مقاله ای که هنری کیسینجر ۸ سال پیش نوشت و در آن در مورد اوکراین هشدار داده بود

توضیح: این مقاله را وزیر خارجه سابق آمریکا و یکی از مهم‌ترین متفکران زنده روابط بین‌الملل جهان در سال ۲۰۱۴ در روزنامه واشنگتن پست منتشر کرد. در راستای وقایع اخیر، آن را به فارسی برگرداندیم.

گفت‌وگوی عمومی درباره اوکراین اساسا درباره تقابل است. اما اصلا می‌دانیم به کدام سو روانه‌ایم؟ من در طول زندگی خود چهار جنگ را دیده‌ام که با شوق بسیار و پشتیبانی عمومی آغاز شدند اما در هیچ مورد نمی‌دانستیم جنگ را چگونه خاتمه دهیم و در سه مورد به عقب‌نشینی یکجانبه متوسل شدیم. سیاست را باید بر مبنای اینکه چگونه به پایان می‌رسد محک زد؛ نه اینکه چطور آغاز می‌شود.

مسئله اوکراین اغلب به‌عنوان یک رویارویی سرنوشت‌ساز مطرح می‌شود: آیا اوکراین به شرق می‌پیوندد یا غرب؟ این در حالی است که اوکراین در صورتی پابرجا می‌ماند و به شکوفایی می‌رسد که پایگاه غرب علیه شرق یا شرق علیه غرب نباشد؛ بلکه باید پلی بین شرق و غرب باشد.

روسیه باید بپذیرد که تلاش برای تبدیل اوکراین به یکی از اقمار مسکو و بدینسان جابه‌جا کردن دوباره مرزهای روسیه عاقبتی ندارد؛ مگر تکرار تاریخ چرخه‌های خودمتحقق فشار دوجانبه اروپا و‌ آمریکا بر این کشور. غرب هم باید بفهمد که برای روسیه، اوکراین هرگز نمی‌تواند تنها یک کشور خارجی باشد.

تاریخ روسیه در قلمرویی آغاز می‌شود که روزگاری «دولت روسِ کی‌یف» نام داشت. مذهب روس‌ها از آنجا بود که گسترش یافت. اوکراین قرن‌ها بخشی از روسیه بود و تاریخشان پیش از آن نیز در هم تنیده شده بود. برخی از مهم‌ترین نبردها برای آزادی روسیه، از نبرد پولتاوای سال ۱۷۰۹ به بعد،‌ در خاک اوکراین درگرفتند. ناوگان دریای سیاه (ابزار روسیه برای قدرت‌نمایی در دریای مدیترانه) بر بنیان اجاره طولانی‌مدت بندر سواستوپول در شبه‌جزیره کریمه واقع شده است. حتی دگراندیشان مشهوری همچون الکساندر سولژنیتسن و جوزف برودسکی نیز اصرار داشتند که اوکراین قسمتی ماهوی از تاریخ روسیه و اصلا بخشی از خود روسیه است.

اتحادیه اروپا باید متوجه باشد که کندی دیوان‌سالاری‌اش و اینکه در مذاکره درباره رابطه اوکراین با اروپا، عنصر راهبردی را تحت لوای سیاست داخلی قرار داد، از جمله عواملی بودند که باعث شدند مذاکره به بحران بدل شود. سیاست خارجی هنر تعیین اولویت‌ها است.

اوکراینی‌ها عنصری تعیین‌کننده‌اند. آنان در کشوری با تاریخی پیچیده و ترکیبی چندزبانه زندگی می‌کنند. در سال ۱۹۳۹، بخش غربی کشور به خاک اتحاد شوروی ضمیمه شد؛ زمانی که استالین و هیتلر بین خود تقسیم غنایم کردند. شبه‌جزیره کریمه که ۶۰ درصد مردمش روس‌اند، در سال ۱۹۵۴ بخشی از اوکراین شد؛ زمانی که نیکیتا خروشچف، که اوکراینی به دنیا آمده بود، آن را به‌عنوان بخشی از جشن‌های سیصدمین سالگرد توافق بین روس‌ها و کازاک‌ها به این کشور بخشید.

غرب اوکراین عموما کاتولیک و شرق آن عموما ارتدوکس روسی است. غرب آن به زبان اوکراینی صحبت می‌کند و شرق آن عموما به زبان روسی. هرگونه تلاش یک جناح اوکراین برای غلبه بر دیگری (چنان‌که در تاریخ دیدیم) نهایتا به جنگ داخلی یا تجزیه می‌انجامد. اگر اوکراین را بخشی از تقابل غرب و شرق قرار دهیم، امکان اینکه روسیه و غرب (به‌خصوص روسیه و اروپا) به یک نظام بین‌المللی حاکی از همکاری وارد شوند، تا ده‌ها سال از میان می‌رود.

اوکراین تنها ۲۳ سال سابقه استقلال دارد؛ پیش از آن، از قرن چهاردهم به این طرف، تحت نوعی حکومت خارجی بوده است. جای تعجب ندارد که رهبرانش هنر سازش را نیاموخته‌اند و چشم‌انداز تاریخی داشتن را حتی کمتر یاد گرفته‌اند. عالم سیاست در اوکراین پسااستقلال به روشنی نشان می‌دهد که ریشه مشکل در تلاش سیاستمداران اوکراینی برای اعمال اراده خود بر بخش‌های مردد و یاغی کشورشان است؛ تلاشی که این جناح و آن جناح یکی پس از دیگری دنبال کردند. این جوهر اختلاف بین ویکتور یانوکوویچ و رقیب سیاسی اصلی او، یولیا تیموشنکو، است. اینان نماینده دو جناح اوکراین‌اند که حاضر به تشریک قدرت نشده‌اند. سیاست خردمندانه آمریکا در قبال به اوکراین می‌باید راهی برای همکاری دو بخش این کشور با یکدیگر پیدا کند. ما باید به دنبال آشتی باشیم و نه غلبه یک جناح بر دیگری.

روسیه و غرب و به‌خصوص جناح‌های مختلف در اوکراین بر بنیان این اصل عمل نکرده‌ هر یک اوضاع را بدتر از پیش کرده‌اند. روسیه نخواهد توانست راه‌حلی نظامی تحمیل کند مگر اینکه در زمانی که بسیاری از مرزهایش فی‌الحال در مخاطره‌اند، خود را به انزوا بکشاند. برای غرب، شیطان‌سازی از ولادیمیر پوتین، سیاست نیست؛ شاهدی بر فقدان سیاست است.

پوتین می‌باید به این نتیجه برسد که هر گلایه‌ای داشته باشد، سیاست تحمیل نظامی به جنگ سردی دیگر خواهد انجامید. آمریکا نیز به نوبه خود نباید با روسیه به‌عنوان عنصری منحرف که باید صبورانه قوانین رفتاری را که واشنگتن برپا کرده است بیاموزد، برخورد کند. پوتین استراتژیستی جدی است؛ اما بر بنیان تاریخ روسیه. درک ارزش‌ها و روانشناسی آمریکا نقطه قوت او نیست. درک تاریخ و روانشناسی روسیه نیز نقطه قوت سیاست‌گذاران آمریکایی نبوده است.

رهبران تمام طرف‌ها باید به بررسی نتایج کار بپردازند و نه رقابت در موضع‌گیری نمایشی. نظر من درباره نتیجه‌ای که مطابق با ارزش‌ها و منافع امنیتی تمام طرفین باشد، چنین است:

۱. اوکراین می‌باید حق انتخاب آزادانه همکاری‌های اقتصادی و سیاسی خود از جمله با اروپا را داشته باشد.

۲. اوکراین نباید به ناتو بپیوندد: موضعی که من هفت سال پیش هم که موضوع مطرح شد، گرفته بودم.

۳. اوکراین باید آزادانه هرگونه دولتی را که مطابق اراده اعلام‌شده مردمش باشد، تشکیل دهد. رهبران خردمند اوکراینی باید پس از آن سیاست آشتی بین بخش‌های مختلف کشور خود را برگزینند. در سطح بین‌المللی، آنان می‌باید به دنبال موضعی مشابه فنلاند باشند. این کشور در مورد استقلال قرص و محکم خود شکی ندارد و در بیشتر زمینه‌ها با غرب همکاری می‌کند؛ اما محتاطانه از خصومت نهادین در قبال روسیه اجتناب می‌کند.

۴. الحاق کریمه به خاک روسیه مطابق با قوانین نظم موجود جهانی نیست. اما باید راهی پیدا شود تا رابطه کریمه با اوکراین کمتر مشکل‌زا شود. در این راستا، روسیه می‌باید حق حاکمیت اوکراین بر کریمه را به رسمیت بشناسد. اوکراین نیز می‌باید خودمختاری کریمه را در انتخاباتی که با حضور ناظران بین‌المللی برگزار می‌شود، تحکیم کند. این روند حذف هرگونه شک و تردید درباره جایگاه ناوگان دریای سیاه روسیه در بندر سواستوپول را شامل خواهد شد.

این‌ها اصول‌اند؛ نه مواردی که من بخواهم تجویز کنم. آنان که با منطقه آشنایی دارند می‌دانند که تمام این اصول برای تمام طرف‌ها قابل‌هضم نخواهند بود. محک آن‌ها می‌باید نه رضایت مطلق که پذیرش نبود رضایت متوازن باشد. اگر راه‌حلی بر بنیان این عناصر یا عناصر مشابه پیدا نشود، حرکت به سوی تقابل شتاب خواهد گرفت و رسیدن به آن نقطه دیری نمی‌پاید.
+74
رأی دهید
-3

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۲۶
    romano - تهران، ایران
    هنری کیسینجر این بوزینه یهودی آنزمان که صدام را به جان ایران انداخت یا کارتر را تحریک کرد که خمینی را پست کند یا آنزمان که تصمیم گرفت سر اجندای اسراییل خاور میانه را شخم بزند نگران چند زبانه بودن چند فرهنگ بودن خاورمیانه و ایران نبود اما الان که احساس میکند قوم برگزیده خداوند در لهستان در خطر روسهاست متخصص و مرد سیاست و تئوریسین میشود.
    29
    37
    ‌چهارشنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۴:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    pirzan e irani - استکهلم، سوئد

    آقای کسینجر: ما ایرانیان دلباخته و شیدا به سیاست کشور شما، توی این نوشته تحلیلی اتان بذر آفت می ریزیم. توجه شما را به نظرات دو رییس جمهور امریکا و روسیه جلب می کنم. آقای بایدن در مصاحبه ای در سال ۱۹۹۷ میلادی چنین گفت: تنها چیزی که میتواند واکنش شدید و خصمانه روسیه را بر انگیزد این است ،که ناتو تا کشورهای بالتیک گسترش یابد. پوتین اینطور می گوید: امریکایی ها چه برخوردی میکردند، اگر ما موشک هایمان را در نزدیک مرز امریکا مستقر می کردیم؟ آیا ما به مرز امریکا و انگلیس نزدیک شده ایم یا آنها؟ مگر امریکا مشکل اراضی با مکزیک نداشت؟ کالیفرنیا قبلا به کدام کشورتعلق داشت؟ تگزاس چطور؟
    9
    47
    ‌چهارشنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۵:۴۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۵
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    جالب است. طرف اینقدر عاشق پوتین است.که کلاه تگزاس را جادو می‌‌کند. اصلا نمی‌‌داند .تگزاس کجاست؟ ولی علم حسین می‌‌کند. چه تلاشی سرسپردگی خود را به پوتین نشان دهند. تگزاس تا ۱۴۶۵ میلادی اصلا به کسی‌ تعلق نداشت. اولین بار اسمش در تاریخ ۱۵۱۹ میلادی آمد. زمانی اسپانیا آمریکا جنوبی و مکزیک را تصرف کرد. تا ۱۸۱۹ قسمتی‌ از اسپانیا بود. تا در مکزیک انقلاب شد. و جنگ با اسپانیا شروع شد. به خاطر تگزاس امروز. در این وسط ساکنین خود تکزاس که خسته از دست مکزیکی‌ها و اسپانی. فریاد نه این نه آن. در قعله الامو بزرگترین جنگ آزادی بخش تاریخ دنیا انجام شد. که در تمامی کتاب‌ها چپی این بزمجه ها.به عنوان یک جنگ رهاهی بخش تحسین می‌‌شود. این طرف می‌‌گوید. تکزاس مال کی‌ بود؟ تو چه چپی هستی‌؟ که درس خودتان را هم نمی‌‌دانید؟ بعد از شکست ساکنین تکزاس و حماسه الامو. دوباره در جنگ دیگر موفق مکزیک را شکست و اولین جمهوری آزاد دنیا را تشگیل دادند. ۱۸۶۵ آزادانه با ری آزاد.وارد اتحادیه ملیت‌ها آزاد آمریکا شدند. عجب شانسی‌ آوردیم که این‌ها با این سواد ۵۷ هیچ کاره شدند. پول پت و خمر سرخ در مقابل این‌ها مادر ترزا بود.
    12
    13
    ‌چهارشنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۹:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    [::pirzan e irani - استکهلم، سوئد::]. شما چپول ها از رو برو نیستید، نه؟ با همه گندی که کمونیزم به عالم زده هنوز خود را موظف میشناسید که سنگ جبهه چپ را به سینه بزنید. حتی اگر این سنگ به سینه زدن و جانبداری از مسکو دست شما را در دست نجس و خون آلود آخوند بگذارد حاضر هستید که به ملت خود خیانت کنید، اما عمو پوتین را نیازارید. ننگ بر شما چپ های پناهنده به کشورهای غربی و به قول خودتان تابع امپریالیسم. شما شرم را نمیشناسید.
    11
    21
    ‌چهارشنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۹:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۵
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    اخر .. اگر منظورت کوبا و و قضیه توپاس است. اول بخوان توپاس چه بود.بعد گاله را باز کن. کوبا را با اروپای شرقی مقایسه ؟ چه زمانی ناتو به اروپا شرقی رفت و به زور اروپا شرقی‌ را وادار کرد وارد ناتو شوند. اخر نوکر پوتین. مگر بعد از فرو پاشی بلوک شرق در کل بلوک شرق سوسیال دمکرات بر سر قدرت نیامدند. همان کسانی که سنگ آنها را به سینه می‌‌زنی‌. مگر سولیدارنوش در لهستان سوسیک دمکرات نبود. مگر در چک لخ هاول نویسنده .چپی نخست وزیر اول چک نبود. چرا این‌ها با وجود تمایل چپی ری آزاد گذشتند. ملت مایل هستید عضو ناتو یا در پیمان ورشو باقی‌ بمانید. ؟ در لهستان بیش ۹۰ درصد در چک بیش از ۹۵ در رومانی ۹۰ درصد .با با نمی‌‌خواهیم این سوسیالسیت شما . ما می‌‌خواهیم با کمال میل عضو ناتو شویم. اخر ابله به من و تو چه مربوط .اگر یک کشور مایل نیست. رابطه با روسیه داشته باشد. کم ریق زدید به ایران خودمان. حالا می‌‌خواهید. برا تمام بلوک شرق سابق هم تصمیم بگیرید؟ از این چپی‌ها ایرانی‌ پرو تر در دنیا ندیده. اخر تو چه .. هستی.که برا آمام اکراین میخوای تصمیم. کی‌ دوست کی‌ دشمن است.؟ به تو چه مربوط
    7
    3
    ‌چهارشنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ - ۲۱:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    [::zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان::]. گرامی ، برداشت من از مقاله کسینجر دفاع از روسیه یا پوتین نیست ، بلکه اشاره به عواقب سیاست غلط نسبت به روسیه و رهبر دیکتاتور آن است ، کسینجر متخصص سیاست روسیه و ‌چین بود ، نکته جالب در این است که وی قبل از سیاست گزاری تاریخ این دو کشور را کاملا خوانده است ، در مورد چین کتاب قطوری نوشته ‌و تحلیلی از تاریخ و فرهنگ و طرز تفکر چینی ها کرده است ، با توجه به فجایع کنونی ، متوجه میشویم که تحلیل او درست است ، البته خصوصا در دوران جوانی سیاست های غلط امریکا در ویتنام ، شیلی ، را تجربه کرده و دست های او هم شدیدا آلوده است ، اما در سیاست باید حرف های حتی دشمن را سنجید و احساسی برخورد نکرد .
    1
    10
    ‌چهارشنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ - ۲۲:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    Chokam - ری، ایران
    زبان ودین فرعیاته،این مثل اخونداچسبیده به فرعیات، اصلی رو نگفت .بلوک شرق مثل یونان و اوکراین وقتی اتحادیه اروپا بشن حاملهای انرژی گرون میشه گاز اوکراینیها۲۰۱۴ گرون شدبرای همین یه عده اوکراینی مخالف پیوستن به غرب بودن ،از اونطرف هم امریکاموافق. توی پیوستن یونان هم بودتمام کشور بحران بودباکمک المان یونان از بدهی در اومد. حاملهای انرژی،دستمزدها شغلهاو وام بانک جهانی باعث فشاربرمردم میشد منتهی شدبه انقلاب۲۰۱۴میدان کیف.
    0
    0
    ‌پنجشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۰ - ۰۰:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    pirzan e irani - استکهلم، سوئد
    آقای پاچه بگیر: بنده قصد بحث کردن با جنابعالی را ندارم. چون شما نه درک دیالوگ را دارید نه ظرفیت آن را. هنر شما فقط پاچه گرفتن است. ولی این دفعه جوابتان را میدهم.....
    3
    0
    ‌پنجشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۰ - ۰۴:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۸
    pirzan e irani - استکهلم، سوئد
    آقای پاچه بگیر: بنده کامنتی درحد و سایز شما نوشتم ولی نمیدانم چرا از فیلتر ادمین رد نشد! هیچگونه موضوع فحاشی و توهینی چون چرندیات شما نداشت. حالا سرسپرده شما هستید یا بنده؟ جنابعالی برای بمباران ایران توسط ترامپ هورا میکشیدید یا بنده. بیسواد تمام عیار: تمام کامنت بنده نقل و قول از بایدن و پوتین بود. علاوه بر اینکه تگزاس مشکلات خود را در گذشته داشت. بنده در اینجا تازه راجع به تگزاس از پوتین نقل وقول کردم. در ضمن بنده مسول بن بست مغزی شما نیستم و رسانه های زرد هم برایم اهمیتی ندارند.
    4
    0
    ‌پنجشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۰ - ۰۷:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    [::pirzan e irani - استکهلم، سوئد::]. دوش آب سرد بگیری آروم میشی.
    0
    2
    ‌پنجشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
    فقط ما نیستیم که احمق های چپ را نمیپسندیم، تمام ملت ایران آنها را هالو میپندارد.
    0
    2
    ‌پنجشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.