دام گسترده فال‌گیران در فضای مجازی

شرق: رمالی و فالگیری اینترنتی شگردی است که مدتی است کلاهبرداران آن را دستاویز قرار می‌دهند تا بتوانند شهروندان را اغفال کنند و پول‌های آنان را از چنگشان دربیاورند.

در تازه‌ترین پرونده‌ای که در این زمینه تشکیل شده است، فردی که با ترفند دعانویسی و رمالی در فضای مجازی از هم‌وطنان غرب استان مازندران کلاهبرداری می‌کرد، از‌سوی کارآگاهان پلیس فتای شهرستان آمل شناسایی و دستگیر شد.

متهم با درج و انتشار آگهی رمالی و فالگیری در فضای مجازی، پس از جلب اعتماد و سوءاستفاده از سادگی قربانیان، با دادن وعده‌های دروغین و امید واهی با دریافت مبالغی هنگفت، اقدام به کلاهبرداری از افراد می‌کرد. در‌ رصدهای مستمر کارآگاهان پلیس فتای مازندران در فضای مجازی، کانالی در شبکه اجتماعی شناسایی و مشخص شد شخصی با درج آگهی دعانویسی، طلسم و رمالی اقدام به تجویز و ارسال بسته‌های مصرفی در قبال دریافت مبالغی می‌کند.
با اقدامات فنی و تحقیقات خاص پلیسی، متهم در یکی از شهرهای استان‌ مازندران شناسایی شد و با هماهنگی مراجع قضائی، دستگیر و به‌همراه ادله‌های دخیل در ارتکاب جرم، به پلیس فتای آمل انتقال داده شد.

متهم در بازجویی‌های اولیه منکر هرگونه جرمی شد، اما پس از مواجه‌شدن با دلایل، مستندات و مدارک جمع‌آوری‌شده از‌سوی کارشناسان، ضمن اعتراف به جرمش، انگیزه خود را کسب منافع مالی بیان کرد. سرهنگ سامع خورشاد، رئیس پلیس فتای استان مازندران، در این رابطه خاطر‌نشان کرد: اخیرا کلاهبرداری مالی به روش طالع‌بینی و دعانویسی به یکی از روش‌های مجرمان در فضای مجازی تبدیل ‌شده است؛ از‌این‌رو به کاربران توصیه می‌کنم با تقویت باورهای دینی و افزایش آگاهی، راه سوءاستفاده و سودجویی را از این کلاهبرداران گرفته و به تبلیغاتی که از‌طریق فضای مجازی به‌خصوص شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود، اعتماد نکرده و فریب نخورند.

رئیس پلیس ‌فتای استان مازندران گفت: قربانیان حتی بعد از رسیدن به این باور که فریب‌ خورده‌اند، یا به علت اینکه مبلغ ازدست‌داده را ناچیز می‌پندارند یا به این دلیل که تصور می‌کنند موضوع قابل‌ پیگیری قضائی نیست، از طرح شکایت خودداری کرده و همین مسئله باعث می‌شود دعانویسان و رمالان همچنان به کار خود ادامه داده و از افراد بیشتری کلاهبرداری و کسب درآمد کنند.

رمالان اینترنتی گاه برای رسیدن به اهداف خود، وعده‌های فریبنده می‌دهند. در یک نمونه از این پرونده‌ها، در‌پی شکایت زنی مبنی‌بر کلاهبرداری ۵۰ میلیون ریالی مرد فالگیر از او در شبکه‌های اجتماعی، با ترفند درمان ناباروری با فال‌بینی و دعانویسی، متهم شناسایی و دستگیر شد. شاکی درباره نحوه وقوع جرم توضیح داد: زن کلاهبردار تبلیغی را در یکی از گروه‌ها با عنوان فالگیری درج کرده بود که من با او چت کردم و پس از طرح موضوع ناباروری خود، او مدعی شد در این زمینه می‌تواند کمکم کند و برای بهتر نتیجه‌گرفتن می‌توانم از دوستان دعانویس او نیز کمک بگیرم. من مبلغ اولیه برای فالگیری دو میلیون تومان و برای دوست وی سه میلیون تومان را پرداخت کردم که آن ‌هم بدون اطلاع همسرم از خواهرم قرض گرفتم که در اولین فرصت بتوانم به او پس دهم. در تحقیقاتی که پلیس در این زمینه انجام داد، معلوم شد متهم مردی است که در اینستاگرام خودش را زن معرفی کرده و توانسته شاکی را فریب بدهد.

یک فالگیر اینترنتی دیگر برای اجرای نقشه‌اش از روشی متفاوت استفاده می‌کرد. در‌پی شکایت یکی از شهروندان به پلیس فتای استان ایلام و طرح شکایت با موضوع کلاهبرداری از او، پرونده‌ای تشکیل شد.

شاکی توضیح داد: از طریق آگهی درج‌شده در شبکه‌های اجتماعی با شخصی که ادعای فالگیری، رمالی و حل‌کردن مشکلات را داشت، ارتباط گرفتم و متهم برای حل‌کردن مسائل روحی و روانی از من درخواست ارسال تصاویر خصوصی‌ام را کرد و پس از دسترسی به تصاویر، با تهدید من به انتشار آنها اقدام به اخاذی کرده است.

در این پرونده نیز با انجام اقدامات فنی و تخصصی کارشناسان پلیس، متهم شناسایی شد و با هماهنگی مراجع قضائی دستگیر شد و در برابر مستندات ارائه‌شده به جرم ارتکابی خود اعتراف کرد.

یکی از دلایلی که باعث می‌شود این مجرمان به‌راحتی به هدف خود برسند، زودباوری و ساده‌دلی طعمه‌هایشان است. این در حالی است که پلیس بارها درباره فعالیت رمالان مجازی هشدار داده و از شهروندان خواسته فریب این مجرمان را نخورند.

در یک نمونه، فردی از‌طریق شبکه اجتماعی اینستاگرام در قالب فالگیری و رمالی، چند نفر را در استان مرکزی فریب داد و از آنان کلاهبرداری ‌کرد. در‌پی شکایت فردی مبنی‌بر کلاهبرداری 60 میلیون ریالی یک رمال و فالگیر از او در اینستاگرام، پیگیری پرونده در دستور کار کارشناسان پلیس فتا قرار گرفت.

شاکی در اظهارات خود عنوان کرد: پس از برقراری ارتباط با مدیر صفحه فالگیری و بیان مشکلات زندگی شخصی خود، در طول دو ماه و در سه مرحله، 60 میلیون ریال به‌ حساب اعلام‌‌شده از‌سوی مدیر پیج اینستاگرامی پرداخت کردم، اما بعد از آن این شخص پاسخ‌گوی پیگیری‌های من نیست. وقتی موضوع در رصد کارآگاهان پلیس قرار گرفت، مأموران در تحقیقات و تجسس‌های خود توانستند متهم را که ساکن یکی از استان‌های دیگر بود، شناسایی کنند.

پس از هماهنگی با مراجع قضائی، متهم به دادسرا معرفی و مشخص شد این فرد از چند شهروند به همین روش کلاهبرداری کرده و در‌واقع زودباوری قربانیان باعث شده او خیلی ساده به نیتش برسد.

در این میان برخی افراد نیز اگرچه مجرم سابقه‌دار نیستند، با دیدن بستر مناسب وسوسه می‌شوند تا به ارتکاب جرائمی مشابه دست بزنند و پولی از این طریق به‌ دست بیاورند. آنان گمان می‌کنند ردیابی‌کردن‌شان در فضای مجازی امکان‌پذیر نیست. در یک نمونه، زنی خانه‌دار تبدیل به یک مجرم شد. این زن اقدام به کلاهبرداری از شهروندان با ترفند رمالی و فالگیری در فضای مجازی می‌کرد.

پس از مراجعه یکی از شهروندان به پلیس فتای استان ایلام و طرح شکایت با موضوع کلاهبرداری از وی در فضای مجازی، پرونده‌ای تشکیل شد و موضوع در دستور کار کارشناسان این پلیس قرار گرفت.

با بررسی‌ها و تحقیقات مقدماتی از شاکی، مشخص شد او از‌طریق فضای مجازی با انتشار‌دهنده یک آگهی که ادعای حل مشکلاتی مانند بی‌کاری، ازدواج، طلاق، افزایش مهر و محبت و دیگر مشکلات را می‌کرد، ارتباط برقرار کرده است.

با انجام اقدامات فنی و تخصصی پلیسی، متهم که یک زن 30‌ساله خانه‌دار بود، شناسایی و با هماهنگی مراجع قضائی دستگیر شد.

متهم در مواجهه با مستندات موجود ضمن اعتراف به جرم ارتکابی، انگیزه خود را بی‌کاری و کسب منافع مالی عنوان کرد که در نهایت پرونده برای سیر مراحل قانونی به مراجع قضائی تحویل داده شد.
+5
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.