ایران وایر :پس از ماهها بلاتکلیفی و سردگمی کارگران، سرانجام کارخانه قند یاسوج به ستاد اجرایی فرمان امام، واگذار شد. رئیس کل دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد روز ۲۹ خردادماه جاری، در بازدید از کارخانه قند یاسوج با اعلام این خبر، گفته است: «کارگران میتوانند تا زمان راهاندازی کامل کارخانه با انعقاد قرار داد موقت مشغول به کار شوند.»
این واحد تولیدی، از دیماه سال ۱۳۹۵به دلیل برخی مشکلات به سرمایهگذار بخش خصوصی واگذار شده بود. در نتیجه این واگذاری، کارخانه تعطیل و کارگران آن بیکار شدند. ۳۰۰ کارگر کارخانه قند یاسوج در انتظار بازگشت به کار فعالیت کارخانه قند یاسوج در کهگیلویه و بویراحمد با وجود بازپسگیری از بخش خصوصی هنوز آغاز نشده است. کارگران همچنان منتظر بازگشت به کار خود هستند.
کارگران این کارخانه قند یاسوج در اعتراض به وضعیت نامعلوم این واحد تولیدی بعد از ابطال پرونده واگذاری غیرقانونی این واحد تولیدی به بخش خصوصی در ۱۶ آذرماه ۱۳۹۹ با ارسال یک نامه سرگشادهای خطاب به رییس قوه قضاییه از او خواسته بودند تا برای تسریع در رسیدگی، شفافسازی و صدور رای قطعی پرونده این کارخانه، دستور لازم را صادر کند.
آنها در نامه خود با اشاره به اینکه رای بدوی ابطال از پرونده واگذاری غیرقانونی شرکت فرآوردههای غذایی و قند یاسوج (کارخانه قند یاسوج) در تاریخ ۱۶ شهریور ۱۳۹۸ در شعبه یک دادگاه عمومی حقوقی شهرستان بویراحمد در حمایت حفظ بیتالمال مسلمین و جلوگیری از تضییع حقوق سهامداران و کارگران مظلوم اخراج شده از بدو واگذاری تاکنون آن واحد صنعتی و تولیدی صادر شده؛ نوشته بودند: «به رغم گذشت چند ماه از مهلت مقرر قانونی، جهت اعتراض و رسیدگی به رای بدوی صادره و ارجاع آن به دادگاه تجدیدنظر، متاسفانه تاکنون رای قطعی صادر نشده و پرونده مذکور همچنان مسکوت و در هالهای از ابهام قرار داشته و موجبات یاس و ناامیدی اقشار مختلف استان و خصوصا کارگران کارخانه قند را فراهم کرده است.»
نویسندگان این نامه به نمایندگی از کارگران سهامدار و اخراجی این کارخانه، از رییسی خواسته یودند تا در جهت تسریع در رسیدگی و شفاف سازی و صدور رای قطعی پرونده مذکور دستورات لازم را صادر کند.
کارگران کارخانه قند یاسوج که سهامدار این کارخانه هستند، تا قبل از واگذاری (۸۳/۲۴ درصد) سهام کارخانه به بخش خصوصی، در ۱۲۰ باب منزل سازمانی این کارخانه سکونت داشتند. به گفته آنها، در پی واگذاری کارخانه به خریدار جدید سهام، به بدترین شکل ممکن و با اجیر کردن تعدادی افراد چماقدار و با زور و ارعاب، این منازل سازمانی، از کارگران گرفته شد و آنها مجبور به تخلیه منازل شدند.
در ادامه این ماجرا، با وجود پلمپ شدن واحدهای صنعتی، اداری و مسکونی با حکم دستگاه قضایی بهدلیل ایرادات قانونی وارد شده بر معامله بهصورت غیرقانونی، این منازل در قالب رهن و اجاره به اشخاص ثالث و غیرمرتبط با کارخانه واگذار شده و سهامدار چدید از این راه برای خود درآمد غیرقانونی کسب کرد.
یکی از کارگران قند یاسوج ۲۵ آذر ۱۳۹۹به همشهری گفته بود: «قرار بود بعد از ابطال پرونده واگذاری غیرقانونی این واحد تولیدی به بخش خصوصی، این واحد با جذب کارگران سابق خود فعالیت تولیدی خود را سریعتر از سر بگیرد. ولی با وجود فشار معیشتی روی کارگران، هنوز این اتفاق عملی نشده است.»
به گفته او حدود ۳۰۰ کارگر قراردادی شاغل در این کارخانه؛ همگی بیکار هستند. در تمام این سالها، منتظر از سرگیری فعالیت کارخانه بودهاند. با تعطیلی کارخانه، بخش زیادی از مطالبات معوقه سنواتی و حقوقی تعدادی از کارگران هم بلاتکلیف ماند و پرداخت نشد.»
در سالهای گذشته، کارگران این شرکت تجمعات بسیاری در اعتراض واگذاری غیر اصولی کارخانه، در مقابل نهادهای مختلف دولتی برگزار کردهاند: «دلیل اعتراض چند ساله کارگران این کارخانه بود که سال ۹۵ بدون اطلاع کارگران که سهامدار ۲۳ درصد از کارخانه هستند، واگذاری غیر اصولی انجام شد. مسئولان باید به وضعیت این کارخانه و کارگرانش رسیدگی کنند.»
به گفته یک فعال کارگری که پیشتر در این کارخانه شاغل بوده؛ شرکت قند یاسوج تنها منبع درآمدی و اشتغال دستکم ۳۰۰ کارگر به صورت مستقیم است. کارخانه قند یاسوج، زمینه اشتغال غیرمستقیم حدود ۵۰۰ کارگر را فراهم میآورد. کالای تولیدی این کارخانه به دلیل وجود تجهیزات پیشرفته و نیروی کار ماهر از مرغوبیت و بازار خوبی برای فروش برخوردار بوده است. تجمعات اعتراضی کارگران قند یاسوج کارگران «کارخانه قند یاسوج» برای مطالبه حق و حقوق خود، بارها در مقابل کارخانه و ادارات مرتبط در شهر یاسوج تجمع اعتراضی برگزار کرده بودند. آنها از مسوولان بانک تجارت که در پسگیری کارخانه و راهاندازی مجدد آن تعلل کرده، گلایه دارند. در یکی از آخرین نمونه این تجمعات آنها روز دوشنبه ۲۵ اسفندماه ۱۳۹۹ برای چندمین بار مقابل «بانک تجارت» استان کهگیلویه و بویراحمد تجمع کرده و خواستار حق و حقوق خود شده بودند.
به باور کارگران این شرکت؛ بزرگترین کارخانه صنعتی یاسوج، در مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد که در سایه سوءمدیریت و بیتوجهی، به غارت رفته بود اگر چه با ورود دستگاه قضایی و دستگاههای نظارتی، به بیتالمال برگشت؛ اما بیش از ۳۰۰ کارگر از نان خوردن افتادند. آنها همچنان در بلاتکلیفی به سر میبرند؛ نه حقوقی دارند، نه شغلی. شرایط بد اقتصادی و شیوع ویروس کرونا در این روزها بر آنها فشار میآورد.
یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد است. این استان ۲۵ درصد نفت کشور را تامین میکند. معادن سیلیس، گوگرد، مس و سنگهای تزئینی بسیاری در این استان وجود دارد. اما در رتبه بندی استانی، جزو مناطق محروم کشور به شمار آمده و از آخرین استانهای کشور، در زمینه توسعه یافتگی است. استان کهگیلویه وبویراحمد، هشت درصد ذخایر آب شیرین کشور را دارا بوده و حتا یک متر مربع آب شور در آن وجود ندارد. واگذاری به بخش خصوصی یا مجموعه اقتصادی بیت رهبری بعد از ابطال پرونده واگذاری غیرقانونی کارخانه قند یاسوج به بخش خصوصی، این کارخانه به بانک تجارت یکی از بانکهای سهامدار آن واگذار شده بود تا در نهایت به بخش خصوصی دیگری واگذار شود. اما با اعلام خبر رئیس کل دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد، این بار کارخانه به ستاد اجرایی فرمان امام واگذار شده است. ستادی که نه تنها بخش خصوصی محسوب نمیشود بلکه جزو نهادهای اقتصادی تحت امر رهبر جمهوری اسلامی است.
+4
رأی دهید
-12
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.