تبعات سخت درگیری نظامی ایران و آذربایجان

سایت رویداد 24 : تنش‌های جدید در منطقه و تهدید به بروز جنگ میان ایران و آذربایجان پس از روی کار آمدن ابراهیم رئیسی در ایران مطرح می‌شود، وی وارث یک نظم ژئوپلیتیک منطقه‌ای حامی غرب است که در تقابل با ایران قرار دارد و شامل ترکیه، آذربایجان و پاکستان است.

 تنش در روابط میان ایران و آذربایجان به برگزاری مانورهای نظامی در مرزهای مشترک و دعوت به خویشتن داری طرفین منتهی شده است. حالا اما نظم جدید منطقه ای در مقابل ایران خودنمایی می‌کند. ایران در حالی که خود را حامی جمهوری آذربایجان در مناقشه قره باغ معرفی می کرد اکنون پهپادهای اسرائیل را در مرزهای مشترک ایران و آذربایجان به صف شده در مقابل خود می‌بیند.

میدل ایست آی از تقابل دو گروه در منطقه می‌گوید، ایران و ارمنستان و روسیه در یک طرف و پاکستان و ترکیه و آذربایجان در سوی دیگر قرار دارند. به نوشته میدل ایست آی، روی کار آمدن ابراهیم رئیسی در ایران تنش میان این دو گروه را تشدید خواهد کرد.

میدل ایست آی در گزارش خود با تشریح آخرین وضعیت مرزهای ایران و آذربایجان نوشت که ایران در حالی بزرگترین مانور نظامی خود طی سه دهه گذشته را در مرز‌های مشترک با آذربایجان برگزار می‌کند که شاهد تشدید لفاظی‌های نظامی تهران علیه باکو هستیم. در این گزارش به اوضاع در آذربایجان نیز اشاره شده و ادعا می کند که میهن پرستی در آذربایجان که پس از پیروزی اخیر این کشور در جنگ دوم قره باغ افزایش پیدا کرده بود، برای مقابله با تهدید ایران بسیج شده است.

درگیری نظامی میان ایران و آذربایجان منجر به به آتش کشیدن منطقه خواهد شد. با توجه به اینکه ترکیه به تازگی بیانیه شوشا در ژوئن گذشته که یک پیمان امنیتی بود را با باکو امضا کرد، ترکیه قطعا از آذربایجان در هرگونه درگیری احتمالی حمایت خواهد کرد. پاکستان، متحد آذربایجان و ترکیه نیز در صورت بروز هرگونه درگیری میان تهران و باکو، فشار‌های نظامی بر مرز‌های شرقی ایران را افزایش خواهد داد. در همین حال، ارمنستان که تمایلی به پذیرش شکست خود در جنگ اخیر قره‌باغ مقابل آذربایجان ندارد، ممکن است وسوسه شود تا از بحبوهه جنگ ایران و آذربایجان برای بازپس گیری آنچه ملی گرایان ارمنی شرق ارمنستان می‌خوانند، استفاده کند که خود به بروز جنگ دیگری بر سر قره باغ منجر خواهد شد.

در ادامه این گزارش آمده است: به آتش کشیده شدن منطقه برای سیاست خارجی روسیه در قفقاز شمالی خسارت بار خواهد بود چرا که این موضوع می‌تواند عملیات صلح روسیه در منطقه قره باغ را با خطر مواجه کند. کرملین در صورت آنکه متحدان منطقه‌ای آن یعنی ایران و ارمنستان وارد عملیات نظامی شوند دیگر نمی‌تواند تظاهر به بی طرفی کند.

تنش‌های جدید در منطقه و تهدید به بروز جنگ میان ایران و آذربایجان پس از آن مطرح می‌شود که ابراهیم رئیسی رئیس جمهور جدید ایران به تازگی کار خود را در این کشور آغاز کرده است، وی وارث یک نظم ژئوپلیتیک منطقه‌ای است که در تقابل با ایران قرار دارد. بخشی از این نظم ژئوپلیتیک که گروهی نظامی و امنیتی حامی غرب محسوب می‌شوند شامل ترکیه، آذربایجان و پاکستان است.

در ۲۷ ژولای ترکیه، آذربایجان و پاکستان توافق باکو را امضا کردند، این توافق یک شراکت استراتژیک است که شکل جدیدی برای همکاری‌های نظامی و سایسی میان این سه کشور ایجاد می‌کند. بیانیه باکو حمایت خود را از بازگشت مناطق اشغالی آذربایجان در ارمنستان اعلام و همبستگی خود را با پاکستان بر سر منطقه مورد مناقشه جامو و کشمیر ابراز می‌کند. در اوایل سپتامبر گذشته، ترکیه آذربایجان و پاکستان یک مانور نظامی مشترک سه گانه در باکو برگزار کردند. در این مانور نظامی رهبران نظامی آذربایجان از دو متحد دیگر این کشور در جریان جنگ ۲۰۲۰ قره باغ تشکر کردند.

از سوی دیگر، اسرائیل که همکاری امنیتی با آذربایجان و از اوایل سال ۲۰۰۰ دارد نیز به این گروه ژئوپولیتیکال تعلق دارد. در دوم آگوست گذشته در جریان روابط گرم میان ترکیه و اسرائیل، آذربایجان دفتری را با هدف توسعه تجارت و توریسم در اسرائیل تاسیس کرد که می‌تواند مقدمه‌ای برای گشایش سفارت رسمی آذربایجان در اسرائیل باشد. اسرائیل از اوایل سال ۱۹۹۳ در باکو سفارتخانه دارد.

گروهی که در مقابل این نظم ژئوپلیتیکالی قرار دارد اما شامل روسیه، ارمنستان و ایران است. در حالی که نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی شرکت کرد، الهام علی اف در این مراسم حضور پیدا نکرد. علاوه بر آن، ارمنستان در مناقشه ارزی هند با پاکستان از دهلی نو حمایت کرد.

عجیب نیست که روی کار آمدن ابراهیم رئیسی در ایران منجر به وخامت روابط میان دو گروه ژئوپلتیکال در منطقه خواهد شد.
+38
رأی دهید
-5

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    Momiji - توکیو، ژاپن
    فرضیه درگیری و جنگ بین ایران و آذربایجان جدا شده از مام وطن و اون دو تای دیگه غیر قابل تصور هست ، چرا که رهبران و دوَل هر چهار کشور کمابیش غرق در فساد و چپاول منابع کشورشون هستند و این عاقلانه به نظر نمیرسه که این بخور بخور رو براحتی و با بی عقلی از دست بدهند.
    7
    26
    دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰ - ۰۳:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا

    نمیدونم چرا این " بی‌ ریشه "‌ها رو اینقدر بزرگشون می‌کنید !؟ آذر بادمجان اگه قدرتی‌ داشت . ۳۰ سال زیر " چکمه " ارمنستان خفه خون نمیگرفت ! این پیروزیِ نصفه نیمه در قره باغ هم مدیون پهباد‌های اسرایلی و تروریست های طالبان و پاکستان و ادلب هست واگر نه زورِ الاغ های باکو کجا و زورِ عقاب های ارمنستان کجا !!!!
    20
    56
    دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰ - ۰۳:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    [::Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا::]. حرص نخور ...
    12
    6
    دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    دوستدار - استهکلم، سوئد
    الکی الکی میخواهند ایران را به جنگی دیگر هدایت کنن !
    2
    4
    دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰ - ۱۰:۴۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    [::دوستدار - استهکلم، سوئد::]. دقیقا. اونم جنگ با گوشت و استخون خودش. یه عده جلبگ که ماشالا درصدشون هم در ایران و سایر جوامع بشری زیاده قطعا با این خلق و خو در خانواده خودشون هم با اعضای خانواده مثل غریبه ها دعوا میکنن. من از بچگی 1تزی دارم و اون اینه دعوا با کسی که باهاش حتی فقط دوست بودی خریت و نفهمیه. ته رفتار منفی با یک دوست قهر کردنه. حالا آزربایجان که نزدیکترین پیوند تاریخی رو نسبت به سایر همسایگان ایران داره خیلی نزدیکتر از دوسته و لذا ته دعوا باید قطع رابطه باشه. اما حکومتها و یکسری ملت نفهم مغز فسیل کم هوش فاشیست نمیفهمن.
    4
    5
    دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    [::Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا::]. جیره این ماهتو دوبله ریختن وحشی شدی! .
    9
    8
    دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    sahandogli - لندن، انگلستان
    تمام آرتیست بازی های ایران فقط هضم نکردن شکست ارمنستان در واقع خود ایران بود. جود می داند و ما گفتیم بعد از آزادی سازی قره باغ نوبیت آذربایجان جنوبی خواهد بود . ترس ایران از بیداری ترکها در ایران است که ترکها در ایران شده اند کابوس ایران. ایران دارد وضع اینده اش را از بد بدتر می کند و حتی ترکهای ایران را در منحد می کند و بر علیه خودش می شوراند. مطمن باشید صدای این دهل بعدا شنیده خواهد شد
    13
    7
    دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰ - ۱۶:۰۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.