«مهدی مهدویکیا»، سرمربی تیم امید ایران و همچنین مدیر فنی فدراسیون فوتبال ایران به غریبترین شکل ممکن از مناسب خود استعفا داد.
خبرگزاری «تابناک» خبر داده مهدی مهدویکیا در پاسخ به دعوتنامهای که از سوی فدراسیون فوتبال جهان به دستش رسیده بود، اعلام کرده است دیگر هیچ سمتی در فدراسیون فوتبال ایران ندارد و در گردهمایی فیفا شرکت نخواهد کرد.
استعفای مهدی مهدویکیا از سمت مدیر فنی فدراسیون فوتبال ایران درحالی اتفاق افتاد که خبرگزاری «فارس»، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طی هفتههای گذشته هجمهای بیسابقه را علیه او به راه انداخت. گفته میشد حملات و پروندهسازیهای امنیتی خبرگزاری فارس برگرفته از سهمخواهی این رسانه در قبال پستهای مورد نظرش در فدراسیون فوتبال بود.
همزمان با آغاز ریاست «شهابالدین عزیزی خادم» در فدراسیون فوتبال، خبرهایی مبنی بر اختصاص پست ریاست کمیته ملی فوتبال به سردبیر ورزشی خبرگزاری فارس منتشر شد هیات رییسه فدراسیون فوتبال اما انتخابش، مهدی مهدویکیا بود.
***
رسانه سپاه از برکنار مهدی مهدویکیا به دنبال چه هدفی بود؟ طی سالهای اخیر، خبرگزاری فارس تلاش کرده است در فدراسیونها یا باشگاههای مهم ورزش ایران، به پستهای مدیریتی یا سمتهای مشاورهای برسد. برای دست یافتن به این هدف نیز گاهی دست به پروندهسازیهای امنیتی میزند. یکی از نمونهها را میتوان در باشگاه «استقلال» و موج حملاتی که به «سهیل گوهری»، مدیر سابق روابط عمومی این باشگاه رخ داد، دید.
سهیل گوهری پس از انتصاب به عنوان مدیر رسانهای باشگاه استقلال، به دلیل فشار رسانههای سپاه، از جمله خبرگزاری فارس و سردبیر ورزشی آن، مجبور به استعفا شد. او کمی بعد در اثر کرونا درگذشت.
جمعه ۲۶ آذر ۱۴۰۰، فدراسیون جهانی فوتبال به مناسبت این که سرانجام رقابتهای «عرب کاپ» را پس از ۶۰ سال برگزاری، به رسمیت شناخت و در تقویم خود ثبت کرد، یک بازی نمادین به میزبانی شهر دوحه، میان دو تیم «ستارگان اعراب» و «منتخب جهان» برگزار کرد.
مهدی مهدویکیا، ستاره سابق تیم ملی فوتبال ایران و سرمربی کنونی تیم زیر ۲۳ سالههای کشور به دعوت فیفا در تیم منتخب جهان حضور داشت.
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران حضور مهدی مهدویکیا در این مسابقه را به دلیل آنچه همراه شدن در پروژه عادیسازی روابط با اسرائیل میدانست، مورد حمله قرار داد.
فارس حضور «آورام گرانت»، سرمربی سابق «چلسی» با تابعیت اسرائیلی روی نیمکت تیم منتخب جهان به عنوان کمک مربی «آرسن ونگر» و همچنین قرار گرفتن پرچم اسرائیل کنار پرچم تمامی کشورهای عضو فیفا روی پیراهن بازیکنان دو تیم را نشانه تلاش مهدی مهدویکیا در جهت عادیسازی روابط با اسرائیل دانست.
از آن پس، در سلسله گزارشهایی تلاش کرد نظر نهادها و مقامات امنیتی جمهوری اسلامی را برای ورود به پرونده مهدی مهدویکیا جلب کند.
تلاش خبرگزاری فارس در گفتوگو با چهرههایی مانند «علیرضا سلیمی»، عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در پی دو هدف میگشت؛ اخراج مهدی مهدویکیا از تیم ملی امید و برکناری هیات رییسه فدراسیون فوتبال.
موضوع، البته اسرائیل یا آن چه «دفاع از مردم مظلوم فلسطین» نامیده میشود، نبود. خبرگزاری فارس پیش از این، در تاریخ ۲۱ مهر ۱۴۰۰، در گزارشی با تیتر «برگزاری ششمین نشست وزرای خارجه کنفرانس تعامل و اعتماد سازی در آسیا»، تصویری از نماینده جمهوری اسلامی در کنار هیات اسرائیلی و پرچم اسرائیل را منتشر کرده بود.
فارس آن زمان به حضور «علیرضا حقیقیان»، دستیار وزیر و مدیر کل اورآسیای وزارت امور خارجه در این نشست در نزدیکی نماینده اسرائیل انتقادی نداشت.
رسانه تحت مدیریت سپاه پاسداران طی کمتر از یک هفته در گزارشهای خود از تیترهایی مانند «بازی مهدویکیا در پازل عادیسازی با صهیونیستها»، «درخواست برای برکناری فوری مهدی مهدویکیا از سرمربیگری تیم امید»، «اخراج مسامحهگران با رژیم کودککش و جنایتکار صهیونیستی از عرصه ملی، ورزشی و سیاسی» و «مهدویکیا را از مربیگری تیم امید برکنار کنید» استفاده کرد.
خبر استعفای مهدویکیا چهگونه منتشر شد؟ جمعه سوم دی۱۴۰۰، «صادق زیباکلام»، استاد علوم سیاسی «دانشگاه تهران» با حضور در لایو اینستاگرام «ایرانوایر» گفت: «اسرائیل یک مستمسک برای تسویهحسابهای سیاسی شده است. اگر این نارضایتی از آقای مهدویکیا یا مجموعه فوتبال ایران وجود نداشت، اصلا این مساله را مطرح نمیکردند.»
مهدی مهدویکیا در بازی رسانههای امنیتی، مبدل به سیبلی شد که باید مقابل فدراسیون فوتبال ایران قرار میگرفت. سهم خواهی رسانه سپاه پاسداران در نهایت منجر به پروندهسازی امنیتی برای مربی تیم امید ایران شده بود.
تابناک نوشته است مهدی مهدویکیا که همزمان با سرمربیگری تیم ملی امید، از سوی فدراسیون فوتبال به عنوان مدیر فنی فدراسیون هم انتخاب و معرفی شده بود، از ادامه همکاری با فدراسیون فوتبال به عنوان مدیر فنی انصراف داد.
مهدویکیا این موضوع را نه به اطلاع فدراسیون فوتبال که به گوش فدراسیون جهانی فوتبال رساند. هفته گذشته، فیفا با تمامی افرادی که به عنوان مدیر فنی فدراسیونهای عضو فیفا به این فدراسیون جهانی معرفی شدهاند، مکاتبه و از آنها دعوت کرد در همایش مدیران فنی فدراسیونهای فوتبال شرکت کنند. اما مهدی مهدوی کیا در پاسخ مکتوب به فیفا اعلام کرد که او دیگر مدیر فنی فدراسیون فوتبال ایران نیست.
رسانههای ایران مدعی شدهاند که فدراسیون جهانی فوتبال بلافاصله با فدراسیون ایران تماس گرفته و درخواست کرده است مدیرفنی جدید خود را برای حضور در این همایش معرفی کند.
مهدی مهدویکیا هرچند به عنوان مدیر فنی تیمهای ملی از سوی فدراسیون فوتبال با حکم رسمی منصوب شده بود اما هنوز قراردادش به عنوان سرمربی تیم زیر ۲۳ سال (یا تیم امید) را به امضا نکرده بود. به این ترتیب، او دیگر هیچ سمتی در فوتبال ایران ندارد.
۹ شهریور سال ۱۴۰۰، مهدی مهدویکیا در حالی سرمربیگری تیم ملی زیر ۲۳ سال ایران را پذیرفت که پیش از آن سرمربی تیم جوانان هامبورگ بود.
او آلمان را برای ادامه فعالیت حرفهای خود رها کرد و برای نخستین بار پذیرفت که در فوتبال ایران مربیگری کند. تا پیش از این، مهدی مهدویکیا در فوتبال ایران «آکادمی کیا» را راهاندازی کرده بود.
آکادمی کیا طی یک دهه اخیر با مدیریت مهدی مهدویکیا و بدون استفاده از رانتهای مالی حکومتی، به کشف و پرورش استعدادهای فوتبال ایران مشغول بود و فقط در ردههای پایه فعالیت میکرد.