پیشمرگ و دختر پناهنده ای که نماینده پارلمان سوئد شد

بی بی سی :آمنه کاکاباوه صدایی برای زندانیان سیاسی و فعالان زن ایرانی، کردها و فلسطینیان در پارلمان و مطبوعات سوئد شده است. در بحث‌های پارلمان سوئد، این نماینده استکهلم که معمولا لباس‌های رنگی می‌پوشد موضوع زنان مهاجر در سوئد و حقوق بشر در خاورمیانه را مطرح می‌کند.

آمنه در روستای ترجان از توابع شهرستان سقز در کردستان ایران به دنیا آمد. او ۱۳ سال داشت که به حزب چپ کومه‌ له پیوست و پیشمرگ شد. او می‌گوید فرمانده سپاه پاسگاه روستا به پدرش فشار آورده بود که با آمنه جوان ازدواج کند. آمنه هم گریخت و به کومه له پیوست.

آمنه کاکاباوه زنی ۵۰ ساله در شناسنامه است؛ اما می‌گوید به خاطر اینکه زودتر شوهر کند، شناسنامه او را سه سال بزرگتر از خودش گرفتند.

آمنه در کوه‌ها خواندن و نوشتن یاد گرفت. او می‌گوید کومه له به خاطر سن پایین او را به جنگ نفرستاد.

در سال ۱۹۹۲ در سن ۱۹ سالگی آمنه کومه له را ترک می‌کند و به سوئد پناهنده می‌شود. آنجا دختری کم‌سواد و بدون تحصیلات محسوب می‌شود.

آمنه شب‌ها درس می‌خواند و روزها کار می‌کند و به خانواده هشت نفره‌اش در ایران کمک می‌فرستد.

او موفق به گرفتن لیسانس مشاوره اجتماعی و فوق لیسانس فلسفه از دانشگاه استکهلم سوئد می‌شود.

سال ۲۰۰۵ شعبه سوئدی سازمان فمینیست فرانسوی به نام «نه تن‌فروش و نه ستمدیده» را تاسیس می‌کند. این سازمان از زنان و دختران مهاجر و حاشیه‌نشین سوئد حمایت می‌کند.

در سال ۲۰۰۸ آمنه از طرف حزب چپ سوئد نامزد و به عنوان یکی از نمایندگان شهر استکهلم وارد پارلمان این کشور می‌شود. از آن هنگام این کرسی را حفظ کرده است.

آمنه خود را نماینده‌ای چپگرا و سوسیالیست می‌خواند. اتاق کارش در پارلمان با عکس‌های چه‌گوارا مبارز چپ آمریکای لاتین و زنان مبارز کرد سوریه آراسته شده است.
او در نوجوانی به کومه‌له پیوستمبارزه با خشونت علیه زنان، ازدواج اجباری و ختنه دختران و آزمایش باکرگی در صدر برنامه‌های او بوده است. رئیس سابق پارلمان سوئد و وزیر دادگستری به بی‌بی‌سی گفتند اگر تلاش‌های آمنه نبود، این موضوعات در برنامه سیاستمداران سوئدی قرار نمی‌گرفت.

تلاش‌های آمنه در پارلمان سوئد باعث شد که ازدواج اجباری، خشونت‌های ناموسی و ختنه دختران در این کشور جرم محسوب شود و غیرقانونی.

آمنه از مخالفان سرسخت نمادهای مذهبی در مدارس سوئد هم است و همزمان از پناهجویان حمایت می‌کند. او بارها از طرف تندروهای اسلامگرا و راستگرایان افراطی تهدید شده است. آمنه سال‌هاست تحت حفاظت پلیس ضد تروریسم سوئد است.

موضع سرسختانه آمنه کاکاباوه علیه نمادهای مذهبی و تلاشش در ممنوع کردن حجاب برای کودکان دانش‌آموز، باعث شد حزب چپ او را در سال ۲۰۱۹ اخراج کند، اما آمنه می‌گوید حزب سابقش با گروه‌های اسلامی ائتلاف کرده و او خود دیگر نمی‌خواست در آن حزب بماند.

آمنه زنی فعال و پر جنب و جوش است. تند تند حرف می‌زند. او برای جمع‌آوری کمک به زنان در «کت واک» یا نمایش مد استکهلم راه رفت. کامیلا تولین طراح لباس سوئدی می‌گوید آمنه تنها اهل حرف نیست، زنی نمونه برای سایر زن‌هاست.

خانم تولین می‌گوید: «آمنه دوست دارد در پارلمان مثل یک زن لباس بپوشد، اما وقتی سخنرانی می‌کند همچون مردان قدرت‌نمایی می‌کند. آمنه بر خلاف اکثر سیاستمداران زن سوئد نیست که همچون مردان سیاستمدار کت و شلوار می‌پوشند. او لباس‌های رنگی بر تن دارد.»
آمنه کاکاباونددر یک سال گذشته شرایطی در صحنه سیاسی سوئد پیش آمده که رای آمنه به عنوان نماینده مستقل، تعیین‌کننده شده است. این شرایط او را بیشتر در مرکز توجه حزب حاکم و رسانه‌های سوئد قرار داده است.

۲۴ نوامبر ماه گذشته برای اولین بار پارلمان سوئد به یک نخست‌وزیر زن رای داد. آمنه برای حمایت از نخست‌وزیری ماگدالنا اندرسون از حزب حاکم گفت: «اگر زنان تنها حق رای داشته باشند و هیچ وقت برای بالاترین پست انتخاب نشوند، دمکراسی کامل نیست. آقای رئیس در مدارس و خیابان‌های حوزه انتخابیه من، دختران و زنان از من می‌خواهند که به یک زن برای نخست‌وزیری رای بدهم.»

رای آمنه کاکاباوه به عنوان نماینده مستقل در انتخاب خانم آندرسون تعیین کننده بود. اما آمنه در مقابل رای دادن به حزب مخالف توانست با وزیر دادگستری توافق کند با چند خواسته او در مورد زنان و کردهای سوریه موافقت کند.

آمنه کاکاباوه پیشمرگ سابق، می‌گوید مخالف سلاح است. او امیدوار است دختران و پسران جوان مجبور نشوند سلاح به دست گیرند بلکه «آنان باید به جای سلاح، قلم به دست داشته باشند.»

او می‌گوید: «هیچ کس نباید توانایی و قدرت دختران را دست کم بگیرد. شما دیدید آن دختر بی‌سواد پناهجو که حدود سی سال پیش به سوئد آمد امروز چگونه توانست با رای خود در این کشور تاریخ‌ساز شود و کمک کند اولین نخست‌وزیر زن انتخاب شود.»
+126
رأی دهید
-89

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۸
    peshawaqazi - لندن، انگلستان

    دمت گرم مادام آمنه، ای کاش نمونه این شیر زن‌ها در تمام دنیا وجود داشت. بژی کورد
    88
    129
    ‌چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    Nd_olya - کُپن، دانمارک

    خاک بر سره سوئد کنم که .....کردن نمایند مجلس. شرم ساره.
    127
    71
    ‌چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۵:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    dannni - سوئد، سوئد
    یکی از فاسد ترین نماینده پارلمان است فقط بفکر جیب خودش چطور جیب اش پر کنه افکار کمونیستی تو این هفت سال با هم حزب هیاش سوسیال دمکرات و حزب سبز دمار از سوید در آوردن مردم حالشون از اینها بهم میخورد
    80
    79
    ‌چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان
    نباید فراموش کرد که کومه له سر بسیاری از سربازان و ارتشیان را در پاسگاها و پادگانها از بدن جدا کردند ، خاطره ای تلخ ولی ماندگار.
    81
    77
    ‌چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    منم هستم - استکهلم، سوئد
    کساکی که در اینجا زندگی نمیکنند ممکنه تجت تاثیر این مقاله قرار بگیرنند ولی واقعیت اینه در تاریح سیاسی این کشور ایشون یکی از .....نمایندگان لقب گرفته و بیش از نیمی مردم این مملکت از بودن این خانم در پارلمان .....هستند صد البته تا کنون حضور ایشون هیچ خاصیتی برای جامعه ایرانی هم نداشته و تنها دلیل باقی ماندن ایشان تا پایان انتخابات بعدی، حقوق بالای نمایندگان پارلمان هستش. هی...
    55
    59
    ‌چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۳
    بیگانه در بایرن - بایرن، آلمان
    این خانم افکارش دردوران نوجوانی سیر میکنه و چنین حکومتهایی که مارکس و لنینن وعده داده بودن، هیچگاه قابل عمل نبود و اجرای واقعی پیدا نکرد و روسیه و بقیه کشورهای بلوک شرق به ورشکستی و فقر و انزوا کشیده شدن و مجبور به تغییر سیستم شدند و در حال حاضر برای امرار معاش به کشورهای غربی رجوع میارن و در اینجا هم تحت سو استفاده قرار میگیرن و باعث این نگون بختیشون حکومتهای مارکسیست لنینیستی بود.البته جمهوری اسلامی هم همین راه رو داره دنبال میکنه و بزودی در شرق نزدیک تغییر و تحولاتی خواهیم دید.
    30
    40
    ‌چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۵:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۸
    G.ali - اسلو، نروژ
    لیاقت شما رژیم آخوندیه. بروید به داده زنهاتون در مشهد برسید، نه اینکه به یک زن موفق کرد کمنت بد بنویسیید.
    47
    38
    ‌چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۷:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۷
    azadi2011 - تورنتو، کانادا

    دموکراسی حرف اخر را می زند، بویژه در اسکاندیناوی و غرب، بدون دموکراسی در دنیا، هیچ چیز درست نمی شود
    11
    35
    ‌چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۸:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان

    پای مملکت خودمان که وسط آمد. همه کلانشیکف و هفت تیر در دست. پاسبان سر کوچه را ترور.به اسم مبارزه با امپریالیست. حماسه سیاکل. چگورا . حق خلق فلسطین را باید با خون پس گرفت. و مرگ بر دمکراسی. فقط دیکتاتوری پرلتریا. با کمک عمامه امام امت. و چه میدانم. فمنیست دو آتشه. خیر زن نباید زیبا باشد. بلکه خلقی.پای که به خارج رسید. همه لیبرال. صلح دوست. عقیده.که فقط با صلح و مبارزه صلح آمیز میشود.دمکراسی .و حق کارگر را گرفت. لباس و آرایش هم از Coco Chanel. Giorgio Armani .آن لنین به کمرتان بزند. نمی‌‌توانستید.در مملکت خودمان قبل سال ۵۷ اینقدر صلح دوست باشید؟ .
    37
    16
    ‌چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۹:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    Liberte - ارومیه، ایران
    با آرزوی موفقیت برای این خانم. ولی ای کاش چگوارا رو سنبل قرار نمی داد.
    16
    26
    ‌چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۱۹:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    Lucky Luc - نیویورک، ایالات متحده امریکا
    کردها یابقول خودشون کوردها دوتا مشکل بزرگ دارن.یک در مقابل پول زیاد هرکاری بگی میکنن هرکاری که حتا تصورشو از یه مکزیکی هم نداری اونا میکنن دواینکه اگه تو جمعی صدتا آدم درحال بحث باشن یه کوردازبیرون بیادبرا اونا چای بیاره میگن فقط اون کورده آبدارچی ازهمه شون بهتر میفهمید.من تاآخرم عمرم رواین حرفم هستم و روحرفم می مونم
    9
    13
    ‌چهارشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - ۲۰:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    [::dannni - سوئد، سوئد::]. گرامی ؛ در کشور سوعد همواره ۴۰ تا ۶۰ درصد مردم به احزاب چپ و سوسیال دمکرات و سبز رای میدهند . بنابراین او ملعون نبوده و با رای مردم وارد مجلس شد . حزب چپ متاسفانه تلاش بر جذب طرفدارو حتی رای دهنده از مهاجرین و مسلمانان است . مثلا با رای مثبت با تاسیس مساجد و یا رسمیت دادن به ایجاد مدارس مذهبی با مسلمانان لاس میزند تا رای انتخاباتی بگیرد. آمنه بخاطر بینش عمیقا ضد مذهب و طرفداری از حقوق کودکان با حزب خودش ناسازگاری کرد و اخراج شد . اگه دهن خودش را بسته بود باز هم در مجلس جا و مکان داشت پس کمی منصف باشیم
    6
    10
    ‌پنجشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۰ - ۰۳:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.