آیا خواب چین و روسیه برای فروپاشی آمریکا تحقق خواهد یافت؟

فرارو- مارک ان کاتز، استاد دولت و سیاست در دانشگاه جورج میسن و پژوهشگر اندیشکده شورای آتلانتیک. پژوهش‌های او عمدتا درباره سیاست روسیه، سیاست خارجی، انقلاب و جنگ علیه تروریسم بوده اند.
 
گاهی اوقات دولت‌ها کنترل بخش عمده و قابل توجهی از قلمروی خود را پیش از بازپس گیری بخش اعظم یا حتی تمام آن از دست می‌دهند. این امر می‌تواند به دلیل تهاجم خارجی زمانی که منازعات سیاسی داخلی منجر به جدایی می‌شود رخ دهد و یا حتی در نتیجه ترکیبی از فشارهای داخلی و خارجی. با این وجود، گاهی اوقات یک دولت یا جانشین آن می‌تواند کنترل بیش‌تر یا تمام قلمروهایی را که پیش‌تر از دست داده بود را دوباره به دست آورد. این اتفاق در ایالات متحده، چین و روسیه رخ داده است.
 
پس از سال‌ها اختلاف بین شمال و جنوب امریکا بر بر سر برده داری و سایر مسائل، اکثر بخش‌های ایالات متحده پس از انتخاب آبراهام لینکلن در سال ۱۸۶۰ از اتحادیه جدا شدند. با این وجود، پس از جنگ داخلی شدید، کنفدراسیون شکست خورد و در سال ۱۸۶۵ اتحادیه بازسازی شد.
 
انقلاب چین در اوایل قرن بیستم به سرنگونی سلسله مانچو منجر شد و چین را تکه تکه ساخت. چین در آن زمان به مناطق تحت کنترل جنگ سالاران مختلف تقسیم شد. با این وجود، با ظهور «کومین تانگ» در دهه ۲۰ میلادی روندی معکوس رخ داد.
 
امپراتوری روسیه در پی سقوط تزار نیکلای دوم و پیش روی‌های نظامی آلمان از هم فرو پاشید. با این وجود، پس از واگذاری بخش زیادی از قلمروی غربی تزار در جریان عهدنامه برست – لیتوفسک در سال ۱۹۱۸ میلادی، بلشویک‌ها توانستند پس از فروپاشی امپراتوری آلمان در پایان جنگ جهانی اول بخش اعظم سرزمین‌ها را از طریق زور بار دیگر ادغام نمایند.
 
حمله ژاپن به منچوری در سال ۱۹۳۰ میلادی و یورش آنان به سایر نقاط چین در سال ۱۹۳۷ میلادی نه تنها اتحاد چین بلکه موجودیت آن را به عنوان یک کشور مستقل در معرض خطر قرار داد. به دنبال شکست ژاپن در سال ۱۹۴۵ میلادی و ظهور مائوئیست‌ها در سال ۱۹۴۹ میلادی، چین به جز تایوان دوباره متحد شد و به عنوان یک قدرت بزرگ ظهور کرد.
 
تهاجم آلمان نازی در سال ۱۹۴۱ میلادی اتحاد جماهیر شوروی را به طور کامل در معرض تهدید قرار داد. به لطف و تلاش فوق العاده ارتش سرخ و تدارک تسلیحاتی امریکایی‌ها و بریتانیایی ها، مسکو نیروهای آلمانی را از خاک شوروی بیرون راند و قلمرو و حوزه نفوذ گسترده‌ای را برای اتحاد جماهیر شوروی به دست آورد.
 
تقریبا نیم قرن پس از آن، اتحاد جماهیر شوروی در پایان سال ۱۹۹۱ به دلایل متعددی از هم فروپاشید: تحمیل بار سنگین جنگ سرد بر دوش اقتصاد ضعیف شوروی، رشد ملی گرایی غیر روسی، کاهش جمعیت قومی روسیه به عنوان درصدی از کل جمعیت شوروی و توافق دسامبر ۱۹۹۱ میلادی بین رهبران سه بخش تشکیل دهنده شوروی یعنی روسیه، اوکراین و بلاروس مبنی بر آن که اتحاد جماهیر شوروی دیگر نباید وجود داشته باشد. سپس پانزده کشور مستقل جایگزین اتحاد جماهیر شوروی تشکیل شدند.
 
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور فعلی روسیه اکنون بخشی از سرزمینی را که روسیه از دست داده بود و به اوکراین واگذار نموده بود یعنی کریمه را دوباره به دست آورده است و در حال احیای نفوذ روسیه اگر نگوییم کنترل کامل بر سایر بخش‌های شوروی سابق است روندی که ادامه دارد.
 
از دست دادن قلمرو و همچنین فروپاشی یک دولت، می‌تواند توانایی یک کشور برای عمل به عنوان یک قدرت بزرگ را کاهش دهد یا حتی به آن پایان دهد. گاهی اوقات، آنچه باقی می‌ماند حتی ممکن است تابع قدرت‌های بزرگ دیگر باشد. با این حال، بازسازی یک دولت می‌تواند آن را به عنوان یک قدرت بزرگ احیا کند همانطور که چین و روسیه هر دو این موضوع را نشان داده اند.
 
با این حال، عموما دولت‌ها علاقمند هستند که رقبای‌شان که قدرت‌هایی بزرگ محسوب می‌شوند در حال فروپاشی باشند که در نتیجه یا منجر به ایجاد یک دولت سازگارتر با اهداف‌شان یا تجزیه شدن کشورها به چندین ایالت شود. پس از جنگ سرد، حتی این امید وجود داشت که روسیه و چین در نهایت به دموکراسی‌هایی تبدیل شوند که با غرب همکاری کنند یا حتی به آن بپیوندند. در نگاه به گذشته، مشخص می‌شود که این به وضوح یک تفکر رویایی و صرفا یک آرزو بود.
 
به همین ترتیب، کسانی در روسیه و چین هستند که امیدوارند نوعی تجزیه یا فروپاشی در ایالات متحده رخ دهد.
 
در سال ۱۹۹۸ میلادی، «ایگور پانارین» پروفسور روس، تجزیه ایالات متحده به شش بخش را تا سال ۲۰۱۰ میلادی پیش بینی کرد و حتی نقشه‌ای را منتشر کرد که نشان دهنده این موضوع بود. این به وضوح یک تفکر رویایی و یک آرزو بود. امروزه بسیاری از پژوهشگران چینی کاملا اطمینان دارند که امریکا به دلیل اختلافات داخلی در داخل ایالات متحده در حال افول است. در کنفرانس‌های غیر معمول مختلفی که من حضوری یا از طریق زوم در آن شرکت داشته‌ام سخنرانان روس و چینی را دیده‌ام که پیش بینی کرده‌اند فروپاشی ایالات متحده محتمل یا حتی اجتناب ناپذیر است و برای تایید صحت گفته‌های‌شان به ارائه شواهد و مستنداتی پرداخته اند.
 
این فروپاشی چگونه رخ می‌دهد؟ منطق مطرح شده آنان معمولا به شرح ذیل است: ایالات متحده در مرحله گذار معینی از اکثریت سفید پوست به اکثریت غیر سفید پوست در دهه ۲۰۴۰ میلادی قرار خواهد گرفت. با این وجود، اکثریت سفید پوست امریکایی به ویژه محافظه‌کاران که قرار نیست قدرت را داوطلبانه به اکثریت غیر پوست در حال ظهور واگذار و تسلیم نمایند برای حفظ قدرت خود به زور متوسل خواهند شد. در بهترین حالت (البته از دید چین و روسیه) ایالات متحده در عمل از هم فرو خواهد پاشید.
 
این وضعیت فرصتی را در اختیار آن دو کشور قرار می‌می دهد که در برابر یک یا چند کشور جایگزین در نتیجه فروپاشی ایالات متحده قرار گیرند. با این وجود، حتی اگر ایالات متحده یک کشور متحد باقی بماند از دید روسیه و چین تلاش قاطع مورد نیاز از سوی جمعیت رو به کاهش سفید پوست برای حفظ کنترل خود بر جمعیت رو به افزایش غیر سفید پوست آن کشور، امریکا را کم‌تر مایل و قادر به اعزام نیرو به خارج از کشور خواهد ساخت و این وضعیت در نهایت به نفع روسیه، چین و دیگر دشمنان ایالات متحده تمام خواهد شد. چنین امریکایی مطمئنا روسیه و چین را به دلیل‌ عدم دموکراسی آن دو کشور مورد آزار و اذیت قرار نخواهد داد و خیال چین و روسیه آسوده خواهد شد.
 
آیا این دیدگاه روسیه و چین درباره آینده امریکا نیز صرفا یک آرزوست؟ این با امریکایی هاست که تصمیم گیری کنند. با این وجود، اگر واقعا آینده ایالات متحده به همان اندازه که آنان امیدوارند منفی باشد روسیه، چین و سایر کشورها قطعا آن را به عنوان فرصتی برای پیشبرد جاه طلبی خود به عنوان قدرت‌هایی بزرگ قلمداد خواهند کرد. با این وجود، حتی اگر اختلافات در داخل ایالات متحده نیز افزایش یابد تجارب دو کشور روسیه و چین نشان می‌دهد که افول می‌تواند با خود تجدید حیات دوباره‌ای را به دنبال داشته باشد.
+43
رأی دهید
-40

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    SydneyWater - سیدنی، استرالیا

    دنیا بدون آمریکا و اروپا، جایی برای زندگی نیست!!. چین!! روسیه!! ترکیب خفقان و زور و دلمردگی!!!
    19
    161
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    romano - تهران، ایران

    [::SydneyWater - سیدنی، استرالیا::]. یعنی شما اعتقاد داری استعمار دنیا، تاریخ قتل عام یهودیان، آفریقا خاور میانه جنگهای کلیساهای اروپا تاریخ سیاه اروپا آلودگی کره زمین بمب هیروشیما هولوکاست و لینچ کردن سیاه پوستان برده داری قتل عام و حکومت سازی در آمریکای لاتین مهاجران مکزیکی همه کار روسیه و چینه؟ دنیا بدون حرص غربیها جای آرومتری بدون شک. استنتاج شما اونقدر برمبنای این گونه مقالات بی پایست مثل این میمونه که رسانه های روسی و چینی بگن غربیها همه آدمهای وحشی و بیرحمی هستن بعد من با منطق امثال شما بیام بگم صد درصد درسته بعد چه جایی برای بتهون میمونه مگه اون غربی نبود. بیشتر آدمهای امثال شما افراد بسیار سیاه و سفیدی هستید. بهترین دوست من که مثل برادر بزرگ برام بود یک مرد چینی با پیش زمینه روستایی. همسرم از مردم شرق اروپاست بهترین دوست دیگم یک مرد آلمانیه. دنیا و فرهنگ و انسان‌هاش و انسانیتش بسیار بزرگتر از چند کشور غربیه.
    57
    12
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان

    مطلب جدیدی نیست. زمان ماهو این ایده آمد. آمریکا امپریالیست پیر و رو به زوال است. روسیه امپریالیست تازه نفس است.یک عده چپی خودمان هم تز دادند. ما باید با چین متحد شویم بر ضد امپریالیست تازه نفس و پیر و زوال رفته. ماهو تنها پشتیبان طبقه کارگر است.همه چیز عوضی‌ از آب در آمد. امپریالیست پیر و زوال سر جا خود است. سوسیالیستی که مارکس می‌‌گفت. هرگز عقب گرد نمی کند. عقب گرد کرد و شد دوباره کاپیتالیست. ماهو هم که چه عرض کنم. مدافع همه چیز هستند. بجز طبقه کارگر. از کاپیتالیست بودن به آمریکا می‌‌گویند زکی
    5
    25
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Stone44 - سوئیس، سوییس

    [::SydneyWater - سیدنی، استرالیا::] دوست عزیز اتفاقا 90 درصد جنگهایی که در دنیا هست از دخالت آمریکای و اروپا در کشورهایی هست که منابع دارند القاعده و داعش و طالبان و کوکو حرام از ابداعات آمریکاست که با هزینه عربستان صعودی تامین می‌شوند. آمریکا و متدهای اروپاییشدر تما دنیا پایگاه نظامی دارند اما چین و روسیه اینطور نیستند. این دلیلی نیست که چین و روسیه خوب هستند اما اگر چین و روسیه هم نباشند بنده و شما الان در نشیمنگاهمون بارکد داشتیم.
    40
    14
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    rahjoo - مازندران، ایران

    بنظرم چین و روسیه برای فروپاشی مستعدتر از آمریکا هستند. به یه زن چینی گفتم بخاطر اینکه کشورت یک نظام دیکتاتوری داره از سیستم حکومتی شما بیزارم اون گفت پس من هم شما را تحمل نخواهم کرد!! البته اولش گفته بود فضای مجازی بسیار بسته چین نمیذاره اون خانم براحتی با جهان بیرون ارتباط داشته باشه. گفتم خاک تو گورت.بدبخت چینی.همون رئیس جمهور تک ستاره وزغ گونه لیاقت شماست!. باز صد رحمت به ما ایرانیها.پدر و مادر خامنه ای و سپاه و نظام رو هر روز تو گورشون می لرزونیم و چین چقدر مزخرفه!!
    6
    34
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    [::SydneyWater - سیدنی، استرالیا::]. گرامی من عمرا حاظر نیستم در چین و روسیه زندگی کنم‌ اما مگه عمر یک انسان در روند تاریخی جز لحظه ناچیز چه می‌تواند باشد ، در همین امریکا تا دو قرن پیش یعنی ۴-۵ نسل گذشته برده داری بود ، در زمانی که رضا شاه در ایران بود ‌و امنیت را پایه گزاری کرد ، در ایالات جنوبی امریکا کوکلوس کلان ها سیاهان را دار میزند و از لحظه اعدام و به آتش کشاندن قربانی جشن عکس و کارت پستان تهیه می‌کردند ، کتابی از این مجموعه کارت پستال ها موجود است ،
    7
    20
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۳:۴۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    ادامه ، امروزه در قسمت های سفید نشین امریکا جنبش های راسیستی نظامی در حال رشد است ،در آینده جنگ با دولت فدرال میتونه مطرح بشه ، در چین برعکس نسل جدید با اندیشه های دمکراتیک در حال آشنایی هستند ، سالیانه چندین میلیون چینی به خارج سفر می‌کنند ، فقر در حال ریشه کنده شدن است ، در عرض ۲۵ سال ۸۰۰ میلیون چینی از فقر مطلق به طبقه متوسط تبدیل شده اند ، همچنین پدیده ای در تازیخ بشر بی نظیر بوده ، سوال اینجاست که که در مقیاس عمر انسان ، یعنی لحظه دیگر ( ۱۰۰ سال یا ۲۰۰ سال ) چه خواهد شد ، کسینجر در کتاب تحلیلی خودش با نام‌چین نوشت که چین را نباید یک‌ کشور دید بلکه یک تمدن است و این تمدن به جز مدت کوتاه ۲۰۰ ساله همیشه اقتدار داشته ،
    14
    5
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۳:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    Dermis - لندن، انگلستان
    [::Stone44 - سوئیس، سوییس::]. [::romano - تهران، ایران::]. این جنگها و تاریخچه استعمار و غیره ربطی به اروپا و آمریکا نداره ذات بشر هست هر وقت قدرتش رو داشتند اینکارها کردند همونطور که در آسیا هم مغولها و دیگران کردند. اما تمام پیشرفتهای علمی پزشکی و اختراعات چی؟ روسیه و چین چه خدمتی به بشریت کردن؟ همین برق و اینترنت که باهاش مشغول قلم فرسایی هستید رو‌ کی اختراع کرد و توسعه داد؟ علم پزشکی و داروها و‌شیوه های درمان از کجا میاد؟ چین؟ روسیه؟؟ لابد عقیده دارید آمریکا و اروپا جلوی پیشرفت علمی غیر غربیها رو گرفتن؟؟
    5
    21
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۴:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    [::romano - تهران، ایران::]. مائو از آمریکا در ویتنام. هیتلر با یهودی. و تمام دوران بردداری در آمریکا. جنگ صلیبی. عثمانی‌ها در اروپا. ارمنی‌ها توسط عثمانی. از همه بیشتر قتل عام کرد. چیزی نزدیک به ۴۰ میلیون. این یعنی‌ چین را بد می‌‌کند آمریکا را خوب؟ تازه چرا از کشتار یهودی ناراحت هستی ؟ شما یکی‌ از کسانی‌.که شب و روز شیخک را ول کرده چسبیده به ملت مظلوم فلسطین. هدف مقایسه دو سیستم است؟ کجا در اروپا و آمریکا روزنامه نگار را زندانی. هر کسی‌ صداش در آمد. به زندان ؟ توی روسیه و چین نمی‌‌توانی‌.یک چای بنوشید. مخلوط با سم و زهر است. چون عقیده پوتین سزار نیست. از دست شما خلقی‌ها کجا فرار کنیم ؟ اخر سر پیاز هستی. ته پیاز هستی.برده داری آمریکا ۳۰۰ سال پیش به شما چه مربوط؟ ولی ۴۲ سال در ایران برده هستیم. صدات در نمی‌‌یاد
    2
    17
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران
    [::romano - تهران، ایران::] شما اشتباهت اینه که سیستم زندگی در غرب رو با گذشته غرب مقایسه میکنی و اگر همون گذشته غربی ها رو با گذشته چینی ها یا روسها مقایسه کنی متوجه میشی که در چین همین الانم سیاهان بعنوان افراد کثیف و از نظر انسانی پایین تر بهشون نگاه میشه و چینی ها ژاپنی ها در همون دوره برده داری که مثلا غربی ها سیاهان و سایر نژادها رو بصورت برده میخریدند اونا حتی اجازه نمیدادند سایر ملل در مناطق آنها زندگی کنند و کشتن یا مرگ یک سیاه پوست یا خارجی در مناطق آنها خیلی موضوع عادی بود.الانم در روسیه و چین حس نژادپرستی بسیار پررنگ هستش.این مقاله سفید پوست های آمریکایی رو یه طوری ازشون حرف میزنه انگار اصل آمریکایی هستند.عمده سفید پوستهای متعصب در آمریکا ریشه روس و شرق اروپا دارند و عمده سفیدپوستهای اسپانیایی مکزیکی هم جزوشون هستند پس تحلیل درست و واضحی نیست که بخوان باهم درگیر بشوند.کنگره رو اشغال کردند ولی کشور قدرتمند قرار نیست همه رو اعدام کنه بلکه سرفرصت همه به سزای عملشون رسیدند یا در حال رسیدن هستند.به نظر من زندگی غربی کاملا بر اساس تجربه های واقعی بشری برای رشد هستش.
    0
    6
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۶:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    rahjoo - مازندران، ایران
    دوستان چپکی سیات بهشون برنخوره!. خودشون حاضر نیستن دو روز تو همون چین و روسیه خراب شده زندگی کنن الان دارن دادگاه انسانیت برا امریکا میسازن.همون کشوری که اینترنت رو داد تا امروز مردم پدر رهخر و نظام رو دربیارن!. اگر غرب رو از تاریخ فاکتور بگیریم آیا چین و ایران و روسیه می تونستن آهن پاره هوا کنن؟!! یا هنوزهم تو دروه عصرآهن سیر می کردیم؟انقد وقیح و حسود نباشین.اینم بدونین آمریکا از سالها قبل بفکر مسئله نژادی هست وهمین دموکراسی امریکا رو بالا می بره و همون چین رو از از دیکتاتوری چارشقه می کنه.
    1
    5
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۷:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    sahandogli - لندن، انگلستان
    چین و روسیه خیلی بی رحم هستند . اگر غرب و آمریکا به عنوان رقیب نداشته باشند تمام مردم دنیا را به سلاخی می کشند. روسیه بلند پروازی می کند و در حال دست اندازی به کشورهای شوروی سابق است . شاید گرجستان آذربایجان قزاقستان و .. زیاد اهمیتی بر ای غرب ندارند اما بحث اوکراین یک مسله حیثیتی بر ای غرب است اگر نتوانند در مقابل روسیه بیاستند روسیه را دیگر نمی توانند کنترل کنند. روسیه می داند حمله به اوکراین یعنی نابودی اقتصادش . شاید اروپا به خاطر گاز روسیه زیاد عکس العمل نشان ندهد اما آمریکا فقط کافی سیستم مالی روسیه را تحریم کند و روسیه دیگر نمی تواند هیچ گونه مبادلات مالی را انجام دهد و وضعیتش می شود مثل ایران. بعد از روسیه نوبت چین می شود و ایران هم خودبه خود نابود می شود در میانه این تنش ها . روسیه در ماههای قبل خیلی دور برداشت اما با عکس العمل غرب الان تمام نقشه حمله به اوکراین را تکذیب می کند اما باید به جامعه روس و نژادپرستان روس و افکار عمومی در داخل کشور پاسخ دهد چون آنها را آماده کرده بود برای اشغال اوکراین و اگر این اتفاق نیافتد به نوعی شکست و سرافکندی روسها در مقابل غرب قلمداد می شود
    2
    8
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۷:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    Dermis - لندن، انگلستان
    [::kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد::]. عزیز جون این شکاف عقیدتی چپ و راست که در آمریکا الان اوج گرفته و مطرح شدن این گروههای مسلح راستگرا و از اونطرف افراطیون چپی و..همش بخاطر آزادی هست که در این کشور وجود داره،بخاطر قانون اساسی که حق داشتن سلاح رو مطرح میکنه،بخونید side effect یک کشور آزاد.تو چین و روسیه سیستم کاملا استبدادی و دیکتاتوری حاکمه که اصولا اجازه این تنوع عقیده و فعالیتهای مرتبط باهاش رو نمیده.شما اینو رو خوب میدونی؟ هر فعال و مخالف سیاسی تو چین و روسیه ناپدید و ترور و سرکوب میشه و هر روز خبرش رو میخونیم..پیشرفت اقتصادی مالی چین که با لذت ازش یاد میکنی،بخاطر نیرو کار بسیار ارزون و رعایت نکردن استاندارهای سلامتی/زیست محیطی و عدم وجود حقوق کارگرها هست که باعث میشه نیروی کار و هزینه تولید تو چین خیلی ارزان باشه و کمپانیهای غربی و ژاپنی محصولاتشون رو اونجا مونتاژ و تولید کنند، و خود محصولات چینی اصل هم بی کیفیت و غیر استاندارد باشند.بله در چین تعداد زیادی کارخانه دار و ثروتمند شدند ولی میلیونها نفر هم زیر فقر بدون داشتن هیچ حق و حقوقی بیگاری و کارگری میکنن فقط برای زنده موندن.
    0
    7
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۷:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    [::zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان::]. گرامی ، بحث خوب و یا بد بودن امریکا و یا چین‌و از طرفی روسیه نیست ، از یک زاویه تاریخی و نگاهی کوتاه به تاریخ تمدن ها می‌توان نتیجه گرفت‌ که هیچ ابر قدرتی تا ابد پایدار نیست ، از تمدن سومری ها ، بین النهرین‌، امپراطوری پارسیان ، رومی ها ، یونانیان ، مصری ها تا بعد از مسیحیت و قدرتنمایی و حهان‌گشایی اسپانیا و پرتغال ، و افول و رشد امپراطوری بریتانیا و فرانسه ، بعدها ، المان‌و ژاپن ، و بعد از جنگ‌دوم امریکا و شوروی ، و سپس مدتی کوتاه جهان یک قطبی امریکا در دهه ۸۰ و اکنون بیداری اژدهای جین و تا چند قرن دیگر هندوستان و غیره ، آیا این تاریخ پاک و شرافتمندتنه نسبت به ارزش های انسانی بوده ٫ خیر ، کشور ها یک دست نبودند ، سرنوشت شوروی و‌متلاشی شدن آن را دیدیم و شگفت زده شدیم ، اما آیا فکر میکنی امریکا و‌جین در ۱۰۰ سال آینده اینگونه خواهد بود و الزاما چین بدتر و امریک دمکراتیک تر خواهد شد ، هیچ تضمینی نیست ، این‌حکم‌تاریخ است ،
    1
    2
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۷:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    SydneyWater - سیدنی، استرالیا
    [::Dermis - لندن، انگلستان::]. دقیقا، کاملا درست گفتید، از جمله حمله نادرشاه خودمان به هند و . غارت دهلی خواندنی هستند چند روز طول کشید. تنها از مردم دهلی ۲۰ میلیون روپیه (برابر با تقریباً نیم میلیارد دلار آمریکا در سال ۲۰۱۹) خراج گرفته شد. یا حمله مغول به ایران، و مفاهیم استعمار و استثمار رو خوب به خورد ذهن ها دادند در صورتیکه بزرگترین استبداد، استبداد اسلام بوده و خواهد بود.الان بزرگترین نسل کشی داره در چین اتفاق می افته کشتار اقلیت یک میلیون نفری ایغور، بسیار فجیع و دردناک که داره ملت خودشو مقطوع النسل و کشتار میکنه و کسی صداش در نمیاد، نمیدونه و نخوانده …. متاسفانه کناب تاریخ مدرسه تالیف جمهوری اسلامی بیشتر روی ذهن ملت تاثیر گذاشته تا واقعیت های تاریخی.
    0
    7
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۰:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
    [::sahandogli - لندن، انگلستان::]. خوبه نگفتی چون چین و روسیه فارس هستن و امریکا ترک، پس سیستم امریکا بهتره. تو فکر کنم ماشین هم بخوای بخری فکر میکنی ماشینهای خوب ترک هستن پراید و سهند فارس
    2
    1
    دوشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Stone44 - سوئیس، سوییس
    [::rahjoo - مازندران، ایران::] مردم سطحی ما تا کسی حرفی میزنه مخالف سیاست کثیف اروپا و آمریکا به طرف برچست چپی میزنن چقدر مردم ما بی سواد نادان هستن. لیاقت شما همون ملاها هستن.
    0
    0
    ‌چهارشنبه ۶ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۸:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.