ادعای وزارت بهداشت: قرص ضد کرونا فرزندآوری را کاهش می‌دهد

فایزر اعلام کرده که اجازه تولید قرص ضدکرونای این شرکت برای ۹۵ کشور که ایران نیز یکی از آن‌ها است، صادر خواهد شدایندیپندنت فارسی :مصطفی قانعی، عضو کمیته علمی کشوری کرونا، گفت که مصرف قرص ضدکرونای مولنوپیراویر بر فرزندآوری تاثیر جدی دارد. پیش‌تر محمدرضا هاشمیان، فوق‌تخصص بیهوشی، خبر داده بود که با وجود توصیه پزشکان، وزارت بهداشت با واردات و تولید داخلی این دارو برای درمان کرونا مخالفت کرده است. در همین زمینه قاسم‌ جان‌بابایی، معاون درمان وزارت بهداشت، نیز گفته است که واردات قرص مولنوپیراویر جزو استراتژی‌های این وزارتخانه نیست.

داروی خوراکی مولنوپیراویر محصول شرکت دارویی مِرک ایالات‌متحده است که پیش از این برای درمان  آنفلوانزا تجویز می‌شد اما مطالعات جدید نشان داده است که برای درمان کرونا نیز موثر است.

تاکنون کشورهای زیادی از جمله آمریکا، بریتانیا و استرالیا مجوز مصرف این قرص برای درمان کووید-۱۹ را صادر کرده‌اند و سازمان بهداشت جهانی قصد دارد این دارو را به رایگان در اختیار کشورهای فقیر بگذارد. با این حال وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران هنوز برای واردات و حتی تولید داخل قرص ضدکرونا اقدام نکرده است.

از گفته‌های مصطفی قانعی، عضو کمیته علمی کشوری کرونا، چنین برمی‌آید که وجود برخی تردیدهای اثبات نشده درباره تاثیر قرص ضدکرونا بر باروری، مانع از تولید و واردات آن شده است. قانعی با تایید اینکه قرص مولنوپیراویر هنوز در فهرست دارویی ایران قرار نگرفته، به خبرگزاری ایلنا گفته است: «بر اساس سوابق قبلی، وضعیت ایران به‌گونه‌ای است که به‌محض اینکه دارویی به‌عنوان داروی کرونا قلمداد شود، با وسعت بالای مصرف روبه‌رو می‌شویم و تجویز آن بیش از حد انتظار می‌شود.»

او افزود: «به همین دلیل برخی از شرکت‌های داخلی به این سمت‌وسو سوق پیدا کردند که برای تولید داروهای جدید کرونا اقدام کنند. البته شرکت‌ها را نمی‌توان متهم کرد که چرا به سمت ساخت دارو رفته‌اید اما در ایران این داروها در فهرست دارویی هنوز پذیرفته نشده‌اند. بسیاری از کشورهای دیگر هم هنوز داروها را وارد نکرده‌اند.»

این عضو کمیته علمی کشوری کرونا در ادامه با طرح این ادعا که مصرف قرص مولنوپیراویر، موجب کاهش فرزندآوری می‌شود، گفت: «مولنوپیراویر هم مانند فاویپیراویر است و به لحاظ اینکه عوارض تراتوژن دارد یعنی برای جنین و فرزندآوری عارضه جدی به همراه می‌آورد، باید در مورد مصرف و ورودش به برنامه کشوری ملاحظات بسیار جدی داشته باشیم.»

او در ادامه مدعی شد: «هرچه مصرف داروی ضدویروس بیشتر شود، جهش آن نیز بیشتر خواهد شد. آنچه ما را به پایان کرونا نزدیک می‌کند، واکسیناسیون است؛ دارو نیست.»

برخلاف ادعای این عضو کمیته علمی کرونا در ایران، شرکت‌های داروسازی بزرگ در دنیا برای تولید قرص‌های ضدکرونا دست به کار شده‌اند. شرکت داروسازی فایزر به تازگی اعلام کرده که اجازه تولید قرص ضدکرونای ساخت این شرکت برای ۹۵ کشور که ایران نیز یکی از آن‌ها است، صادر خواهد شد. با این‌ حال گفته‌ها و اظهار‌نظرهای مقام‌های وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران نشان می‌دهد که برای واردات این دارو برنامه‌ای ندارند و تولید داخلی نیز با اما و اگرهایی روبه‌رو است.

روزنامه همشهری در گزارشی با همین موضوع به نقل از یک مقام آگاه در وزارت بهداشت خبر داده است که راه‌اندازی خط تولید و دسترسی به این دارو چهار شرط دارد: تایید کمیسیون مربوطه در سازمان غذا و دارو، بر هم نخوردن نظام دارویی کشور، جمع‌بندی حقوق مالکیت فکری و ثبت در فهرست دارویی کشور. به گفته این منبع، پشت سر گذاشتن تمام این مراحل تولید داخلی قرص کرونا در ایران را به تاخیر خواهد انداخت.

پیش‌تر محمدرضا هاشمیان، فوق‌تخصص بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان مسیح دانشوری، گفته بود که پزشکان ایرانی از دی‌ماه ۱۳۹۹ داروی خوراکی مولنوپیراویر را برای بیماران مبتلا به کرونا تجویز کرده و از این دارو نتایج مناسبی گرفته‌اند اما مسئولان وقت وزارت بهداشت با درخواست صدور مجوز برای تولید و تجویز این دارو مخالفت کردند.

در خبری دیگر، قاسم جان‌بابایی، معاون درمان وزیر بهداشت، گفته است که واردات داروی ضدکرونا جزو استراتژی‌های وزارت بهداشت نیست. او درباره اعلام آمادگی شرکت‌های داخلی برای تولید این دارو نیز بیان کرد: «در شرایط حاضر روند فوتی‌های کرونا در کشور ما رو به کاهش است و بنابراین به نظر نمی‌رسد که فعلا به عرضه قرص‌های ضد کرونا نیازی باشد.»

معاون وزیر بهداشت دولت سیزدهم با بیان اینکه «توصیه اول» واکسیناسیون است، مدعی شد: «هنوز هیچ درمان قطعی برای کرونا در جهان وجود ندارد و بسیاری از داروهایی هم که تاکنون برای کرونا عرضه شده‌اند، در جلوگیری از مرگ‌ومیر ناشی از این بیماری تاثیرپذیری بالایی نداشته‌اند.»

قاسم جان‌بابایی در حالی این ادعا را مطرح می‌کند که شرکت داروسازی مِرک با استناد به پژوهش‌های موجود اعلام کرده است قرص مولنوپیراویر تا ۵۰ درصد از احتمال بستری در بیمارستان و مرگ بیمار مبتلا به کرونا می‌کاهد. شرکت داروسازی فایزر نیز خبر داده است که داروی ضدکرونای این شرکت تاثیری ۸۹ درصدی دارد. با این حال به گفته جان‌بابایی، مقام‌های دولتی جمهوری اسلامی ایران «فعلا در حال بررسی سود و زیاد این داروها» هستند.
+1
رأی دهید
-12

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.