نقاشی‌های ناصرالدین شاه از زنان حرمسرای ناصری

نقاشی‌ها و طراحی‌های باقی‌مانده از آثار ناصرالدین شاه قاجار در نمایشگاه مجازی کاخ جهانی گلستان رونمایی شد. ناصرالدین شاه از شاگردان میرزا حسن خان صنیع الملک غفاری بوده است.
 
به گزارش ایسنا؛ سیزده اثر انتخابی از طراحی‌ها و نقاشی‌های ناصرالدین شاه در حوضخانه میراث جهانی گلستان به صورت مجازی به نمایش گذاشته شده است. برخی از این آثار برای نخستین‌بار نمایش داده می‌شود.
 
بیشتر طراحی‌ها سیاه‌قلم بوده که در میان آن‌ها، تابلو‌های رنگ روغن و آبرنگ هم مشاهده می‌شود. پرتره درباریان، زنان حرمسرا، شکار‌ها و طبیعت، از جمله مشق و طرح‌های به‌جامانده از ناصرالدین شاه است. ویژگی این تصاویر، سوای هنر و استعداد شاه قاجار، حاشیه‌نگاری و دست‌خطی است که در کنار هر اثر به جا گذاشته و خلاصه وضعیتی را از شرایط آن طراحی، تاریخ و موقعیت جغرافیای آن ثبت کرده است. مثلا در حاشیه نقاشی یکی از خادمان دربار، به دست‌خط ناصرالدین شاه نوشته شده که در ۵ دقیقه مشق شده که گویای سرعت عمل او در طراحی بوده است.
 پرتره یکی از خادمان دربار ناصرالدین شاه در مجموعه به نمایش گذاشته‌شده، دو تابلو رنگ روغن در سال‌های پایانی زندگی ناصرالدین شاه کشیده شده که یکی از آن‌ها ناتمام مانده و دست‌نوشته‌ای روی اثر به این شرح مشاهده می‌شود: «این پرده را در سنه ۱۳۱۳ هجری قمری شاه شهید به دست مبارک ساخته و ناتمام مانده است.» در همان سال، ناصرالدین شاه ترور شد.»
 
حسین‌پور، ناظر بر امور موزه‌های کاخ گلستان و کارشناس موزه در شرحی از این نمایشگاه مجازی گفت: «این نمایشگاه بخشی از آثارِ باقی‌مانده از هنر‌های ناصرالدین شاه است. شاه قاجار آثار دیگری داشته، همچون مرقعات نقاشی، اشعار و یادگاری‌هایی از سفر‌های فرنگ که در مخازن این مجموعه نگهداری می‌شود و پس از کرونا تمام این آثار به نمایش گذاشته خواهد شد.»
 یکی از زنان حرمسرای ناصری آفرین امامی، مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان نیز درباره این نمایشگاه که به صورت مجازی شد، با بیان این‌که مجموعه‌ای نادیده از آثار نقاشی ناصرالدین شاه برای نخستین‌بار به صورت مجازی به نمایش گذاشته شده است، گفت: ناصرالدین شاه که ذوق هنری خود را در هنر‌های مختلف محک می‌زد، چه در زمان ولایتعهدی که در تبریز سکونت داشت و چه پس از آن‌که به تختگاه تهران مهاجرت کرد و در کاخ گلستان به حکومت نشست، به هنر نقاشی و طراحی نیز علاقه‌مند بود.
 
به گفته او، ناصرالدین شاه از شاگردان میرزا حسن خان صنیع الملک غفاری بوده که با ذوق شاهانه خود و با قلم آهن و مرکب سیاه، چهره درباریان و زنان اندرونی را نقاشی کرده و با مناسبت، جمله یا شعری را در حاشیه آن‌ها می‌نوشته است. اسلوب نقاشی‌های ناصرالدین شاه نیز مشابه استادش برپایه طبیعت‌گرایی بوده و با ذکر جزء به جزء همه مناظر طبیعی را به همان شکلی که می‌دیده، به تصویر کشیده و مانند استادش دارای نگاهی مدرن و متأثر از فرهنگ اروپایی است و تلاش کرده تا با کپی‌برداری از استادش آثار را با نقاشی دیرین ایرانی و نگارگری پیوند دهد.
+34
رأی دهید
-7

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۵
    وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد

    بعد از زنبارگی و بچه بازی فرصت این رو هم داشته که نقاشی کنه. ناصرالدین شاه یکی از پست ترین و مخرب ترین پادشاهانیه که به مملکت ما حکومت کرده. کلا دوران قاجار دورانی بود که کشور ما از همه لحاظ تخریب و نابود شد. پادشاهان بی دردی که فقط به دنبال عیش و عشرت بودند و وضعیت مردم و مملکت کوچکترین اهمیتی براشون نداشت.
    15
    69
    جمعه ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۹۳
    جنابِ سروان - مونرآل، کانادا
    یه سری از نقاشیهاوتابلوهای قدیمی هم تو عمارت نظامیه یا همون باغ نظامیه تو پایین میدون بهارستان بود البته نمیدونم اونا هم کار ناصرالدینشاه بودیانه ولی بودنشون رو خوب میدونم که هست
    9
    13
    جمعه ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا
    این زنهای ناصر الدین شاه مخلوط حوری و قلمان بودن. هم زن بودن هم سبیل داشتن. خلاصه با یه تیر دو نشون میزده
    12
    19
    جمعه ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۳:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    bachchetehroon - ونکوور، کانادا
    نقاشی ملوکانه هم مثل سلطنت ایشان چندشی و. حال بهمزنه. خدا بیامرزه اعلیحضرت رضا شاه که هیچ ادعایی جز حکومت نداشت و. کارنامه ایشان را با شاه!!! نقاش!!! مقایسه کنین. رضا شاه روحت شاد.
    10
    28
    جمعه ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۳:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    kurosh-h - گوتنبرگ، سوئد
    [::hamid411 - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا::]. در مجموع سبیل را در آن دوران جذاب و سکسی میدیدند ، گاهی حتی به سبیل قسم میخوردند ،
    7
    5
    جمعه ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۸:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    [::وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد::]. تو خوبی و جمهوری اسلامیتون. بعد ترور نادرشاه اگه قاجار نمیومد الان ایران 8تا کشور بود. برو کمی مطالعه کن. ایران مدرنیته رو از زمان ناصرالدین شاه شروع کرد.
    14
    12
    جمعه ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ - ۲۲:۱۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    bachchetehroon - ونکوور، کانادا
    [::amirgheryou - تهران، ایران::]. مدرنیته ناصر بی دین شاه بدرد خودش وعمش میخورده. تنها سلسله تجدد طلب واقعی ایران حکومت پهلوی بود که اونم جمهوری وقاحت کثیف همه دستاورداشو نابود کرد.
    9
    12
    جمعه ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ - ۲۲:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد
    [::amirgheryou - تهران، ایران::]. ( بعد ترور نادرشاه اگه قاجار نمیومد الان ایران 8 تا کشور بود. برو کمی مطالعه کن.). دوست عزیز بد جوری پشت هجده زدی. با چیزهایی که نوشتی نشون دادی کی در واقع احتیاج به مطالعه داره. در زمان قاجار بود که قسمتهایی از ایران واقع در پاکستان, افغانستان و آذربایجان, گرجستان و ارمنستان ( تمامی قفقاز ) از ایران جدا شد. شانس آوردیم در روسیه انقلاب 1917 اتفاق افتاد و کمونیستها, تزار روس رو به درک باصل کردن وگرنه خدا میدونه از ایران ما چیزی باقی میموند یا نه, کافیه به گوگل مراجعه کنی. (ایران مدرنیته رو از زمان ناصرالدین شاه شروع کرد.) مدرنیته, زمان قاجار؟جوک باحالی بود, بازم ازینها بلدی؟ برای اینکه وضع مملکت رو بعد از قاجاریه و در شروع دوران پهلوی بدونی, پیشنهاد میکنم کتاب ( تهران قدیم ) نوشته جعفر شهری که تازه درباره پایتخت کشوره رو بخونی وبعد از مدرنیته زمان قاجار و ناصر نیناش ناش صحبت کنی. موفق باشی.
    7
    17
    جمعه ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ - ۲۳:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    [::وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد::]. غربتی جوابتو دادم اما سایت منتشر نکرد. انقدر بی سوادی که میگی قاجارها پاکستان و افغانستان رو از دست دادن! بحث با ببوهایی مثل تو که مغزشو هنوز در حد دهاتشونه بی خودیه
    11
    2
    شنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۸:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد
    [::amirgheryou - تهران، ایران::]. جالب شد.ادب و فرهنگت مکمل سواد و معلوماتت شد. ذات بد نیکو نگردد زانکه بنیادش بد است, تربیت نااهل را چون گردکان بر گنبد است.
    2
    8
    یکشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    [::وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد::]. برو خدا روزیتو جای دیگه ای بده شهرستانی فاشیست ترانزیت شده.
    7
    3
    دوشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۰ - ۰۲:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد
    [::amirgheryou - تهران، ایران::]. با این کامنتی آخری که گذاشتی معلومه که (بچه تهرانی) وبا دفاعی که از قاجارها میکنی احتمالا باید از هزار فامیل باشی. در جواب بی ادبی هایی که میکنی فقط قطعهای از شعر از استاد شهریار برات می نویسم. در ضمن کتاب تهران قدیم رو هم حتما بخون. حیفه که ندونی شما (تهرانیا) چه جر آدمهایی بودید. شهریار میگه: الا ای داور دانا تو میدانی که ایرانی, چه محنتها کشید از دست این تهران و تهرانی. تو ای بیمار نادانی چه هذیان و هدر گفتی, به رشتی کله ماهیخور به طوسی کله خر گفتی. قمی را بد شمردی اصفهانی را بدتر گفتی, جوانمردان آذربایجان را ترک خر گفتی.. الا تهرانیا انصاف میکن خر تویی یا من؟
    3
    7
    دوشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران
    [::وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد::]. تنها مشکل من با آدمهای فاشیسته که غیر خودشون رو بر نمیتابن. شاخه شعبه هم نداره. شهریار هم نظر خودشو گفته. این که بگی اصفهانی خسیسه توهین نیست بلکه صفت جمعی هست که در اکثر موارد صدق میکرده. اما اینکه بگی رشتی بی غیرته یا لر نفهمه یا تورک خره نشانه حسادت و فاشیسمه. چون توهین از حسادت میاد. غیر خود را بر نتابیدن. در ضمن من عموما دیدم شهرستانهای مختلف در فاز قومیت به هم توهین و صفت زشت میدن و تهرانیها قومیتی و فاشیست نیستن و به اخلاقیات تاکید دارن.
    5
    1
    دوشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۷:۱۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.