حفر گودال سه کیلومتری در قطب جنوب برای بررسی شرایط اقلیمی جهان باستان

العربیه :یک تیم پژوهشی اروپایی قرار است به منظور بررسی شرایط اقلیمی زمین در حدود ۱.۵ میلیون سال پیش، حفره‌ای به عمق سه هزار متر در صفحه یخی قطب جنوب حفر کند.

این تیم تجهیزات حفاری خود را در یکی از مرتفع‌ترین مکان‌ها، در منطقه‌ای که تقریباً در چهل کیلومتری ایستگاه ایتالیایی-فرانسوی «کنکوردیا» در فلات شرقی قطب جنوب قرار دارد، مستقر کرده است، و عملیات حفاری آن احتمالاً چهار سال طول خواهد کشید.

هدف این پروژه درآوردن یک استوانه حدود سه کیلومتری از قلب یخ‌های قطبی است، که دانشمندان امیدوارند با بررسی آن بتوانند دریابند که چرا طول دوره‌های یخبندان زمین در گذشته دور تغییر کرده است.

یخ‌های عمیق قطب جنوب حاوی حباب‌های ریز هوا هستند که از میلیون‌ها سال پیش در آنها محصور مانده‌اند، و بدین ترتیب تصویری مستقیم از شرایط اقلیمی تاریخی ارائه می‌دهند. دانشمندان با بررسی این یخ‌ها می‌توانند سطوح دی اکسید کربن و سایر عناصر گرماگیر مانند متان در گذشته دور زمین را اندازه‌گیری کنند.

تجزیه و تحلیل اتم‌های موجود در مولکول‌های آب-یخ که این حباب‌ها را در برگرفته‌اند، همچنین دمای متوسط زمانی را تعیین می‌کند که در زمان بارش برفی وجود داشته که باعث ایجاد صفحه یخ شده است.

هنگامی که محققان در سال 2019 فاز اول این پروژه را شروع کردند و تا عمق دو هزار متری یخ پیش رفتند، توانستند روایتی از وضعیت اقلیمی گذشته دور زمین کشف کنند که هشتصد هزار سال قدمت داشت.

این پژوهش اولیه نشان داد که دمای زمین و میزان دی اکسید کربن در جو با هم نسبت مستقیم دارند. هر وقت زمین وارد عصر یخبندان می‌شد و دما کاهش می‌یافت، غلظت گازهای گلخانه‌ای در جو نیز افول می‌کرد. در مقابل، هنگامی که آب و هوا دوباره گرم شد، دی اکسید کربن هم افزایش می‌یافت.

مدیر این پروژه تحقیقاتی می‌گوید آنها امیدوارند از طریق این حفاری سه‌کیلومتری، بتوانند وضعیت گازهای گلخانه‌ای در «دوران گذار اواسط پلیستوسن»، که بین نهصد هزار تا 1.2 میلیون سال پیش اتفاق افتاد، را کشف کنند.
+5
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.