خانواده رضا براهنی، شاعر، نویسنده و منتقد برجسته ادبیات، بامداد جمعه پنجم فروردین ماه از درگذشت او خبر دادند.
اکتای براهنی، فرزند آقای براهنی خبر درگذشت او را بدون اشاره به علت آن در شبکه اجتماعی اینستاگرام منتشر کرد. با این حال در سالهای اخیر گزارشهایی مبنی بر بیماری آلزایمر او منتشر شده بود.
رضا براهنی ۸۶ ساله هنگام مرگ در تورنتوی کانادا به سر میبرد، جایی که او از نیمه دهه ۱۳۷۰ به آن مهاجرت کرده بود.
آقای براهنی از اعضای هیات موسس کانون نویسندگان ایران بود و مبارزه با سانسور دولتی در سالهای پیش و پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران او را در برابر حکومتهای ایران قرار داد.
بهار ۱۳۹۷ خبرگزاری ایلنا در گفتوگویی با اکتای براهنی به سانسور گسترده آثار او در جمهوری اسلامی پرداخت. آن گزارش فاش میکرد که کتابهای آقای براهنی برای سالها نتوانسته بودند مجوز انتشار بگیرند بهطوری که حتی ترجمه او از نمایشنامه «ریچارد سوم» شکسپیر نیز به سد سانسور وزارت ارشاد برخورده بود.
رضا براهنی در ۲۱ آذرماه ۱۳۱۴ در شهر تبریز به دنیا آمد، در ۲۲ سالگی از دانشگاه این شهر لیسانس زبان و ادبیات انگلیسی گرفت، سپس به ترکیه رفت و پس از دریافت درجه دکتری به ایران بازگشت. او از آبان ۱۳۴۳ با سمت استادیاری، در رشته زبان و ادبیات انگلیسی در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران به تدریس مشغول شد و در اردیبهشت ۱۳۴۷ به سمت دانشیاری ارتقا یافت.
رضا براهنی از جمله شاعران و نویسندگان مدرن ایران بود که سابقهای طولانی در مبارزه با سانسور داشت. او از اعضای هیات موسس کانون نویسندگان بود. وی پیش و بعد از انقلاب بارها به سانسور اعتراض کرده بود.
از مشهورترین آثار رضا براهنی می توان به کتاب «خطاب به پروانهها و چرا من دیگر شاعر نیمایی نیستم؟» اشاره کرد، همچنین «اسماعیل» و «ظلالله» دیگر کتابهای مهم او در حوزه شعر هستند که آنگونه که فرزندش در مصاحبه ای با ایلنا در بهار ۱۳۹۷ اشاره کرد، آثارش با سانسور گسترده در جمهوری اسلامی رو به رو بوده است. از نویسنده چند رمان از جمله «آزاده خانم و نویسندهاش»، «رازهای سرزمین من» است.
آقای براهنی در طول فعالیت خود موفق شد افتخاراتی را کسب کند که از آن میان می توان به این موارد اشاره کرد:
آثار رضا براهنی به زبانهای مختلف از جمله انگلیسی، سوئدی و فرانسوی ترجمه شدهاست.