تقلای بی وقفه حکومت ایران برای آزادی دیپلمات تروریست

ایران وایر: همزمان با قطعی شدن حکم ۲۰ زندان «اسدالله اسدی» که از سوی دادگاهی در بلژیک صادر شده، سفارت جمهوری اسلامی در بروکسل با انتشار بیانیه‌ای به طور تلویحی گفته است که حق خود را برای شکایت از بلژیک و آلمان به دیوان بین‌المللی دادگستری معروف به «دادگاه لاهه»، بابت دستگیری و محاکمه اسدی که به تصور جمهوری اسلامی دارای مصونیت دیپلماتیک بوده است، محفوظ می‌داند. آیا شکایت جمهوری اسلامی به دادگاه لاهه شانس موفقیت دارد؟
 
***
 اسدالله اسدی دبیر سوم سفارت جمهوری اسلامی در وین بود، اما از سوی دادگاه به دلیل تلاش برای ارتکاب عمل تروریستی با هدف بمب‌گذاری در یک همایش مخالفان جمهوری اسلامی در پاریس، در همکاری مشترکی بین کشورهای اروپایی در آلمان بازداشت، تحویل بلژیک و در دادگاهی در این کشور به زندان محکوم شد.
 
جمهوری اسلامی درخواست آزادی او را مطرح کرده بود، اما دادگاه با این درخواست موافقت نکرد و از آنجایی که تمام شواهد و ادله اثبات جرم از سوی ماموران ضبط شده بود، امکان لغو حکم ۲۰ سال زندان ناممکن بود. اسدی به حکم دادگاه اولیه اعتراض نکرد و به این ترتیب زندان او قطعی شد.
 
احتمال دارد که جمهوری اسلامی به شیوه مرسوم خود با بازداشت تبعه‌ای بلژیکی، خصوصا شهروند ایرانی‌تباری که تابعیت دوگانه از بلژیک دارد، بخواهد او را با اسدی مبادله کند یا دست به اقدام مشابهی برای آزادی دیپلمات محکوم‌شده خود بزند، اما پیش از این گفته است که اسدی دارای مصونیت دیپلماتیک بوده است و بلژیک و آلمان با دستگیری و محاکمه او مصونیتش را نقض کرده‌اند.
 
تهدید سفارت جمهوری اسلامی در بلژیک بر این اساس است که ایران می‌تواند بر مبنای «پروتکل اختیاری کنوانسیون وین درباره حل و فصل اجباری اختلافات» به دادگاه لاهه شکایت کند. محکومیت اسدی به ۲۰ سال زندان به خاطر جرم تروریستی موضوعی بی‌سابقه در تاریخ معاصر و اولین نمونه از زمان  تاسیس «کنوانسیون سال ۱۳۴۰ وین درباره روابط دیپلماتیک» و اعمال مصونیت دیپلماتیک به شکل امروزی است.
 
به بیان دیگر این برای اولین بار است که دیپلمات یک کشور خارجی (جمهوری اسلامی ایران) در یک کشور ثالث (بلژیک) و نه حتی محل ماموریت خود (اتریش) با اتهام کیفری از نوع تروریستی محاکمه و به زندان طولانی‌مدت محکوم می‌شود.
 
ایران، بلژیک و آلمان عضو «پروتکل اختیاری کنوانسیون وین درباره حل و فصل اجباری اختلافات» هستند که به این کشورها امکان می‌دهد در صورت بروز اختلاف در زمینه نقض مصونیت یکی از دیپلمات‌هایشان به دیوان لاهه شکایت کنند، اما طرح شکایت ابتدایی‌ترین و آسان‌ترین مرحله است. جمهوری اسلامی باید بتواند قضات دیوان را قانع کند که مصونیت دیپلماتیک اسدی در زمان دستگیری معتبر بوده است، کاری که احتمال موفقیت آن نزدیک به صفر است.
 
ویزای دیپلماتیک اسدالله اسدی از سوی کشور اتریش صادر شده و صرفا در داخل خاک اتریش معتبر است، مگر این که اسدی از اتریش در راه بازگشت به کشور خود، یعنی ایران، باشد یا از ایران در حال بازگشت به کشوری باشد که از آن مصونیت دیپلماتیک دریافت کرده است.
 
اسدی در زمان مسافرت ترانزیتی هم به شرطی که آن کشور در مسیر محل ماموریت یا کشور او بوده باشد، دارای مصونیت بوده است. مثلا اگر او با هواپیما از تهران عازم وین می‌بود و در آلمان مجبور به تعویض هواپیما می‌شد، در آن کشور مصونیت او معتبر می‌بود.
 
مصونیت یک دیپلمات در کشور خارجی تا زمانی معتبر است که در درجه نخست ماموریت و فعالیت او ماهیتی کاملا دیپلماتیک، یعنی در حیطه وظایف ذاتی او‌، داشته باشد و در درجه دوم دیپلمات در کشوری فعالیت کند که از آن ویزای دیپلماتیک دریافت کرده است.
 
اگر دیپلماتی با سوء استفاده از مصونیت دیپلماتیک خود در زمان مسافرت شخصی در کشور دیگری باشد، یا حتی در خاک دولتی حضور داشته باشد که برای او مصونیت صادر کرده است، اما دست به عملی بزند که ارتباطی با ماهیت ماموریت او ندارد، مصونیت او دیگر معتبر نیست و او خود زمینه نقض آن را فراهم کرده است.
 
اسدی بر اساس شواهد فیلمبرداری‌شده  که به دادگاه داده شده‌اند، در بلژیک زمینه بمب‌گذاری در پاریس را فراهم می‌کرده است و به مامورانی که او را بازداشت کرده‌اند گفته است که در سفر شخصی در بلژیک بوده است. این کشور به هیچ شکلی در مسیر ترانزیتی ایران و اتریش قرار ندارد. به این ترتیب اسدی اولا دست به عملی زده است که ماهیت دیپلماتیک ندارد، سپس در خارج از کشور محل صدور مصونیت دیپلماتیک عمل مجرمانه انجام داده است.
 
به عبارت دیگر اسدی در بلژیک هیچ‌گونه مصونیتی نداشته است که دولت بروکسل آن را نقض کرده باشد. آلمان هم در پی درخواست بلژیک در بازداشت او همکاری کرده و پلیس این کشور هم مرتکب نقض این مصونیت نشده است.
 
از این بابت واضح است که اسدی در این دو کشور دارای مصونیت دیپلماتیک نبوده است و نه اقدام آلمان و نه عملکرد دولت بلژیک نقض مصونیت دیپلماتیک اسدی در اتریش محسوب نمی‌شوند و جمهوری اسلامی احتمالی نزدیک به صفر برای موفقیت در دیوان بین‌المللی دادگستری دارد.
 
مقام‌های جمهوری اسلامی تا به اینجا گفته‌اند که حکم دادگاه بلژیک را به رسمیت نمی‌شناسند، گرچه این تصمیم هیچ تاثیری بر اجرای نهایی حکم ۲۰ سال زندان اسدی ندارد.
 
اگر جمهوری اسلامی این پرونده را به دیوان لاهه ببرد، با توجه به این که شانسی برای پیروزی ندارد، ممکن است در حکمی که از سوی دیوان بین‌المللی دادگستری صادر می‌شود، به شکل غیرمستقیم بابت رفتار دیپلمات عالی‌رتبه خود محکوم شود و دیوان عمل بلژیک را تایید کند.
 
به همین دلیل احتمال دارد که بیانیه سفارت جمهوری اسلامی در بلژیک صرفا یک تهدید صوری باشد که حتی در صورت عملی شدن، به نفع کشور آلمان و بلژیک و به ضرر جمهوری اسلامی تمام خواهد شد.
+128
رأی دهید
-7

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۲
    Realman - کالیفرنیا ، ایالات متحده امریکا

    امیدوارم که آویزونش کنن که درسی بشه برای احمق‌های جان فدای جمهوری اسلامی ، سپاه و خامنه ای
    7
    161
    شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۲
    Vejdanebidar - آمستردام، هلند

    باید ۵۰ سال در حبس باشد ۲۰ سال کم شه!. تروریست کثیف.
    8
    161
    شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۷:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۷
    waahed - منامه، بحرین

    خوبه دیگه ، شما این شخص را تروریست بخوانید آنوقت قربون صدقه ی آنهایی که دانشمندان ایران (کشورتان) را با اعتراف خودشان ترور کردند بروید
    100
    9
    شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد

    [::waahed - منامه، بحرین::]. کسی که عملیات تروریستی انجام میده وجان انسانها را می گیره یک تروریسته, فرقی نمی کنه تروریست اسرائیلی باشه یا دیپلمات ایرانی. ماهیت دولت اسرائیل هم درست مثل حکومت ولایی یک ماهیت تروریستیه ولی متاسفانه خیلی از هموطنا صرفا به خاطر دشمنی اسرائیل با حکومت آخوندی از آنها حمایت می کنند.
    35
    11
    شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    Reza9118 - شهرکرد، ایران

    دیپلمات های رژیم نامشروع و جعلی جمهوری اسلامی همگی از دم تروریست هستن..
    4
    58
    شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    دیارکو - قره تپه، آذربایجان

    از سوی دادگاه به دلیل تلاش!! برای ارتکاب جنایت . به ۲۰ سال زندان محکوم میشه در حالی که به وقوع نبیوست و به قاتلین در اروپا ۱۵ سال داده میشه!!. چه جالب
    50
    4
    شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Diamondave - واشینگتن دی سی، ایالات متحده امریکا

    [::waahed - منامه، بحرین::]. تو حواست جمع کن مثل اسدی به فنا نری ، بوی مزدور میدی !!
    2
    53
    شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۲:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۵
    وطن نام تو نام نامداران - ستکهلم، سوئد

    [::دیارکو - جزیره واق واق ، جزیره کریسمس::]. (به قاتلین در اروپا ۱۵ سال داده میشه!!). برای اطلاع شما, اروپا یک کشور نیست, یک قاره است متشکل از بیش از 30 کشور. هر کشوری هم قوانین کیفری خودش را داره. این بزرگوار در کشور بلژیک محاکمه شد و حتما در بلژیک احکام تروریستی 20 سال مجازت داره. زیاد ناراحت نباش, در بیشتر کشورهای اروپایی زندان مثل هتله. اروپاییها مثل شما ولاییها نیستن, حتی با تروریستها هم رفتار انسانی دارند.
    2
    37
    شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۴:۵۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Afshin51 - مادرید، اسپانیا
    نوبت امثال تو هم میشه که بخاطر تلاش ! ! البته از نوع مذبوحانه برای نگهداشتن رژیم تبهکار آخوندی چند سالی بزودی برید همون زندان اوین و کهریزک که برای جوانهای بیچاره ساختید آب خنک بخورید ،چه جالب !!!
    1
    15
    یکشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۱:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.