چه کسی فایل صوتی ظریف را افشا کرد؟ ردپای موساد یا احمدی نژاد؟

وب سایت خبری مدارا: بیش از ۷۲ ساعت از انتشار فایل صوتی جنجالی ظریف گذشته است و واکنش‌ها و تبعات این فایل ۳ ساعته کماکان ادامه دار است. آنچه سوال و مجهول است آن است که این فایل توسط چه کسی منتشر شده و در اختیار رسانه‌های بیگانه و معاند قرار گرفته است.
 
رئیس جمهور روحانی طی دستوری به وزیر اطلاعات خواهان بررسی چگونگی انتشار نوار مصاحبه جنجالی ظریف شده است. علی ربیعی سخنگوی دولت نیز می‌گوید: فایل صوت ظریف به سرقت رفته است و رییس جمهور دستور رسیدگی صادر کردند. اگر این سخن ربیعی مقرون به واقعیت باشد، بدان معناست که فرد یا افرادی که به آرشیو اسناد دولت دسترسی داشته اند، مبادرت به سرقت یک فایل دارای اطلاعات طبقه بندی کرده اند و این امر در اذهان تداعی قصه پرغصه «نفوذ» را می‌کند؛ همان عاملی که چند روز پیش سبب انفجار در بخشی از تاسیسات هسته ای نطنز شد و چند ماه پیش نیز موجبات ترور دانشمند هسته ای و نظامی ارشد کشورمان یعنی شهید محسن فخری زاده را فراهم آورد.

چند روز پیش ( ۴ اردیبهشت ۱۴۰۰) نیویورک تایمز به نقل از منابع اطلاعاتی غربی مدعی شد: اسرائیل شبکه‌ای قوی داخل سیستم امنیتی ایران دارد و موساد موفق به نفوذ در نظام ایران شده است؛ طبق ادعای این روزنامه آمریکایی، صحبت از مرگ (عروج شهادت گونه) ژنرال حجازی به دلایل طبیعی حقیقت ندارد! در واقع نیویورک تایمز به نقل از منابع خود، شهادت سردار حجازی را هم به نفوذ موساد در داخل ایران مرتبط کرده بود؛ البته این صرفا ادعای پروپاگاندای غربی است، اما به هر حال قرائن و شواهدی دال بر نفوذ دشمن در مراکز حساس وجود دارد که یکی از آنها می‌تواند افشای همین فایل صوتی ظریف باشد.
 
محمد تقی کروبی پسر مهدی کروبی که در خارج از کشور مستقر است می‌گوید: من فایل صوتی ظریف را چند روز پیش از انتشار آن در ایران اینترنشنال از طریق یکی از دوستان خارج از کشور دریافت کرده بودم و با یک روز فاصله همین فایل را از دوست دیگری هم دریافت کردم و متوجه شدم این فایل مثل آب روان در حرکت است و در حال دست به دست شدن میان جمعی از فعالان سیاسی. یک روز‌ بعد شنیدم که این فایل صوتی در اختیار چهره‌های شناخته شده و سرشناس اصلاح‌طلب داخل هم قرار گرفته است.
 
سعید لیلاز نیز در واکنش به انتشار فایل صوتی مصاحبه‌اش با محمدجواد ظریف، گفت: «معتقدم باید کسی که فایل صوتی را منتشر کرده، چوب در آستینش کرد. اما من عهد کردم فعلا در خصوص این مساله حرفی نزنم و می‌خواهم ببینم آیا دستگاه اطلاعاتی کشور عرضه دارد این شخص را پیدا کند یا مثل ماجرای نطنز بعد از اینکه پوکید می‌خواهد اسم طرف را رسانه‌ای کند.»
 
عبدالله شهبازی تحلیلگر مطلع کشور طی مطلبی در کانال تلگرامی‌اش به نقل از دو پژوهشگر و روزنامه نگار آمریکایی یعنی «مایکل روبین» و «باربارا اسلاوین» خبر از ملاقات ویلیام برنز رئیس سیا با علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در خانه وزیر خارجه عراق در بغداد داده است و تلویحاً افشای فایل صوتی جنجالی ظریف را انتقام موساد از مذاکرات اطلاعاتی – امنیتی ایران و آمریکا به موازات مذاکرات غیر مستقیم تهران و واشنگتن در وین برای احیای برجام دانسته است و نوشته است: اگر ثابت شود که درز فایل آقای ظریف کار موساد بوده با هدف بی‌اعتبار کردن مذاکرات هسته‌ای در وین و مذاکرات اطلاعاتی- امنیتی سری در بغداد، که تا الان بنظرم اینگونه است، مایه شرمساری فراوان است که اسرائیل به این سادگی می‌تواند جریان‌های سیاسی ایران را به جان هم اندازد و موجی چنین سنگین ایجاد کند.
خبرگزاری تسنیم روز دوشنبه (۶ اردیبهشت ۱۴۰۰) نوشت: علاوه بر حسام الدین آشنا که مدیر پروژه مصاحبه با وزرای دولت بوده است، نام ۵ چهره مشهور که به این فایل دسترسی داشتند مطرح شده است که برخی از آن‌ها سابقه محکومیت امنیتی هم دارند. همان زمان نیز با توجه به سوابق منفی برخی از این افراد، دستگاه‎های امنیتی به ظریف با واسطه رییس ‎دفتر رئیس ‎جمهور تذکر داده بودند که مورد توجه قرار نگرفته بود.
 
افراد مورد اشاره محمد قوچانی، مریم باقی، سعید لیلاز و شهیندوخت مولاوردی به سرپرستی حسام الدین آشنا معرفی شدند.
 
شب گذشته (سه شنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰) نیز دادسرای تهران در واکنش به انتشار گفت‌وگوی سه‌ساعته محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، از تشکیل پرونده قضایی در این‌ باره خبر داد. در اطلاعیه دادسرای تهران آمده «اتهام اصلی مطرح در این پرونده قرار دادن اطلاعات طبقه‎ بندی شده کشور در اختیار افراد فاقد صلاحیت است». این اطلاعیه بر «تعقیب کیفری مباشران و معاونان» این رخداد تاکید کرده و افزوده که «دستورات لازم جهت شناسایی عوامل و نحوه وقوع جرم به دستگاه‎های امنیتی صادر شده است».
 
همچنین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز آقای ظریف را احضار کرد.
 
ردپای کارگزارانی‌ها در انتشار مصاحبه ظریف پایگاه خبری دیده بان ایران به نقل از یغما فشخامی در یادداشتی نوشت: جنجال درباره چگونگی نحوه درز فایل صوتی مصاحبه سعید لیلاز با محمدجواد ظریف با گذشته بیش از سه روز همچنان ادامه دارد.
 
علی ربیعی سخنگوی دولت، در نشست خبری امروز در پاسخ به خبرنگاران درباره این مطلب مدعی شد که“همه دولت‌ها سال‌های آخر عملکرد خود را جمع‌بندی می‌کنند و به مردم گزارش کاری می‌دهند، در این راستا هشت پروژه طراحی شده بود که اقدامات شاخص یک جلد، عملکرد دولت ۳ جلد، جهش تولید یک جلد، گزارش صدروزه یک جلد و روزشمار دولت که در برنامه “آن سوی دولت” و “تاریخ شفاهی” در مجموع ۳۳ مصاحبه انجام شده است.”
 
این در حالی است که روزنامه اصلاح طلب آفتاب یزد در گزارشی که چندی قبل منتشر کرده بود درباره این ادعای نوشته بود: «عبدالرضا داوری و محمد ابطحی» از نزدیکان «خاتمی و احمدی‌نژاد» در پاسخ به وجود چنین جمع بندی تصویری و یا مکتوبی به صراحت گفته اند: «چنین مسئله‌ای حداقل در آن دو دولت سابقه نداشته و موضوع، برای آن‌ها نیز تازه و بدیع است».
 
اما در این بین خبرگزاری فارس روز گذشته با انتشار مطلبی درباره کسانی که در این پروژه رسانه ای دخالت داشته اند نوشته بود: «فایل صوتی افشا‎شده مربوط به پروژه تجربه ‎نگاری دولت با مدیریت حسام ‎الدین آشنا بوده که با مبلغ حدود ۳ میلیارد تومان به برخی مشاوران دولت سپرده شده بود.» منظور این خبرگزاری پروژه ای است به نام «شورای تدوین، گردآوری و مستندسازی آثار رئیس جمهور» که زیر نظر مستقیم «محمدقوچانی» و با بودجه‌ای هنگفت در حال انجام است. این خبرگزاری در ادامه گزارش خود می نویسد: «علاوه بر حسام الدین آشنا که مدیر این پروژه بوده است، نام ۵ چهره مشهور که به این فایل دسترسی داشتند مطرح شده است که برخی از آن‌ها سابقه محکومیت امنیتی هم دارند.»
 
مطلبی که افراد مورد اشاره را محمد قوچانی، مریم باقی، سعید لیلاز و شهیندخت مولاوردی به سرپرستی حسام الدین آشنا معرفی کرده است.
 
اما نکته جالب درباره حواشی افشای این فایل صوتی جنجالی «تک تصویری» است که بی بی سی فارسی در بخش خبری شامگاهی خود -یکشنبه ۵ اردیبهشت- آنرا منتشر کرد. تصویری از مصاحبه لیلاز با محمدجواد ظریف در دکوری به رنگ بنفش و لوگویی که روی آن نوشته شده «آن سوی دولت».
 
مکانی که حسین مرعشی می گوید: “در یک استودیو در باغ کتاب بوده است وهمه گفت‌وگو‌ها به ‌جز گفت‌وگوی وزیر اطلاعات که در وزارت اطلاعات و توسط بچه‌های آن مجموعه انجام شده، آنجا انجام شده است.”
 
انتشار تصویر مصاحبه ظریف با لیلاز در بکراند مجری خبر بی بی سی (که تاکنون جای دیگری منتشر نشده است) این گمانه زنی را تقویت می کند که این فایل جنجالی برای نخستین بار آنهم به صورت ویدئو برای شبکه بی بی سی ارسال شده است نه شبکه ایران اینترنشنال. اما به دلایلی که مشخص نیست نخستین رسانه ای که اقدام به پخش صدای این مصاحبه کرد شبکه ایران اینترنشنال بود که مدعی شد به صورت اختصاصی به دستش رسیده است و پس از آن بی بی سی فارسی هم اعلام کرد این فایل صوتی به صورت اختصاصی به دست آنها هم رسیده است.
 
حسین مرعشی درباره عدم امنیت در انجام چنین پروژه بزرگ خبری می گوید: “متأسفانه سیستمی که آقای حسام‌الدین آشنا برای جمع‌آوری این گفت‌وگو‌ها پیاده کرده و به‌کار گرفته بودند سیستم امنی نبود. بردن وزرا به یک استودیو در باغ کتاب تهران و گرفتن ناگفته‌های عملکردی از اعضای هیأت دولت کار پرریسکی است و دسترسی خیلی‌ها را به این فایل تسهیل کرده. الان مشخص نیست مخالفان ظریف این کار را کرده‌اند یا دلواپسان یا موافقان ظریف و یا نفوذی‌های خارجی. این روند کاری بود که مراقبت و امنیت بیشتری را می‌طلبید.”
 
موضوعی که به نظر می رسد خبرگزاری تسنیم هم با سخنگوی حزب کارگزاران هم عقیده باشد. تسنیم درباره این مطلب عصر امروز با انتشار گزارشی نوشت: “از آنجا که ضبط این مصاحبه‌ها به‌عهده مرکز بررسی‌ها بوده است، مسئولیت افشای آن نیز در وهله اول به‌عهده حسام‌الدین آشنا است و از دو حالت خارج نیست: یا این فایل تعمداً از سوی مجموعه او منتشر شده و به شبکه‌های بیگانه رسیده است که تکلیف معلوم است و یا اینکه حفاظت دقیقی از آن صورت نگرفته است که در هر دو حالت انگشت اتهام به‌سمت آقای آشنا نشانه می‌رود. آقای آشنا به‌هنگام تصمیم‌گیری و خرج هزینه میلیاردی برای چنین پروژه‌ای قاعدتاً باید می‌دانسته که؛ آیا توان حفاظت از چنین فایل‌های بسیار مهمی دارد و یا خیر؟
 
این خبرگزاری در پایان گزارش خود هم اضافه می کند: “مسلماً وزارت اطلاعات که مسئول بررسی چگونگی انتشار و انتقال فایل صوتی آقای ظریف به رسانه‌های خارجی شده است ابتدا باید آقای آشنا را مورد بازخواست قرار دهد که؛ آیا انتشار این فایل ناشی از سوءنیت بوده یا اهمال‌کاری و آیا فایل سایر مصاحبه‌ها نیز اکنون در حال انتقال به خارج کشور است؟”
 
به نظر می رسد هر چند حواشی پیرامون افشای این مصاحبه بزودی و با مطرح شدن یک سوژه دیگر از حافظه کاربران شبکه اجتماعی پاک شود اما مطلب مهمی که می توان با قاطعیت درباره آن نظر داد پایان عمر سیاسی محمدجواد ظریف و نقش او در وزارت خارجه است.
ردپای احمدی نژادی‌ها در موضوع صوت ظریف؟ روزنامه اعتماد نوشت: همزمان با انتشار مصاحبه ظریف در رسانه های بیگانه مشخص شد این فایل برای بسیاری از خبرنگاران خارج از کشور فرستاده شده است.
 
سعید آگنجی، روزنامه‌نگار ساکن فنلاند نیز مدعی شد که این فایل از طریق نزدیکان محمود احمدی‌نژاد به دستش رسیده است. پیش از این کانال‌های نزدیک به محمود احمدی‌نژاد خبر داده‌بودند که مخاطبان تا قبل از انتخابات منتظر یک بمب خبری باشند.
+44
رأی دهید
-11

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۷۶
    hassan5 - تهران، ایران

    ( رد پای موساد یا احمدینژاد؟).از نظر من با توجه باینکه احمدینژاد بزرگترین خدمت به اسرائیل(با شعار از بین بر اسرائیل) کرد، این دو تا یکی هستند.اگر همان بلا را که بر سر سعید امامی و زنش جهت اعتراف بارتباط با اسرائیل را سر احمدینژاد بیاورند،یکشبه اعتراف خواهد کرد
    4
    31
    ‌چهارشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    کمان ۴۴ - سیدنی، استرالیا

    اینها یک برنامه گسترده داشتند. این فایل قرار بود دقیقا چند ساعت قبل از عملیاتی کردن نقشه شومشان برملا شود. مجموعه اتفاقاتی که در طی روزهای گذشته رخ داد، تماااام نقشه های اینها را نقش بر آب کرد. انتشار این فایل، آخرین تیر بی رمق ترکش اینها بود. به سمت قرارگرفتن در درون قبرهایشان با یکدیگر کورس گذاشته اند....
    35
    7
    ‌چهارشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۴
    Darknet - لندن، انگلستان
    ثابت شد قاسم کتلت و رهبرش سر سپرده پوتین بودن. دیگه بعد از این فایل صوتی هر کسی از جمهوری اعدامی طرفداری کنه یعنی خائن به مردم ایرانه.
    6
    23
    ‌چهارشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران
    همه این گمانه زنی ها کاملا بازی هستش. افشای این فایل فقط و فقط کار روسیه هستش که اصولا هرگونه تغییر روابط ایران و جهان براش بسیار سنگین هستش و نگه داشتن ایران در شرایط هم تحریم و نه تحریم بهترین حالت هستش و در نتیجه مذاکره کننده ها بخصوص ظریف و تیمش مهمترین نگرانی روسیه هستند. روسها تلاش زیادی میکنند که عوامل سپاه که کاملا در اختیار روسیه هستند کار رو در دست بگیرند و کار رو طوری که روسها میخوان جلو ببرند و شرایط تحریمها طوری نگه داشته بشه که منافع روسیه حفظ بشه. دقت کنید در دستکار بودجه هم تمام بودجه هایی که دستکاری شده مال مراکز نظامی هستش که قطعا در سرکوب معترضین و نمایش انتخابات نقش دارند.
    3
    12
    ‌چهارشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۵:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.