پوتین چه خوابی برای قزاقستان دیده است؟

پوتین در کنار توقایف رئیس‌جمهور کنونی قزاقستان
رادیو فردا: پس از اعتراضات بلاروس و آخرین جنگ قره‌باغ، اعتراضات قزاقستان، سومین بحران بزرگ در کشورهای سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری مسکو طی دو سال اخیر است.
 
در هر دو بحران پیشین، روسیه نقشی مؤثر در پایان یافتن تنش‌ها داشت و اکنون نیز در حالی که اعتراضات گسترده قزاقستان، بزرگترین کشور آسیای مرکزی، جامعه جهانی را شگفت‌زده کرده، ورود نیروهای روسیه به قزاقستان از قدرت حاکم در این کشور پشتیبانی خواهد کرد.
 
روز پنج‌شنبه نیروهای روسیه به عنوان بخشی از «نیروی حافظ صلح جمعی» سازمان پیمان امنیت جمعی، سازمانی که تحت کنترل و نفوذ روسیه است، به درخواست دولت قزاقستان وارد این کشور شدند.
 
با ورود این نیروها، پیش‌بینی می‌شود سرکوب معترضان و مخالفان دولت قزاقستان شدت بگیرد و موازنه قدرت به سود حکومت سنگینی کند.
 
اما این مداخله، بار دیگر نقش مسکو در معادلات منطقه به ویژه مداخله در امور داخلی جمهوری‌های مستقل شده از شوروی سابق را پررنگ کرده است.
 
قزاقستان چگونه کشوری است؟برای درک بهتر شرایط کنونی قزاقستان، نگاهی کلی به ویژگی‌های سیاسی، جغرافیایی، اقتصادی و اجتماعی این کشور به ویژه در سی سال اخیر ضروری است.
 
تشکیل دولت مستقل قزاقستان با نام نورسلطان نظربایف گره خورده است. نظربایف که در سال ۱۹۸۹، دبیر اول حزب کمونیست قزاقستان شد، دو سال بعد، پس از فروپاشی شوروی به ریاست جمهوری قزاقستان رسید اما صحت و آزادی انتخابات در قزاقستان هیچ‌گاه از سوی ناظران بین‌المللی تأیید نشد.
 
نظربایف که ۲۸ سال رئیس‌جمهور قراقستان بود و عنوان «پدر ملت» بر او اطلاق می‌شد، بالاخره در سال ۲۰۱۹ ریاست جمهوری را به قاسم جومارت توقایف رئیس سنای قزاقستان که یکی از وفاداران به نظربایف به شمار می‌رفت، واگذار کرد.
 
اما این واگذاری بیشتر رسمی بود تا واقعی، زیرا نظربایف عمده نفوذ خود را بر نهادهای قزاقستان حفظ کرد؛ هر چند که توقایف در سال‌های اخیر تلاش خود را به کار گرفت تا از این نفوذ بکاهد.
 
کیش شخصیتی نیز پیرامون او شکل گرفت، به طوری که پایتخت کشور به نام «آستانه» درست پس از کناره‌گیری او از ریاست جمهوری به «نورسلطان»، نام کوچک نظربایف، تغییر نام داده شد.
 
اساساً خود نظربایف بود که در سال ۱۹۹۷ دستور داد پایتخت کشور از آلماتی به شهر آستانه واقع در میانه استپ‌های شمال کشور منتقل شود. هم او بود که دستور داد هزاران کارگر به آستانه اعزام شوند تا در دمای هوا که اغلب به زیر منفی ۲۰ درجه سانتیگراد می‌رسید، آسمان‌خراش‌های متناسب با پایتخت بسازند.
 
قزاقستان با اینکه از دو کشور همسایه خود، چین و روسیه کوچکتر است، اما با بیش از ۲.۷ میلیون متر مربع، نهمین کشور بزرگ جهان و بزرگترین کشور آسیای میانه به شمار می‌رود.
 
همچنین پایگاه فضایی بایکونور که از سوی روسیه اداره می‌شود، در قزاقستان قرار دارد. این پایگاه، تنها پایگاهی است که از آن، موشک‌ها به سوی ایستگاه فضایی بین‌المللی پرتاب می‌شوند.
 
قزاقستان با روسیه هفت هزار کیلومتر مرز مشترک زمینی دارد. اما با وجود نفوذ قوی روسیه در قزاقستان، در سال ۲۰۱۵، قزاقستان پانصد و پنجاهمین سالگرد تأسیس اولین دولت قزاق را جشن گرفت.
 
کارشناسان، این اقدام دولت آستانه را واکنش به اظهارات ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه می‌دانستند که گفته بود قزاقستان قبل از استقلال از مسکو در سال ۱۹۹۱، هرگز یک دولت نبوده است.
 
پوتین گفته بود «نظربایف باهوش‌ترین رهبر منطقه است زیرا او موفق شد در سرزمینی دولت ایجاد کند که پیشتر هیچ دولتی در آن وجود نداشت.»
 
پوتین همچنین خواستار الحاق قسمت‌هایی از اراضی قزاقستان به روسیه شده بود و مدعی شد که این اراضی در دوران شوروی سابق به قزاقستان هدیه داده شد.
 
سرزمین قزاقستان که اغلب ساکنان آن را عشایر تشکیل می‌دادند، در قرون ۱۸ و ۱۹ میلادی به تدریج به دست امپراطوری روسیه فتح و شهر آلما-آتا (آلماتی کنونی) تأسیس شد. قزاقستان در سال ۱۹۳۶ به یکی از ۱۵ جمهوری فدرال اتحاد جماهیر شوروی تبدیل شد.
 
پیش از دهه ۱۹۷۰، جمعیت روس‌های قزاقستان بیش از ۴۰ درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دادند، اما این اقلیت به مرور کوچک‌تر شد.
 
با این حال اکنون با وجود اینکه ۷۰ درصد جمعیت قزاقستان را قزاق‌های اغلب مسلمان تشکیل می‌دهند، اما همچنان روس‌ها اقلیتی قوی در این کشور هستند.
 
از نظر اقتصادی، قزاقستان بزرگترین اقتصاد آسیای مرکزی است. رشد اقتصادی در این کشور برای سال‌ها دو رقمی بود اما از سال ۲۰۱۴ به این سو، با کاهش قیمت نفت و بحران اقتصادی در روسیه به عنوان متحد اصلی قزاقستان، ارزش «تنگه قزاقستان» واحد پول ملی این کشور افت کرد و تورم نیز همزمان بالا رفت.
 
در حالی که طلای سیاه در سال ۲۰۲۰ حدود ۲۱ درصد تولید ناخالص داخلی قزاقستان را تشکیل می‌داد، بانک جهانی در گزارشی، رشد اقتصادی قزاقستان را در سال جاری میلادی ۳.۷ درصد پیش‌بینی کرده است.
 
قزاقستان همچنین در میان کشورهای اصلی تولیدکننده اورانیوم در جهان است و به عنوان نمونه سوخت نیروگاه‌های اتمی فرانسه را تأمین می‌کند. معادن این کشور سرشار از منگنز، آهن، زغال سنگ و کروم است و همچنین قزاقستان یک پایگاه مهم برای استخراج بیت‌کوین به شمار می‌رود.
 
قزاقستان از یک سو به روسیه و از سوی دیگر به چین وابسته است.
 
مهم‌‌ترین حلقه ارتباط آستانه و پکن، صادرات نفت و گاز قزاقستان به چین است. همچنین قراقستان در ابتکار «راه ابریشم جدید» چین که یک پروژه اقتصادی بلندپروازانه برای پکن محسوب شده، مشارکت دارد.
 
با وجود میلیون‌ها دلار سرمایه‌گذاری در قزاقستان برای تغییر چهره این کشور، از یک سرزمین نه چندان مدرن به کشوری ثروتمند، هنوز قزاقستان برای بسیاری یادآوری فیلم کمدی «بورات» است که نقش اول آن ساشا بارون کوهن بازیگر بریتانیایی بازی کرده است.
 
این فیلم کمدی در سال ۲۰۰۶ اکران شد و مورد توجه منتقدان هنری قرار گرفت، اما به مذاق مسئولان قزاقستان خوش نیامد.
 
معضلات اقتصادی و اجتماعیاین اولین بار نیست که قزاقستان دستخوش اعتراضات مردمی شده است. در سال ۲۰۱۱ نیز پس از اعتصاب کارکنان شرکت گاز در این کشور، اعتراضات به خشونت و سرکوبی خونین کشیده شد.
 
هرچند قزاقستان در میان پنج کشور آسیای میانه، ثروتمندترین کشور است، اما توزیع ثروت در این کشور به خوبی صورت نگرفته و فساد حاکم، فقدان آزادی و استیصال اجتماعی، به اختلافات طبقاتی در جامعه دامن زده است.
 
اکنون در قزاقستان میانگین حقوق ماهانه معادل حدود ۵۰۰ یورو است.
 
اعتراضات اخیر قزاقستان نیز از شهر جانااوزن در استان مانغیستاو آغاز شد که منطقه‌ای سرشار از ذخایر نفت است.
 
اما نابسامانی‌ها و معضلات قزاقستان فقط اقتصادی نیست. این موضوع را می‌توان از مطالباتی که این روزها مردم معترض در قزاقستان مطرح کرده‌اند، درک کرد.
 
بر اساس گزارش‌های بین‌المللی، معترضان قزاقستان از فردای آغاز اعتراضات، موجی از خواسته‌های متعدد سیاسی و اجتماعی را مطرح کردند؛ از تغییر نظام و انتخاب استانداران و فرمانداران محلی که اکنون توسط رئیس جمهور منصوب می‌شوند، تا پایان دادن به بازداشت‌ها و توقف آزار و اذیت فعالان مدنی.
 
اما سرکوب بی‌محابای معترضان همراه با اعمال سانسور در اطلاع‌رسانی، موجب شده که صدای معترضان چندان شنیده نشود و حتی آمار دقیقی هم از کشته‌شدگان اعتراضات به دست نیاید.
 
پوششی برای مداخله یکسویه روسیهسازمان پیمان امنیت جمعی که به «مینی ناتو» -اما به رهبری روسیه- معروف است و اکنون نیروهایی به قزاقستان اعزام کرده، توجه رسانه‌ها و کارشناسان را در میانه اعتراضات قزاقستان به خود جلب کرده است.
 
این سازمان شش کشور روسیه، بلاروس، ارمنستان، قرقیزستان، قزاقستان و تاجیکستان را گرد هم آورده و در سال ۲۰۰۹، حدود ۲۰ هزار نیروی مداخله سریع داشت.
 
با وجود این که سازمان ملل متحد نیروی حافظ صلح این سازمان، با سه هزار و ۶۰۰ عضو را به رسمیت شناخته، اما کارشناسان معتقدند که این سازمان چندان موفق نبوده است.
 
دیوید تورتری، کارشناس مسائل اوراسیا به خبرگزاری فرانسه گفت این سازمان «شکلی از وزنه تعادل روسیه در برابر ناتو» است که در آن مسکو و به ویژه ارتش مدرن آن، نفوذ نظامی مسلط بر متحدان خود دارد.
 
این کارشناس ادامه می‌دهد سازمان پیمان امنیت جمعی، ضامن ثبات در آسیای مرکزی است، اما وابستگی‌اش به روسیه موجب شده که ظرفیت آن تابعی از ظرفیت روز ارتش روسیه باشد. به این معنی که سازمان پیمان امنیت جمعی بدون روس‌ها، چندان اهمیتی ندارد.
 
صرف‌نظر از فقدان هماهنگی میان اعضای غیرروس سازمان پیمان امنیت جمعی به نسبت به هماهنگی اعضای غیرآمریکایی ناتو، وزن نظامی روسیه نیز در مقایسه با موتور محرک آمریکایی ناتو قابل مقایسه نیست.
 
به عقیده این کارشناس نظامی، تولید ناخالص داخلی روسیه کمی بالاتر از اسپانیاست و چنین اقتصاد نسبتاً ضعیفی در توان نظامی روسیه نیز مؤثر است.
 
علاوه بر این، اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی با چالش‌های مشابهی روبه‌رو نیستند؛ در حالی که تاجیکستان و قرقیزستان نگران بی‌ثباتی و ناامنی در افغانستان هستند، ارمنستان نگران تنش‌های این کشور با آذربایجان و بلاروس نیز نگران نیروهای ناتو در نزدیکی مرزهایش است.
 
جنگ اخیر قره‌باغ نشان داد که این سازمان چندان در کمک به ارمنستان موفق نبود، و این کشور با شکست و تلفات سنگین مواجه شد.
 
به عقیده کارشناسان، به نظر می‌رسد وجود چنین سازمانی صرفاً در اهداف و چارچوب سیاست‌های روسیه و پوششی برای اقدامات نظامی مسکو در پنج کشور دیگر عضو سازمان است.
 
در واقع، این سازمان به روسیه اجازه می‌دهد ادعا کند که به تنهایی در این کشورها مداخله نمی‌کند و مداخله سازمان پیمان امنیت جمعی یک مداخله منطقه‌ای است.
 
برخی از کارشناسان معتقدند همانطور که سرکوب اعتراضات بلاروس و متوسل شدن مینسک به مسکو، در نهایت موجب شد لوکاشنکو که زمانی می‌خواست به اتحادیه اروپا نزدیک شود، کاملاً در آغوش پوتین افتاد، اکنون نیز مداخله روسیه در قزاقستان این خطر را برای رهبری سیاسی این کشور دارد که کاملاً دست‌نشانده روسیه شود.
 
این در حالی است که قزاقستان در سال‌های اخیر تلاش کرده بود تا حدودی از روسیه فاصله بگیرد و حتی روابط خود با غرب را بهبود بخشد.
 
در واقع، بزرگترین بازنده مداخله روسیه در قزاقستان، پس از مردم، خود دولت این کشور است.
+59
رأی دهید
-2

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۸
    حمید اندیشه - لندن، انگلستان

    پوتین خوابش احیا کردن امپراتوری تزار هست و بس!؛یا نه لااقل کشور شوروی کمونیستی رو دوباره زنده کنه؛بیشتر از جهت جغرافیای سیاسی تا نوع حکومت؛سه تا کشور واقعا برا آینده صلح جهان خطر بالقوه هستن؛چین(کمونیستی)؛،روسیه(پوتینی)؛ایران(حکومت داعشی شیعی)؛البته خود آمریکا هم از نظر بردن جهان زیر یوغ سرمایه داری خطر کمی از سه کشور مذکور نداره ولی خب اون طبیعت اقتصاد مدرن هست که انسان بخش کوچکی از سرمایه است؛یعنی به انسان به عنوان بخش کوچکی از سرمایه تولید نگاه میشه و استثمار تو بطن سرمایه داری ناگزیر هست!..
    10
    40
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۰
    استانبولی - استانبول، ترکیه
    طرف فاش گفت که اگر می خواهید سوریه بشوید می سازم برایتان و اگر نه که همین است که هست! مردم هم به نظر می آید گزینه دوم را انتخاب کرده اند. رفقا آنجا و اینجا و همه جا برای دفاع از دیکتاتور. نظام مقدس هم برای روز مبادای تمرد نیروهای سرکوبش احتمالا بیشتر از پیش با اینها نزدیک بشود!
    7
    8
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    azadi2011 - تورنتو، کانادا
    این ها سرزمین های اشغالی ایران بزرگ است، که پس از حمله مغول، مغول ها و روس ها در طی قرون بر سر حاکمیت بر ان جنگیده اند، و هنوز جنگ ادامه دارد، نوش جان تان.! البته زهر تان باد! آستانه یک نام ایرانی است و بسیاری اسامی دیگر در شهر و روستا. البته قزاق ها مردمانی خونگرم هستند و در طی قرون متمادی فارسی زبان رسمی و ادبی شان بوده است.
    15
    23
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    azadi2011 - تورنتو، کانادا
    بیست هزار تروریست داعشی مسلح گمان کردند با حمله به مردم، و حمله به کاخ ریاست جمهوری و اهداف از پیش تعیین شده، در سایه ی بحران اوکراین که سر روسیه و غرب گرم است، می توانند در برابر اراده ی توده های میلیونی مردم به ایستند، الان هم هر کدام به سوراخی خزیده اند، با این همه کشته و خرابی. ترکیه ریسک بزرگی کرد و قزاقستان دوباره با ترکیه احتیاط خواهد کرد!
    23
    11
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Momiji - توکیو، ژاپن
    خنجر از پشت زدن این روباه مکار که به هیچ قول و قراری پایبند نیست ، در جهان نمونه است ! قصدش هم بازگردوندن کشورهائیست که زمانی در اتحاد جماهیر شوروی یا بقولی سوویت جزو محدوده و مرزهای روسیه شناخته میشدند!
    7
    20
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۱:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۸
    آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه
    [::حمید اندیشه - لندن، انگلستان::]. البته این نظر شماست ولی طبق آخرین نظرسنجی که توسط گالوپ معتبرترین سایت نظرسنجی در دنیا در سال 2013 از 66 هزار نفر از مردم در سراسر جهان در مورد پر خطرترین کشور برای صلح انجام شد نتایح به این ترتیب بود : آمریکا ( 24 درصد ) و پاکستان ( 8 دصد ) و چین ( 6 درصد ) و ایران و اسرائیل و کره شمالی ( 5 درصد )
    2
    12
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    [::آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه::]. مال ۲۰۱۳ را می‌‌گیری. تا اسم روسیه در وسط پیدا نشود. اینقدر برده ایدولژی. که حتا دروغ هم مجاز است ؟ چرا از ۲۰۲۱ نمی‌‌نویسید؟ در میان ۱۶۱ کشور .روسیه شما مقام ۱۵۶ دارد. خطرناک‌ترین برا صلح. خوب است که شب و روز داریم می‌‌بینیم.
    2
    7
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۳:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    بحران کنونی ، ربطی به مطالبات مردم برای کسب آزادی ندارد بلکه تضاد ابر قدرت ها برای کسب هموژنی است . همان کسانی که داعش را تشکیل دادند و فقط برای انتقال آنان ۳۰۰۰ تویوتای سفید جیپی در اختیارشان قرار دادند ، همان کارگردانان بقیه داعش را به آسیای صغیر و میانه انتقال دادند تا بحران جدیدی را بوجود آورند ، پوتین خواهان احیای امپراطوری سابق است ، و غرب خواهان جلوگیری از او از طریق به آتش کشاندن همان کشورهایی که خودشان آشکارا تحقیر می‌کنند . فیلم بورات و تحقیر شگفت انگیز مردم قزاقستان نمونه بارز است ، جنگ داخلی در این گونه کشورها و مردن نژاد زیر سوال چه مفهومی برای دولتمردان دارد ، در سوریه هم همین بود جنگ داخلی مفهومی برای غرب نداشت ، به ملکه زیبایی انگلستان که در عین حال پزشک متخصص هم هست ویزای ورود با امریکا داده نمیشه چونکه متولد دمشق است ، کسی برای مردم قزاقستان و همشهری های بورات در صورت جنگ داخلی تره خورد نخواهد کرد .
    1
    10
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۵:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۸
    حمید اندیشه - لندن، انگلستان
    اون نظر سنجی نه سال پیش بوده؛البته که نظره منه؛من ادعایی نکردم؛ولی داده ها و نشانه ها چیزی جز این نمیگه!..
    0
    2
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۶:۲۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    [::حمید اندیشه - لندن، انگلستان::]. گرامی ، چند دهه امریکا تک ابر قدرت دنیا بود ، فقط ببین چه گندی به دنیا زد ، از انقلاب ایران شروع سد ، عراق ، لیبی سوریه ، افغانستان ، یوگسلاوی ، داعش سازی ، آواره کردن‌میلیونها انسان ،
    2
    3
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۸:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    [::kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد::]. به نظر من ربطی به تضاد ابر قدرت‌ها ندارد.شیوه فکری شما. نزدیک به سوسیال دمکرات‌ها آلمان دارد. که همیشه سیاست نزدیکی و دوستی‌ به سیاست روسیه دارند. این تضاد را همین الان هم می‌‌بینیم. حزب سبز خواهان بایکوت روسیه .به خاطر تهدید اکراین است.نخست وزیر سوسیالسیت .به دیدار پوتین می‌‌رود. هفته گذشته هم بحث کوچکی با هم داشتیم. که زمانی قادر به پاسخ نبودم. نمی‌‌شود ناتو و پیمان ورشو مقایسه کرد. پیمان ناتو اختیاری بود. و هیچ کسی‌ هم مجبور نشد. عضو شود. خیلی‌ از اروپا غربی هم وارد ناتو نشدند. اکثریت جامعه هم موافق بودند. مخالف هم زیاد بود. در همین آلمان تضاهرات بزرگ .بر ضد موشک پرشینگ آمریکا ایجاد شد. که دست آخر هم به تضاهرات احترام . و گذاشتن موشک‌ها پرشینگ خود داری کردند. پرسش این است. در کدام برهه زمانی‌.سربازان ناتو.در یک کشور اروپا وارد. و اعتراض مردم را به خاک و خون کشیدند.؟ فقط یک مثال نشان دهید. در مقابل پیمان ورشو. از بدو وجود .فقط و فقط یک هدف . سیاست استالین را پیاده کنند مردم اروپا شرق از پیمان ورشو متنفر بودند. به زور آنها را مجبور کردند.
    3
    2
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۸:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    [::kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد::]. نمونه. بعد از پایان جنگ. از لهستان شروع شد. بیش از ۳۵۰۰۰ افسر جوان لهستانی را ربودند. و هنوز که هنوز کسی‌ نمیداند. با آنها چکار کردند.۱۹۶۰ پراگ خونین. مثل همین پاسدار خودمان.با تانک روی مردم. ۱۹۵۶ مجارستان. اکراین . رومانی. تاریخ پیمان ورشو پر از سرکوب .و دوستی زور زوری. مثل ایران خودمان. همه از روسیه لبنان فلسطین متنفر. ولی مجبور هستیم خطبه ازدواج بخوانیم. شیوه فکری شما می‌‌شناسم. توهین نمی‌‌کنم. ولی آغشته به ضد امپریالیست است. چشمک زدن شما پوتین هم از همین سرچشمه می‌‌گیرد. ما سوسیال دمکرات در آلمان داریم. که هنوز معتقد. آخوند‌ها در حال حاضر تنها ستون مبارزه با امپریالیست هستند. بازی خطرناکی است. پوتین کاری نمی‌‌کند. مگر ادامه سیاست استالین. استالین ادامه سیاست پیتر بزرگ. برای امپراطوری بزرگ روسیه.هر کسی‌ به آمریکا فحش می‌‌دهد.اتوماتیک آدم خوب نیست.
    2
    6
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۸:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    هر کسی‌ به آمریکا فحش می‌‌دهد.اتوماتیک آدم خوب نیست. هیچ کس مثل ما ایرانی‌‌ها این تجربه تلخ را تجربه نکرد. از روزی که دنبال امام ضد آمریکا دویدیم. مخالفت با مریکا .می‌ تواند هم از دید واپسگراهی باشد.نمونه خمر سرخ. از آنها ضد آمریکا تر داشتیم؟ که حتا ویتنام کومینست با کمک آمریکا.این ادم خوران را نابود کرد. لگد پرانی پوتین. ربطی به خلق و مستضعف ندارد. کلیشه سال ۵۷ است.که هنوز که هنوز ما ایرانی‌‌ها مسموم این افکار هستیم. ورود روس‌ها به این کشور. نقض کامل ملیت این ملت است. و با هیچ منطقی قابل دفاع نیست. سیاست روس لجن است. نه مردم روس. از زمان غائله آذربایجان می‌‌دانیم. هیچ کدام از کشور‌ها سابق بلوک شرق مجبور نشدند وارد ناتو شوند. همه از ته قلب خودشان خواهان بودند. همین امروز هم اگر بخواهند .خارج شوند.کسی‌ جلو آنها را نمی‌‌گیرد. البته منافع اقتصادی هم را نادیده نمی‌‌گیرم. ولی چرا نه. اگر یک کشور منافع خود را در ناتو می‌‌بیند؟ کلام آخر اگر چیزی برا گفتن.هر دو در حد چشم .پاهین اوردن مبارزه مردم کازاخستان در حد بورات پاهین اوردن. پولیمیک است. همه مردم کازاخستان. بورات نیستند.
    3
    3
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۸:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    azadi2011 - تورنتو، کانادا
    [::kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد::]. زنده باد، بخوبی ادای سخن فرمودی، و درست تر از آن چه فرمودی وجود ندارد!
    3
    2
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۸:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    فراموش نکنید که قزاقستان یک کشور شدیدا متعصب اسلامی و تخمینا 20 درصد از آن ها داعشی هستند
    7
    4
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۱۸:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    [::zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان::]. گرامی . مرسی از کامنت ها . همیشه از بحث و تبادل نظر با شما لذت میبرم. قبل از هر چیز انتقاد از سیاست های ناتو ؛آمریکا به معنای دفاع کورکورانه از روسیه نیست . بزرگترین تحلیل گر سیاسی دنیای معاصر هنری کسینجر است . او در ۳ منطقه دنیا تخصص دارد . خاور میانه ؛ روسیه و همسایه گانش و در خاتمه چین . بر خلاف امثال ترامپ که حتی چین را در نقشه پیدا نمیکنند ؛ کسینجر تاریخ تمدن چند هزار ساله چین ؛ را مطالعه کرده است ؛ (کتاب او در رابطه با چین را ملاحظه کنید ) . در مورد روسیه و فرهنگ آن بسیار صاحب نظر است . او میفهمد که چرا نباید روس ها (طبیعتا حتی چینی ها ) را با چند هزار سال تاریخ و احساسات ملی تحقیر کرد . روس ها شاید نه از تزار رومانف قرن ۱۸و نه از استالین و حتی پوتین هم دل خوشی نداشته باشند . اما در دفاع از هویت ملی و فرهنگی کشورشان ناپلعون و هیتلر و و در صورت جنگ ناتو را هم به زمین میزنند . کسینجر پدرانه ؛ دوستانه به پرزیدنت ها گفت که اوکراین و گرجستان را وارد بازی برای نزدیکی نظامی به روسیه نکنید . گوش نکردند و بیشتر توپ از دست دادند و گل خوردند . کسینجر
    0
    2
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۲۱:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    ادامه ، قزاقستان ۷۸۰۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه داره ، اینکه غرب بخواهد در آن منطقه نفوذ کنه خطر جنگ جهانی سوم را دارد ، اینکه شما از روسیه و سیاست هایش و شخص پوتین بدتان می اید قابل احترام است ، اما منافع صلح جهانی هم باید ارزشمند باشد ، روسیه کنونی سریع ترین موشک مافوق صوت دنیا را دارد ، به نظر شما اگه به خواسته کوبا و ونزوئلا بخواهد پایگاه‌موشکی بزند درسته ، یا در مکزیک جنجال علیه امریکا راه بندازه منطقیه ،طبیعتا خیر در ضمن یکی از تحلیلگران امریکا بزرگ‌ترین خطر در آینده برای امریکا نزدیکی کشور المان‌و‌روسبه را عنوان‌کرد ، شاید بحث نیم قرن یا دو قرن باشد اما اگه روزی این دو کشور متحد استراتژیک بشوند ، ایالات متحده به چالش جدی مواجه می‌شود ، پروژه ناتو برای اوکراین و‌لهستان‌دقیقا برای همین تحلیل است .
    1
    3
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۲۱:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    ادامه. با شما هم عقیده هستم که روشنفکران چپ ایرانی بخاطر دشمنی با شاه سینه چاک خمینی شدند . یعنی عقل را فدای احساسات کردند . اما اینکه به خاطر آنتاگونیست با روسیه و رهبرش ؛ چشم بسته پشت ترامپیسم و ناتو رژه برویم دقیقا همان بینش را تداعی میکنم. امریکا با کمک عربستان و کمک نظامی میلیاردی به دشمنان اسد ؛ و ایجاد جنگ داخلی چندین میلیون نفر را به کشتن و یا مهاجرت کشاند .از طرفی برعکس انتظارات این سیاست غلط پای روسیه و ایران در سوریه را محکم کرد . حالا به نظر شما انتقاد از امریکا به معنی جانبداری از اسد و ایران و روسیه است ؟
    1
    4
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۲۳:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۸۱
    گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
    ویکی پدیا: امروزه بیشتر جمعیت قزاقستان را مسلمانان سنی حنفی مذهب تشکیل می‌دهند. قزاق‌ها که حدود ۶۰٪ جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند و ازبکها، تاتارها و اویغورها که در مجموع کمتر از ۱۰٪ جمعیت قزاقستان را شامل می‌شوند به‌طور تاریخی حنفی مذهب بوده‌اند. دیگر مذاهب اسلامی که کمتر از یک درصد جمعیت این کشور را شامل می‌شوند عبارتند از سنیان شافعی (عمدتاً چچنی‌ها)، شیعیان، پیروان فرقه‌های صوفیه و احمدیه. بیشترین تمرکز مسلمانان در نواحی جنوبی کشور در مرز ازبکستان است. در حال حاضر ۲.۰۳۸ مسجد در این کشور وجود دارد که اکثر آن‌ها عضو انجمن روحانی مسلمانان قزاقستان»، یک سازمان ملی با پیوندهای نزدیک با حکومت قراقستان، می‌باشند. فقط حدود ۷۰ مسجد عضو این انجمن نیستند.[۳] فوق العاده عقب افتاده و متعصب اسلامی. برای اطلاع عرض شد
    0
    9
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۲۳:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.