رئیس جمهوری قزاقستان: به پلیس فرمان تیر بدون اخطار و مجوز کشتن داده‌ایم

یورونیوز :در حالی‌که درگیری میان پلیس و معترضان شامگاه پنجشنبه در آلماتی پایتخت قزاقستان ادامه یافت، قاسم ژمات توکایف، رئیس جمهوری این کشور روز جمعه با رد درخواست‌های جامعه جهانی و همچنین روسیه برای مذاکره میان دولت و معترضان اعلام کرد: «گفت‌وگویی در کار نیست، راهزنان مسلح را نابود می‌کنیم.»

اعتراضات گسترده به افزایش بهای سوخت از روز یکشنبه دوم ژانویه در چند شهرستان قزاقستان آغاز شد و به سرعت به آلماتی، پایتخت رسید. معترضان نماینده و گرایش سیاسی مشخصی ندارند. با وجود انحلال کابینه و تعیین سقف برای قیمت سوخت، اعتراضات در روزهای گذشته همچنان ادامه پیدا کرد.

روسیه و متحدانش در سازمان پیمان امنیت جمعی روز پنجشنبه و به درخواست قزاقستان، نیروی نظامی به این کشور اعزام کردند.
 
 
  •     شش روز پس از آغاز ناآرامی‌ها در قزاقستان، رئیس جمهوری این کشور با رد احتمال گفت‌وگو با معترضان، از صدور دستور شلیک به قصد کشتن با هدف پایان دادن به آشوب‌ها در این کشور خبر داد
 
  •     وزارت کشور قزاقستان می‌گوید در جریان ناآرامی‌ها تاکنون ۱۸ مامور امنیتی و ۲۶ معترض کشته و بیش از ۸۰۰ نفر زخمی شده اند. به گفته همین منبع، نزدیک به ۳هزار نفر هم در تظاهرات روزهای گذشته بازداشت شده اند.
 
  •     مقام‌های اتحادیه اروپا، آلمان، فرانسه و بریتانیا خواستار توقف خشونت‌ها، آغاز گفت‌وگو برای دستیابی به راه‌حلی صلح آمیز  و خویشتنداری دولت قزاقستان و معترضان شدند.
 
  •     جمهوری خلق چین قاطعیت حکومت قزاقستان در برخورد با معترضان را ستود.
 
  •     سازمان پیمان امنیت جمعی روز پنجشنبه یک کاروان با ۴ هزار نیروی نظامی به قزاقستان اعزام کرد.
 
  •     اعتراض‌های گسترده در قزاقستان روز یکشنبه دوم ژانویه و در پی افزایش بهای سوخت در این بزرگ‌ترین کشور آسیای میانه آغاز شد.

آخرین گزارش‌ها از تلفات جانی و ناآرامی‌های قزاقستان؛ آلماتی «شهر ارواح» شده است
روزنامه‌نگاران خبرگزاری فرانسه روز جمعه و به دنبال شورش، ناآرامی و خشونت‌های چند روز اخیر در قزاقستان خصوصا در آلماتی، پایتخت پیشین این کشور را همچون «شهر ارواح » توصیف کردند که در آن اکثر بانک‌ها، سوپرمارکت‌ها و رستوران‌ها همچنان بسته‌اند.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، شهر آلماتی همچنان پر از لاشه خودروهای سوخته است و خودروهای زرهی پلیس در خیابان‌ها گشت‌زنی می‌کنند.
 
قاسم ژُمارت توکایف، رئیس جمهوری قزاقستان می‌گوید آلماتی توسط «۲۰ هزار راهزن» تحت حمله قرار گرفته است و «افرادی خاص از خارج کشور» این بحران را گریبانگیر کشورش کرده‌اند.
 
وی در آخرین اظهار نظرهایش اطمینان داد که اگرچه «"عملیات ضد تروریستی ادامه دارد» اما نظم «تا حدود زیادی در همه مناطق برقرار شده است».

مقامات قزاقستان در خصوص آخرین تلفات جانی ناآرامی‌ها از کشته شدن ۲۶ نفر خبر داده و از آنها بعنوان «جنایتکاران مسلح» نام بردند. به گفته مقامات رسمی این کشور تا کنون ۱۸ نیروی امنیتی این کشور در درگیری‌ها کشته و ۷۴۸ نفر از آنان زخمی شده‌اند.

بنا به اعلام دولت قزاقستان، تاکنون بیش از ۳ هزار ۸۰۰ نفر دستگیر شده‌اند.

همزمان گفته می‌شود فردگاه آلماتی دست‌کم تا روز یکشنبه بسته خواهد ماند.

برخی رسانه‌های قزاقستان نیز ادعا می‌کنند که نورسلطان نظربایف، رئیس جمهوری پیشین، که توکایف دست نشانده و دست‌پرورده او خوانده می‌شود و گفته می‌شود همچنان خیمه‌گردان سیاست و دولت افغانستان است، به همراه خانواده‌اش قزاقستان را ترک کرده‌ است.

یورونیوز فارسی در فقدان گزارش خبرگزاری‌های بی‌طرف و مستقل، شمار تلفات جانی و بازداشت شدگان توسط مقامات قزاقستان و نیز اخبار مرتبط با خروج آقای نظربایف از این کشور را رد یا تایید نمی‌کند.
قرقیزستان به قزاقستان سرباز و خودروی نظامی گسیل کرد
قرقیزستان در پاسخ به درخواست کمک قاسم ژُمارت توکایف، رئیس جمهوری قزاقستان و در چارچوب سازمان پیمان امنیت جمعی،۱۵۰ سرباز و ۱۹ خودرو از جمله خودروهای زرهی به قزاقستان گسیل کرد.

این نیروها و تجهیزات تحت عنوان «نیروهای حافظ صلح» و برای آنچه که ثبیت اوضاع و کنترل شورش‌ها و اعتراضات در  کشور همسایه خوانده می‌شود به قزاقستان اعزام شده‌اند. ماموریت این نیروها حفاظت از تأسیسات استراتژیک قزاقستان اعلام شده است.

قرقیزستان، از اعضای دائمی سازمان پیمان امنیت جمعی است، پیمان و سازمانی که رهبری آن با روسیه است.
بلینکن: روسیه به آسانی از قزاقستان خارج نخواهد شد
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در آخرین اظهار نظر خود پیرامون ناآرامی‌ها و مداخله نظامی روسیه در قزاقستان گفت که متقاعد کردن روس‌ها به خروج از این کشور بحران‌زاده «بسیار دشوار» خواهد بود.

وزیر امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس مطبوعاتی در واشنگتن گفت: «درسی از تاریخ اخیر این است که وقتی روس‌ها به خانه می‌آیند، بدرقه آنها به بیرون [از خانه و کشور] گاهی بسیار دشوار می‌شود».

وی افزود: «به باور من، مقامات و دولت قزاقستان مطمئناً در موقعیتی هستند که می‌توانند این تظاهرات را به درستی مدیریت کنند و در عین احترام به حقوق تظاهرات‌کنندگان نظم را برقرار کنند. بنابراین من از درک کامل این موضوع که دلیل نیاز آنها به 'کمک خارجی' در چیست، عاجزم.»
سربازان پیمان امنیت جمعی از کدام کشورها به قزاقستان اعزام شدند؟
رسانه‌های دولتی و نیمه دولتی روسیه می‌گویند در کاروان نظامی پیمان امنیت جمعی سه هزار روس، ۵۰۰ بلاروس، ۲۰۰ نفر از  تاجیکستان، ۱۵۰ نفر از قرقیزستان و ۱۰۰  نفر از ارمنستان حضور دارند.
علاوه بر روسیه، رسانه‌های بلاروس و ارمنستان هم روز جمعه تصاویری از اعزام نیروهای نظامی خود به قزاقستان منتشر کردند.
 طالبان: از ناآرامی‌ها در قزاقستان نگرانیم
وزارت امور خارجه امارت اسلامی افغانستان (طالبان) روز پنجشنبه با انتشار چند پیام توییتری از ادامه ناآرامی‌ها در قزاقستان ابراز نگرانی کرد.

به گزارش افق‌نیوز وزارت امور خارجه افغانستان از دولت و معترضان خواست تا «مشکلات موجود را از راه گفتگو و تفاهم حل کنند و ثبات و‌ آرامی را به کشور‌ خود برگردانند». دولت طالبان که هنوز از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده می‌گوید افغانستان «یک کشور همسایه و شریک تجارتی» قزاقستان، از نا آرامی اخیر در این کشور نگران است.

امارت اسلامی افغانستان می‌گوید: «امنیت و ثبات سیاسی در منطقه شرط اساسی برای رشد اقتصادی و تجارتی و زندگی مرفه مردم» است.
رئیس جمهوری چین رویکرد «محکم» قزاقستان در برخورد با «ناآرامی‌ها» را ستود
شی جین‌پینگ، رئیس جمهوری خلق چین روز جمعه با ارسال پیامی به قاسم ژُمارت توکایف، همتای قزاقستانی خود اقدامات و رویکرد محکم این کشور در قبال معترضان را «بسیار مسئولانه» توصیف کرد و ستود.

خبرگزاری فرانسه این خبر را به نقل از رسانه‌های داخلی قزاقستان گزارش کرده است.

براساس این گزارش رئیس جمهوری چین در پیام خود به آقای توکایف آورده است: «شما موازین محکمی را در قالبی  سرنوشت‌ساز در موقعیتی حساس و دشوار اتخاذ کردید. توانستید اوضاع را به سرعت آرام کنید و به این ترتیب مسئولیت بالا و حس وظیفه خود را در قبال سرزمین و مردمتان ثابت کردید.

چین پس از روسیه بزرگ‌ترین شریک و متحد قزاقستان به شمار می‌رود.
نشست اضطراری وزرای خارجه سازمان کشورهای ترک برای بررسی تحولات قزاقستان
خبرگزاری آناتولی گزارش داد نشست اضطراری وزرای امور خارجه سازمان کشورهای ترک از طریق ویدیوکنفرانس در راستای بررسی تحولات قزاقستان روز یازدهم ژانویه برگزار خواهد شد.

بنا بر این گزارش مولود چاووش‌اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه و مختار تیلوبردی، همتای قزاقستانی وی پیش‌تر در خصوص تحولات این کشور تلفنی گفت‌وگوکردند.

روز گذشته هم سازمان کشورهای ترک با صدور بیانیه‌ای ضمن حمایت از دولت قزاقستان، خواستار پایان فوری ناآرامی در این کشور شده بود.
روسیه: برخی مقام‌های آمریکایی‌ نمی‌فهمند چه خبر است
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه با انتقاد از گفته‌های جن پسکی، سخنگوی کاخ سفید گفت شماری از مقام‌های آمریکایی نمی‌فهمند در قزاقستان چه خبر است.

جن پسکی پنجشنبه شب در یک کنفرانس خبری مشروعیت درخواست کمک دولت قزاقستان از پیمان امنیت جمعی را زیر سوال برده بود.

خانم زاخارووا صبح جمعه با انتشار پیامی در تلگرام نوشت: «همه به این واقعیت که برخی مقام‌های واشنگتن که همه چیز را نمی‌فهند، اظهار نظر کنند و موضع خود را به‌عنوان موضع ایالات متحده جا بزنند، عادت دارند.»
وزارت کشور قزاقستان: ۲۶ مجرم مسلح و ۱۸ نیروی امنیتی در جریان ناآرامی‌ها کشته شده اند
وزارت کشور قزاقستان صبح پنجشنبه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد «۲۶ مجرم مسلح» در جریان ناآرامی‌های روزهای گذشته

کشته شده اند. در این بیانیه آمده است : «تمام مناطق کشور آزاد شده و با برپایی ۷۰ پست ایست‌وبازرسی تحت کنترل درآمده‌اند.»
دولت قزاقستان می‌گوید ۱۸ مامور پلیس در جریان ناآرامی‌ها کشته و ۷۴۸ نفر دیگر از نیروهای امنیتی زخمی شده اند.
رئیس جمهوری قزاقستان: گفت‌وگویی در کار نیست، به سربازان دستور تیراندازی بدون اخطار با هدف کشتن آشوبگران داده شده است
قاسم ژُمارت توکایف، رئیس جمهوری قزاقستان روز جمعه با رد درخواست‌های جامعه جهانی و همچنین روسیه برای مذاکره میان دولت و معترضان اعلام کرد: «گفت‌وگویی در کار نیست، راهزنان مسلح را نابود می‌کنیم.»

آقای توکایف در یک پیام تلویزیونی خطاب به شهروندان قزاقستان و با راهزن خطاب کردن معترضان گفت: «من به نیروی امنیتی و به ارتش دستور شلیک بدون اخطار و با قصد کشتن داده‌ام.... ۲۰هزار راهزن که با نقشه‌ای روشن و با بالاترین سطح آمادگی برای جنگ، به بزرگ‌ترین شهر میهن، آلماتی حمله کردند.»

رئیس جمهوری قزاقستان پیشنهاد جامعه جهانی برای پایان دادن به خشونت‌ها و گفت‌وگو میان دولت و معترضان را بی‌پایه و اساس و خیالاتی توصیف کرد.

این هشدار و تهدید در حالی اعلام می‌شود که رئیس جمهوری قزاقستان پیش از این از بازگشت نظم به کشور خبر داده بود. آقای توکایف بامداد جمعه با اعلام ادامه «عملیات» نیروهای پلیس برای سرکوب «آشوب‌گران» گفت: «ماموران به سختی مشعول کار هستند. حاکمیت براساس قانون اساسی به شکل گسترده‌ای در تمام مناطق کشور از نو برقرار شده است. عملیات اعاده نظم عمومی تا نابودی کامل معترضان ادامه خواهد یافت.»

این سخنان در حالی عنوان می‌شود که درگیری میان معترضان و نیروهای پلیس ضد شورش شامگاه پنجشنبه در آلماتی، کانون بحران، ادامه یافت. تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی و گزارش‌های رسانه‌های محلی حاکی از رویارویی‌های خشن میان معترضان پرشمار و ماموران مسلح پلیس و همچنین تیراندازی در خیابان‌های مرکزی پایتخت تجاری قزاقستان است.
+3
رأی دهید
-31

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۶۵
    بینوایان1 - دوسلدورف، آلمان
    روسیه نابود باید گردد علی خامنه ای اعدام و چین با خاک یکسان باید گردد
    3
    15
    جمعه ۱۷ دی ۱۴۰۰ - ۲۳:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    SydneyWater - سیدنی، استرالیا
    روسیه نیروی کمکی برای سرکوب به قزاقستان فرستاده است!!! اگر امریکا برای سرکوب نیرو به مثلا مکزیک میفرستاد یا انگلستان نیرو برای سرکوب به مثلا پاکستان میفرستاد، همین روشنفکرای همین سایت!! همین هایی که انگلستان رو استعمار گر خطاب میکنند رگ گردن شون سه برابر میزد بیرون. بابا انگلستان دنیا رو ساخت کشورهای امریکا، کانادا، استرالیا و هند (دو مثقال پیشرفته )همه و همه نتیجه این واقعا کشور برتر است، تصور کنید انگلستان کلا وجود نمیداشت، دنیا چقدر با کشورهایی مثل چین و روسیه و مغولستان و عربستان و کلمبیا چقدر برای زندگی دلپذیر بود!!!
    4
    12
    شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۰ - ۰۲:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.