طالبان، با کدام مفهوم بیشتر «مشکل» دارد؟ زنان، مدرنیته، یا حضور خارجی‌ها

عصر ایران؛ مهرداد خدیر- طالبان، قدرت را در افغانستان در دست گرفته است. هر چند بهتر است گفته شود دولت افغانستان و به قول خودشان «اداره» افغانستان را ساقط کرده اند و فعلا بهترین توصیف برای افغانستان «بی دولتی» است و «حامد کرزای، عبدالله عبدالله و حکمت یار» هم مانده اند تا کشور دچار «خلأ قدرت » نشود یا دستی از غیب برآید و قدرت را به آنان بسپارد. یک سخن‌گوی طالبان اما گفته است نیاز به شورای انتقالی یا دولت انتقالی نیست. «اداره اشرف غنی فاسد» رفته و «امارت اسلامی» تشکیل می‌شود.
 
طالبان در توصیف خود تعبیر «امارت اسلامی» را به کار می برند و گویا در رودربایستی جمهوری اسلامی ایران هنوز پایان جمهوری اسلامی افغانستان و تشکیل امارت اسلامی را اعلام نکرده اند یا بر سر معرفی فرد اول به عنوان «امیر» و معرفی او با عنوان «امیر‌المؤمنین» - که قطعا برای شیعیان قابل تحمل نیست- تردید دارند.
 
  در غیاب ملاعمر از ملا هبت‌الله آخوند زاده یا ملا عبدالغنی برادر به عنوان امیر احتمالی آینده افغانستان یاد می شود. نظر پاکستان البته بیشتر متوجه سراج الدین حقانی است.
 
  جدای نام ها و موضوعات سیاسی اما طالبان یک جریان فکری است. یا فقط تشکیلاتی به عنوان طالبان نیست بلکه طالب ها تفکرات و باورها و حساسیت هایی دارند که برخاسته از تحصیلات آنان در مدارس مذهبی پاکستان است.
 
 بر این اساس می توان پرسید با کدام مفهوم بیشتر مشکل دارند؟ شاید تصور شود با زنان. یا با مدرنیته. یا حضور خارجی‌ها.
 
  به لحاظ مفهومی و اعتقادی اما بیش از هر موضوعی با «تساوی» مشکل دارند. اگر خواستار محدودیت زنان هستند از این روست که زنان و مردان را برابر نمی دانند. اگر با جمهوری مخالف‌اند به خاطر آن است که در جمهوری باید رأی داد و آنان برای زنان حق رأی قایل نیستند و نمی توانند بپذیرند درس خواندگان مذهبی یا همان طالب ها به اندازه درس ناخوانده ها حق رأی داشته باشند. یا پشتون ها را با تاجیک‌ها و ازبک ها و هزاره‌ها برابر نمی‌دانند.
 
 در نگاه طالبان، برابری و تساوی یک مفهوم وارداتی کاملا غربی و برگرفته از انقلاب فرانسه است. نه زن و مرد برابرند نه عالم و عامی، نه پشتون و هزاره و نه شیعه و سنی.
 
 هر که به این باور تن دهد طالبان با او کاری ندارد ولی هر قدر هم تغییر یافته باشند زیر بار تساوی نمی روند و هر قانون و متنی را که در آن کلمه برابری آمده باشد غیر دینی می دانند.
 
آری، بنیان طالبان بر نابرابری است: زن با مرد، طالب با عامی، پشتون با غیر پشتون و قس علی هذا.
 
ممکن است طالبان رفتار خود را با زنان تلطیف کنند اما هرگز زیر بار برابری شهروندان نخواهند رفت و نمی توانند بپذیرند هزاره شیعه مذهب یا تاجیک پارسی زبان که زن هم باشد یک رأی داشته باشد و پشتون غیر شیعه که به غیر پارسی سخن می گوید و مرد است هم رأی.هر چند با اصل رأی مخالف اند.
 
راز پیروزی طالبان در این است که در این 20 سال در افغانستان و به رغم هزینه دو میلیارد دلاری آمریکا و ناتو ملت سازی نشد و تنها در چارچوب ملت - دولت شهروندان احساس برابری می کنند. یعنی باید چنین احساسی داشته باشند و هر جا تبعیض و نابرابری باشد نمی توان از عدالت دم زد چون عدالت نقطه مقابل تبعیض است.
 
 برابری و تساوی هیچ جایی در اندیشه های طالبان ندارد. 12 سال پیش در هرات و در گوشه ای از باغ مزار خواجه عبدالله انصاری که بسیار باصفاست از طالبی که گوشه دنجی چمباتمه زده بود و از دهان او شعر مولانا می ریخت پرسیدم: با این روحیه لطیف چرا با مردم نامهربان بودید؟ خاصه با زنان؟ صریح و سریع پاسخ داد: نه، نامهربان نبودیم. شما چنین تصوری داشتید چون مردمان با هم مساوی نیستند.
 
  با این همه می‌توان گفت طالبان باور نداشتن خود به برابری و تساوی را پنهان نمی‌کنند و همین آشکارسازی، اخلاقی است.
+52
رأی دهید
-3

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۹
    Attila14 - استکهلم، سوئد

    فاطی! پس توی شیعهً علی؍ چاکر سیدعلی حق رای نداری؟. مگه امام همیشه نمیگفتن «اینطور نباشد که انطور بشد؟». پس چرا اینجوری شد؟
    2
    35
    دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۷:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    دوستدار - استهکلم، سوئد

    نیروهای امریکا در افغانستان ببر کاغذیی چه عرض کنم ولی امید این را دارم که دختران و زنان در افغانستان بزودی رهبری قیام و شورش بر علیه طالبان را بدست بگیرند , همانطور که دختران و زنان در کوبانی سوریه اسلحه بدست گرفتن و داعش را در کوبانی شکست دادن و شهرشان را پس گرفتن ! اسلامیها مسلح همچون طالبان و داعش فقط به دست زنان و دختران ازادی خواه و برابری طلب شکست خواهند خورد.
    4
    24
    دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۸:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    Akhond zed Iran - توکیو، ژاپن
    دین وقتی حکومتی و سیاسی میشود قطعا کسانی هستند برای رسیدن به قدرت، خود را مذهبی جلوه میدن و خیلی از این افراد هیچ اعتقادی هم به دین ندارند و غیر انسانی بودن دین را خوب میدانند ولی از خوبی های دین میگن و خیلی از پیروان انها ساده لوح هستند و معتقد قلبی به دین و کمکم متوجه میشوند سران حکومت دینی فقط به فکر قدرتند مثل حکومت فعلی ایران.
    5
    22
    دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۸:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    Akhond zed Iran - توکیو، ژاپن

    خیلی از اعضا و طرفداران طالبان، اصل اسلام یعنی بی ارزشی زن و مبارزه با مدرنیته براشون مهمه و از خارجی ها هم متنفرند چون مدرنیته با بودن انها گشترش میابد و زنان ارزش پیدا میکنند ولی در میان اعضا سران طالبان قطعا قدرت از دین مهمتره چون این خصیصه حکومت دینیه
    5
    26
    دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۹:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۱
    یا فاطمه زهرا - کپنهاک ، دانمارک

    [::Attila14 - استکهلم، سوئد::]. الحمدلله رب العالمین تعداد کلانی از اهل سنت وقتی که با واقعیات آشنا و می‌فهمند که مولوی هایشان حقایق را از آنها پنهان کرده‌اند، فوج فوج به ما گرایش و پذیرای حقانیت شیعه می‌شوند. امارات اسلامی از نژاد ما و عربستانی نمی‌باشند. با همدیگر #کلان ولایت اسلامی # را تشکیل و وسعتش را جهانی خواهیم کرد. اولین پیروزی مشترکمان غزوه نبرد با امپریالیسم بود که به حق پنج تن ع از ولایت گریختند.
    31
    5
    دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۹:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
    [::یا فاطمه زهرا - کپنهاک ، دانمارک::]. سیمبیوز دین برتر - نژاد برتر بر اهل بیت دفتر صیغه موقت علم الهدی مبارک باشد.
    0
    3
    دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۳:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۷
    اقای شاکی - برمن، آلمان
    [::یا فاطمه زهرا - کپنهاک ، دانمارک::] فاطی نوبت تو هم میرسه، بذار این طالبان وهابی قدرتش استوار کنه تو جزو اولین موجوداتی هستی که یا باید بگی .. خوردم و یا الخلاص.
    0
    5
    ‌سه شنبه ۲۶ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۰:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.