سیاه‌پوست‌های ایرانی؛ از نقاشی نیم میلیون دلاری تا انکار تاریخی

ایندیپندنت فارسی :نقاشی کمیاب از یک سرباز ایرانی سیاه‌پوست، نیم میلیون دلار فروخته شد.

نقاشی رنگ‌روغن روی بوم از یک مجموعه اشرافی خصوصی انگلیسی برای فروش به حراجی بونهامس داده شد و با قیمتی بیش از نیم میلیون دلار فروخته شد. فروش این نقاشی، تأکید دوباره بر بخشی به کنار نهاده شده در تاریخ ایران است.

این نقاشی نادر که یک سرباز آراسته و خوش‌پوش را در ایران صفوی به تصویر می‌کشد. به‌احتمال‌زیاد یکی از اولین نقاشی رنگ‌روغن ایرانی است که موضوعی مربوط به سیاه‌پوستان ایران دارد که در بخش‌هایی از جنوب و جنوب شرقی ایران زندگی می‌کنند.

در روزگاری که از اصفهان «نصف از جهان» یاد می‌شد، درواقع شاید از بیش از نیمی از جهان بازدیدکننده داشت. شاه‌عباس بزرگ که خودش متولد هرات بود، پایتخت را از قزوین به اصفهان منتقل کرد و این شهر مرکز تبادل تجارت و فرهنگ بین شرق و غرب شد. تبدیل شد. بسیاری از آثار هنری ارزنده ایرانی، در دوران سلطنت او، از ۹۶۵ تا ۱۰۰۷ خورشیدی و در دوران رونق اقتصادی صفوی پدید آمدند.

فروشنده نقاشی سرباز گفته است که مادرش این تابلو را سفر به جیپور هندوستان، در اواسط دهه ۱۹۶۰ خریده بود. اگر چه در محدوده زمانی که نقاشی سرباز صفوی کشیده شد، ایران میزبان تجار فراوانی از سراسر دنیا بود اما به عقیده کارشناسان هنری و تاریخی، این سرباز یک مدل نقاشی نیست و از سیاه‌پوستان ایرانی است که در ارتش ایران آن زمان خدمت می‌کردند.

رخت و لباس و سلاح این سرباز شبیه نقاشی‌های دیگری با موضوع مشابه در آن دوره زمانی است و برازندگی آن نشان می‌دهد به‌احتمال‌زیاد سرباز مزدبگیر بوده است.

تاریخ نویسان ایرانی اغلب درباره رواج یا وجود برده‌داری در ایران سکوت کرده‌اند اما اخیراً نتیجه مطالعاتی منتشرشده است که نشان می‌دهد، آن‌گونه که اغلب ایرانیان تصور می‌کنند، ایران از برده‌داری مبرا نبوده است.

بهناز میرزایی، پژوهشگر ایرانی-کانادایی دراین‌باره می‌گوید برده‌داری در ایران صرفاً به سیاه‌پوستان محدود نمی‌شده بلکه طیف وسیعی از اهالی قفقاز، گرجستان، چرکس و یا ارمنی‌ها را در برمی‌گرفت. در تاریخ معاصر در دو دوره قاجار و اوایل پهلوی شاهد حضور برده‌ها در ایران بودیم تا اینکه در سال ۱۳۰۷ طبق «قانون منع خریدوفروش برده در خاک ایران و آزادی برده در موقع ورود به مملکت» برده‌داری رسماً غیرقانونی اعلام و برای متخلفان مجازات یک تا سه سال حبس در نظر گرفته شد.

 برده‌داری در ایران، به‌جز در بخش استفاده اسیران در جنگ به‌عنوان سرباز بدون مزد، اساساً به شکل خانگی و خدمتکاری بوده است. در توصیف این افراد به‌جای برده از عباراتی چون «خانه‌زاد» استفاده می‌شد. زنان سیاه‌پوست در خانه ثروتمندان یا دربار به‌عنوان کنیز، دایه و خدمتکار مشغول به کار می‌شدند و مردها در بخش کشاورزی یا امورات منزل. در بسیاری از موارد دختربچه‌ها یا کودکان به‌عنوان قسمتی از جهیزیه همراه نوعروس به خانه داماد فرستاده می‌شدند و اغلب بدون آنکه اجازه ازدواج داشته باشند تا آخر عمر همراه با خانواده می‌ماندند یا همراه عروس دیگری روانه خانه جدیدی می‌شدند.

برده‌داری از نظر اسلام نیز مجاز بود و هم‌بستری با کنیز، نیازی به عقد محرمیت یا صیغه ازدواج ندارد.

مورخان دیگری نیز مانند خانم میرزایی اعتقاد دارند آمدن غیر داوطلبانه سیاه‌پوستان به ایران به تجارت مروارید نیز مربوط می شود.

«سوداگرانی که مناطق وسیع هم‌جوار با اقیانوس هند را تحت کنترل داشتند، بر این تجارت مسلط بودند–بردگان را از شمال و شمال‌شرقی قاره‌ی آفریقا، از جمله تانزانیا، کنیا، اتیوپی و سومالی به ایران می‌آوردند.»

در سال‌های اخیر و موج مهاجرت ایرانیان با گروه جدیدی از ایرانی آفریقایی تبارهایی که یکی از والدینشان ایرانی و دیگری سیاه‌پوست است مواجه هستیم. برخی از آن‌ها مانند یارا شهیدی ۲۱ ساله، چهره صنعت مد و بازیگر است.

رواج شبکه‌های اجتماعی باعث شده است ایرانیان دورگه خارج از کشور و ایرانیان سیاه‌پوست در داخل ایران کم‌کم با کمک بسترهای مجازی مانند توییتر و اینستاگرام تلاش کنند «هویت سیاه» خود را بازبشناسند و درباره سیاه ایرانی بودند صحبت کنند.

یکی از گروه‌هایی که این افراد را گرد هم آورده جمعیت ایرانیان سیاه (Collective for Black Iranians) است. این افراد از رنج بردگان ایرانی، تبعیض‌های نژادی در ایران امروز و فرهنگ و تاریخ و آداب‌ورسوم خود می‌گویند و هم‌زمان تلاش می‌کنند به جمعیت بزرگ هویت طلبان آفریقایی بپیوندند.
نقاشی رنگ‌روغن از سرباز سیاه‌پوست ایرانی در زمانی نیم میلیون دلار فروخته شد که هنوز بسیاری از ایرانیان از وجود هم‌وطنان سیاه‌پوست خود در استان‌های هرمزگان، بوشهر، خوزستان و سیستان و بلوچستان بی‌خبرند. پس از صدها سال که سیاه‌پوستان ایرانی برای پنهان کردن داغ ننگ بردگی هویت خود را انکار یا پنهان می‌کردند، نسل جوان امروز تلاش می‌کند تا نوری بر این بخش تاریک تاریخ ایران بتاباند.
+38
رأی دهید
-8

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۲۵
    romano - تهران، ایران

    سوال تا 1910 نزدیک به 93 درصد جمعیت ایران روستایی بودند اگر در ایران برده داری رواج داشته دو رنگه های این افراد در کدام نقطه ایران هستند؟ فرزندان بردگان سفید در کدام نقطه هستند جرا شاه عباس به ارمنی ها و گرجیها امان و مسکن داد. بعد از جمهوری منحوس اسلامی یک اکو سیستم سیاسی برای یک عده قالتاق ایجاد شده که در پوشش مخالف برای خود از این ملت نان و آبی بهم بزنند که از جمله این شبه پژوهشگران است که کتابهایی با عکسهای قدیمی منتشر میکنند. برده داری سنت ترکان بود( خودم آذریم) برده‌داری در میان جمعیت روستایی ایران با سرزمینی خشک سنت ایرانیان نبوده چون اساسا مردم نان زن و فرزند خودشان را نداشتند. مثل این است که بگویید بردگان کشاورزان ژاپنی. مقصد نهایی تولید بردگان ایرانی کدام نقطه ایران بوده. لطفا عوض تلف کردن وقت خود با این خزعبلات بروید تاریخ برده داری را حداقل در حد عکس ببینید بردگی یعنی بار زدن فلگی انسانها و تجاوز و استثمار آنها بردگی یعنی هولوکاست جسمی جنسی اخلاقی عقیدتی انسانهای رنگین پوست برای مقاصد سیاسی و اقتصادی. اینترنت چرت بی محتوا
    5
    38
    یکشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۷:۳۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۹
    kalo palang - لندن، انگلستان

    معلوم نیست که دوباره به دنبال چه هستن. چه چیزی میخان در بیارن از این داستان. ؟!!!
    0
    35
    یکشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۹
    گشتاسپ - شیراز، ایران

    حالا باز شروع کردن به این جدافکنی ها و هویت سازی ها.سیاهپوستان ایرانی واقعا عبارت مسخره ایه.گیرم تعدادی هم غلام خریداری شده باشه چنان در معده ایران هضم شده که اثاری ازش نیست.همچنین از هزاره های پیش در کناره های دریای پارس سیاهانی از نژاد شبه حبشی میزیستند.پادشاهی میشان و گاندو شاه سیاهان در گزارشات یونانیان آمده.این خانم مثلا مردم شناس یا مورخ یا دنبال معروفیت و مطرح شدن هست و یا عمال اسراییل برای قوم تراشی و تجزیه ایران.ننگت باد
    5
    37
    یکشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۰:۳۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    امیر پاور - ترونتو، کانادا
    .....این وصله ها به ایران و ایرانیان نمی چسبه، تنها امپراطوری جهان که برده داری نداشت و هرکس بابت کاری که میکرد دست مزد دریافت میکرد ،فقط امپراطوری هخامنشیان و ساسانیان بودند.شرم بر انگلیس و آمریکا که پس از ورود به استرالیا اقوام آنجا را با بیماری وبا و طاعون نسل کشی کردند .ننگ بر کانادا که در سال ۲۰۱۷ تردو نخست وزیر این کشور بابت جدا کردن بچه های سرخپوستان از خانواده و فرستادن آنها به شهرهای دوردست بدون اطلاع خانواده آنها ،معذرت خواهی کرد و این موضوع را یک لکه تاریک در تاریخ این کشور دانست .ننگ بر آمریکا که تا سال ۱۹۶۷ سیاهپوستان برای استفاده از وسایل نقلیه عمومی مثل اتوبوس، فقط میبایستی از درب عقبی وارد اتوبوس شده و در صورت اینکه سفید پوستی ایستاده بود ،میبایستی صندلی خود را به آن سپید پوست می دادند. جنین کشورهای سرطانی و کثیفی در زمانی که کنترل ایران در دست انگلیس بود یعنی قاجار و قبل از آن نیز سیاهپوستان را با کشتی به عنوان برده با کشتیهای خود وارد بنادر جنوبی ایران میکردند که تعدادی از این برده ها توانست فرار کنند و تعدادی نیز به عنوان هدیه به خانواده های بسیار ثروتمند آن زمان
    3
    20
    یکشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    امیر پاور - ترونتو، کانادا
    اهرام مصر فراعنه و بردگان ،این عبارت کاملا ‌معلوم و مشخص است و نیازی به صحبت در مورد آن نیست .آمریکا سیاهان و برده داری ،باز هم این عبارت کاملا معلوم و مشخص و بدون توضیح میباشد ،رومی ها و برده داری .با هم نیازی به توضیح نمیباشد که کلوزیوم و یا میدان نبرد گلادیاتور ها که در شهر رم میباشد و شهرت جهانی دارد در واقع محل مبارزه بردگان بوده .ولی افتخار و فخر ما ایرانیان به تاریخ و گذشته با شکوه هخامنشیان و ساسانیان در این موضوع میباشد که امپراطوری پارسیان حتی برای ساخت تخت جمشید و یا همان پارسه به تمام کسانی که در این ابر پروژه دخیل بودند حقوق داده و جالب اینکه این مطلب را روی هزاران کتیبه نیز توضیح داده که هر کارگر چقدر حقوق دریافت میکرده ،حتی برای زنان حامله حقوق ایام حاملگی در نظر گرفته شده بود کتیبه هایی که با رای یک دادگاه در آمریکا به ایران بازگردانده شد .حال این وحوش غربی این وصله نچسب را که خود عامل و بنیانگذار برده داری هستند را به ما نسبت میدهند
    4
    16
    یکشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۳:۳۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    seperh1400 - میامی، ایالات متحده امریکا
    اینها نقشه های همان دستان پنهان هستند، ایران یک دمل چرکی بنام جمهوری اسلامی دارد و بدون آن ایرانیان سالها بدون هر گونه اختلافی در کنار هم زیسته بوده اند ، ملت ایران غافلند که پس از جمهوری اسلامی چه دشمنان حیله گری در کمین نشسته اند و هر روز با نقشه ای جدید سعی در تیکه و پاره کردن این آب وخاک و سپس تسخیر آن دارند ،آنها هنوز اسراییل را دوست خود میدانند
    4
    11
    یکشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۵:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    Roger Waters - میامی، ایالات متحده امریکا
    [::romano - تهران، ایران::]. برده داری بصورت محدود در حد غلام برای طبقه اشرافی وجود داشته عبارتهایی مثل “سیاهه زنگی” و اساره های مختلف به غلام که سیه چرده بودند و غیره هم به همین دوران و مسئله برمیگرده (سیاهان زنگبار) خیلی از اونها عقیم میشدند.در جنوب ایران از جمله بوشهر سیاه پوستان ایرانی که از همین برده ها بودند الان زندگی میکنند که نژاد کاملا آفریقایی دارند مسلم اینطور نبوده که برده داری رواج گسترده بین مردم داشته باشه اما بین اشراف و قدرتمندان وجود داشته.و اینکه ایران کشور فقیر و کویر زده اینجور که ترسیم کردی نبوده،اقشار ثروتمند و تاجر و غیره هم بوده در کنار مردم عامی و رعیت مثل همه جای دیگه دنیا.
    6
    8
    یکشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    الفارد - وردینگ، انگلستان
    باز تند روی دوستان! . درسته که در ایران باستان ما برده نداشتیم اما از برکت وجود اسلام هم برده و هم برده دار شدیم. هنگام حمله و هجوم‌ اعراب و تا تقریبا ۲۰۰‌سال بعدش، اعراب هر جایی رو که در ایران اشغال کردند افراد کثیری رو به برده داری گرفتن. دوستان اگه به تاریخ مراجعه کنند خیلی سریع متوجه می‌شوند که برده داری از برکات اسلام است. ماجرای صلح سیستان بسیار معروفه. و متاسفانه تا چند صد سال بعد این ماجرا ادامه پیدا میکنه. الان هم یه عده ماله کش میگن برده داری برای این تو اسلام هست که رفتار با برده ها رو اصلاح کنه و.. این وسط من مونده ام تکلیف اون افراد آزادی که در اسلام به برده داری گرفته شدن پس چی میشه؟
    4
    1
    دوشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۹:۱۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.