مهاجرت «طراحان فرش دستباف» ایرانی به ترکیه

صدای آمریکا ، آرمین سلیمانی:
فرش دستباف ایران و صنایع وابسته به آن که طی سالیان اخیر با مشکلات بسیاری از جمله ممنوعیت صادارت به برخی کشورها و یا عدم ثبات در حوزه مدیریتی مواجه شده،‌ حال با چالش «مهاجرت طراحان فرش» نیز روبرو است.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های فرش دستباف از مهاجرت برخی از بزرگترین طراحان فرش دستباف ایرانی به کشور ترکیه «به‌ دلیل عدم حمایت از آنها در ایران» خبر داده است.
عبدالله بهرامی با انتقاد از وضعیت تهیه مواد اولیه بافت فرش دستباف، به خبرگزاری ایسنا گفته است: «زمانی بزرگترین صادر کننده پشم و ابریشم جهان بودیم ولی امروز به واردات آن روی آورده‌ایم، به نحوی که سالانه ۵۰۰ تن ابریشم وارد می‌کنیم.»

مشکل عدم ثبات مدیریتی و برنامه‌ریزی برای حمایت پایدار از صنعت فرش ایران موجب شده است که دولت‌های جمهوری اسلامی با توجه به شعارها و برنامه‌های خود، دست به تغییرات فصلی و غیر تخصصی در این صنعت بزنند.

معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) دولت ابراهیم رئیسی آذر ۱۴۰۰ گفت: «مرکز ملی فرش به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی منتقل خواهد شد.»

تصمیمی که با واکنش‌ها و انتقادات فراوانی از سوی فعالان این بخش مواجه شد.
بر اساس مصوبه ۲۰ فروردین ۱۳۸۲ شورای عالی اداری، همه امور مربوط به سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی، نظارت، هدایت و حمایت صنعت فرش دستباف، امور تحقیقاتی و پژوهشی مربوط به آن و تهیه ضوابط و الزامات فنی تولید و صادرات و اقدامات حمایتی مربوط به آن از تمام دستگاه‌های دولتی جدا و در حوزه مرکزی وزارت بازرگانی با عنوان «مرکز ملی فرش ایران» تجمیع شد.

ترکیه که از سوی مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های فرش دستباف یکی از مقاصد مهاجرتی طراحان فرش ایرانی اعلام شده، با نوسانات اقتصادی نیز مواجه است. به گفته نایب رئیس کمیسیون صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی ایران «روند کاهش ارزش لیر ترکیه به نحوی پیش رفته که این کشور از این اتفاق در راستای رونق صادرات و گردشگری خود بهره برده و با این روند، ترکیه می‌تواند بازار محصولات ایران را در منطقه قبضه کند.»

میزان صادرات فرش ایران که طی دهه‌های مختلف از جمله اقلام شاخص صادرات غیر نفتی ایران محسوب می‌شد به ۷۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۸ و ۵۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۹ رسید.
کشورهای همسایه به دلیل نزدیکی و سهولت تبادل تجاری در شرایط تحریمی،‌ از جمله مقاصد مطلوب عرضه تولیدات این صنعت به حساب می‌آیند اما در مهرماه ۱۴۰۰ رئیس سابق کنفدراسیون صادرات ایران از ممنوعیت واردات فرش دستباف ایرانی به کشور ترکیه خبر داد و گفت «پیش از این ترکیه یکی از مقاصد مهم صادرات فرش ایران بوده است.»

مدیریت غیرتخصصی و نابسامانی در پرداختن به «فرش ایرانی» فقط به شاخه صنعتی آن منحصر نمی‌شود و در زمینه صنایع دستی نیز با مشکلات مشابهی مبتلا است. در مهرماه ۱۴۰۰ سجاد نوروزی از فعالان حوزه فضای مجازی ستاد انتخاباتی عزت‌الله ضرغامی، وزیر کنونی میراث فرهنگی، بدون هیچ سابقه مرتبطی به عنوان «مدیر موزه فرش ایران» منصوب شد.
عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی
+10
رأی دهید
-61

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۴
    نیایش - تهران، ایران

    این طر حها هم که ثبت نشده همش به نفع ترکیه میشه قبلا هم طرحهای ایران رو چین و هندو پاکستان بردند کشور عملا نابود شده
    3
    53
    جمعه ۱۷ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۷
    اقای شاکی - برمن، آلمان

    متاسفانه صنعت فرش ایران نابود شده و فقط تعداد کمی فرش اعلا ایرانی در خارج بفروش میرسد ولی "فرشهای تجاری " به بن بست بزرگی برخورد کرده. در این رقابت مدتها چین جلو بود ولی پاکستان ، افغانستان و هندوستان گوی سبقت را گرفته و در این ژمینه صادرات و فروش فرش ایران را به چند درصد جزیی رسانده اند.
    1
    23
    جمعه ۱۷ دی ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    ab5534 - هلسینکی، فنلاند

    در شهری که ساکن هستم یه فروشگاه IKEA (شرکت سوئدی) وجود دارد یه غرفه توش هست بنام فرش دست باف ایرانی‌ یا پرسیا و نقشه ایران هم سردر آن آویزان کرده بودند. وقتی‌ امسال به فروشگه IKEA سر زدم دیدم که دیگر نه اثری از نقشه ایران هست و نه نام ایران. بلکه نوشته شده بود فرش دست باف شرقی‌ محصول کشور ترکیه و افغانستان
    0
    24
    جمعه ۱۷ دی ۱۴۰۰ - ۱۴:۴۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    sahandogli - لندن، انگلستان
    ترکیه همیشه روی بنگاههای کوچک و کشاورزی و صنایع دستی سرمایه گذاری می کند و قوانین بسیار خوبی در حمایت از این صنایع دارد. این نوع صنایع شغلهای زیادی برای مردم ایجاد می کند در کشورهای که صنایع بزرگ بین اللملی ندارد بدون سرمایه گذری های هنگفت . فقط لازم است کشور از لحاظ قوانین صارات آنها تسهیل ایجاد کند. شاید نصف اروپا و خاورمیانه را بازار پوشاک ترکیه تشکیل می دهند این یعنی شغل برای مردم. در اکراین روسیه بلاروس عراق گرجستان آذربایجان و ایران و سوریه لبنان قزاقستان اربکستان قیرقیزستان ترکمنستان و بسیاری از کشورهای عربی و آفریقایی تا جایی که من مشاهده کردم بازار کاملا در دست ترکهاهاست و دولت ترکیه کمک بسیار زیادی به این بخشهای ساده اقتصاد می کند حالا کاری به صنایع دفاعی و نظای ندارم که الان تبدیل شده به بخش پول آوری خوبی برای ترکیه. ترکیه بهترین الگو ایران می تواند باشد اما حس نفرت و تنفر فارسها از ترکیه و ترکها اجازه استفاده از تجربیات آنها را در اقتصاد ایران نمی دهد. شاید می توان گفت وجود نفت و گاز فقط بدبختی عقب ماندگی و تنبلی و فساد برای ایران آورده است . آگر آنها نبودند می توانستیم .
    0
    3
    جمعه ۱۷ دی ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.