کمیسیون اصل نود مجلس عملکرد وزارت کشور را عامل "فراوانی آرای باطله" در انتخابات ریاست جمهوری خوانده است. در انتخابات دوره سیزدهم ریاست جمهوری شمار آرای باطله بیش از سه برابر بالاترین میزان آن در انتخابات قبلی بود.
ابراهیم رئیسی با کمترین میزان مشارکت در انتخاب ریاست جمهوری، پیروز رقابتهای انتخاباتی معرفی
ابراهیم رئیسی با کمترین میزان مشارکت در انتخاب ریاست جمهوری، پیروز "رقابتهای انتخاباتی" معرفی
به گفته رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی این کمیسیون در نامهای به وزارت کشور خواستار پاسخگویی "به برخی شبهات" در برگزاری انتخابات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ شد.
نصرالله پژمانفر درباره این شبهات به خبرگزاری مهر گفت: «طرز کار وزارت کشور در رایگیری برای انتخابات ریاست جمهوری موجب فراوانی آرای باطله در انتخابات شده است و وظیفه کمیسیون اصل نود، بررسی طرز کار دستگاهها است.»
مطابق شواهد، وجود حدود چهار میلیون رای باطله در این انتخابات بیش از آنکه به طرز کار وزارت کشور ارتباط داشته باشد، بیانگر بیرغبتی بخش بزرگی از دارندگان حق رای برای مشارکت در برنامهای است که بسیاری از ناظران آن را "انتصابات" میخوانند.
این بیرغبتی در میزان مشارکت اندک در رایگیری هم قابل مشاهده است که در نازلترین سطح در تمام انتخاباتهای ریاست جمهوری بوده است.
خامنهای و فاصله گرفتن اکثریت از حکومت
بر پایه آمار رسمی وزارت کشور در مجموع حدود ۵۹ میلیون و ۳۱۰ هزار نفر برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری امسال حق رای داشتهاند که نزدیک به ۴۹ درصد آنها در انتخابات شرکت کردهاند.
رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای پیش از این چند بار، از جمله دو روز پیش از رایگیری گفته بود عدم شرکت در انتخابات به معنای فاصله گرفتن مردم از حکومت است. به این ترتیب دستکم بیش از ۵۱ درصد مردم از حکومت فاصله گرفتهاند.
به گزارش "تابناک" خامنهای که قبلا عدم شرکت در انتخابات را از "گناهان کبیره" خوانده بود به تازگی در پاسخ به استفتایی درباره "حکم رای سفید و بینام و نشان دادن" نوشت: «در هر صورت اگر رای سفید دادن موجب تضعیف نظام اسلامی باشد، حرام است.»
در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری نزدیک به ۱۳ درصد آرای ریخته شده به صندوقها باطله و مخدوش اعلام شدهاند که به نوعی مصداق رای سفید دادن است که خامنهای آن را حرام اعلام کرده است.
دستکم ۶۴ درصد مردم مقابل حکومت
اگر این تعداد رای باطله را به شمار کسانی که اصلا پای صندوقهای رای حاضر نشدهاند اضافه شوند دستکم حدود ۶۴درصد دارندگان حق رای، به تعبیر خامنهای از نظام فاصله گرفتهاند.
پژمانفر میگوید در جریان انتخابات اخیر، برگه رای ریاست جمهوری و مجلس خبرگان مشابه بوده و بنابراین در مواردی مردم رای خود را جا به جا در برگهها نوشتهاند و یا در صندوقهای اشتباه انداختهاند.
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ ابراز تاسف کرده که وزارت کشور در همه موارد، "آرای مردم را باطله اعلام کرده که همین امر موجب افزایش آرای باطله شده است".
پس از پایان شمارش آرا وزیر کشور، عبدالرضا رحمانی فضلی اعلام کرد در مجموع نزدیک به سه میلیون و ۷۲۷ هزار رای "مطابق قوانین موجود آرای باطله اخذشده" محسوب میشوند.
رکورد بیسابقه و حیرتآور آرای باطله
در آمار رسمی وزارت کشور مجموعه آرای چهار نامزد انتخابات و آرای باطله حدود ۴۴۷ هزار رای از کل آرای ثبت شده کمتر است. با احتساب این تعداد تعرفه دریافت شده میزان آرای باطله به فراتر از چهار میلیون و ۱۶۴ رای میرسد.
به این ترتیب "آرای باطله" در جایگاه دوم انتخابات ریاست جمهوری قرار میگیرد. این میزان رای باطله در تاریخ انتخابات جمهوری اسلامی نه تنها بیسابقه است که از بالاترین میزان آن نیز بسیار فراتر رفته است.
در دوره قبلی، دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری میزان آرای باطله عموما بین یک تا سه درصد کل آراء بوده و یک بار به چهار درصد هم رسیده است. در دوره سیزدهم این تعداد بیش از سه برابر بالاترین حد آرای باطله در چهار دهه گذشته است.
روحالله جمعهای، مشاور وزیر کشور در توضیح اختلاف ۴۴۷ هزارتایی آرا در یک پیام توئیتری نوشت اینها مربوط به تعرفههای دریافتی است که به صندوق ریخته نشدهاند یا به صندوق اشتباه ریخته شدهاند.
صیانت مجلس از آرای باطله؟
با توجه به این اظهارات آن "شبهاتی" که رئیس کمیسیون اصل نود به آن اشاره کرده فقط میتواند شامل بخشی کوچکی از آرایی باشد که باطله اعلام شدهاند.
دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید
با این وجود پژمانفر میگوید در صورت "عدم پاسخگویی مناسب" وزارت کشور درباره علل افزایش آرای باطله از ظرفیت نظارتی کمیسیون اصل ۹۰ "جهت صیانت از آرای مردم استفاده خواهد شد".
او در مورد چگونگی "صیانت" از آرای باطله توضیح بیشتری نداد، وزارت کشور هم تا کنون به نامه کمیسیون اصل ۹۰ پاسخی نداده است.