادران کمونیستشون سریعاً با چاپ و تولید مقالات پر طمطراق با کلمات قلمبه اما خالی از حقیقت و استناد به مقالات همدیگه از این نشریه به اون نشریه سعی میکنن با دروغ غرب رو مقصر نشون بدن، در صورتی که روسیه خودش این جنگ رو شروع کرد و چند هفته قبلش هم در حال فرستادن سرباز به مرزهای اوکراین بود و همه هشدار میدادن که روسیه داره خودش رو برای حمله اماده میکنه اما روسیه به دروغ انکار میکرد و در اخر معلوم شد حق با غرب بود و روسیه دروغ میگفت!
    22
    26
    جمعه ۱۹ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۳:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا
    چامسکی عشقه منه، بیشتر کتاب‌های زبان شناسیشو وقتی دانشجو بودم میخوندم، هم جز بهترین زبان‌شناس های حال حاضر دنیا هستش و هم یه نظریه پرداز بزرگ. درد بلات بخوره تو سر این اوسکول های ایرانی در بی بی سی فارسی، سعودی نشنال و بقیه کله نخودیهای مخالف که هیچی تو مخشون نیست و فقط مثل طوطی یه چیز رو تکرار میکنن، البته دوراجون دوستان خوب و با سواد.
    19
    21
    جمعه ۱۹ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۵:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    مارشال زرد - وپرتال، آلمان
    عجیبه ! هر چه جنایات روسیه شدت میگیره و همه به متجاوز بودن روسیه ببشتر باور میکنند از اونور هم این سری طرفداران کمونیسم بیشتر با تولید مقالات و مصاحبه های تکراری سعی در بیگناه نشان دادن روسیه میکنند. این استاد خودش به وحشتناک بودن جنگ و اوکراین و متجاوز بودن پوتین اذغان داره ولی باز صغری کبری میکنه.تا روسیه به کشورهای دور خود به صورت کشورهای اقماری و تحت نفوذ خود نگاه میکنه و سعی در مستعمره کردن اونها میکنه وجود ناتو بیشتر مهم جلوه میکنه.
    24
    12
    جمعه ۱۹ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۶:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۴
    راستگوی بی طرفدار - سالزبورگ، اتریش
    [::مارشال زرد - وپرتال، آلمان::]. مواظب باش بعنوان تئوریسین سعادت دنیا ندزدنت.الان دنیا توسط آمریکا و روسیه و چهار تا احمق دیگر کنترل می‌شود. مثلا تو فکر میکنی چهارتا مارمولک مثل تو و مخالف تو و بقول تو کمونیستها تغییری در دنیا می‌توانند بوجود بیاورند؟؟؟؟آدم حالش از این آدمهای متوهم بهم میخوره.
    7
    10
    جمعه ۱۹ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۸:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    Chokam - ری، ایران
    ریاکارانه میگه. چون از یه طرف تهاجم روسیه را محکوم کرده، از طرف دیگه توضیح او برای تجاوز روسیه کاملاً با توجیه پوتین برای تهاجم مطابقت داره که ناتو را به رهبری امریکا مقصر می دونه..اون ۱۹۵۳ هم انگلیس مقصر بود دعوای ملی شدن نفت بین مصدق و کمپانی بریتیش پترولیوم چرچیل بود،امانمیگه انگلیس، بلکه باز امریکا رو میگه. نشون میده از کشور خودش نفرت داره
    4
    3
    جمعه ۱۹ فروردین ۱۴۰۱ - ۲۲:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.