آذربایجان و ارمنستان مناسبات خود را عادی می‌کنند

الهام علی‌اف و نیکول پاشینیان در کنفرانس امنیتی مونیخ در سال۲۰۲۰دویچه وله :رئیس جمهوری آذربایجان از تمایل کشورش برای برقراری روابط با ارمنستان خبر داد و خواستار همکاری اتحادیه اروپا در این خصوص شد. دو کشور همسایه پس از پایان بحران قره‌باغ تلاش می‌کنند اختلافات خود را از طریق دیپلماسی حل کنند.

الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان در پاسخ به  درخواست نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان در ارتباط با عادی‌سازی مناسبات خود با آذربایجان پاسخ مثبت داد.

آرمن گریگوریان، دبیر شورای امنیت جمهوری ارمنستان پیش از این اعلام کرده بود که اگر باکو آمادگی جدی داشته باشد، پاشینیان ممکن است در آینده نزدیک با الهام علی‌اف دیدار و گفت‌وگو کند.

رئیس جمهوری آذربایجان در دیدار با پیتر میچالکو، نماینده جدید اتحادیه اروپا در این کشور گفت: «ما می خواهیم صفحه تازه‌ای گشوده و با همسایه خود ارمنستان روابط برقرار کنیم. آماده شروع مذاکرات برای عقد پیمان صلح، تعیین خط مرزی و گشایش راه‌های ارتباطاتی هستیم. این روند تا حدی آغاز شده است.»

علی‌اف در ادامه تاکید کرد که اتحادیه اروپا می‌تواند در این زمینه به آذربایجان و ارمنستان کمک‌ کند. او تاکید کرد به طور کلی وضعیت در قفقاز جنوبی ممکن است به ابعادی کاملا جدید که شبیه ۳۰ سال گذشته نباشد، تغییر شکل دهد و این تحول می‌تواند عامل مهمی برای ثبات‌ و صلح باشد.

پس از جنگ ۴۴ روزه قره‌باغ و خروج نیروهای ارمنستان از خاک آذربایجان مناقشه قره‌باغ رسما خاتمه‌یافته اعلام شد و زمینه برای عادی‌سازی مناسبات ارمنستان با این کشور اکنون فراهم شده است.

افشار سلیمانی، سفیر سابق ایران در باکو و کیف در توییتر نوشته است به زودی ممکن است میان سران آذربایجان و ارمنستان مذاکره آغاز شود.  
افشار سلیمانی بر این باور است که "ایران و آذربایجان نیز مجبور به تحکیم دوستی هستند و مردمان دو کشور از حاکمان دو کشور همین را می‌خواهند".
حریم هوایی ارمنستان به روی آذربایجان باز شد 
در ارتباط با تحولات مربوط به آذربایجان و ارمنستان روز چهارشنبه ۱۴ مهر (۶ اکتبر) برای نخستین بار حریم هوایی ارمنستان به روی خطوط هوایی آذربایجان باز شد.

شرکت هواپیمایی آذربایجان با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که آذربایجان استفاده از حریم هوایی ارمنستان را برای پروازهای داخلی مسافران به نخجوان آغاز کرده است.

این شرکت خاطرنشان کرده است که تغییر مسیر باکو - نخجوان - باکو باعث کاهش زمان پرواز و کاهش مصرف سوخت می‌شود.

در بیانیه خطوط هواپیمایی آذربایجان همچنین گفته شده است که آذربایجان برای رفع انسداد ارتباطات حمل‌ونقل در منطقه به طور قاطع آماده است و این مسئله منافع همه کشورهای مرزی را برآورده می‌کند.

پیش از این پروازهای خطوط هواپیمایی آذربایجان به نخجوان به دلیل مناقشه قره‌باغ  از حریم ایران انجام می‌گرفت. اما تنش اخیر بین ایران و آذربایجان سبب شد که کریدور هوایی میان آذربایجان و ارمنستان دوباره بعد از ده‌ها سال راه‌اندازی شود.
مکانیسم ۳+۳ جهت حل مسائل قفقاز
افتتاح و گشوده شدن راه‌های ارتباطی و ترانزیتی می‌تواند فرصت‌های جدیدی را برای کشورهای منطقه بوجود آورد. در این صورت ایران با خط ریلی و جاده‌ای به ایروان، باکو و مسکو متصل می‌شود و ارمنستان نیز از انزوا بیرون خواهد آمد. ترکیه هم مسیر مستقیمی به دریای خزر و آسیای میانه پیدا خواهد کرد.

بازشدن کریدور نخجوان به آذربایجان از خاک ارمنستان یکی از بندهای ده گانه قرارداد آتش‌بس صلح قره‌باغ بوده است.

روسیه روز چهارشنبه ۱۴ مهر (۶ اکتبر) حین دیدار حسین امیرعبداللهیان از مسکو  برای حل و فصل مسائل منطقه قفقاز پیشنهاد تشکیل مکانیسمی جدید موسوم به گروه ۳+۳ را داد.

اعضای این گروه را از یک سو، سه کشور حوزه قفقاز شامل ارمنستان، آذربایجان و گرجستان و از سوی دیگر سه "همسایه بزرگ" شامل روسیه، ترکیه و ایران تشکیل می‌دهند. 
نظر مثبت ایران به مکانیسم ۳+۳ 
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در نشست خبری با حضور امیرعبداللهیان تصریح کرد بیانیه مشترک سران روسیه، ارمنستان و آذربایجان که به درگیری‌ها قره‌باغ پایان داد حاوی اصولی است که گام‌های مشترک لازم برای رسیدن به سازش را مشخص می‌کنند.

لاوروف تاکید کرد ایران، روسیه و ترکیه به عنوان نزدیک‌ترین همسایگان این سه کشور  نیز از این بهره‌مند خواهند شد.

طبق گفته لاوروف، ایران نظر مثبتش را نسبت به این طرح ابتکاری ابراز کرده و کشورهای ترکیه و آذربایجان هم آن را تأیید کرده‌اند.
سنایی‌راد: ایران با تغییرات ژئوپلیتیکی در منطقه مخالف است
هم‌گرایی میان کشورهای همسایه به ویژه نزدیکی دو کشور آذربایجان و ارمنستان که مناسبات آنها حدود سه دهه قطع بوده، می‌تواند چهره منطقه را تغییر دهد.

اما محافلی در ایران به ویژه مقامات نظامی سخنان تندی را ایراد کرده‌اند و در ارتباط با "تغییرات" منطقه نظر و استدلالات دیگری را بیان می‌کنند و خواستار تغییر این روند هستند.

سردار رسول سنایی‌راد، معاون سیاسی دفتر عقیدتی سیاسی فرماندهی کل قوا با اشاره به مسائل پیش آمده در مناطق نزدیک به شمال غرب ایران گفت: «در اتفاقاتی که در شمال غرب در حال رخ دادن است می‌دانیم که پشت سر این موضوعات رژیم صهیونیستی و برخی از قدرت‌های فرامنطقه‌ای قرار دارند و دنبال استفاده ابزاری از برخی همسایگان ما هستند.»

او همچنین افزود ایران با هرگونه تغییرات ژئوپلیتیکی در منطقه مخالف است و حفظ تمامیت ارضی و رعایت قوانین بین‌الملل و احترام به حقوق بین‌الملل و حق همسایگان را مهم می‌داند.
چشم‌انداز نزدیک تحولات قفقاز جنوبی
دو کشور آذربایجان و ارمنستان پس از گذشت یک سال از جنگ ۴۴ روزه، ‌تصمیم دارند فرایند عادی‌سازی مناسبات میان دو کشور را آغاز کنند.

تحلیل‌گرانی که مسائل قفقاز جنوبی را از نزدیک دنبال می‌کنند براین نظرند که تهران هیچ امکانی برای تغییر این روند ندارد و مانورهای نیروهای مسلح ایران یا پرخاشگری‌های سیاسی مقام‌های این کشور هیچکدام نمی‌توانند مانع عادی‌سازی مناسبات کشورهای قفقاز جنوبی شوند.

این تحلیل‌گران می‌گویند تهران هر اندازه به این "اقدامات خارج از عرف" خود ادامه دهد، به همان اندازه منافع ایران در قفقاز جنوبی را تضعیف خواهد کرد.

کارشناسان سود ایران را در این می‌بینند که از پیشنهاد همکاری‌های شش‌جانبه (ایران، روسیه و ترکیه به اضافه آذربایجان، ارمنستان و گرجستان) استقبال کند و مشوق عادی‌شدن مناسبات سیاسی و بازشدن راه‌های ارتباطی و گسترش تجارت میان این شش کشور شود.
+32
رأی دهید
-31

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۴
    siah76 - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا

    اول با هم میجنگن جوانهای همدیگر را میکشن بعد میگن حالا رفیقیم ! یعنی از این سیاست و استعمار کثیفتر چیزی تا بحال وجود نداشته...
    3
    40
    ‌پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۰ - ۱۶:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    ضدبشر - گراتس، اتریش

    به کوری چشم مخالفان صلح دو کشورهمسایه.امیدوارم بزودی اتفاق بیفته.
    11
    34
    ‌پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۰ - ۱۶:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۷
    golden remix - استکهلم، سوئد
    اینها قبلا دیدارهای اولیه را انجام داده اند برا همین خاطربود که مقام ارمنستان آمد به ایران تا بگه ایران نگران نباشه. اردوغان هم درپی بهبود روابط با ارمنستان و اسراییل هست حتا از لابی اسراییل در امریکا برای دیدار با بایدن کمک خواسته بوده. پایداری حکومت واپسگرای ملایان و سپاهیان به ناپایداری منطقه بستگی داره. اینا صلح و آشتی برای هیچ ملتی نمیخوان. متفکرین ارمنستان میگن نسل قدیم به شرایط فعلی یعنی انزوای ارمنستان عادت کرده ا ند اما اگر ارمنستان با همسیگانش آشتی نکند در بیست سال آینده کشوری به نام ارمنستان وجودنخواهد داشت.تضعیف حکومت ایران یعنی پیروزی ملت ایران.
    6
    21
    ‌پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۰ - ۱۷:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    ای بابا چرا! لشگریان پارس کلی زحمت کشیدن و لباس رزم پوشیدن! عیبی نداره. لشگر محترم برین خونه هاتون بخوابین اما لباس رزم رو درنیارین. شاید مثلا رییس جمهور بی شعور و سایلنت ترکمنستان که نمیدونیم اسمش چیه شعور داشت و حرفی زد و ریختیم مرز ترکمنستان. کردها که بخاری در نمیاد اصلا کرد نمیاد تو این سایت تا جنگ کنیم. بلوچها هم که به نون شبشون موندن و گشنه میخوابن و حال اعتراض و شاخ بازی ندارن. آخه اینم شد زندگی!
    34
    31
    ‌پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۰ - ۱۷:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۸
    OzveMardom - پاریس، فرانسه
    ایران اگر می‌خواد وارد جنگ‌های داخلی‌ و خارجی‌ نشه باید این حقیقت رو قبول کنه و کاسه داغتر از آش نشه و سعی‌ کنه در این روابط ۶ گانه سهم خودش را از تجارت و سیاست بگیره. لشکر کشی‌ و رگ گردن باد کردن هیچی‌ جیز خسران برای ایران نداره.
    9
    24
    ‌پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۰ - ۱۸:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Liberte - ارومیه، ایران
    امیدوارم دو ملت ترک و ارمنی خصومت رو تا ابدیت کنار بگذارند و دوستی و همکاری رو در پیش بگیرند.
    2
    9
    ‌پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۰ - ۲۰:۰۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۸
    chi begam ke nagoftanesh - آمستردام، هلند
    [::amirgheryou - تهران، ایران::]. چی میزنی اینقدر اراجیف میبافی، خداوند یه چیزی به اسم عقل به انسان داده، که متأسفانه به نحو احسنت ازش استفاده نشده
    10
    10
    ‌پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۰ - ۲۰:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان
    رو سیاهی به زغال ماند!!
    3
    8
    ‌پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۰ - ۲۱:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    Chokam - ری، ایران
    سرزمین این آذربایجانیها اران نامیده میشد،نه آذربایجان. البته ارمنستان قدمت هزاران ساله داره، اما همچنین اران هم قدمت هزاران ساله داشت، ولی شگفتا که این اذربایجانیها به تاریخ هزارساله و گذشته پرافتخار خود پشت پا زدن، و اسم اران رو تبدیل به اذربایجان شمالی کردن.مثل اینکه غلامرضا تختی که جوانمردی اش با اسم تختی می شناسن بشه به اسم جعفری. کسروی که خودش ترکه میگه هدف شوروی سابق از این تغییرنام تجزیه اذربایجان از ایران بود
    10
    10
    ‌پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۰ - ۲۱:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    کورش کبیر1111 - شیراز، ایران
    [::amirgheryou - تهران، ایران::]ایران کارش رو خوب بلده چون اذربایجان میخواست استان یونیک ارمنستان با دوستان احمقش هاپولی کنه الان ایران اومد وسط جرات نزدیک شدنم نداره مجبور روابط خوبی برقرار کنه.
    9
    18
    ‌پنجشنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۰ - ۲۳:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    tarkofski - استکهلم، سوئد
    [::chi begam ke nagoftanesh - آمستردام، هلند::]. دوست عزیز جواب این غربتی رو نباید داد ، فقط باید ..... این .... کلا حالش خوب میشه همه بهش توهین کنن . متاسفانه روانی‌ هایی مثل این به جای اینکه درمان بشن ، توی اجتماع ول هستن .
    3
    7
    جمعه ۱۶ مهر ۱۴۰۰ - ۰۱:۰۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    [::کورش کبیر1111 - شیراز، ایران::]. بنده موفق هر روابط خوبی به هر دلیل هستم. دلیلی که تو گفتی هم اصلا بد نیست. مهم اینه دنیا رو به گند نکشونیم و در آرامش باشیم و به حق خودمون قانع باشیم.
    7
    8
    جمعه ۱۶ مهر ۱۴۰۰ - ۰۲:۳۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    rahjoo - مازندران، ایران
    [::amirgheryou - تهران، ایران::]. لشکریان پارس رو رضاشاه و محمدرضاشاه داشت که شما ترکان عثمانی رو گله گله چوب تو آستین میفرستاد شوروی!خخخ. ایییینم حالا داره براما رجز میخونه!!.
    11
    7
    جمعه ۱۶ مهر ۱۴۰۰ - ۰۶:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۲
    Sayet uk - ناتینگهام، انگلستان
    ارمنستان از گذشته درس گرفته و خوب میداند از روسیه و ایران که آنجا را فاحشه خانه کردند امیدی نیست،اگر دنبال پیشرفت کشور خود هستند چاره ای جز همکاری با ترکیه و آذربایجان وکشورهای ترک آسیای میانه و گرجستان را ندارد.مطمئنم شروعی بزرگ برای شکوفائی ملتهای ترک و ارمنستان خواهد شد و ایران هم چاره ای غیر از همکاری یا انزوای مطق ندارد.
    1
    5
    جمعه ۱۶ مهر ۱۴۰۰ - ۲۳:۰۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    [::rahjoo - مازندران، ایران::]. آره یارو که افتخار شماست و توی دهاتای سواد کوه بود بیخ تا بیخ اصالتش تورک اونم از نوع قفقازی بود. به داشته های خودتون افتخار کن! یه زمانی آقامحمدخان در مازندران دفتر و دستکی راه انداخت و یک حکومت محلی ایجاد کرد و خیرش به شما مهاجران پشتون پاکستان این بود که صاحب شهری شدید که الان اسمش ساری هست. چون قبل از اون کل مازندران در تاریخ شهری ثبت نشده همه اینایی که الان به اسم شهر دارید قبل قاجارها چنتا روستا بودن. خوبه تورکها از بالای درختا آوردنتون روی زمین توی خونه ها. حالا شدین دشمنشون.
    1
    8
    شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۰ - ۰۱:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.