اصغر فرهادی: ایران کشوری سرکوبگر است

 اصغر و سارینا فرهادی و امیر جدیدی و تهیه کننده فیلم قهرمان در فستیوال کن یورونیوز :اصغر فرهادی که برای چهارمین بار در فستیوال کن با آخرین اثر خود «قهرمان»‌ حاضر شده است پس از اولین اکران فیلم در روز سه شنبه، با مجله ورایتی گفتگو کرد.

به نظر می رسد که یکی از موضوعات مهمی که در فیلم مطرح است «تاثیرات منفی شبکه های اجتماعی» روی زندگی شهروندان در ایران است.

اصغر فرهادی می گوید‌ «شبکه های اجتماعی به یک ابزار قدرتمند ارتباطی در تمام جوامع شده و مرزها را درنوردیده است.» با این حال برنده دو جایزه اسکار معتقد است که این شبکه های اجتماعی « تبدیل به یک ابزاری برای مقابله میان گروه های مختلف در جامعه شده است.» آقای فرهادی به مجله ورایتی می گوید:‌ « آنچه برای من درباره موضوع فیلم، جالب بود، این بود که می‌بینم همه نهاد‌ها و گروه‌های اجتماعی از این ابزار استفاده می‌کنند. این راهی برای ارتباط با دیگری است. اما آنچه به نظر من متناقض و جالب در این داستان رسیده، این است که این به جای اینکه راهی برای برقراری ارتباط و گشودن با دیگری باشد، دقیقاً برعکس شده روشی برای پنهان کردن مسائل.»‌

فیلم درباره شخصیتی به نام رحیم است که نقش او را امیر جدیدی ایفا می کند. رحیم به دلیل عدم توانایی در پرداخت بدهی اش در زندان است اما طی دو روز مرخصی تلاش می کند شاکی خود را متقاعد کند با این حال اتفاقات آنطور که رحیم انتظار دارد، پیش نمی رود.

فرهادی می گوید یکی از مهم ترین ویژگی های شبکه های اجتماعی «تعداد واژگان» بسیار محدود است. کارگردان ایرانی که پیشتر با فیلم فروشنده جایزه بهترین سناریو در کن را گرفته است، می گوید:‌ «‌داستانهای پیچیده افراد روی شبکه های اجتماعی بدلیل خلاصه شدن بسیار سریع پیش می رود و کسی با پیچیدگی های اوضاع آشنا نمی شود. برای ارائه پیچیدگی ها شما نیاز به فضای بیشتری دارید و نمی توانید شرایط را تنها با چند کلمه توصیف کنید. خلاصه نویسی ها در بیشتر مواقع باعث ایجاد سوء تفاهم می شود.»

اصغر فرهادی در بخش دیگری از این مصاحبه درباره عدم آزادی بیان و تهدیداتی که علیه ترانه علیدوستی در سال گذشته به دلیل توییت و دفاعش از یک زن بی حجاب صورت گرفت، گفت:‌ «‌ این به این واقعیت مربوط می شود که ایران کشوری سرکوبگر است که در آن شما آزادی ندارید که صحبت کنید و آنچه را که فکر می کنید بگویید. فکر می کنم ایران باید در لیست کشورهایی قرار بگیرد که محتوای اغلب گفتگوها در رسانه های اجتماعی بیشتر در مورد مسائل اجتماعی و سیاسی است.»

منتقدان سینمایی در ساعات گذشته از فیلم قهرمان تقدیر کرده اند و برخی چهارمین حضور فرهادی را مترادف با کسب اولین نخل طلا برای پرافتخارترین کارگردان زنده ایرانی می دانند.

برخی از منتقدان می گویند اصغر فرهادی، پس از مدتها، که تمرکز اغلب فیلمهایش روی طبقه متوسط بود اینبار در قهرمان ترجیح داده به سراغ طبقه محروم جامعه ایران برود.

به گفته این منتقدان، اصغر فرهادی با توجه به تحولات چند سال اخیر در ایران و بحران های اقتصادی موجود احتمالا سناریوی خود را درباره طبقه محروم نوشته است.

هرچند یکی از اولین فیلمهای اصغر فرهادی، شهر زیبا، نیز درباره طبقه محروم جامعه ایران بود.

به نظر می رسد بار دیگر فیلمنامه «قهرمان» از نظر ساختار و شیوه روایت «معماگونه و پرتعلیق» باشد. فیلمی که مثل اغلب کارهای آقای فرهادی بدون توصیف خیر و شر سوالات زیادی را در ذهن مخاطب ایجاد می کند. منتقدان می گویند که تازه ترین اثر اصغر فرهادی «سناریوی مهندسی شده و فوق العاده از نگاه جامعه شناسی» دارد.
+180
رأی دهید
-33

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۴
    Akhond zed Iran - توکیو، ژاپن

    آفرین دست مریزاد به کارگردان پرافتخار و شجاع ایران زمین که روی خامنه ای و سپاهیان ظالم و بی انصاف و طرفرهای احمقشان را حسابی کم کردی.
    25
    163
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    azertiam - تهران، ایران

    پارسال با یک فیلم اسپانیایی در جشنواره ی کن شرکت کرد ولی ......هم کف دستش ننداختند، این جوایز را در صورتی بهش میدن که بر علیه کشورش سیاه نمایی کنه.
    198
    25
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۱۵:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا

    شما عمران ببینید یه کارگردان ایرانی یه فیلم درست حسابی در سطح جهانی ساخته بعد دعوت شده به هالیود برای همکاری؟ اگر یه همچین کارگردان ایرانی داریم تو هالیود یه ندا هم به ما بدید. هر چی فیلم درست میکنن این کارگردان‌های ایرانی فیلم‌های سیاسی و دوزاری که فقط به درد مخاطب ایرانی میخوره. کارگردان ایرانی فیلم در مورد آفتابه در ایران میسازه بعد سیاسی میکنه اون فیلم رو خوب معلوم هست تو یه جشنواره که همه ضد ایران هستند بهش یه جایزه الکی میدن. بابا اگر راست میگید یه فیلم در حد چمیدونم ارباب حلقه ها یا یه فیلم تاریخی درست حسابی بسازید آخه چیه این فیلم های چرند شما
    177
    31
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۱۵:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    amirgheryou - تهران، ایران

    اونوقت که به خاطر اسکار توافقی دموراتهای آمریکا (سید حسین اوباما) و آخوندها و پاسدارهای قاتل ملیجک بودی و مفتخر شدی از این حرفا نمیزدی! حالا فاز گرفتی. گمشید بابا پاچه خارها کم مصرف
    87
    47
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۱۶:۱۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Hooloo7 - گوتنبرگ، سوئد

    آقای فرهادی ، ایران کشورِ سرکوبگر نیست، باید جمله رو درست ادا کنی! حکومتِ جمهوریِ اسلامی حکومتِ سرکوبگر است، . این مثل این میمونه که بگی افغانستان کشور سرکوبگر است در حالی که طالبان مشغول سرکوب و عاملِ بدبختی، وقتی شما میگید کشورِ ایران منظور خاک و مردمش هستن.
    14
    69
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۱۷:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۳
    TZERO - آمستردام، هلند

    چه عجب که ایشون بعد از این همه سال متوجه شد و یک جمله در حمایت از مردم گفت. داستان فیلم اما به نظرم موضوع ساده ای هست. میتونست راجعبه کمک شبکه های اجتمایی در مبارزات مدنی و سیاسی بسازه اما خوب اون موضوع دیگه ایشون رو با جمهوری اسـ... مشکل دار میکرد . فقط همین یک جمله کلی و بدیهی خوبه چون ایشون هم میخوان مردم رو داشته باشن هم جمهوری اسـ.... از سلبریتی های ما کلان هیچی برای مردم در نمیاد هیچ امیدی به هیچ کدوم نباید داشت.
    11
    40
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۱۸:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    محمد 1975 - دبی، امارات متحده عربی
    مردیکه مفت خور تمام پیشرفت ها رو تو ایران کرد حالا که شکمش سیر شده بخاطر اینکه بهش جایزه تعلق بگیره بر ضد ایران صبحت میکنه. همه‌یاد گرفتن که اگه خائن یا منافق باشن بهشون هدیه یا پول میدن خارج از ‌ایران
    48
    29
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۱۹:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    محمد 1975 - دبی، امارات متحده عربی

    آدم نمک‌نشناس به هیچ کس‌و هیچ‌ جا ‌وفادار نیست. نونش رو تو ایران میخوره و میره بیرون از ایران‌و پارس میکنه. ممنون از‌کشور دموکراتیک ایران که آزادی بیان هست و این انگل ها رو هنوز راه‌میده که آزادانه فعالیت کنن تو ایران
    54
    24
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۱۹:۰۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۱
    یا فاطمه زهرا - کپنهاک، دانمارک

    اون دختره که بغل دست اصغر واستاده، موهاش رو با دستمال پوشونده یا دستمال را با موهاش؟
    52
    18
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۱۹:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۳
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    [::رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا::]. جد شما در دوره ناصرالدین شاه لقبش “کاسه لیسالدوله” نبود؟!
    14
    45
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۱۹:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    Chokam - ری، ایران
    سرکوبگر زن! تو نرو استادیوم، وقتی زنها رو راه نمیدن،شما خیلی ساده همه رو بندازگردن حکومت، تو جرات داری ۳۰۰ رو محکوم کن دیگه فرش قرمز هم راهت نمی دن،اصلا توسوادنداری فیلم سیصدرونقد کنی وقتی ایران رو سیاه پوست نشان داد خشیارشاه رو با پیرسینگ گوش وتاتو، با خشایارنقش رستم شیرازمقایسه کنی.
    16
    16
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۱۹:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    رند مدرن - آستین، ایالات متحده امریکا
    تکذیب کرد. اشاره فرهادی به یک ترجمه اشتباه: از کلمه «سرکوبگر» استفاده نکرده‌ام. از عنوان "فضای بسته" استفاده کرده‌ام و نه "سرکوبگر". .
    7
    19
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۲۰:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    SydneyWater - سیدنی، استرالیا
    فرهادی جان، نه جوایز اسکارت برای ما ارزشی داره ونه اطهار نظرهایت، در اوج خفقان و کشتار مردم وقتی برای دریافت جایزه روی سن میرفتی زبان به دهان میگرفتی و دم نمیزدی، هیچوقت از شهرتت در جهت بیان ظلم حکومت اسلامی استفاده نکردی. درد و بلای خواننده عرب الیسا بخورد توی سرت!!!! که از شهرتش در جهت اگاهی مردم لبنان استفاده کرد و بر علیه حکومت اسلامی تویت کرد….
    6
    21
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۲۱:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Democ.IR - تهران، ایران
    این نادان تر و خرفت تر از آنست که بتواند طرف کس را از ناکس تمیز دهد! فقط در این حد و اندازه که سوراخ دعا را پیدا کند و کاسبی خودش را باز نگه دارد. همانند امثال شاملو ها که فدایی خمینی بودند. همین ادعا را هم که دیدیم صراحتا گفت اشتباه مترجم بوده است و ماست مالی کرد. به این دکان داران و شرکای رژیم اسلامی اعتماد نکنید. آدم شدن در مرام اینها نیست.
    7
    12
    ‌چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۰ - ۲۲:۴۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۷
    maradona - براتیسلاوا، اسلوواکی
    [::محمد 1975 - دبی، امارات متحده عربی::]. بسیار عالی فرمودی دمت گرم
    3
    7
    ‌پنجشنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۰ - ۰۵:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    siavash786 - شیکاگو، ایالات متحده امریکا
    [::محمد 1975 - دبی، امارات متحده عربی::]. آزادی یعنی مسئولیت پذیری ، نه اجبار ونه منع کردن .دموکراتیک یعنی آزادی حقوق اقلیت ها، ازاددی هر اجتماع و بیان .آزادی یعنی حقوق شهروندی و حق زندگی همه اقشار.با این و جود چگونه اجازه ورود آنها را نمیدهید و یا احازه کار نمیدهید.بهمراه زن وبچه ات به لب دریا مبروید ولی حق شنا ندارید. کتاب میخرید ولی اجازه ندارید آنرا بخوانید. لباس میخرید ولی اجازه فروش أنرا ندارید و یا در ویترین مغازه بزارید.قبول دارم که قوانین کشور را باید مراعات کرد ولی نه هر قوانینی را که با اصل خود قانون مترادف است.کجای قانون اساسی گفته بود من نمیتوانم هر گونه مشروب و از هر گونه دارو و واکسنی استفاده کنم؟ أیا قیلتر کردن اینترنت ، پارازیت انداختن ماهواره ها ، حمله کردن به خانه های مردم، روسری اجباری، لباس پوشیدن حتی رنگهای اجباری آن، و غیره نشان آزادی است یا کشتن و زندانی کردن بهایی ها و حتی خود مسلمانان که مخالف ایده پلید مذهبی هستن ؟ کجای قانون گفته یک بچه ایرانی بهایی و یا بی مذهب نمیتواند به مدرسه برود ، تحصیل کند و بعد کار کند که نظام ایران با آن مخالفت میکند.
    3
    3
    ‌پنجشنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۰ - ۰۹:۴۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.