سقوط تاریخی لیر؛ پیش‌بینی بانک مرکزی ترکیه چیست؟

یورونیوز :هر یورو در جریان داد و ستدهای روز سه‌شنبه بازار جهانی ارزهای خارجی در مقابل ۱۰.۴۳ لیر ترکیه مبادله شد تا واحد پول این کشور پایین‌ترین نرخ برابری خود را در مقابل پول واحد اروپایی تجربه کند.

در خرید و فروش‌های ۷ اکتبر سال ۲۰۰۷ میلادی هر ۱.۶۷ لیر ترکیه با یک یورو معامله شد و در ۱۱ ژانویه ۲۰۰۸ نیز هر دلار آمریکا در ازای ۱.۱۴ لیر ترکیه مبادله شد که رکوردهایی تاریخی برای نرخ برابری بالای پول ملی ترکیه محسوب می‌شود.

ادامه نزول نرخ برابری لیر ترکیه در برابر یورو و دلار آمریکا پس از آن در روز سه‌شنبه نیز ادامه یافت که شهاب کاواجی‌اوغلو، رئیس بانک مرکزی ترکیه روز دوشنبه با حضور در نشست کمیسیون برنامه و بودجه پارلمان این کشور با دفاع از سیاست کاهش نرخ بهره، آن را اقدامی مورد انتظار عنوان کرد و توصیف‌هایی همچون «غافلگیر کننده» و «تعجب برانگیز» را منطبق بر واقعیت ندانست.

او تاکید کرد که متهم کردن بانک مرکزی ترکیه به اقدام غیرقانونی، خلاف واقع است و نباید کاهش نرخ برابری لیر ترکیه به پایین آوردن نرخ بهره مرتبط شود چرا که به تعبیر او، تجربه جهانی نیز حاکی از عدم وجود ارتباط میان کاهش نرخ بهره و افت نرخ ارز است.

آقای کاواجی‌اوغلو سپس مدعی شد که نرخ بهره انتظاری در ترکیه در حال کاهش است و آن را متاثر از سیاست پولی کارآمد بانک مرکزی این کشور از جمله تقویت ذخایر خارجی دانست که به گفته او تا ۸ اکتبر به ۱۲۳.۵ میلیارد دلار افزایش یافته و تا پایان سال جاری میلادی به رکورد ۱۲۸ میلیارد دلار خواهد رسید.

او همچنین یادآور شد که کسری حساب جاری ترکیه که در ۸ ماهه نخست سال ۲۰۲۰ حدود ۲۶ میلیارد دلار بوده در مدت مشابه سال جاری به ۱۴ میلیارد دلار کاهش یافته است.

رئیس بانک مرکزی ترکیه سپس با تاکید بر این که افت نرخ برابری لیر ترکیه تنها متاثر از تقویت دلار آمریکا طی روزهای اخیر است، خاطرنشان کرد: «تقویت ۲ درصدی شاخص دلار موجب کاهش ۴ درصدی شاخص سایر ارزها می‌شود.»

اظهارنظر آقای کاواجی‌اوغلو در شرایطی است که نرخ برابری دلار در مقابل ارزهای عمده جهان طی روزهای اخیر و همزمان با ثبت بالاترین نرخ بازده چهار ماه گذشته اوراق قرضه ده ساله در بازار آمریکا و نیز نگرانی‌های موجود در خصوص احتمال رکود اقتصاد چین به دلیل بحران بدهی‌های غول ساخت و ساز این کشور، اِوِرگراند، روندی صعودی در پیش گرفته است.

منتقدان آقای کاواجی‌اوغلو معتقدند که اعمال کاهش ۱ درصدی نرخ بهره از ۱۹ به ۱۸ درصد در ۲۳ سپتامبر گذشته با وجود آن که نرخ تورم ترکیه به ۱۹.۲۵ درصد افزایش یافته، در عمل به تضعیف لیر ترکیه دامن زده است.

اما در مقابل، رئیس بانک مرکزی ترکیه تاکید دارد که افزایش صادرات، رشد درآمدهای گردشگری پس از کاهش محدودیت‌های کرونایی و سطح بالای ذخایر خارجی بانک مرکزی ترکیه، تقاضای خرید لیر از سوی سرمایه‌گذاران خارجی را افزایش می‌دهد و موجب تقویت لیر و کاهش نرخ تورم به ۱۷ درصد تا پایان سال جاری میلادی خواهد شد.

رئیس بانک مرکزی ترکیه همچنین یادآور شد که بدهی دولت ترکیه با تمامی کشورهای توسعه یافته تفاوت قابل توجهی دارد، چرا که به تعبیر او، استقراض برای تامین مالی تولید، صادرات و سرمایه‌گذاری در کشوری مانند ترکیه با جمعیت جوان و پتانسیل بالای رشد، در عمل پس‌انداز محسوب می‌شود.
+80
رأی دهید
-11

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۴
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا

    اینها با رسم شکل نشون دادن که اقتصاد مال "خر" است
    8
    38
    ‌سه شنبه ۲۰ مهر ۱۴۰۰ - ۱۷:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.