کیفرخواست علیه حسن روحانی در سریال گاندو

ایران وایر - احسان مهرابی: نماینده اصول‌گرای کاشمر در مجلس سریال گاندو را به ادله اثبات جرم در ایران اضافه کرده و خواستار محاکمه حسن روحانی بر اساس مطالب بیان شده در این سریال شده است. در حالی که سخن این نماینده مجلس شوخی گرفته شده، صداوسیما از تهیه‌کنندگان این سریال تقدیر کرده تا ثابت کند که این مجموعه چندان هم شوخی نیست.
 
***
 اظهارات نماینده کاشمر با سخنان حامیان رهبر جمهوری اسلامی در فضای مجازی برای محاکمه «حسن روحانی» همزمان شده است. در مقابل برخی حامیان روحانی به کنایه یادآوری کرده‌اند که اگر بنا بر محاکمه باشد، باید مقام بالاتر محاکمه شود. «فاضل میبدی»، روحانی اصلاح‌طلب نیز گفته که اگر بنا به محاکمه روحانی باشد، پای خیلی‌ها وسط می‌آید.
 
نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی هر چند می‌دانند که محاکمه روحانی غیرممکن است؛ اما هدفشان از این سخنان تحقیر بیشتر او و حامیانش است.
 
با این توصیفات «جواد نیک‌بین»، روحانی جوانی که پس از شش دوره نمایندگی اصلاح‌طلبان و چهره‌های مستقل در کاشمر به عنوان نامزد اصول‌گرا به مجلس راه یافته گفته که «مطابق با فیلم گاندو، دولت روحانی تخلفاتی داشته» که باید به این تخلفات رسیدگی شود.
 
او تاکید کرده است: «مصلحتی که در عدم محاکمه حسن روحانی و تیمی که خیانت کرده‌اند، درست نیست؛ یا فیلم گاندو که هم‌اکنون پخش می‌شود، دروغ است یا اینکه صحت دارد؛ اگر دروغ است بهتر است پخش آن را قطع کنند و اگر موضوعات مندرج در فیلم گاندو صحت دارد، باید هر چه سریع‌تر روحانی و تیم منتسب به او را محاکمه کنند.»
 
«عباس عبدی»، چهره اصلاح‌طلب نیز در واکنش به این سخنان نماینده کاشمر در توییتر نوشت: «اگر این‌ها دروغ است، قطع پخش کافی نیست؛ باید اتهام‌زنندگان و پخش‌کنندگان آن محکوم شوند. جهت اطلاع ایشان در جامعه‌ای که به امور جزیی‌تر رسیدگی می‌شود، بی‌توجهی به اتهامات، قرینه غیرجدی بودن ادعاها است.»
 
از دیدگاه برخی اما این سخنان نماینده مجلس پربی‌راه نیست، چرا که گاندو عملا یک کیفرخواست علیه دولت روحانی بوده و سازندگان آن مدعی هستند همه اتفاقات نمایش داده شده و حتی بلند شدن چند جنگنده برای نشاندن هواپیمای حامل یک آقازاده و چمدان‌های پول و دلار واقعی و بر اساس مستندات سپاه پاسداران است. با این ادعا این سوال نیز مطرح می‌شود که اگر این اتفاقات واقعی بوده چرا به آنها رسیدگی نشده است؟ این سوال اما جدید نیست و بارها پیش از این درباره سخنان برخی نمایندگان مجلس و چهره‌های اصول‌گرا مطرح شده است.
 
از جمله چهره‌هایی چون جواد کریمی قدوسی، نماینده مجلس، بارها ادعاهای مشابهی شبیه ادعاهای مطرح شده در این سریال را علیه مقامات دولت روحانی مطرح کرده‌اند؛ اما نه به این ادعاها رسیدگی شده و نه به شکایت مقامات دولتی علیه کریمی قدوسی. این سریال نیز پژواکی از این سخنان است و عملا اتفاق جدیدی رخ نداده است.
 
 از جمله کریمی قدوسی گفته بود که جیسون رضاییان در بازجویی‌ها گفته است: «آن قدر به حسن روحانی نزدیک شده بودم که طعم آدامس او را می‌دانستم.» این ادعا به همین شکل در سریال گاندو مطرح شده است.
 
این سریال نمادی از پرونده‌هایی بوده که سازمان اطلاعات سپاه پاسداران به صورت مستقیم و غیرمستقیم علیه دولت حسن روحانی طراحی کرده است؛ از جمله عبدالرسول دری اصفهانی، کارشناس دو تابعیتی نزدیک به تیم هسته‌ای ایران، فعالان محیط زیست و مدیران کانال‌های تلگرامی. در همه این پرونده‌ها سپاه پاسداران نه تنها در مقابل دولت بلکه در مقابل وزارت اطلاعات نیز قدرت‌نمایی و این وزارتخانه را عملا تحقیر کرده است.
 
«علی عسگری»، رییس سازمان صدا و سیما، نیز در مراسم تقدیر از دست‌اندرکاران سریال  گاندو ۲ این سریال را «اثری قوی» توصیف کرد و بخشی از این قوت را ناشی از سوژه‌ای دانست که «سپاه پاسداران با رسانه ملی در میان گذاشت و از تحقیق برای نگارش متن فیلم‌نامه حمایت کرد.»
 
سپاه پاسداران با ساخت سریال گاندو در عین اینکه دولت حسن روحانی را زیر ضرب قرارداده،  جایگاه حق به جانب نیز گرفته و حملات را ادامه می‌دهد. هدف از این حملات این است که به تعبیر برخی از اصول‌گرایان ریشه تفکر روحانی و نزدیکانش در ساختار مدیریت کشور کنده شود.
 
هدف دیگر این سریال به تصویر کشیدن نظرات خامنه‌ای درباره «نفوذ» در ساختارهای تصمیم گیری جمهوری اسلامی است. سریال گاندو را شاید بتوان شکل سینمایی‌تر و جذاب‌تر برنامه‌هایی چون چراغ دانست که در آن «روح‌الله حسینیان» قتل‌های زنجیره‌ای را به نزدیکان «محمد خاتمی» نسبت داد.
 
کاربرد دیگر گاندو برای سپاه پاسداران قدرت‌نمایی به شکل دیگر است؛ از جمله نشان دادن ربودن  «روح‌الله زم»، مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز. این روش در سریال خانه امن نیز تکرار شده و در بخشی از این سریال، «محمودرضا خاوری»، رییس سابق بانک ملی و متهم پرونده فساد مشهور به سه هزار میلیارد تومانی در خارج از کشور توسط ماموران امنیتی کشته می‌شود.
 
هر چند که حضور امنیتی‌ها در سینما سابقه داشته اما گاندو شکل دیگری از این حضور است که مخاطب آن بیشتر سیاستمداران درون نظام جمهوری اسلامی هستند تا مخالفان.
 
«مجتبی امینی»، تهیه‌کننده گاندو، نیز گفته که این سریال «مطالبه‌‌ای در بدنه جامعه و گفتمانی جدید ایجاد کرده که با این گفتمان چراغی جدید روشن شده و دیگر خاموش نخواهد شد.» او گفته که «پیش از ساخت این سریال جای تولید این‌گونه از سریال‌ها که گونه امنیتی و سیاسی داشت، خالی بود.»
 
با این توصیفات گویا ساختن سریال‌هایی از این دست به دهان مقامات صدا و سیما مزه کرده و «حمید شاه‌آبادی»، معاون سیما، گفته که ژانر امنیتی یک نیاز فضای عمومی است.
+28
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.