کیهان لندن: نشریه «پولیتیکو» مینویسد مقامات اروپایی تا قبل از سقوط کابل فکر میکردند جو بایدن متخصص سیاست خارجی است! اما تصمیم بایدن باعث شد افغانستان سقوط کرده و تقدیم طالبان شود.
- نوربرت روتگن رئیس کمیته سیاست خارجی پارلمان آلمان: «خروج زودهنگام از افغانستان یک محاسبه اشتباه جدی و بزرگ توسط دولت آمریکا بود. این مسئله به اعتبار سیاسی و اخلاقی غرب لطمه جدی میزند.»
- «آنگلا مرکل صدراعظم آلمان از انتقاد مستقیم به بایدن در مورد تصمیم به خروج سریع از افغانستان اجتناب کرده اما در پشت صحنه به صراحت اعلام کرد که خروج شتابزده را یک اشتباه میداند.»
- رودیگر لنتز رئیس پیشین مؤسسه «آسپن» در برلین: «طبیعتاً وضعیت افغانستان نه تنها به اعتبار سرویسهای اطلاعاتی و ارتش آمریکا بلکه به اعتبار کل آمریکا لطمه زده است.»
- به گزارش پولیتیکو باید این نکته مهم را اضافه کرد که حالا با بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، همه کشورهایی که جان سربازان و شهروندان آنها در این کشور فدا شده، و از همه مهمتر، مردم خود افغانستان و نظامیان آن که بیشترین کشته را دادهاند، از خود میپرسند، برای چه؟! که بیست سال بعد طالبان با همان ایدئولوژی فرقهای و مذهبی و با واژگانی که فقط غرب را میتواند «فریب» دهد دوباره به قدرت برسند؟!
نشریه «پولیتیکو» در گزارشی مینویسد مقامات اروپایی تا روز یکشنبه (۱۵ اوت، قبل از سقوط کابل) فکر میکردند جو بایدن متخصص سیاست خارجی است! اما تصمیم بایدن باعث شد افغانستان بار دیگر به دامان طالبان سقوط کند و تقدیم این گروه فرقهای شود. بایدن به تصمیمی که ترامپ گرفته بود سرعت بخشید و نتیجه آن «چیزی جز یک اشتباه تاریخی» نیست.
نوربرت روتگن رئیس کمیته سیاست خارجی پارلمان آلمان میگوید «خروج زودهنگام از افغانستان یک محاسبه اشتباه جدی و بزرگ توسط دولت فعلی آمریکا بود. این مسئله به اعتبار سیاسی و اخلاقی غرب لطمه جدی میزند.»
پولیتیکو مینویسد آنگلا مرکل صدراعظم آلمان از انتقاد مستقیم به بایدن در مورد تصمیم به خروج سریع از افغانستان اجتناب کرده اما در پشت صحنه به صراحت اعلام کرد که خروج شتابزده را یک اشتباه میداند.
بر اساس گزارش رسانههای آلمانی، او در دیدار با مقامات «حزب دموکرات مسیحی» این کشور گفت «وضعیت افغانستان برای کسانی که به دموکراسی و آزادی معتقدند، به ویژه برای زنان، رویدادی تلخ است.»
در انگلستان که مثل آلمان از ابتدا در افغانستان با آمریکا فعالیتهای مشترک داشتند نیز خروج ایالات متحده یک فاجعه بزرگ در سیاست خارجی ارزیابی میشود.
تام توگندات رئیس کمیته روابط خارجی پارلمان بریتانیا میگوید «ما باید نحوه رفتار با دوستانمان را بازخوانی و دوباره در مورد اهمیت و نحوه دفاع از منافع خودمان فکر کنیم.»
در زمانی که برخی از رهبران اروپا از جمله امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه از اتحادیه اروپا میخواهند تا سیاستهای خود را در حوزههای امنیتی با وابستگی کمتری به آمریکا دنبال کنند، وضعیت افغانستان نشانهای آشکار برای ضروری بودن «استقلال استراتژیک» است.
رودیگر لنتز رئیس پیشین مؤسسه «آسپن» در برلین میگوید: «طبیعتاً وضعیت افغانستان نه تنها به اعتبار سرویسهای اطلاعاتی و ارتش آمریکا بلکه به اعتبار کل آمریکا لطمه زده و تنها باید امیدوار بود لطمهای که به رهبری آمریکا در سیاست خارجی خورده سریعتر مهار شود.»
پولیتیکو مینویسد، برای آلمانیها مأموریت افغانستان اولین ماموریت بزرگ اعزام نیرو به خارج کشور بعد از جنگ جهانی دوم بود. پس از حملات ۱۱ سپتامبر به برجهای دوقلوی آمریکا در سال ۲۰۰۱ گرهارد شرودر صدراعظم پیشین آلمان (حزب سوسیال دموکرات) از پارلمان این کشور خواست تا این کشور در ماموریت افغانستان با آمریکا همکاری کند هرچند با مخالفت حزب سوسیال دموکرات مواجه بود اما در نهایت با شعار «همبستگی بدون محدودیت در برابر تروریسم» نظر پارلمان را جلب کرد و با جرج دبلیو بوش برای اعزام نیرو به افغانستان همراه شد. نزدیک به ۶۰ سرباز آلمانی در این ۲۰ سال در افغانستان کشته شدهاند!
هواپیماهای آمریکایی صدها شهروند افغانستان را از کابل به سایر نقاط منتقل کردهاند و بعضی کشورهای غربی از جمله کانادا و آلمان برای پذیرش پناهجویان افغان اعلام آمادگی میکنند. اما همزمان به گزارش پولیتیکو ماکرون رئیس جمهور فرانسه گفته برلین و پاریس به دنبال تدوین طرحی اروپایی برای مقابله با مهاجرت از افغانستان خواهند بود.
ماکرون گفته «ما باید هجوم غیرعادی مهاجران را پیشبینی کرده و از خودمان در برابر آن محافظت کنیم. اروپا به تنهایی نمیتواند پیامدهای وضعیت فعلی را به دوش بکشد.»
به گزارش پولیتیکو باید این نکته مهم را اضافه کرد که حالا با بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، همه کشورهایی که جان سربازان و شهروندان آنها در این کشور فدا شده، و از همه مهمتر، مردم خود افغانستان و نظامیان آن که بیشترین کشته را دادهاند، از خود میپرسند، برای چه؟! که بیست سال بعد طالبان با همان ایدئولوژی فرقهای و مذهبی و با واژگانی که فقط غرب را میتواند «فریب» دهد دوباره به قدرت برسند؟!
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان