شک داریم که بعد از دریافت واکسن آهنربا شدهایم، برای راستیآزمایی آن در خانه چه کار کنیم؟ * یک تکه پارچه روی عضو مشکوک به اهنربا شدن بیاندازید یا مثلا اگر فکر میکنید بازویتان آهنربا شده صاف و شق و رق بایستید، خودتان را به عقب متمایل نکنید و جسم فلزی را از روی لباس به بازو یا عضو مشکوک بچسبانید. اگر واقعا آهنربا شده باشید، پارچه و مصنوعات غیرفلزی هیچ مانعی بر سر جذب ایجاد نخواهند کرد و جسم به شما برای مدت طولانی خواهد چسبید. اگر نچسبید یعنی شما آهنربا نشدهاید.
* ابتداییترین خاصیت آهنربا این است که با درست کردن میدان مغناطیسی کار قطبنما را دچار مشکل میکند. یک قطبنما را به بدنتان یا عضوی که فکر میکنید آهنربا شده نزدیک کنید. اگر عقربهها به شکل سرسامآوری شروع به چرخش کرد یعنی شما خاصیت آهنربایی پیدا کردهاید. اگر نه، یعنی خبری از میدان مغناطیسی و آهنربا شدن نیست.
*مقداری پودر بچه به آن قسمت از پوستتان که فکر میکنید آهنربا شده بمالید. سپس جسم فلزی را روی آن بچسبانید. اگر نچسبید یعنی آهنربا نیستید و مسئله به چسبندگی ترشحات چربی و عرق پوست شما برمیگردد.
علت به وجود آمدن چنین ادعاهایی چیست؟ تئوری توطئه از دیرباز در جوامع بشری وجود داشته است. از قویترین شاخههای تئوری توطئه، نهضت ضد واکسیناسیون در دهههای گذشته است که از مخالفت با واکسیناسیون آبله شروع شده و سپس با مخالفت با واکسیناسیون فلج اطفال ادامه یافته و اکنون به واکسن بیماری کووید-۱۹ رسیده است.
هدف افرادی که پشت سر نشر گسترده شایعات شبهعلمی هستند در واقع به چالش کشیدن علمی اتفاقات با استفاده از مدارک محکم نیست، بلکه قصد آنان شک انداختن در اذهان نسبت به کارآمدی روشهای درمان است و در این راه عمدتا بر بیاطلاعی عمومی افراد سرمایهگذاری میکنند.
برای مقابله با این دست ادعاها کارشناسان توصیه میکنند قبل از باور کردن آنچه در اینترنت و به خصوص شبکههای اجتماعی منتشر شده، هر اندازه هم که منطقی و موجه جلوه کند، به وبسایتهای معتبر مراجعه شود و نظر کارشناسان رشتههای مرتبط را جویا شویم.