آمریکا: رئیس‌جمهور در ایران قدرت تصمیم‌گیری در باره برنامه هسته‌ای کشورش را ندارد، رهبر ایران دارد

جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا
بی بی سی :آمریکا و اتحادیه اروپا می‌گویند انتخاب ابراهیم رئیسی به ریاست جمهوری تاثیری بر مذاکرات احیای برجام ندارد.

آقای رئیسی که آمریکا او را "راست‌گرای افراطی" می‎داند دیروز برنده انتخابات ریاست جمهوری ایران اعلام شد.

جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا امروز (یکشنبه) به شبکه ای‌‌بی‌سی آمریکا گفت رئیس‌جمهور در ایران قدرت تصمیم‌گیری در این باره را ندارد:

"اینکه رئیس جمهور در ایران شخص الف باشد یا شخص ب اینقدر اهمیت ندارد که آیا نظام سیاسی این کشور آماده است تعهد کند که برنامه هسته‌ایش را محدود کند یا نه."

به گفته آقای سولیوان "تصمیم نهایی" حاکمیت ایران که آیا به برجام "برگردد" یا نه "با رهبر است."

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا در اردبیهشت ۱۳۹۷ یک‌طرفه از توافق هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران (برجام) کنار کشید و تحریم‌های گسترده‌ای اعمال کرد.

آقای سالیوان همچنین گفت با اینکه هنوز در "مسائل محوری مثل تحریم و تعهدهایی که ایران باید بدهد" راه "نسبتا درازی" باید طی شود، ولی مسیر درستی در پیش است و "باید دید رهبران ایران آماده اتخاذ تصمیم‌های سخت هستند."
دیدار ژوزپ بورل و سعد حریری در بیروتدر همین حال ژوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به خبرنگاران در بیروت گفت توافق "بسیار نزدیک" است با این حال "در این مذاکرات، وقت رو به پایان است".

او همچنین گفت: "ما سرمایه سیاسی بزرگی صرف کرده‌ایم بنابراین امیدوارم نتیجه انتخابات آخرین مانعی نباشد که روند مذاکرات را تخریب می‌کند"؛ "تا جایی که من می‌دانم، چنین چیزی نیست."

ساعاتی پیش عباس عراقچی، مذاکره کننده ارشد اتمی ایران در مذاکرات هسته‌ای وین گفته بود "تمامی اسناد توافق تقریبا آماده است."

او پیش از برگزاری کمیسیون مشترک برجام در روز آخر شمشین دور مذاکرات وین گفت: "امروز، روز آخر از دور ششم مذاکرات است. روزهای فشرده و کار بسیار سختی را پشت سر گذاشتیم و الان در موقعیتی هستیم که تقریبا تمامی اسناد توافق آماده است."

"فکر می‌کنم زمان برای تصمیم‌گیری طرف‌های مقابل ما فرا رسیده است."

رئیس تیم مذاکره کننده ایران همچنین گفت که بعد از نشست امروز، کمیسیون مشترک برجام چند روز مذاکرات را متوقف می‌کند تا هیات‌های مذاکره کننده برای "مشورت‌های بیشتر وتصمیم گیری" به پایتخت‌هایشان مراجعه کنند.
اظهارات نخست وزیر جدید اسرائیل درباره ایران
درهمین حال نفتالی بنت، نخست‌وزیر جدید اسرائیل در نخستین جلسه کابینه دولت این کشور از زمان روی کار آمدن، هشدار داد که انتخاب یک رئیس جمهور تندرو جدید در ایران باید زنگ خطری برای قدرت‌های غربی باشد.

او گفت که از بین همه افرادی که آیت الله خامنه‌ای می‌توانست برای این پست انتخاب کند، ابراهیم رئیسی را انتخاب کرد، روحانی و قاضی که به اعدام مخالفان شناخته می‌شود.

آقای بنت این سخنان را در حالی بیان کرد که ششمین دور از مذاکرات احیای برجام که هدف از آن مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا است، در جریان است.

ایران و آمریکا گفته‌اند به حضور خود در وین و مذاکرات تا زمانی که امیدی برای رسیدن به توافق باشد، ادامه می‌دهند.

آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر ایران شرط گذاشته است که ابتدا تحریم های آمریکا رفع شود سپس ایران با راستی آزمایی رفع تحریم، در صورت تایید آن به اجرای کامل تعهدات خود بازمی گردد.
در حال حاضر ششمین دور از مذاکرات احیای برجام در وین اتریش در جریان استروز گذشته محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در سخنانی که رسانه‌ها منتشر کردند گفت که احیای توافق برجام "به احتمال زیاد" تا پیش از پایان دولت حسن روحانی در نیمه مرداد به نتیجه خواهد رسید و توافق به دست خواهد آمد.

هدف از احیای توافق برجام رفع تحریم های اتمی آمریکا از ایران و بازگشت ایران به محدودیت‌های اتمی است.

طرف‌های مذاکره هم گفته‌اند با وجود پابرجا بودن اختلافات، به توافق نهایی خوشبین هستند.

میخائیل اولیانف، سفیر روسیه در وین که در مذاکرات احیای توافق هسته‌ای برجام حضور دارد هم پیش تر به طور محتاطانه‌ تاریخی برای توافق رفع تحریم آمریکا و بازگشت ایران به محدودیت‌های اتمی ارائه کرد .

آقای اولیانف در توییتی گفته بود که مایل است تاریخ ۱۵ ژوئیه برابر با ۲۴ تیرماه را به عنوان یک تاریخ هدف برای رسیدن به توافق اعلام کند که مصادف با ششمین سالگرد به دست آمدن توافق اتمی برجام هم محسوب می شود.

با این حال سفیر روسیه گفته وضعیت اجازه شرط بندی در این تاریخ را به او نمی دهد و نمی توان این زمان را بیش از حد جدی گرفت.
+10
رأی دهید
-3

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.