انتشار نامه‌های محرمانه جنتی و لاریجانی درباره رد صلاحیت‌ در انتخابات ریاست جمهوری

 علی لاریجانی (چپ) در کنار احمد جنتیرادیو فردا :روز شنبه تصویر نامه احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان و پاسخ ۲۱ صفحه‌ای علی لاریجانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد. در این نامه‌ها، جزئیات رد صلاحیت آقای لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ آمده است.

در نامه احمد جنتی از «مواضع و اظهارات سیاسی» لاریجانی درباره رویدادهای پس از انتخابات ۸۸، حمایت از افراد ردصلاحیت شده توسط شورای نگهبان، مداخله فرزند او در قراردادهای ساخت و ساز مجلس، اقامت «برخی منسوبین درجه یک» او در انگلستان و اقامت فرزندش در آمریکا، سفرهای «متعدد» اعضای خانواده او به کشورهای اروپایی و ساده‌زیست نبودن به عنوان دلایل رد صلاحیت علی لاریجانی نام برده شده است.

علی لاریجانی در پاسخ مفصل خود به شورای نگهبان، دخالت فرزندش در کارهای مجلس را تکذیب کرده و گفته است فرزندش در آمریکا اقامت ندارد و همسرش نیز برای انجام معاینات پزشکی فرزندش به انگلستان رفته بود.

رئیس سابق مجلس ایران پس از رد صلاحیتش در انتخابات ریاست جمهوری امسال چندین بار از شورای نگهبان خواست که دلایل ردصلاحیتش را اعلام کند ولی این شورا در نامه محرمانه مواردی را به او اطلاع داده است که اکنون متن این نامه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

رد صلاحیت لاریجانی منجر به تنش‌های سیاسی محدودی در ایران شد. صادق لاریجانی، برادر او که عضو شورای نگهبان بود، به شدت از نقش نهادهای اطلاعاتی انتقاد کرد و سرانجام از عضویت در این شورا استعفا داد.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز روز ۱۴ خرداد با اشاره به رد صلاحیت بعضی نامزدها گفت «در جریان عدم احراز صلاحیت به برخی کسانی که احراز صلاحیت نشدند جفا و ظلم شد» و از «دستگاه‌های مسئول» خواست که «جبران» و «اعاده حیثیت» کنند.

او به اخباری درباره خانواده و فرزند یک نامزد اشاره داشت که مشخص شد مقصود علی لاریجانی و اقامت فرزند او در آمریکا بوده است. با این حال این موضع‌گیری منجر به تغییر نظر شورای نگهبان نشد و دفتر رهبر جمهوری اسلامی نیز توضیح داد که منظور علی خامنه‌ای تغییر در تصمیم شورای نگهبان نبوده است.

علی لاریجانی در بخشی از نامه خود نوشته است که دخترش سال ۸۳ به همراه همسرش به آمریکا سفر کرده است تا در این کشور تحصیل کند.

او نوشته است شورای عالی امنیت ایران سال ۸۸ مصوب کرده است که فرزندان مسئولان ارشد جمهوری اسلامی نباید خارج از کشور تحصیل کنند و فرزندش «علم غیب» نداشته است.

موضوع تحصیل فرزند آقای لاریجانی در سال‌های اخیر مورد توجه منتقدان نظام هم قرار گرفته است. آذر سال ۹۷، خانواده‌های آمریکایی که در ایران زندانی هستند، در نامه‌ای از دولت دونالد ترامپ خواستند که ویزای فرزندان مقام‌های بلند‌پایه حکومت جمهوری اسلامی، از جمله فرزند علی لاریجانی که در آمریکا حضور دارند را لغو کند.

رئیس سابق مجلس ایران همچنین درباره سفرهای خارجی فریده مطهری، همسرش، نوشته است این سفرها با هزینه شخصی بوده و دو بار سفر همسرش به انگلستان نیز برای معاینه فرزندش بود که نیاز به عکس‌برداری تخصصی داشته و در آن زمان این نوع عکس‌برداری در ایران وجود نداشته است.

آقای لاریجانی همچنین دخالت فرزندش در ساخت و ساز مجلس را رد کرده و از قوه قضاییه خواسته است که به این موضوع رسیدگی کند.

خانواده آقای لاریجانی در طول دو دهه گذشته با فهرست طولانی از اتهامات فساد مواجه بوده‌اند.

فاضل لاریجانی در پرونده مرتبط با بابک زنجانی برای رشوه‌گیری دخیل بود، ولی در جریان رسیدگی تبرئه شد، محمدجواد لاریجانی پرونده زمین‌خواری در قوه قضاییه داشت ولی تاکنون گزارش دقیقی از سرنوشت پرونده او منتشر نشده است و صادق لاریجانی در پرونده فساد اکبر طبری متهم به حمایت و پشتیبانی از آقای طبری شد، ولی رهبر جمهوری اسلامی با طرح اتهام فساد علیه او مخالفت کرد.

علی لاریجانی در نامه خود همچنین از نقش‌آفرینی‌اش در تصویب برجام به عنوان دلایل رد صلاحیت خود نام برده و ضمن دفاع از پذیرش برجام توسط حکومت ایران نوشته است که شورای نگهبان صلاحیت کارشناسی درباره پرونده هسته‌ای را ندارد.

تصویب سریع برجام در مجلس ایران در زمانی که آقای لاریجانی رئیس مجلس ایران بود، با حمایت و همراهی دفتر رهبر جمهوری اسلامی و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی صورت گرفت ولی منتقدان علی لاریجانی در سال‌های اخیر بارها از این رویه انتقاد کرده‌ و تصویب سریع برجام در مجلس را نادرست دانسته‌اند.

علی لاریجانی در نامه خود توضیح داده است که برای تصویب برجام ۳۰ جلسه با حضور خامنه‌ای، ۴۰ جلسه در شورای هسته‌ای با مسئولیت دولت و ۴ جلسه در شورای عالی امنیت ملی برگزار شده است.

رئیس سابق مجلس ایران همچنین استدلال شورای نگهبان درباره مواضع او پس از رویدادهای انتخابات سال ۸۸ را «عجیب» خوانده و خطاب به اعضای شورای نگهبان نوشته است: «یک کلام بگویید بنا داشتیم شما را حذف کنیم.»

علی لاریجانی پس از رد صلاحیت در انتخابات ریاست جمهوری به طور نسبی از صحنه سیاست ایران کنار گذاشته شده است. او پیش از این به عنوان مشاور علی خامنه‌ای پرونده سند همکاری‌های ۲۵ ساله ایران و چین را پیگیری می‌کرد، اما این ماموریت هم چند ماهی است که به محمد مخبر، معاون اول رئیسی واگذار شده است.
+22
رأی دهید
-2

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.