بلومبرگ: چرا لحن و سیاست محمد بن سلمان در قبال ایران تغییر کرد

عصرایران: تغییر لحن دولت سعودی نسبت به ایران و اظهارات اخیر "محمد بن سلمان" درباره تمایل پادشاهی سعودی به داشتن "رابطه خوب با ایران" و نیز انتشار گزارش هایی مبنی بر مذاکرات بین ایران و عربستان با میانجیگری عراق در بغداد، از رویدادهای چند هفته گذشته در منطقه جنوب غربی آسیا بوده است.
 
به گزارش عصرایران، "الی لیک" ستون نویس وب سایت شبکه خبری بلومبرگ آمریکا با انتشار مقاله ای، تغییر لحن و سیاست آشکار محمد بن سلمان در قبال ایران را به  تغییر دولت در آمریکا مرتبط دانسته اما در عین حال واقعه حمله ماه سپتامبر 2019 به تاسیسات نفتی سعودی را هم بی ارتباط به این چرخش سعودی و حتی دیگر کشورهای عربی کرانه جنوبی حلیج فارس از جمله امارات در قبال ایران نمی داند.
 
بلومبرگ در مطلبی به قلم "الی لیک" نوشت:
 
اواخر ماه گذشته "محمد بن سلمان"  ولیعهد سعودی  یک شاخه زیتون به سمت دشمن اصلی کشورش دراز کرد. بن سلمان در مصاحبه خود با تلویزیون عربستان گفت که وی به دنبال "داشتن روابط خوب" با ایران است.
 
این حداقل یک عقب نشینی لفظی برای سعودی ها است، که درگیر جنگی شریرانه و ویرانگر علیه حوثی های مورد حمایت ایران در یمن هستند و از طرفداران جدی جنگ اقتصادی دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق علیه ایران بودند. برای یادآوری، 3 سال پیش بود که شاهزاده محمد بن سلمان رهبران ایران را با هیتلر مقایسه می کرد اما حالا می گوید می خواهد با آنها رابطه خوبی داشته باشد.
اکنون جو بایدن آشکارا اعلام کرده است که به عربستانی ها چک سفید نمی دهد. وی در حال یافتن راهی برای پیوستن مجدد ایالات متحده به توافق هسته ای 2015  با ایران (برجام) است؛ توافقی که در صورت احیا، میلیاردها دلار منابع ارزی مسدود شده دولت محروم از پول نقد ایران  را آزاد می کند.
 
بنابراین یک توضیح در مورد تلاش سعودی ها برای نزدیک شدن به ایران این است که متحدان منطقه ای آمریکا با یک سیاست خارجی جدید در حال تطبیق با برنامه ها و سیاست های رئیس جمهوری جدید آمریکا هستند.
 
"دیوید شنکر" یکی از اعضای ارشد موسسه خاور نزدیک واشنگتن که به عنوان دستیار وزیر امور خارجه دولت ترامپ نیز خدمت می کرد، در این باره معتقد است انگیزه سعودی ها از نزدیک شدن به ایران در دوره جدید این است که آنها نمی خواهند در شرایط جدید منطقه تنها و بدون حمایت ایالات متحده بمانند.
 
چرخش سیاست سعودی ها در قبال ایران البته به این نقطه ختم نمی شود و سابقه آن را می توان به بیش از 1 سال پیش برگرداند. دیپلمات های آمریکایی به من می گویند که سعودی ها در اواخر سال 2019 و پس از حمله موشکی ویرانگر به زیرساخت های نفتی خود در ماه سپتامبر 2019 ، تلاش برای برقراری ارتباط با ایران را آغاز کردند. بن سلمان از ترامپ خواسته بود تا به حمله آرامکو پاسخ دهد، اما ترامپ قبول نکرد. در نتیجه مذاکرات سطح پایین تری بین سعودی ها و ایرانی ها آغاز شد. تنها تفاوت بین 2019 و 2021 این است که در فاصله بین این دو تاریخ دولت جدیدی در آمریکا سر کار آمده و بن سلمان چرخش خود را به صورت آشکارتری دنبال می کند.
 
به گفته منابع من، پس از حمله موشکی ایران به آرامکو در سپتامبر 2019 ( توضیح مترجم: حوثی های یمن مسئولیت این حمله را بر عهده گرفتند و ایران هرگونه دست داشتن در این حادثه را رد کرده است اما آمریکا و عربستان سعودی معتقدند این حمله با توجه به پیچیدگی های عملیاتی و طراحی، کار ایران بوده است.) وزارت امور خارجه ترامپ تنها کاری که کرد این بود که سعودی ها را ترغیب کرد که در مقابل ایران محکم بایستند. اما چند ماه بعد در ژانویه سال 2020  در حمله هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی ژنرال "قاسم سلیمانی" کشته شد ( به فرمان ترامپ ترور شد) و پس از آن ترامپ برای نشان دادن بازدارندگی نیروهای بیشتری را به منطقه اعزام کرد.
 
درعوض دولت بایدن مشوق ارتباط پادشاهی سعودی با ایران است. شنکر به من گفت که چرخش کشورهای عربی او را به یاد یک مورد مشابه در روابط کشورهای عربی با دولت بشار اسد در اواخر دهه 2000 می اندازد. پس از آنکه آمریکا در سال 2007 کنفرانس منطقه ای صلح بین اعراب و اسرائیل را برگزار کرد، چندین کشور عربی از جمله عربستان سعودی سیاست انزوای خود در قبال سوریه را به عنوان مجازات نقش سوریه در ترور "رفیق حریری" نخست وزیر سابق لبنان در سال 2005 ، کنار گذاشتند و با سوریه وارد تعامل شدند، اما همین کشورهای عربی پس از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال 2011 دوباره به سیاست انزوای سوریه برگشتند و رابطه خود با دولت بشار اسد را قطع کردند و مخالفان داخلی او را زیر چتر حمایت خود گرفتند.
 
همانطور که اکنون ، سیاست رئیس جمهوری ایالات متحده بر روابط متحدان عرب خود تأثیر گذاشت. آنچه این بار متفاوت است این است که متحدان عرب آمریکا هم اکنون خود را برای خاورمیانه ای آماده می کنند که دیگر قدرتمندترین دوست آنها (آمریکا) در آنجا حضور فعالی نخواهد داشت.
 
این تحولات توضیح می دهد که چرا کشوری مانند امارات متحده عربی نیز- به عنوان اولین کشور عربی که به "توافقنامه آبراهام" با اسرائیل پیوست - بی سر و صدا در حال گفتگوی دیپلماتیک با ایران است. اگر دولت بایدن وعده خود را در مورد کمتر کردن مداخله مستقیم آمریکا در امور خاورمیانه اجرا کند، کشورهای عربی که تنها خواهند ماند در فضای جدید باید هر چه می توانند به دوستان خود افزوده و از دشمنان خود بکاهند.
 
بر این اساس به پیش بردن همزمان دو سیاست متضاد برای کشورهای عربی مهارت دیپلماتیک زیادی طلب خواهد کرد: آنها از سویی در چارچوب "طرح آبراهام" در حال عادی سازی رابطه با اسراییل هستند و از سوی دیگر به دنبال ایجاد رابطه با دولتی هستند که به طور مستقیم متعهد به نابودی رژیم اسراییل است. هفته گذشته رهبر ایران در سخنرانی خود در روز قدس بار دیگر روشن ساخت که ایران هنوز هم متعهد به سیاست نابودی اسراییل است.
 
همچنین رهبر ایران پیامی نیز به کشورهای عربی در پی رابطه با اسراییل فرستاد و گفت:" آیا عادی سازی روابط اسراییل با چند کشور ضعیف عربی کمکی به این رژیم (اسراییل) خواهد بود؟" حساب توییتری منسوب به رهبر ایران این جمله را به انگلیسی و از میان اظهارات اخیر ایشان در روز قدس بازنشر کرده است.
+60
رأی دهید
-16

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    کمان ۴۴ - سیدنی، استرالیا

    اون دلقک رو، امیرالمومنین علی علیهما السلام، به فضل خودشان در اختیار ما قرار دادند تا فعلا کمی باهاش بخندیم. هر بچه شیر، برای بالغ شدن نیاز به بازی و سر به سر گذاشتن و ذره ذره دریدن طعمه اش دارد. ما هم داریم فعلا باهاش حال میکنیم تا لحظه ای که وقت خفه کردنش فرا برسد. هو یا علی مدد...
    111
    16
    دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۸:۴۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    کمان ۴۴ - سیدنی، استرالیا

    اما نکته ای مهم خطاب به دخترک سر به هوا معروف به ساسی مانکن. آن فاحشة مبینة را آوردی، باهاش کلیپ ساختی، قربان حسن و فریدون و اندامش و برجامش رفتی. اما، بدان در آسمان (سمو ء) رائی ما هستیم. بدانید که تو با یک میلیارد کایلی جنرال هم قادر به بستن (ولیعصر) نیست ای حرامی. بدان که سیارة پراید که نماد اسم العظیم الجلیل است، بر پشت آن ، جایی برای زیاد شدن پدر تو ابلیس نیست. بدان قراردادن کایلی جنر در کنار پلکان کمکی نمی‌کند. بدان که محو شدی. هو یا امیرالمومنین مدد، هو یا ابالحسن مدد، هو یا علی مدد....
    101
    13
    دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۸:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    کمان ۴۴ - سیدنی، استرالیا

    راستی، این وضعیت اضطراری که توی آمریکا در چندین ایالت اعلام شده جریانش چیه؟؟؟
    93
    13
    دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    کمان ۴۴ - سیدنی، استرالیا

    آهای مردم، به مصاحبه حسن فریدون در مورد دیدن (هودج) یا همان بشقاب پرنده رجوع کنید و از خود سوال کنید رابطه (هودج) با (دجال) چیست. ای مردم، این مسائلی را که اینجا دارد بازگو می‌شود هییییییچ جای دیگر نخواهید شنید چون اصلا نمییییدانند که اگر می‌دانستند یک دقیقه نمی‌گذاشتند بر مسند بماند. آهای مردم، فدای اندام حسن فریدون شدن مطابق با إلقاء ذهنی ساسی مانکن، یعنی مردن بر اثر کرونا و تقویت دجال. آهای مردم، قرار بود به جای هندوستان، شما مردم ایران بالای ۳۰ میلیون نفر کشته شوید. آهای مردم، دیروز گارد ساحلی ایتالیا صدها پناهجوی مسلمان را وارد خاک خود کرد باااااا حمایت کامل تا بتواند از تکنیک قدیمی اما بلا اثر جذب ارواح مسلمین برای نجات خویش بهره جوید. آهای مردم بیدار بشید. هو یا علی مدد....
    98
    14
    دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۹:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۲
    AGENT0-0 - شفیلد، انگلستان

    [::کمان ۴۴ - سیدنی، استرالیا::]. اهای مردم این هم ولایتی حالش خوب نیست. شقیقه رو میزنه به ... ،چارتا والله و بالله میگه و فوت میکنه. برای حالگیری ساسی مهدی بیا مهدی بیا. برای ارشاد کایلی مهدی بیا مهدی بیا. برای زدن پوز فری(فریدون)مهدی بیا مهدی بیا. بابا بیا دیگه.رو نما میخوای؟
    12
    44
    دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۷
    اقای شاکی - برمن، آلمان

    [::کمان ۴۴ - سیدنی، استرالیا::]. عرب زاده عرب پرست این چه طرز نوشتن است ؟ تو فازت چیه سنتی یا صنعتی؟ هو یا شمشیر عدالت که تو سر شماها پایین بیاد
    15
    50
    دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    احمد قمی - قم، ایران
    سلام دوستان در هر جای ازجهان مسعولی که بر سرکار ه تلاش می کنه که ارزش کشورش پول کشورش راحتی مردم وووووو... هزان چیز دیگه ولی افسوس درایران تنها چیزی که مسعولان گرامی ما به آن بی اعتنا هستن ایران مردم ایران پول ایران زندگی مردم ووو....همیشه برای مردم لبنان فلسطین یمن افریغاووونگرانند که خدایی نکرده چیزی کم داشته باشن این هم ازشانس بد مردم ماست ترکیه ببینه خسارت داره به کشور وارد می شه درجا دست دوستی با روس امریکا اسراعیل می ده ولی در وطن ما هرگز ازاین چیزها هرگز ندیدیم بجز زربه ازسوی مسعولان کشور
    6
    24
    دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۳:۲۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    دمکراسی 2500 - لس انجلس، ایالات متحده امریکا

    [::کمان ۴۴ - سیدنی، استرالیا::]خوش بحالت!!!! ؟؟؟ بخدا از هفت دولت آزادی! من فکر میکنم تمام خوانندگان این سایت حسرت تو را می‌خورند و من به شخصه حسادت میکنم. خیلی آدم خوشبختی هستی. خوش به سعادت. آدمی مثل تو بنظرم هیچ غمی در زندگی ندارد. چون عقل ندارد. شعور ندارد. تو چون چند گرم مغز بیشتر نداری نه سردرد میگیری نه غم داری و نه غصه. وقتی یک مادر پول برای شیر فرزندش ندارد. یک مرد که دست خالی بخانه میرود. دختری که کار وآینده و پول و خانه ندارد. پسری که هنوز نزد پدر و مادرش زندگی می‌کندپدری که پول دارو ندارد مادرشوهر مرده ای که درآمد و امنیت اجتماعی ندارد. اینها را نمیفهمی. تو خوشبختی چون تمام عشق تو و فکرت در دو گرم مغز خلاصه می‌شود که برای نوکری خامنه ای فعال است.
    3
    30
    دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
    [::دمکراسی 2500 - لس انجلس، ایالات متحده امریکا::]. به ایشون یا همان کمانچه می‌‌گویند. برده خوشبخت. همیشه بردگان خوشبخت مخالف خوشبختی‌ دیگران هستند. شما زمانی‌ که در باغ وحش.یک میمون لخت را می‌‌بینید. که در گوشه قفس. اسیر. بدون روح در صورت. به زندگی‌ خسته کننده خود ادامه.و رویا جنگلی‌ دارد .که بر درخت آزاد زندگ می‌‌کرد.فقط ترحم. حالا یک میمون را تصور. که لباس بسیج بر تن. یک تفنگ بر دوش. نشسته در جلو اقاش. دانه دانه شپش .ریش اقاش را می‌‌گیرد. و در دهان می‌‌گذارد.و فکر می‌‌کند. زندگی‌ همین است. برای کدام بیشتر ترحم دارید.؟ میمون در قفس. یا میمون ریش آقا؟ سانسور بشر همیشه موفق نیست.چیز دیگر هم لیز می‌‌خورد. همه ما از نسل میمون هستیم تکاملی که ۳ میلیون سال از آفریقا شروع . این فاکت است. علم است. دانش. در مملکت ما. گمان بر این که این تکامل بر عکس کار می‌‌کند. امت بسیج. از بشر یواش یواش تبدیل به میمون می‌‌شوند.
    3
    7
    دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۷:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    Rosha50 - لانسینگ، انگلستان
    [::کمان ۴۴ - سیدنی، استرالیا::] ما شنیدیم که علی مطلع بود که قراراست سر نماز کشته بشود تو سط سرکار ابن ملجم . ولی هیچ اقدامی نکرده یک چنین فردی با گفتن هو یا علی مدد.. چه کاری ازش ساخته است آنهم تو استرا لیا؟؟؟؟؟.
    2
    7
    دوشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۸:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.