برای اولین بار کلیه خوک به صورت آزمایشی به انسان پیوند زده شد

جراحان در حال اولین پیوند خارجی کلیه دستکاری‌ژنتیکی‌شده خوک به فرد مرگ مغزیبی بی سی :جراحان برای نحستین‌بار کلیه خوک را به رگ‌های کلیوی یک فرد مرگ مغزی وصل کردند و مشاهده کردند کلیه خوک بدون برانگیختن واکنش ایمنی، کار تصفیه خون را انجام داد.

این جراحی "پیوند خارجی" در مرکز لانگون در نیویورک آمریکا انجام شد. برای این کار از کلیه خوکی استفاده شد که دستکاری ژنتیکی شده بود تا بافت‌هایش حاوی نوعی مولکول‌ نباشند که باعث برانگیختن فوری واکنش سیستم ایمنی می‌شود، واکنشی که به "رد پیوند" معروف است.

شاید مهمترین مشکل در پیوند اعضا مسئله رد پیوند باشد، سیستم ایمنی عضو پیوندی را یک عامل خارجی شناسایی و به آن حمله می‌کند. از این رو کسانی که عضو پیوندی دارند باید تمام عمر داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی مصرف کنند.

مشکل اعضای پیوندی روز به روز در دنیا بیشتر می‌شود از این رو سال‌هاست برای استفاده از اعضای بدن حیوانات برای پیوند تحقیق می‌شود ولی معضل رد پیوند بزرگترین مانع بوده است.

به دلیل شباهت ژنتیکی بافت‌های خوک به انسان، پیشتر از آن برای پیوند دریچه‎های قلب استفاده شده بود و تحقیقات زیادی درباره این حیوان انجام شده است.

کلیه در میان اعضای بدن کمترین واکنش رد ایمنی را ایجاد می‌کند به همین دلیل هم پیوند آن بیشتر از دیگر اعضا انجام می‌شود.

فردی که کلیه خوک به بدنش متصل شد مرگ مغزی شده بود و علائم نارسایی کلیه نشان می‌داد؛ خانواده‌اش موافقت کردند پیش از جدا کردن او از دستگاه، این آزمایش انجام شود.

کلیه سه روز بیرون بدن این فرد به رگ‌های کلیوی‌اش وصل بود.
دکتر رابرت مونتگومری جراح پیوند به رویترز گفت نتایج آزمایش‌های کارکرد کلیه پیوندی "کاملا طبیعی" به نظر می‌رسید:

"کلیه همان مقدار ادراری تولید کرد که کلیه پیوندی انسانی تولید می‌کند".

به گفته دکتر مونتگومری، کراتینین خون دریافت‌کننده پیوند بیش از حد طبیعی بود، میزان کراتینین خون یکی از معیارهای ارزیابی کار کلیه است- اما پس از اتصال کلیه خوک طبیعی شد.

علاوه بر این، از رد پیوند فوری یا شدید پیوند که کلیه دستکاری ژنتیکی نشده برمی‌انگیزد، هیچ نشانه‌ای دیده نشد.

نارسایی کلیه یکی از علل شایع مرگ در دنیاست. موثرترین درمان‌ها دیالیز و پیوند کلیه هستند. دسترسی به دیالیز برای همه مقدور نیست جز آنکه دیالیز برای بیمار کاری طاقت‌فرساست.

از طرف دیگر یافتن کلیه‌ پیوندی که با بدن دریافت‌کننده سازگاری بافتی داشته باشد و پیوند رد نشود کار آسانی نیست و گاهی بیماران سال‌ها در لیست انتظار می‌مانند تا کلیه مناسب برای پیوند پیدا شود.

این سبب ایجاد بازار سیاه و حتی باندهای مافیایی برای فروش اعضای بدن به کسانی شده که می‌توانند بهای گزاف آن را بپردازند.

دکتر مونتگومری که خود با قلب پیوندی زندگی می‌کند سرپرستی این کارآزمایی را به عهده داشته است. او و همکارانش این فرضیه را مطرح کردند که واکنش رد پیوند در انسان به دلیل وجود نوعی کربوهیدرات در بافت خوک، نوعی پلی‌ساکارید به نام آلفا-گَل یا پادگن گالینی، آغاز می‌شود، بنابراین با دستکاری در ژنی که باعث تولید این مولکول می‌شود شاید بتوان مانع از واکنش سیستم ایمنی شد.

چنین دستکاری ژنتیکی‌ای، حذف ژن آلفا-گل از خوک، کمتر از یک سال پیش مجوز سازمان غذا و داروی آمریکا را برای کسانی که به گوشت حساسیت دارند گرفته بود.

اکنون پژوهشگران در حال بررسی استفاده از این نوع خوک، گَل‌سِیف، برای پیوند دریچه‌های قلب یا پیوند پوست هستند.

به گفته دکتر مونتگومری این آزمایش راه را برای کارآزمایی آن در بیمارانی که کلیه‌شان در آستانه نارسایی کامل است، باز کرده، احتمالا در یکی دو سال آینده.

احتمال دارد در این کارآزمایی، استفاده موقت از آن هم بررسی شود، به عنوان راه حلی موقت در بیماران بسیار بدحال تا زمانی که کلیه انسانی مناسب برای پیوند فراهم شود.
+14
رأی دهید
-1

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.