انجمن قلب آمریکا به تازگی بیانیه علمی جدیدی منتشر کرد که همه را تشویق میکند به جای تمرکز بر رژیمهای غذایی سخت و غذاها و نوشیدنیهایی که برای آنها «خوب» یا «بد» هستند، روی «الگوهای» رژیم غذایی خود تمرکز کنند تا به کاهش بیماری قلبی در تمام مراحل زندگی کمک نمایند.
بهگزارش Scitechdaily طبق بیانیه «راهنمای رژیم غذایی ۲۰۲۱ برای بهبود سلامت قلب و عروق» که در مجله Circulation منتشر شده، این الگوی تغذیه سالم علاوه بر سلامت قلب، برای محیط زیست و کاهش گازهای گلخانهای نیز مفید است.
در دستورالعمل جدید، ۱۰ ویژگی الگوی غذایی برای ارتقای سلامت قلب توضیح داده شده است:
• برای حفظ وزن سالم، بین غذا و کالری دریافتی و میزان فعالیت بدنی تعادل برقرار کنید.
• طیف گستردهای از مواد غذایی سالم را انتخاب کنید و مقدار زیادی میوه و سبزیجات بخورید تا اینکه مواد مغذی را از طریق غذا بهجای مکملها دریافت کنید.
• غلات کامل و سایر غذاهایی را که بیشتر از غلات کامل تشکیل شدهاند انتخاب کنید.
• منابع سالم پروتئین بدون چربی یا با فیبر بالا مانند پروتئینهای گیاهی (آجیل و حبوبات)، ماهی یا غذاهای دریایی، لبنیات کمچرب یا بدونچربی و تکههای بدونچربی گوشت را انتخاب کنید.
• مصرف گوشت قرمز و فرآوریشده، بیکن، سالامی و ... را محدود کنید.
• از روغنهای گیاهی مایع غیرگرمسیری مانند روغن زیتون یا آفتابگردان استفاده کنید.
• تا آنجا که ممکن است به جای غذاهای فوقفرآوریشده، غذاهای کمفرآوریشده را انتخاب کنید.
• مصرف نوشیدنیها و غذاهای حاوی قند اضافهشده را به حداقل برسانید.
• غذاهایی با نمک کم یا بدوننمک انتخاب یا آماده کنید.
• مصرف الکل را محدود کنید.
به توصیه محققان مصرف گوشت قرمز و فرآوریشده را محدود کنیددر این دستورالعمل همچنین تاکید شده غذاهای فرآوریشده شامل گوشتهایی که با دودی کردن، یا افزودن مواد نگهدارنده شیمیایی نگهداری میشوند و غذاهای گیاهی که نمک، شکر یا چربی اضافهشده دارند، هستند. غذاهای فوقفرآوریشده آنهایی هستند که فراتر از نمک اضافهشده، شیرینکنندهها یا رنگهای مصنوعی، طعمدهندهها و مواد نگهدارنده دارند که پایداری آنها را افزایش میدهد، بافتشان را حفظ میکند و باعث خوشطعمیشان میشود.
بر اساس این دستورالعمل، تغذیه نقش مهمی در سلامت قلب در طول زندگی ایفا میکند. یک رژیم غذایی سالم برای قلب در کنار رفتارهای سالم مانند فعالیت بدنی منظم و اجتناب از قرار گرفتن در معرض محصولات تنباکو از دوران کودکی برای کاهش خطر افزایش سطح کلسترول بد، فشار خون بالا، چاقی، دیابت نوع ۲ و سندرم متابولیک کلیدی است.
برای اولینبار، موضوع سلامت محیط زیست در دستورالعمل رژیم غذایی انجمن قلب آمریکا گنجانده و تاکید شده که محصولات حیوانی، بهویژه گوشت قرمز (گوشت گاو، بره، خوک، گوساله، گوزن یا بز)، بیشترین تأثیر زیستمحیطی را از نظر استفاده از آب و زمین دارند و به میزان قابلتوجهی در انتشار گازهای گلخانهای موثرند. از این رو، جایگزین کردن پروتئینهای گیاهی میتواند به بهبود سلامت فردی و محیط زیست کمک کند.